Огнестрелните оръжия са виновни за смъртта или раняването на близо 20 деца в САЩ всеки ден, сочи доклад

Огнестрелните оръжия са виновни за смъртта или раняването на близо 20 деца в САЩ всеки ден, сочи доклад

© Ricardo Moraes, ReutersНай-малко 19 деца биват убивани или ранявани всеки ден в САЩ след стрелба с огнестрелно оръжие. На най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от БТА.


Изследването се основава на данни от смъртните актове и болнични документи за периода 2002-2014 г. Констатациите в доклада обясняват защо експертите разглеждат насилието с огнестрелни оръжия като заплаха за общественото здраве. Годишно към 1300 непълнолетни загиват от такива оръжия, а близо 6000 получават несмъртоносни наранявания.


Преобладаващата част от смъртните случаи са убийства или самоубийства, а въоръжените нападения са главната причина за нараняванията на деца без опасност за живота.


Според Катрин Фаулър, водещ изследовател от американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, настоящият доклад е "основополагащ за разбирането на проблема и разработването на солидни научни решения".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK