Две трети от европейците искат ЕС да не прави компромиси с Великобритания, сочи проучване

Две трети от европейците искат ЕС да не прави компромиси с Великобритания, сочи проучване

© Peter Nicholls, ReutersДве трети от европейците вярват, че Европейският съюз трябва да заложи на твърд подход към Великобритания в преговорите за напускането ѝ. Това сочат данните от проучване на "Чатъм хаус" и "Кантар", цитирано от "Гардиън".


Изследването е проведено в десет европейски държави - Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Унгария, Полша и Великобритания. Според данните му, опитвайки се да поддържа добри връзки с Обединеното кралство, Европа не бива да прави компромис с основните си принципи и ценности.


В първите девет страни едва 18 на сто от респондентите заявяват обратното - че съюзът трябва да е по-склонен на компромис. Във Великобритания делът им е около 49%. Според тази позиция целта на Европейската комисия трябва да е да задържи кралството възможно най-близо до себе си и това може да стане на цената отстъпки от основни принципи.
Най-малко склонни на компромиси са жителите на Германия, Испания и Италия, а най-склонни - Унгария и Гърция. В Германия и Франция между една пета и една четвърт от респондентите смятат, че Еврокомисията не трябва да прави никакви отстъпки пред Великобритания.


Близо 57 на сто от отговорилите в деветте континентални членки на ЕС заявяват, че съюзът вече е отслабен от "Брекзит". Общо 46 на сто твърдят, че напускането на Великобритания ще е "лошо" за него. В самата Великобританя този възглед споделят 70% от запитаните.


Проучването е осъществено след интервюта с над хиляда души във всяка от десетте държави. Разговорите са проведени между декември 2016 г. и февруари тази година - преди гласуването в Холандия и Франция и икономическото възстановяване, а тези процеси дадоха тласък на подкрепата за ЕС сред жителите на страните-членки. Скорошно проучване на "Пю рисърч център" показа, че подкрепата за ЕС е нараснала с 18 процентни пункта както в Германия, така и във Франция, а и с 10 процентни пункта в Обединеното кралство, отколкото преди година, когато мнозинството британци гласуваха за Брекзит.


"Елит" срещу "народ"


Двата изследователски центъра са интервюирали и извадка от 1800 души, условно спадащи към европейския "елит". Под тази дума "Чатъм хаус" и "Кантар" разбират "индивиди на влиятелни позиции в политиката, медиите, бизнеса и гражданското общество на местно, регионално, национално и европейско ниво."


Представители на елита и останалите силно се разминават в идеите си за бъдешето на Европа, миграцията, исляма, младите поколения и културната идентичност. Например малко над 50% от респондентите, които не са част от елита, се гордеят както с националната си, така и с европейската си идентичност. При "елита" делът е близо 80 на сто. Най-острото разминаване е относно твърдението "Хора като вас имат полза от членството в ЕС" - едва една трета от респондентите в "неелитната" група са говорили утвърдително. Сред "елита" почти три четвърти са се съгласили с твърдението.


Ще напуснат ли и други държави ЕС


Над половината от интервюираните в десет държави вярват, че друга страна от ЕС може да напусне блока в следващото десетилетие. Над 80 на сто от гърците, чиято страна беше най-тежко засегната от финансовата криза през 2008 г., подкрепят тази теза. На другия полюс са унгарците и поляците, където делът е под 50%.


Миграцията


Британците са почти равно разделени в отношението си към миграцията - около 35% от респондентите се съгласяват, че тя е помогнала на страната им, а 34 на сто не подкрепят това твърдение.


Най-много са хората, които оценяват положително ролята на миграцията, в Испания - 38 на сто. В Гърция и Унгария обаче едва по 7% от отговорилите споделят този възглед, докато съответно 68% и 74% не се съгласяват.


Ислямът


В десетте държави близо 53% от респондентите смятат, че "европейският начин на живот и този на мюсюлманите са несъвместими." Това отношение е най-ярко изразено в Холандия, където то се изразява от две трети от запитаните, в Гърция (64%), Австрия и Унгария (по 62 на сто).


Почти две трети от участниците в проучването в Австрия, Унгария и Белгия искат по-нататъшната миграция от предимно мюсюлмански държави да бъде прекратена. Тази нагласа се споделя от 71% в Полша, но само 41 на сто в Испания и 47 на сто във Великобритания.


Във Франция, Белгия и Австрия са най-много респондентите (над 80%), които искат забрана на ислямско облекло, забулващо лицето на публични места.


Приемането на Турция в ЕС като цяло среща съпротива - средно 61% от отговорилите не го приемат. "Против" са най-вече Австрия (82%), Германия, Франция и Белгия (с по 73 на сто).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Компромиси само срещу компромиси. Танто за танто.

 2. 2 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Нека да напуснат мирно и кротко,по собствено желание. Без аплодисменти.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Весело

  Още от "доброто" , старо средновековие им имат зъб...

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Е какво толкова искат англичаните?
  Нищо работа - да се отърват от задълженията, които имат към ЕС, като запазят привилегиите от членството.
  Ама гадните европейци не искат да разберат тази толкова проста и логична теза...

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И аз против отстъпки за ингилизите.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Моето мнение е, че няма да има драми !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ще се случи точно обратното и ЕС ще плаща на англичаните като поп. Империя!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Весело

  До коментар [#7] от "socialen":"Ще се случи точно обратното и ЕС ще плаща на англичаните като поп. Империя! "

  А да си чувал за "стои, като обран поп на границата"?!
  Сложни са отношенията, между двете страни, при развод, още повече когато става въпрос за много €! Говорят за сума около 100 млрд €, не знам дали е вярно, но ако е така, никакви компромиси, да плащат, всички солидарно! От пенсиите, и "елита" от колониите, до аристокрацията, изтървала "юздите" на управлението, и живееща безгрижно в "Клуба на търтеите"! :D:D:D

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Нещата стоят така - британците имат да внасят над 100 млд. евро, ако проявим компромис ще трябва ние да компенсираме (платим) сумата. Не знам за Вас но аз предпочитам англичаните да си платят сметката.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2007 Любопитно

  Е какво толкова искат англичаните?Нищо работа - да се отърват от задълженията, които имат към ЕС, като запазят привилегиите от членството.Ама гадните европейци не искат да разберат тази толкова проста и логична теза...
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  И как точно искат това британците? Как го разбрахте, като преговорите дори не са започнали? Всъщност аз засега единствено виждам как бюрократите в ЕС говорят как Великобритания дори и да излезе, трябва да им плати някакви пари неизвестно защо, и то накуп.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "batzdravo":

  Кажи един проблем, който ЕС да е решил в полза на ЕС. Няма!

  Нали ще изритат всички поляци румънци, българи, чехи. После Меркел кво ще ги прави!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Европейците се почувстваха обидени и унизени. Говоренето във Великобритания спомогна за това.И сега с право не искат да се правят компромиси.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Всеки иска от другия компромис, но сам не е готов да го направи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А ако Великобритания заеме твърд подход към ЕС, какво правим? От едната страна Русия, от другата Великобритания?

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Само ти можеш да изтърсиш такава глупост!
  Много си способен в тази насока!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  А Франция смуче ли, смуче, ... от голЕмата германска цица и напява спомени за Nicolas Chauvin ...

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Любопитно

  До коментар [#14] от "gozambo":

  "А ако Великобритания заеме твърд подход към ЕС, какво правим? От едната страна Русия, от другата Великобритания?"
  ==========================
  Те двама, пък ние сами?
  Предполагам, знаеш вица?

  Еретик
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Весело

  "А ако Великобритания заеме твърд подход към ЕС, какво правим? От едната страна Русия, от другата Великобритания?"
  =========================
  Те двама, пък ние сами?

  Еретик
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  секи 4ти км

  Две трети от Гражданите на Велика Европа
  изискват коректност от субектите на UK.

  Нищо повече от "гонка по устав"?

  "Две трети от европейците искат ЕС да не прави компромиси с Великобритания,
  сочи проучване"

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Остави ги да се дърлят...

  Като настоящий Patriot - отдай сили для возход
  на рашистанската соц Империя.

  До коментар [#7] от "socialen":

  Ще се случи точно обратното и ЕС ще плаща на англичаните като поп. Империя!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Любопитно

  От цялото това проучване се разбра ,че ЕС не трябва да прави сериозни компромиси с британската пасмина!

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "dnevnikar":

  Видя ли, че съм прав. Мерси, че ме потвърди.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Великобритания = Долни, лъжливи, манипулативни консерватори със съзнание за велика империя.
  ЕС = чиновници.

  Без коментар.

 24. 24 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "А ако Великобритания заеме твърд подход към ЕС, какво правим? От едната страна Русия, от другата Великобритания?"=========================Те двама, пък ние сами?
  —цитат от коментар 18 на Костадин Иванов


  Аха, ще се сетите, кой го отнесе през Великата война, не , не бяха евреите, а британци германци и руснаци платиха цената с милиони животи!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Тереза (Дис)Мей със завист гледа тези две трети избиратели, които не са нейни... Колко лесен щеше да е хард Брекзит... Танте също трябва да благодари на англичаните, щото посредата между твърд Брекзит и луд Путя ще гледа обеднена Европа през крив Макрон... Дълговата криза не е отминала Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция. Слабото евро засега помага, но колко може да продължава така?...

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  когато комара е кацнал на деликатно място осъзнаваш , че не всичко се решава с насилие ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK