Супермаркетът на Вучич: от хомосексуален премиер до руски самолети

Супермаркетът на Вучич: от хомосексуален премиер до руски самолети

© Marko Djurica, ReutersСръбският президент Александър Вучич реши да номинира за премиер Ана Бърнабич, досегашния министър на държавната администрация и местното самоуправление. Той е майстор на маркетинга, оценяват анализатори.
Президентът мотивира решението си с квалификацията и личните качества на Бърнабич, но от друга страна постигна и друга маркетингова цел: всички световни и регионални медии подчертаха, че за първи път Сърбия ще има за премиер жена и гей личност.


Ана Бърнабич - безопасен експерт


Има няколко причини, поради които Вучич избра варианта експерт за поста премиер, казва за ДВ политическият анализатор Бранко Радун. "С избора на непартийна личност Вучич избегна многобройни партийни сътресения. Ако беше избрал някого от Сръбската прогресивна партия (СПП), щеше да предизвика недоволство у "прогресивните", защото там има хора със свои възгледи и надежди поради партийния си ангажимент. Ако беше избрал (председателя на Социалистическата партия на Сърбия) Ивица Дачич, това отново щеше да предизвика недоволство у "прогресивните", защото те смятат, че имат свои добри кадри. Тук, разбира се, е и преценката, че жена с такъв профил би имала далече по-добра комуникация със Запада", смята Радун.


Сръбската "дълбока държава"


С избора на експерт по известен начин се избягва блокирането на работата от страна на политически кланове, продължава Радун. "Но ако имате някой, който не е част от политически клан, може да очаквате работата да бъде свършена. Новият премиер ще бъде изправена пред много тежки решения." Тук обаче веднага се поставя въпросът: как някой, който е политически аутсайдер, ще има авторитет в правителството? Бранко Радун казва, че Ана Бърнабич ще черпи авторитет от Вучич, но не е прекален оптимист, че ще успее да пречупи евентуална съпротива.
"Защото някои политически кланове, свободно можем да ги наречем "дълбоката държава" в Сърбия, а това са структури, които не се променят - военни, икономически, от сферата на сигурността, те се запазват по-продължително и промените начело на правителството често не достигат до тях. Това е вече обичайният начин на функциониране в Сърбия, където някои хора се сменят, но всичко друго остава същото. С помощта на Вучич Ана Бърнабич вероятно ще се опита да промени нещо, някъде може и да успее, но ще бъде ли достатъчно това и как ще погледнат гражданите на това, е вече друга история."


Фигура в чуждо правителство


"Мисля, че Александър Вучич избра експертно решение, защото по този начин няма опасност някой да го застраши от позицията си премиер", прави оценка за "Дойче веле" главният редактор на вестник "Данас" Драголюб Петрович. "Ана Бърнабич не може да му превземе партията и ще бъде някаква фигура на поста премиер в правителство, което вероятно няма да състави сама."


От друга страна в правителството около нея ще има опитни политически вълци и тук отново се поставя въпросът за авторитета и как Ана Бърнабич ще се справи в такова обкръжение. Драголюб Петрович подчертава, че това ще бъде трудно. "Около нея ще има, както казвате, политически вълци, аз бих добавил и мръсни играчи и което е най-важно - кадри, верни преди всичко на Вучич. Опасявам се, че те ще питат повече него, отколкото нея. Това на практика означава, че министрите ще ходят за мнение повече в партията и при президента, отколкото в кабинета на премиера. Не вярвам, че тя ще успее да наложи на министрите някои свои решения."


Сръбската прогресивна партия - един мозък и едно мнение


В очакване на окончателното решение за номинацията сръбските медии излязоха с бомбастични информации, че СПС ще свали коалицията, ако Ивица Дачич не бъде премиер, подобно недоволство има и у СПП. Бранко Радун смята, че както и да се завъртят нещата, СПП ще бъде недоволна, но според него това няма да бъде някакъв голям проблем. "Може би ще има краткотрайно недоволство и несъгласие, но не смятам, че това би променило драстично съотношението на силите или би поставило под въпрос авторитета на Вучич. Вучич може да загуби нещо сред консервативната общественост поради сексуалната ориентация на новия премиер, но от друга страна може да получи точки от либералната част на обществото."


Драголюб Петрович смята, че още преди президентските избори СПС е успяла да спечели важни министерски постове и че Дачич фигурирал тук като резервен вариант. Що се отнася до "прогресивните", те са един мозък и едно мнение. Тук досега нямаше особен дисонас. В тази партия няма и много капацитети, които могат да застрашат Вучич. В цялата партия има може би двама-трима. Може да се стигне до някакъв вътрешен сблъсък ако намалее популярността на Вучич, но засега все още сме далече от подобно нещо."


Политически супермаркет


Независимо дали това се харесва или не, но темата за сексуалната ориентация е неизбежна във всеки разговор за бъдещия премиер. Това се видя и след реакциите в медиите на избора й и от този аспект ходът на Вучич може да се разчете и като добър маркетинг. Александър Вучич е майстор на маркетинга, коментира Петрович. "Той знае точно какво ще бъде привлекателно за местните медии и какво ще допадне на потенциалните партньори по света. По този начин, с назначаването на ЛГБТ личност за премиер може би иска да покаже твърдата си проевропрейска ориентация. А когато от Русия пристигнат самолетите МиГ, ще ппокаже проруската си ориентация. Това е "политически супермаркет" - всяка страна взима това, което ѝ хареса, а тук има голям избор на продукти - от ЛГБТ премиерка до руски МиГ-ове." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Тази хърватка лезбийка за премиер как се съчетава с православнъй мир? Съгласувано ли е с Масква?

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  В бойколандия на езика на коалиционния партхьор в сянка се казва тарль гювеч.

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Ако Македония влезе в НАТО и после в ЕС, сърбия остава държава парий на Балканите.
  Презряна, малка, бедна и злобна.
  Та Вучич скоро ще стане виден евроГей, правоверен католик и истински западняк, нямащ нищо общо със славяните от Кремъл.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1284 Весело

  Сърбите винаги са били двулицеви!

  По време на Тито се повежда свтовна конференция на ООН в Женева. На участниците било казано, че на паркинга автомобилите от капиталистическите страни трябва да паркират вдясно, а тези на социалистическите страни - вляво. Пристига Югославската делегация и шофьорът пита:
  - Друже Тито, где да паркирају?
  А Тито му отговаря:
  - Дати сигнал лево, па завий у десно!!!!!

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ако Македония влезе в НАТО и после в ЕС, сърбия остава държава парий на Балканите.
  —цитат от коментар 3 на ironhorse


  Некадърността си е некадърност. В това отношение сърбите много приличат на руснаците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Сърбите никак не долюбвали баба Ванга, щото тя им предрекла, че Сърбия ще се свие до степен, че депутатите и в Парламента да могат да се съберат и да заседават под сянката на едно крушово дърво в околностите на Крушевац!!!

  През 1387 г. Крушевац е столица на владенията на княз Лазар. Престолен град е и по време на управлението на сина му, Стефан Лазаревич. До, и през османското робство, населението на града е от български произход. В Анонимния препис на Паисиевата история, публикуван от Марин Дринов, Крушевац (упоменат като град Круша), заедно с Фетил ислям (Кладово), се споменават като най-западни части на Северна България. В преписа, датиран около 1806 г., градовете в България са дадени в четири области (Мизия, Тракия, Македония и Дардания). Круша фигурира като последен, най-западен град на Тракия. Посърбването на Крушевац започва след включването на града в Сърбия през 1833 г. Стефан Веркович в две свои писма от 1878 и 1879 г., адресирани до руските власти (публикувани от Иван Шишманов), изрично отбелязва, че населението в областта говори български, а не сръбски език.

 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  То, Косово е било около 1000 години българска земя, а столицата на Сърбия-Белград, до 1700 година е била български град !!!
  Та сърбите се наиграха с Кремъл.

  когато играеха заедно с Австро-Унгария, бяха напред, но сега, са много зле и ще стават още по-зле.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Това, което Русия постига в Украйна с оръжие и войници, Сърбия си го постига сама. Но някак си не ми е мъчно, предвид вечните им козни към България от столетия.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 9. 9 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":Сърбите никак не долюбвали баба Ванга, щото тя им предрекла, че Сърбия ще се свие до степен, че депутатите и в Парламента да могат да се съберат и да заседават под сянката на едно крушово дърво в околностите на Крушевац!!!През 1387 г. Крушевац е столица на владенията на княз Лазар. Престолен град е и по време на управлението на сина му, Стефан Лазаревич. До, и през османското робство, населението на града е от български произход. В Анонимния препис на Паисиевата история, публикуван от Марин Дринов, Крушевац (упоменат като град Круша), заедно с Фетил ислям (Кладово), се споменават като най-западни части на Северна България. В преписа, датиран около 1806 г., градовете в България са дадени в четири области (Мизия, Тракия, Македония и Дардания). Круша фигурира като последен, най-западен град на Тракия. Посърбването на Крушевац започва след включването на града в Сърбия през 1833 г. Стефан Веркович в две свои писма от 1878 и 1879 г., адресирани до руските власти (публикувани от Иван Шишманов), изрично отбелязва, че населението в областта говори български, а не сръбски език.
  —цитат от коментар 6 на Дедо Либен


  2/3 от сегашната територия на Сърбия е заграбена от България, Унгария и Румъния. С решаващата помощ на твоята матушка. Съюзът им винаги е бил най-вече за сметка на България. За Македония да не споменаваме.

 10. 10 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Македония най-накрая разбра, че в Сърбия няма келепир, а трябва за България да се държи здраво.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  "С избора на експерт по известен начин се избягва блокирането на работата от страна на политически кланове..."
  На пръв поглед избягва острото противопоставяне между двете партии, но от друга, всъщност ги обижда и с това ги прави гарантирани противници на себе си и на новия премиер, а както се казва, очакват се тежки решения и действия.
  Но както се казва по0натам в текста:
  "Защото някои политически кланове, свободно можем да ги наречем "дълбоката държава" в Сърбия, а това са структури, които не се променят - военни, икономически, от сферата на сигурността, "
  и това много ми напомня нашата ситуация.
  Точно тези структури, които не се променят, т.н. бетонни глави и кадрите на разните сигурности, както се вижда управляват там, управляват и у нас и последствията са налице - уж сме с ЕС и НАТО, ама с руски самолети, газ ( скъпичка де:)) и въобще военно, "православно", панславянски и енергийно скачени.
  И след всичко това се чудим защо сме все последни и ние и въобще балканите и както се видя дори и Гърция, без да минава през социализма, може добре да се накисне.

 12. 12 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Едно време ни радвахте с Лепа Брена, сега с такива каки ли ще ни забаламосвате.
  Резил Сърбия, накъде вървите.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Руските самолети са еди добър подарък за Сърбия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Сърбия е като супермаркет,пълен с руски стоки.Русия ще влияе на Сърбия,гъделичкайки великосръбския шовинизъм,който иска да си върне границите на бивша Югославия - една изкуствено създадена държава.

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ивица Петрович, радио Дойче веле
  =======================================================
  Немците имат една стара мечта - да владеят цяла Сърбия. Обаче нещо не им приеха ерцхерцога, после и поканата за Стоманения пакт, който се оказа тенекиен. И от тогава немците преживяват на тема Сърбия ама ще им мине.

 16. 16 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Ако Македония влезе в НАТО и после в ЕС, сърбия остава държава парий на Балканите.
  Презряна, малка, бедна и злобна."

  Презряна, от кого?! От теб?! Недей своето лично отношение да определяш, като общо балканско. Иначе Сърбия нито е толкова малка ( за мащабите на Балканите, пък и в Европа), нито е толкова бедна, (колкото очевидно ти се иска, иди в събота на пазара в Пирот). Относно злобата, би трябвало да имаш лични впечатления, моите са коренно различни.

 17. 17 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Сърбите винаги са били двулицеви!

  Може да се каже че седят на два стола едновременно , получават оръжие -подарък от Москва , а говорят за евро-интеграция , и на края остават и без двете . Тоя лаф " Български реотан " е по-скоро " Сръбски реотан " загрява когато трябва да го изключваш

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Дефендера никак не разбира балканската душа, а тя е много проста - министър председател лесбийка може, педераст не. Лесбийките са даже интересни, докато.... Абе адв. Тодор Батков го беше казал навремето:
  „Дис бритиш хомосекшуъл броук дъ гейм!”
  Или казано на политически език, коректно - една управляваща лесбийка би привлякла евроатлантически инвеститори, докато един гей би предизвикал протести и анатемосване!

 19. 19 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Съгласувано е, по-добре питай Вашингтон и деде ти Сорос, чиито кадър е тя, дали позволяват критики по сръбското юпи, преди да напишеш следващия си пост. Вучич си направи гаргара със Запада, сложи си за лице точно човекът, който Западът иска да види, като си кара по старому в отношенията с Русия. И вълкът сит и агнето цяло, човекът явно е обигран политик, а не като българските карикатури.
  Да видим как сега ще се пишат критични статии за Сърбия от световните прогресивни медии, нима са хомофоби, нима жена-гей може и назначилият я президент може да правят грешки, нима могат да са приятели на злият властелин от Мордор, или да не подкрепят брадатите демократи в Сирия. Не вярвам...

 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Гледам русоробите под статията се хвърлиха да защитават малката си "родина" шумадия и лесбийката министър - другари и вие ли се поддадохте на еврогейската пропаганда къде са ви православните ценности а!

 21. 21 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#14] от "Cara Mia":

  Така е ! Русия знае къде да пипне за да му стане хубаво на Сърбина , въпреки че Сърбите не си дават сметка със какъв огън си играят

 22. 22 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Колега, вицът е готин наистина. Ако приемем, че сърбите наистина са, както казваш двулицеви, какво да кажем за нас българите?! Не, че нещо, просто се замислих.
  Иначе знам, че румънците са цигани (ние не), гърците - византийци, сърбите-двулицеви, за турците, няма какво да говорим- не стават. С едно изречение, като в ония виц: " всички в л.....а, ние в бяло".
  Минусите няма да променят реалностите.

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Не подценявайте Сърбите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  “Това е “политически супермаркет" - всяка страна взима това, което ѝ хареса, а тук има голям избор на продукти - от ЛГБТ премиерка до руски МиГ-ове."

  Слагаш ЛГБТ премиер за да замажеш претенциите на по-вресливите и си купуваш МИГове от руснаците!
  Тук не сме толкова дипломатични: нито нови самолети, нито ЛГБТИ премиер - само гейпарад спонсориран от тези които ни желаят само най-доброто...

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  нито е толкова бедна, (колкото очевидно ти се иска, иди в събота на пазара в Пирот).
  —цитат от коментар 16 на shule


  Я сподели наблюденията си от пазара в Пирот. Продават ли юрдечки?

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Тази хърватка лезбийка за премиер как се съчетава с православнъй мир?
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Толкова, колкото се съчетава нашата мутра-контрабандист с димократик уърлд.

 27. 27 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Докато не признаят Косово няма да влязат в ЕС, колкото и Вучич да се прави на комбинатор...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 28. 28 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#25:"EU defender"][/quote]

  Абе юрдечки не съм виждал (не съм търсил, може и да продават), но продават всякакви селскостопански продукти, които в Бг. са забравени от времето на колективизацията. Но с ИСТИНСКО КАЧЕСТВО. Няма китайски чесън, полски лук, картофи и яйца, боб от Казахстан, италиански ябълки, домати и краставици от Турция и може би затова в събота българите са повече от сърбите. Пазаруват здраво от двуличните сърби и не се замислят.

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#28] от "shule":

  Ами предпочитам информацията от първа ръка. С пазари не можеш да ме впечатлиш. Според познати Сърби за много добра заплата в Белград се смята 400 Евро. В София за тези пари не можеш да намериш хора за каквато и да е било заплата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#28] от "shule":

  Сигурно наистина пазарът в Пирот е много хубав и с добра стока, а хората - и продавачи и купувачи - повечето са българи. Така че можем да си направим сметка къде икономически са по-добре. Също така българинът не е зле да се огледа с какви номера карат местните - с български, и колко от тях са си изкарали български паспорти.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Сърбия вече закъсня...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  "Защото някои политически кланове, свободно можем да ги наречем "дълбоката държава" в Сърбия, а това са структури, които не се променят - военни, икономически, от сферата на сигурността, те се запазват по-продължително и промените начело на правителството често не достигат до тях."
  Ако заменим Сърбия с България, никаква разлика няма да има в останолото.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobyb":

  Без да защитавам сърбите, тази фраза "тази зема е била ..." могат да я кажат всички държави на балканите за почти всяко село по целия полуостров. Така че най-добре е да се замислим къде искаме да отидем вместо да дълбаем откъде сме дошли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK