Мария Габриел обещава да работи за киберсигурност и да се бори с "неверни новини"

Мария Габриел обещава да работи за киберсигурност и да се бори с "неверни новини"

© Европейски парламентМария Габриел - българският кандидат за еврокомисар, ще бъде изслушана във вторник в продължение на 3 часа от две комисии в Европейския парламент, където доскорошни нейни колеги искат да проверят готовността ѝ да поеме ресора цифрова икономика и цифрово общество.


Тя вече получи десетки въпроси в тази връзка като някои от тях са принципни, а някои - съвсем конкретни. Габриел изпрати отговорите си и те вече са публикувани в документ, заемащ 16 страници. В тях не се срещат някакви нови или амбициозни идеи за дигиталното бъдеще на ЕС, методично се изброяват вече известни проекти, инициативи и планове. От отговорите се вижда също, че повечето законодателна работа по единния цифров пазар е свършена и Габриел обещава да работи за прокарването на проектите през Европарламента и страните членки.


Макар темите да са най-различни - такъв е и обхватът на ресора ѝ - на няколко пъти изниква въпросът за киберсигурността в Европейския съюз и какво възнамерява да направи тя.


За кибератаките
Габриел определя предложения ѝ ресор като "стратегическия и политически" и обявява, че ще подготви нови инициативи в областта на киберсигурността.


"Изключително важно е европейската система за превенция и борба срещу кибератаките да заработи по-ефективно, включително с оглед защитата на институциите и европейските политически процеси", казва тя. "По тази причина до идния септември ще пристъпя към преглед на стратегията на ЕС в областта на киберсигурността и ще представя предложение за нов мандат на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност, за да отговорим по-добре на новите предизвикателства, свързани с увеличаването на рисковете от кибератаки."


Комисията ще работи също така по предложения за допълнителни мерки относно стандартите за киберсигурност, както и относно сертифицирането и етикетирането на свързаните предмети, с цел да се повиши тяхната сигурност, допълва Габриел.


За децата и "безопасния интернет"


Темата изниква и когато става дума за децата и интернет. "Непълнолетните лица, които все повече гледат аудио-визуално съдържание с помощта на услуги за видео по заявка, трябва да бъдат защитени по същия начин, както при телевизионните предавания", отговаря тя.


"Поради това ще подкрепя мерките за защита на непълнолетни лица, предложени в рамките на преразглеждането на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги. Ще продължа работата си в рамките на поетия от мен ангажимент за "Центрове за по- безопасен интернет", за да направя интернет по-безопасен за нашите деца. Смятам да разширя сътрудничеството ни с "Алианса за по-добра защита на малолетните и непълнолетните лица в интернет", с цел подобряване със средствата на саморегулирането на онлайн средата за децата както по отношение на съдържанието, така и по отношение на опасното поведение (например кибертормоза)."


За журналистиката и fake news


Евродепутатите питат и какво мисли за свободата на медиите и т.нар. fake news, усилено създавани през последните години от страни извън ЕС - основно Русия - както и от групи с интереси за създаване на объркване в обществото, слаба информирамонст, манипулация и дестабилизация.


"Смятам, че независимата и качествена журналистика, която отразява европейските въпроси, е от съществено значение за гражданите и за демократичното европейско публично пространство", отговаря Габриел.


"По отношение на "неверните новини" подходът на Комисията поставя акцента върху ефикасни и доброволни мерки, както и върху мерки, свързани със саморегулирането, но също и върху целева регулаторна намеса.


В допълнение към разпоредбите, предложени в рамките на преразглеждането на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги с оглед засилване на борбата срещу изказвания, подстрекаващи към омраза, ще представя допълнителни мерки с цел да се насърчат още повече проактивните мерки от страна на онлайн платформите и социалните мрежи.


Друго направление, в което ще бъдат насочени нашите действия, ще бъде укрепването, съвместно с върховния представител, на нашата стратегическа комуникация, за да се противодейства на кампаниите за дезинформация отвъд границите на Съюза."


За авторското право, доставчиците и геоблокирането


Мария Габриел говори още, че трябва да постигне "политически споразумения със съзаконодателите по предложенията за Кодекс за електронните съобщения, реформа на авторското право, на аудио-визуалните медийни услуги и по отношение на необоснованото блокиране на географски принцип." И трите теми са особено важни за бизнеса и потребителите в ЕС, включително за да се прекрати дискриминацията за достъп до определен продукт на френския пазар, примерно, от български потребители.


По отношение на доставчиците на цифрови услуги Габриел заявява, че трябва ще да могат да отговорят на търсенето в европейски, а не само в национален мащаб.


Ако бъде одобрена, 38-годишната Мария Габриел ще стане най-младият еврокомисар в историята.


Тя има 8-годишен опит като евродепутат, но никога не е заемала изборна длъжност и се издигна само за седем месеца от парламентарен секретар на ГЕРБ в София да член на Европейския парламент, където не е работила в сферата на цифровата икономика.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Ще ме наеме ли за консултант?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Без иновации, темите и заплахите са ясни, остава да се свърши работата, да се надяваме, че не е някакво красиво лице без покритие. Успех.

  Умерен толераст
 3. 3 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Само това ли е цифровизацията ? :) Или това е чула ...

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  "В тях не се срещат някакви нови или амбициозни идеи..."

  ГЕРБ и идеи? Хайде холан!

 5. 5 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  След като се омъжи за французин от Европейския парламент стана голям специалист по информатика и криптиране на информацията. ГУГЪЛ и руските хакери "трева да пасът", пък и китайските.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  "....методично се изброяват вече известни проекти, инициативи и планове..."

  Перфектен еврочиновник. Нагледно обяснение за Брекзит.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе тея неверни новини много им бъркат в ъзовете на някои ърши. Всяка новини има право да е свободна и да достига до всички, а те да си решат дали е вярна или невярна. КОЙ ще контролира верността на верните и неверността на неверните новини. Гледам, че най-мастийските медии застават зад такива цензури. Беновска е стожер на борбата срещу фалшивите новини из БГ медиите.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  ами да се бори с неверни новини означава да се признават само правилно интерпретирани новини . чл1 , работническо дело/домакин и ко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Тази я искам на касата в Била...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "Ако бъде одобрена, 38-годишната Мария Габриел ще стане най-младият еврокомисар в историята."

  Ни е тъй!

  "Тя има 8-годишен опит като еврокомисар"

  Туй значи, че най - младия комисар е на 30 г.

 13. 13 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Увеличава се популацията на българския вид Калинка-Еврокомисар! лат. Coccinellidae-Eurocurator. Забелязва се устойчив растеж и размножаване с европейски търтеи за увеличаване на ареала на обитаване.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8175 Неутрално

  Преди да ги изберат, всички обещават.

 15. 15 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "Георги":

  Няма. Консултантите й са завършили "публични науки" в Пернишкия, с дипломи от Малта.

 16. 16 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 221 Весело

  Дерзайте фенове на комунистическите БСП, ДСБ и Дай БГ. Габриел ще се справи. вие ще сте си вечно непреуспели лузъри
  —цитат от коментар 10 на Иван Иванов


  Ако докара щепселите на зарядните на телефони да стават и за лаптопи - ще й го признаем.

 17. 17 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#13] от "zyx":

  Не е само българският вид. Паневропейско е. Даже на места, с превалявания, е още по-трагично.

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  Махайте я тази! Не е компетентна по тази тема! Колко пъти да казвам, че верния избор е Ева Майдел!!!

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Майчице мила! Какво разбира филоложката от кибер сигурност? Ако си простосмъртен и кандидатстваш във фирма за cyber security като филолог, ще те изхвърлят! Но от едно известно ниво нататък професорки по синтаксис стават спортни министърки, социоложки - силовачки и който каквото си иска, пардон, каквото му дадат! Стига да е от безработната рода от село. Напоследък ЕС стана и нещо като бюро за женитби - Неделчева стана Габриел, Паунова стана Майдел, като ВУЗ-овете в соца - що беше от прованса, гледаше да се уреди със софийско жителство! Аналогичен случай у наше село!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Безкраен полуразпад"Добра идея, ама не е ли по-добре да се направи универсално вселенско зарядно и то да бъде онзи супер здрав металокерамичен щекер - щепсел дето калинката Мария ползваше в Пловдив последователно за печка с реотани и за грилчето, така известни на всички студенти от 90-те години и началото на тоя век.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  До коментар [#16] от "Безкраен полуразпад":

  всъщност е революционна идея . после крачката до зарядното на колата е малка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  филологията е чувствителна тема в киберсигурност ... винаги се налага някой да обясни как даден лидер е имал предвид всъщност руски хакери

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3449 Весело

  До коментар [#20] от "zyx":

  категорично не . Маша и Мечока остават извън контрол

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":
  Ръка на сърце, за какво следва бг филолог или политолог? Какво може да работи извън пределите на страната? Нищо, нали? Пълна зависимост! И особено ако е за много пари, с които бързо се свиква, трябва яко да трепери, за да не ги загуби! Сложен живот. Първата крачка преди самоубийството. Фризьорката с пълния салон е далеч по-свободен човек!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Ще ме наеме ли за консултант?
  —цитат от коментар 1 на Георги

  ЕК ще мобилизира проевропейски либертотролове ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  ++++++++Казала сте всичко, което мисля и аз.Само дето думите ми щяха да са по-груби.Така че ми спестявате и това .

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  ".......................целева регулаторна намеса...............за да се противодейства на кампаниите за дезинформация отвъд границите на Съюза."

  Очевидно женицата нищо не разбира от информационни технологии. Но пък си знае урока и е кристално политкоректна. Тя знае, че е предстоящо създаване на Министерството на информацията и..."няма лабаво". Но очевидно е, че не става за министър на информацията. Защото следенето онлайн на милиарди не е като работата в кухнята. Изискват се фундаментални познания и тясна специалност. Ах, не че ми пука де, ама съм впечатлен!

 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2365 Весело

  Добре де, всичките тия "борци" с fake news-a не разбраха ли, че не могат да се оправят с BBC, NYT, CNN, DW и останалите? Оставете ги да си пишат глупостите и да обират подигравките на хората и работете по важните неща.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#26] от "glaxo":
  :). Take it easy на новобългарски, или по нашенски, тури му пепел!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  " ресора цифрова икономика и цифрово общество."

  Боже, какви глупости се творят в толкова прогресивния ЕС, само за да се настанят на напълно нищо незначещи постове на квотен принцип разни бюрократи!

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Интервю за работа:
  - Образование?
  - БГ филология.
  - Професионален опит?
  - Продавач-консултант, барман, келнер, озеленител, ди-джей, мияч на прозорци и хамалин.

  Какво изтърва? Европейски комисар по дигитализацията, айайай! Ама там няма значение какво си учил! Важното е да си от родата от село!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  След безопасните запалки ще дарим на света и безопасно киберпространство.... може би! Треперете хакери и лъжливи новини от новия еврокомисионер!

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Както я гледам и слушам освен да получава заплатата и говори шаблонни политкоректни Опорни Точки май че нищо друго няма да прави. Така е когато длъжностите се заемат не по кадърност а по квоти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Има доказателство,че става-натъртва НЕбългарското си.Детенцето й,да е живо и здраво,си има две лични имена,и двете НЕ са български...А за стокирането на апартамента с цени за крайно бедни,няма да се сетят...зелки,сър.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  След като си е осигурила як гръб в ЕС, ще я назначат за еврокомисар на каквото и да е, стига да е еврокомисарска длъжност. Оплела си е кошничката госпожата и толкова, ресорът не е от значение. Важното е да се върви наоре по кариерната стълбица.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Много точно :)
  Госпожата няма да постигне технологични пробиви и ползи за ЕС. Ще има успехи в нищоказването и нищоправенето :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Темата почна да се коментира из родните ИТ среди, плача. Ясно е, че от читав програмист чиновник няма да стане, ама тая не може ли да си позволи поне адекватни консултанти, поне за изслушването :(

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Ясно, ще обслужва Мошетата като налага цензура на антиглобалисти, националисти и консерватори. Още една специалистка, излязла от ултралибералната матрица.

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Каква кирерсигурност е цензурата? Тази млада кариеристка, която дължи кариерата си на хубавото дупе, е готова да обслужи по всякакъв начин Мошетата, които й помогнат да се издигне.

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  Аз съм точно на противоположното мнение и смятам, че г-жа Габриел ще бъде доста успешна в своето направление. Само ще добавя, че пълната цифровизация и дигитализация означава, че в целия ЕС почти всичко би следвало да бъде достъпно на един клик разстояние. И съм сигурен, че точно това ще се случи след немного време.

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4189 Любопитно

  До коментар [#38] от "gozambo":

  гозамбо, не искаш никой да спира потока от лъжи, от който ти черпеше - пицагейт, сатанинските ритуали на Хилъри и пр.
  Свиквай, не може няколко лумпена да бълват глупости и никой да не се захване с проблема фейк нюз...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#40] от "Читател":

  Благодарение на г-жа Габриел? Кои доказателства за твърдението си можете да предложите? И какви са нейните доказани успехи в областта? :)
  Защото от нейните отговори не виждам поне едно, което може да се опише като пробив. Има постни повторения на известни факти и няма идеи за развитие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на oxg56522743
  oxg56522743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Попадала съм често на новини за работата й, но понеже и на мен ми стана интересно дали има опит в новите технологии, сега си направих труда да отворя Уикипедия. И какво да видим? Ами има си жената. Още през 2011 г говори за широколентов интернет в селските райони, за миграцията говори за бази данни и информационни системи, за цифрови умения е провеждала инициативи, с Центъра за безопасен интернет е работила, говори за Даркнет и трафик на хора и т.н. Така че, нека коментираме информирано, което е всъщност много важно в битката с "фалшивите новини"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK