Радиация, риск и роботи: как се разглобява ядрен реактор

Радиация, риск и роботи: как се разглобява ядрен реактор

© ReutersКато директор на ядрения реактор в Мюлхайм-Керлих Томас Фолмар прекарва дните си в планове как да разруши работното си място. Най-добрата стратегия, казва той, е да се премахнат хората.


Около 200 ядрени реактора в целия свят ще бъдат изведени от експлоатация в идните 25 години, показват данните на Международната агенция по енергетика. Това означава, че няколко компании, които специализират в тази сложна и опасна дейност, ще имат много работа.


Индустрията, която доскоро разчиташе на електрически триони, все по-често залага на роботи, които да извършат най-деликатната работа – да демонтират сърцевината на реактора, където се извършват ядрените реакции.
Цялото разглобяване на ядрена централа може да отнеме десетилетия и да струва до 1 млрд. евро в зависимост от размера и възрастта ѝ, пише агенция "Ройтерс". Тази в Мюлхайм-Керлин ще коства около 800 млн. евро. Но центърът на реактора е най-важната задача и именно в тази област технологиите напреднаха най-много в последните години.


Радиация, риск и роботи: как се разглобява ядрен реактор

© Reuters


Наскоро френската компания Areva спечели договор за разглобяването на вътрешностите на ядрената централа "Брунсбютел" в Германия и там за пръв път ще използва новата си роботизирана ръка AZURo с надеждата да добие предимство пред конкурентите си. Германия е най-големия пазар за разрушаване на ядрени реактори, след като взе решение и последните ѝ централи да бъдат затворени до 2022 г.


AZURo действа под вода, защото течността абсорбира радиацията от машините, а това намалява риска от теч и замърсяване на околната среда. Машините биват наводнени, преди да започне работата по разглобяването им.


Радиация, риск и роботи: как се разглобява ядрен реактор

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  А кой ще плаща разходите по извеждането от експлоатация? Тука ни удариха една солидна финансова инжекция за реактори от едно до четири в Козлодуй, от приходите от другите два б и трябвало да се отчислява такса и да се събира във фонд, ама май това не се случва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А кой ще плаща разходите по извеждането от експлоатация? Тука ни удариха една солидна финансова инжекция за реактори от едно до четири в Козлодуй, от приходите от другите два б и трябвало да се отчислява такса и да се събира във фонд, ама май това не се случва.
  —цитат от коментар 1 на today


  Случва се, има фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения", в който се отчислява част от цената на тока от Козлодуй, както и още един - "Радиоактивни отпадъци", в който също се правят отчисления. С удължаването на ресурса на 5 и 6 блок, парите би трябвало да стигнат.

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Би следвало в бюджета на АЕЦ да има и разходи по извеждане от експлоатация.Не може да разчитаме само на Европейски средства.

 4. 4 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Не знам от къде сте превели статията, но звучи като гугъл-транслейт! Изключително ниско ниво на журналистика за исключително сериозна тема!

  "AZURo действа под вода, защото течността абсорбира радиацията от машините, а това намалява риска от теч и замърсяване на околната среда. Машините биват наводнени, преди да започне работата по разглобяването им."

  Абсурдите:

  1. Течността абсорбира радиацията. Това да не е памперс или дамска превръзка, че да абсорбира? Дейности с риск от радиационно облъчване/замърсяване, се извършвад под вода с разтворена в нея борна киселина. Вода, защото има свойството да забавя бета- и гама-лъчението; борна киселина - защото борът има много голямо сечение на поглъщане на неутрони. Под вода се извършват дейности като презареждане на реактора с гориво, изпитания за плътност на горивните сборки, утилизация на КНИ и п.р.

  2. Машините не се наводняват. Всъщност кои машини?

  3. Разглобяване? Не, една АЕЦ не е конструктор ЛЕГО да го сглобявате и разглобявате. Дейностите по извеждане от експлоатация и привеждане на обекта в "кафява" или "зелена" поляна се наричат ДЕМОНТАЖНИ дейности!

  Уважаеми дневници, не стига, че новият ви сайт е отвратителен, ами и журналистиката ви става такава една, посредствена, съответваща на дизайна...
  Защо не използвате консултанти по такива сложни теми?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  По-големият проблем е съхранението на отработеното гориво. Там говорим за едни нищо и никакви 100 000 години. Няма по-мръсна и опасна енергетика от ядрената.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3313 Гневно

  Да четът всички онези панелни спецове дето милеят за нова ядрена мощност!!!!!Само 200 млн.ще ни струва ядреното хранилище!!!!!!Проблемът не е парите а в това че в малка България ще имаме ядрено гробище !!!За 100000 години!И като капак поне 1млд.ЕВРО и 15 години за разрушаване и консервация на старите блокове!!!!!!!В Козлодуй все още разчитаме на договорите с Расия от 1985 година за отработеното ядрено гориво...А за консервацията и разглобяването на блокове от 1 до 4 ЕВРОПА.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги":

  E, светът ще е различен след само 50-100 години, та този отпадък едва ли ще е проблем. Или ще го оправят някак или ще го пращат на друга планета. Ако човечеството просъществува де.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Това идва да покаже, че реакторите за Белене, дето ГЕРБ ги плати с нашите пари е най-добре да бъдат нарязани за скрап и претопени в "Стомана" - Перник веднага. По-евтин вариант няма и няма и да има.

 9. 9 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  Много си прав, колега! Росатом, с техният проект Прорив (Пробив), се стремят да затворят ядреният горивен цикъл. Т.е идеята е следната: от отработените горивни сборки от старите ВВЕР-440 (които са със сравнително ниска дълбочина на изгарянето от около 30 MWd/kgU) и ВВЕР-1000 (които са сдълбочина на изгаране вече е средно 55 MWd/kgU), по химически начин да се извлекат остатъците от уран235 и полезните плутониеви изотопи, и с тези материали да се правят сборки за новите реактори на бързи неутрони. По този начин остатъците от сегашните реакторни установки ще послужат за гориво на бъдешите такива, като по този начин ще е необходимо по-малко количество свеж уран от минната промишленост.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 10. 10 Профил на LinkеdIn
  LinkеdIn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги": Първо - ТЕЦ-овете са несравнимо по-големи замърсители.Второ - ти колко мислиш, че са тези отпадъци - тонове сигурно.Трето - кой те и направил толкова добър портрет!?

 11. 11 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  Каквото и да е човечеството (т.е. технологиите) след 100 години физиката ще си остане една и съща - вкл. ядрената физика (времето за полуразпад на съответните изотопи) и нютоновата механика (изстрелване на ракети към други планети).
  След 100 години 100хил. години ще са си пак 100хил., никой не гарантира че ще има по-малко земетресения, аварии от всякакъв вид и т.н. При културна и технологична история на човечеството реално под 10хил. години (даже бих писал 6хил.) 100хил. е твърде много.
  А това да изстрелваш ракети с радиоактивен товар до други планети?! Във "научно-фантастичните" книги има всякакви неосъществими идеи (телепортиране например), така както в приказките има шапки невидимки. Само че Нютон и Циолковски са 99.999999999% валидни за вичко що е човешка ракета.
  И ако тази ракета падне обратно на земята (ударена например от малък метеорит)???? Мравки и комари ли ще пратят да събират радиоактивните частици???

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  Ми вече ке.лнерът със сметката е тръгнал към наща маса.
  Ще се плаща май.
  Да минем тънко.
  Събираме де що има радйоактивен боклук и го застъкляваме в куб абсолютно безопасен и безвреден .
  Слагаме Таско и Румен да го вардят за зор заман.
  Даваме им по една депутатска заплата от 3000 лева.
  6000 на месец 72000 на година и така 100000 години.
  Дърпаме чертата и получаваме 7200 000 000.
  Абе нешо бая големи взеха да стават сметките.
  А дали няма да ни излезе диамантена тази електроенергия от АЕЦ?
  И дали ще минем само с две депутатски заплати на месец?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на LinkеdIn
  LinkеdIn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил": Абе, ти изперка ли бре...Това нещо струва 1 милиард и сме го плащали всички ние...как така ще режеш за скрап, това да не ти е бащиния.Просто не е за вярване, само САЩ и Русия имат към 22 000 атомни бойни глави, в моретата е пълно с атомни подводници и кораби, но точно най-полезната част от използването на атома се отрича...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK