Посланието на ЕС до Мей: Платeте си сметките и се дръжте добре, ако искате "мек Брекзит"

Посланието на ЕС до Мей: Платeте си сметките и се дръжте добре, ако искате "мек Брекзит"

© Stefan Wermuth, ReutersТереза Мей трябва да се съгласи да изплати британските задължения към Европейския съюз и да прекрати заплахите си за оттегляне без законово споразумение, ако желае преговори за "по-мек Брекзит", за какъвто призовават някои от нейните съюзници, казват преговарящите от ЕС.


Ако наказаният на изборите премиер и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис възприемат по-мек тон, когато преговорите най-после започнат в Брюксел идната седмица, те могат да постигнат добри отстъпки, мислят някои. Седмица след като Мей изгуби парламентарното си мнозинство в избори, които тя сама свика с надеждата да засили позициите си в преговорите, някои нейни колеги консерватори искат тя да се фокусира повече върху ограничаването на щетите за бизнеса и по-малко върху съкращаването на имиграцията и другите отношения с ЕС, когато Великобритания напусне съюза през март 2019 г.


Другите правителства в ЕС ще бъдат доволни да позволят на Великобритания да запази привилегията на свободна търговия, тъй като това би ограничило и удара срещу техните икономики, казаха високопоставени служители пред "Ройтерс". Те обаче не са готови да смекчат условията и за министър-председателката ще бъде трудно да убеди партийните хардлайнери за Брекзит да ги приемат.
Да се спекулира обаче сега за различните варианти на един бъдещ търговски договор - дали Брекзит ще е "мек" или "твърд", означава да се слага каруцата пред коня, казват те.


Лидерите на ЕС не дадоха на главния преговарящ Мишел Барние пълномощия за каквито и да са разговори за търговия, докато той не постигне рамкови споразумения по приоритетите на Брюксел, включително задълженията на Лондон. Барние призна тази седмица, че в Лондон са "чувствителни" към твърденията на ЕС, че през 2019 г. Великобритания може би ще дължи на Евросъюза около 60 млрд. евро, и добави, че изчистването на този проблем ще помогне за постигане на търговско споразумение. "Бих желал много бързо да приключим с този въпрос и да намерим конкретни, прагматични и справедливи решения" , каза той в понеделник. "Нуждаем се от доверие, за да изградим бъдещите си отношения."


Лидерите на ЕС, които ще се видят с Мей на среща на върха в четвъртък, са обезпокоени от нееднократните й заплахи за напускане "без споразумение", макар че повечето от тях, имайки предвид хаоса, който това би предизвикало, гледат на това като на блъф от предизборната кампания. Те са също раздразнени от отказа ѝ ясно да потвърди, че Великобритания ще плати "солената сметка" (по думите на Брюксел). Някои британски министри дори казаха, че ЕС може да дължи пари на Лондон.


Пазарлъци за сметката


Ако Дейвис, който започва формалните преговори с Барние в понеделник, покаже , че британците са склонни да приемат позицията на ЕС за решаване на приоритетните въпроси през "първата фаза", то тогава търговските разговори могат да започнат към края на годината - според Барние трябва да се следва график "стъпка по стъпка", за да се ограничи риска от разрушителен сценарий за "никакво споразумение".


Според високопоставен служител от ЕС, осведомен по въпроса, преговори за "мек Брекзит" могат да бъдат "продуктивни" и да доведат до напредък през първите месеци, като британското отношение при обсъждането на финансовите проблеми "ще бъде първият сериозен тест за преговорите".


Има различия и по другия приоритетен за Брюксел въпрос - гарантирането на правата на 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, но според дипломати той не е толкова проблематичен.


Лидерите приветстваха новия тон, идващ от Лондон, и говоренето за "мек Брекзит", предпоставки, които могат да бъдат не така деструктивни, както заплахите на Мей за пълно скъсване с общия пазар и с митническия съюз. Официални лица от поне няколко правителства виждат в това възможност за компромис по британската сметка. "Ако те откажат да платят, няма да има споразумение, - каза пред Ройтерс високопоставен служител от една страна членка на ЕС, занимаващ се с Брекзит. - Когато обаче се обсъжда размера на сумата, тук ще има гъвкавост."


Високопоставен служител в Брюксел каза, че тази сума, сравнена с нетната годишна вноска на Лондон към ЕС от около 10 млрд. евро, все пак ще е "нищожна" с оглед на икономиката на страната, а също и че окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци.


Пазарлъци за отстъпките


Постигането на значителен напредък по въпросите за бюджета и правата на гражданите, както и новата сухоземна граница между ЕС и Обединеното кралство в Ирландия, ще позволи на лидерите на ЕС да дадат на Барние към декември мандат да обсъжда евентуални бъдещи близки отношения, както и възможния след 2019 г. преходен период от няколко години , за да се облекчи процеса.


Барние говори за желание да се разглеждат различни опции, но служители на ЕС подчертават също, че по-голям достъп до пазарите на ЕС ще означава и поемане на по-големи разходи, близки до тези за членство в ЕС. Те изразяват съмнения дали Великобритания може да намери политически консенсус по този въпрос. Останалите 27 страни, включително водещите - Германия и Франция, искат да разубедят други евентуални желаещи да последват британския пример и затова настояват, че споразумението за Брекзит трябва да дава по-малко преимущества, отколкото пълното членство.


"Всички опции са балансирани и са свързани със задължения", каза служител на ЕС, занимаващ се с Брекзит. Той отбеляза, че Мей, изглежда, се е стремяла към широкообхватно споразумение за свободна търговия, като договореното миналата година с Канада, но добави, че някои от от тези, призоваващи за "мек" Брекзит, имат предвид условията, договорени с Норвегия и Турция.


Норвегия е в общия пазар, като в замяна приема свободната имиграция от ЕС, решенията на съдилищата на ЕС и бюджетни плащания. Турция има специален статут по отношение на митническия съюз, но трябва да следва Брюксел по отношение на търговската политика с другите глобални играчи.


Проблем за Брюксел, ако започне преговори по такива модели, ще възникне, в случай че поддръжниците на Брекзит решат да ги блокират. Това ще повиши риска от фатално забавяне и от недостиг на време за постигане на каквото й да е споразумение. "Може ли след 10 месеца да се окаже, че няма реално мнозинство за това? Тогава всичко изведнъж става много несигурно", каза служителят. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Ами Заглавието казва всичко!

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Тотално ми се развали мнението за англичаните през последните 3 години.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци. "

  Ще видим кой е по-добър в пазърлъците и извиването на ръце

 4. 4 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 635 Неутрално

  .... коминтерна се "дръвчи" нещо... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 5. 5 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Знаем много добре кой печели при преговори, англичаните са майстори.Но има и друго, те не отстъпват никога, ако трябва и самолетоносачите си ще пратят до белгийското крайбрежие , но ще постигнат това, което искат.Все пак една Германия, победена в ВСВ и няколко от пуделите и не могат да се налагат на кралството.Въпрос на принципи е.УК никога няма се откаже и от най дребното си предимство, какво остава да се остави някакви си еврозелки да им натрапват "наказания" и да им говорят дори с такъв тон.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Англичаните и те като гърците - искат да пият без да плащат. Новата им негърско-мюсюлманска кръв ще им дойде добре. Нали все източноевропейците сме им виновни,

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Англичаните и те като гърците - искат да пият без да плащат."

  Аз не вярвам гърците да платят стотинка от данъци, взети от гръцки данъкоплатци. Те смятат, че капиталистите са им ги подарили тези кредити, освен това са ги получили предишни правителства при други партии от сегашната управляваща "Сирица". Имаше статия от 1990 г., където се критизира голямата корупция в Гърция, пишеха, че е "болният човек на Балканите".

  При "мек Брекзит" британците няма да получат това, което искат: ограничение на потока на граждани от ЕС към острова, и да спрат изцяло плащане в бюджета на ЕС, сигурно ще е по-малко като сума. Това, което ми прави негативно мнение за Велкибритания, че налагат вето за закони за спиране на данъчните оазиси, като че ли те са за тях. При един Брекзит най-накрая ще се приеме на ниво ЕС закони за спиране източване на данъци от големите концерни, като Епъл, Макдоналдс, Старбукс и мн. др. Където се реализира печалбата на концерните, там да се плащат данъците, а не в данъчните оазиси като Бахамските о-ви, Кайманови, Панама и мн.др.

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  че налагат вето за закони за спиране на данъчните оазиси, като че ли те са за тях. При един Брекзит най-накрая ще се приеме на ниво ЕС закони за спиране източване на данъци о
  —цитат от коментар 7 на slan777

  Всъщност данъчните оазиси са Кипър и Малта, уж независими, уж в ЕС, но на практика проксита на обединеното кралство.Нещата са далеч по сложни , сметките са много по тънки, но знаем кой печели винаги при такива събития - британците.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2741 Весело

  И британците ше се разтреперят сега !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ще си платят и ще продължат да плащат.

  Има един кух политически театър към момента който е до време.

  Само Тереза няма стане -Тачър.

 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Знаем много добре кой печели при преговори, англичаните са майстори.Но има и друго, те не отстъпват никога, ако трябва и самолетоносачите си ще пратят до белгийското крайбрежие , но ще постигнат това, което искат.Все пак една Германия, победена в ВСВ и няколко от пуделите и не могат да се налагат на кралството.Въпрос на принципи е.УК никога няма се откаже и от най дребното си предимство, какво остава да се остави някакви си еврозелки да им натрапват "наказания" и да им говорят дори с такъв тон.
  —цитат от коментар 5 на cisco


  Едно си познал - наистина е въпрос на принципи. И принципът е - никой няма да се дърви на Европейския съюз, да не си плаща задълженията, но пък да настоява да се ползва от облагите му.

  А икономиката на "една Германия, победена в ВСВ и няколко от пуделите и" е около шест пъти по-голяма от британската.

 12. 12 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":

  И какво като е голяма, това са германци, не британци.ЕС е пред умиране, малко са му проблемите с южна Европа , та и търговска война с цялата британска общност да води!!! Няма да стане! Те евробюрократите с години едно споразумение не могат да гласуват! Швежцария и НМорвегия от кога са им набрали на европейците, сега и британците с цялата британска общност като се присъединят към тях ще стане весело, ще видиш кой на кого ще извива ръцете.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#12] от "cisco":

  Да, да, ще видим. Остава около година и половина и ще видим кой кой.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#2] от "le_bigmac":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Големи егоисти и късогледи тъпанари се оказаха тези островни тарикати!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#1] от "ka2":

  Все ми е на акъла,че ЕС чака изгоден момент ,за да зашлеви яка плесница на лондонските глупаци.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Любопитно

  До коментар [#3] от "daam":

  Бъди сигурен,че ЕС държи основните козове в тази огромна политическа игра!Важното е как ще бъдат използвани те?!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Любопитно

  До коментар [#5] от "cisco":

  Недей да ставаш смешен!Преди няколко месеца лично слушах по ББС как един трезво мислещ коментатор/англичанин/казва ,че няма как един да надвие 27!

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#5] от "cisco":


  Знаем много добре кой печели при преговори, англичаните са майстори.Но има и друго, те не отстъпват никога, ако трябва и самолетоносачите си ще пратят до белгийското крайбрежие , но ще постигнат това, което искат.Все пак една Германия, победена в ВСВ и няколко от пуделите и не могат да се налагат на кралството.Въпрос на принципи е.УК никога няма се откаже и от най дребното си предимство, какво остава да се остави някакви си еврозелки да им натрапват "наказания" и да им говорят дори с такъв тон.
  —цитат от коментар 5 на cisco


  ХО-ХО-ХО

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Любопитно

  До коментар [#7] от "slan777":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 20. 20 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "cisco":Да, да, ще видим. Остава около година и половина и ще видим кой кой.
  —цитат от коментар 13 на Yard


  По рано ще е , не ги познаваш ти англичаните.Още като почнат преговорите и започват с британските номера - никакъв социал на европейци, за НИН ще чакат 15 години, онези цветните обратно на ферибота за Кале....и на европейците ще им се завие свят!А после, като се почне с рибарство, мита, банки......

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#20] от "cisco":

  И какво милиш че ще стане? Германия, Франция и останалите ще седят отстрани и ще кършат ръце и ще молят за милост ли?

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7479 Неутрално

  Плащаш, за да ползваш Европейския общ пазар

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "cisco":И какво милиш че ще стане? Германия, Франция и останалите ще седят отстрани и ще кършат ръце и ще молят за милост ли?
  —цитат от коментар 21 на Yard


  Не , ще се карат помежду си и ще се опитват да се прецакат един друг, та ако може другия да изгори....много разпространена европейска тактика.
  Ето, у нас примерно, кой какъв натиск може да окаже?

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 24. 24 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "cisco":Недей да ставаш смешен!Преди няколко месеца лично слушах по ББС как един трезво мислещ коментатор/англичанин/казва ,че няма как един да надвие 27!
  —цитат от коментар 17 на bat_plamen


  Нито е един, нито са 27......

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#23] от "cisco":

  Аха, а пък Швейцария, Норвегия и бившите британски колонии като един ще се обединят да прецакат ЕС. Хайде стига глупости.

 26. 26 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "cisco":Аха, а пък Швейцария, Норвегия и бившите британски колонии като един ще се обединят да прецакат ЕС. Хайде стига глупости.
  —цитат от коментар 25 на Yard


  Ти не знаеш колко години вече ЕС извива ръцете на Швейцария.То какви ле не рекети и изнудвания бяха, чак пратиха агенти на работа в тукашни банки, та да ОТКРАДНАТ информация за клиентите! И Конфедерацията бе принудена да стиска зъби и да търпи, изолирана...Е , вече няма да е , със Ситито направо могат монопол да наложат в банковото дело.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 27. 27 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Плащаш, за да ползваш Европейския общ пазар
  —цитат от коментар 22 на neut

  А на британския европейците ще продават свободно, така ли?
  Всеки иска да продава стоките си на британския пазар, докато у нас....нямат пари хората, а и при това свръхпроизводство в ЕС.... за едни кисели полски ябълки се бяха хванали за гушите !

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.

 29. 29 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 956 Разстроено

  Знаем много добре кой печели при преговори, англичаните са майстори.Но има и друго, те не отстъпват никога, ако трябва и самолетоносачите си ще пратят до белгийското крайбрежие , но ще постигнат това, което искат.Все пак една Германия, победена в ВСВ и няколко от пуделите и не могат да се налагат на кралството.Въпрос на принципи е.УК никога няма се откаже и от най дребното си предимство, какво остава да се остави някакви си еврозелки да им натрапват "наказания" и да им говорят дори с такъв тон.
  —цитат от коментар 5 на cisco


  М@лоумник,пак ли те изтърва сестрата...

 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#5] от "cisco":

  Ти чувал ли си, че има едно нещо наречено история?

  Вземи прочети малко за историята на Великобритания през 20 век и си коригирай безумния коментар:)

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#5] от "cisco":Ти чувал ли си, че има едно нещо наречено история?Вземи прочети малко за историята на Великобритания през 20 век и си коригирай безумния коментар:)
  —цитат от коментар 30 на ivan_


  И каква е историята на 20-ти век? Че Великобритания е победител в последната война, а Германия е губещ. Германия не само загуби войната, но са й наложени ограничения от победителите, в т.ч. Великобритания и на територията на Германия оттогава насам има окупационни войски. Германия, например, не може да притежава ядрено оръжие.
  Великобритания е военна сила, която може да победи във война цяла Западна Европа. Да не говорим, че зад Великобритания стоят САЩ. Кой стои зад Германия? Сорос и Ротшилд?

 32. 32 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#31] от "gozambo":Както винаги неадекватен коментар😂😂Не ти дават мира тея сороси ротшлди хахахаха.Стегни се малко😃

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Нека погледнем по-оптимистично.
  Може да имаме една Британия извън ЕС но все пак в сътрудничество с ЕС.
  Дори и сега Швейцария, Норвегия и дори Турция имат специални отношения с ЕС.
  Говорим за ЕС на няколко скорости. Защо да няма отделни писти/скорости за държави извън ЕС но в сътрудничество с ЕС.
  Според мен е полезно ЕС да предлага на други държави разнообразни форми на сътрудничество. Ако погледнем историята всички империи са практикували сътрудничество с другите.

  подпис
 34. 34 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека погледнем по-оптимистично.Може да имаме една Британия извън ЕС но все пак в сътрудничество с ЕС.Дори и сега Швейцария, Норвегия и дори Турция имат специални отношения с ЕС.
  —цитат от коментар 33 на Иван К

  Е то много ясно че ще имат отношения, но въпроса е кой на кого, колко "специални" ще са.
  Не мисля че ЕС с радост ще приеме УК да и наложи същите условия, които налага ЕС на Швейцария или Норвегия.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  "Високопоставен служител в Брюксел каза, че тази сума, сравнена с нетната годишна вноска на Лондон към ЕС от около 10 млрд. евро, все пак ще е "нищожна" с оглед на икономиката на страната, а също и че окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци."

  Разбира се, става въпрос и за мангизи, но те съвсем не са определящото!
  Ако въпросът беше само да се спазари сумата, която отърва на някоя страна за достъп до общия пазар, ЕС досега да е отишъл в историята! Напускането на англичаните показва, че не ги устройва политическата рамка. Това е диалектика - ако ЕС не се преформатира в ново качество, чашата на търпението за останалите държави нищо чудно да започне да прелива поединично, независимо дали е скоро или не толкова...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK