В реч пред парламента кралица Елизабет II остави вратата към "мек Брекзит" отворена

В реч пред парламента кралица Елизабет II остави вратата към "мек Брекзит" отворена

© Pool, ReutersНяма да се изключват никакви възможности в преговорите за Брекзит, който ще бъде основният приоритет в работата на британския кабинет в идните две години, на който е посветена една трета от предлаганото законодателство. Това са част от акцентите в речта, която кралица Елизабет Втора прочете в парламента в 64-ото си обръщение към депутатите, откакто е на престола.


Документът, който се подготвя от министрите, всъщност представлява предизборната програма на кабинета. Кралицата го представи в труден момент за управляващите консерватори на премиера Тереза Мей, която загуби мнозинството си в парламента на предсрочни избори този месец и все още преговаря с със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), за си осигури подкрепа в законодателния орган.


"Министрите ми ще се уверят, че водещата роля на Обединеното кралство на световната сцена ще се запази и засили, когато то напусне Европейския съюз", каза кралицата на депутатите. Тя препотвърди ангажимента на правителството към Парижкото климатично споразумение, борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и реформата в системата на международни отношения. Тя подчерта, че като постоянен член на Съвета за сигурност Великобритания ще продължи да заделя 0.7% от брутния си вътрешен продукт за международно развитие.


Брекзит
В речта бяха изложени още осем законопроекта, между които такъв за митнически тарифи (който ще отмени правилата на митническия съюз с ЕС); собствена търговска политика; миграционна политика; собствено законодателство в риболова; система за разпределяне на субсидии в земеделието (тъй като британските фермери ще загубят достъп до европейски средства); стандарти за ядрената енергетика; собствен механизъм за международни санкции (който ще позволи на Великобритания да налага международни санкции, тъй като повече няма да е обвързана с европейската политика в областта); за промени в договори, които включват ЕС, Великобритания и трети страни.


В речта не са изложени позиции и цели за преговорите, които Лондон и Брюксел започнаха по-рано тази седмица.


Не липсваха и символични моменти, свързани с названията на документите, които кабинетът ще внесе в парламента. Правният текст, с който се започва преход от европейско към национално законодателство, ще се казва "Законопроект за отхвърлянето", а не "Законопроект за великото отхвърляне". В описанието на документа се казва, че той "не налага никакви ограничения върху споразумението за оттегляне, което ще създадем с Европейския съюз" и че "ще е нужно по-нататъшно законодателство, за да се подкрепи такова споразумение ако и когато е необходимо".


В реч пред парламента кралица Елизабет II остави вратата към "мек Брекзит" отворена

© Pool, Reuters


Миграция


В програмата липсваше и ангажиментът за ограничаване на нетната миграция към Обединеното кралство, който торите бяха поели в предизборната си платформа. Попитан по въпрос от журналисти, говорителят на "Даунинг стрийт" обаче каза, че кабинетът все още "поема абсолютен ангажимент", въпреки че "това може да отнеме известно време." Той същевременно не споменава целта, поставена от Мей по-рано, според която миграцията трябва да се сведе до "десетки хиляди" в рамките на мандата, а не между сто и двеста хиляди души, както е в последните години.


Сигурност


Ще се преразгледа контратерористичната стратегия на правителството, "за да се дадат нужните правомощия на полицията и службите за сигурност", каза кралицата. Ще се създаде комисия за борба с екстремизма.


Единството на Великобритания


"Наш приоритет ще бъде да изградим по-обединена страна, укрепвайки социалните, икономическите и културните връзки между Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Правителството ще работи с местните администрации и с всички страни в Северна Ирландия в подкрепа на формирането на местно правителство." Последното се отнася до политическата криза в Белфаст, където от месеци няма местен парламент заради спор между партиите, които взеха най-добър резултат на изборите - Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и националистите от "Шин фейн".


Други


Властите ще започнат публично разследване на пожара, който унищожи 24-етажния блок "Гренфел тауър" в Лондон и при който загинаха десетки.


В речта липсваше и така нареченият от медиите на острова "данък върху деменцията" - спорно предложение на Мей, което предвиждаше да се увеличи сумата, която възрастните хора трябва да плащат за социални грижи, преди държавата да започне да покрива разноските им. Вместо това кралицата каза, че министрите ѝ "ще работят, за да се подобрят социалните грижи".


Реакции


Коментатори в някои британски издания изтъкват, че шапката, която Елизабет носи в парламента, е с цветовете на европейското знаме.


Две важни дипломатически събития бяха спомената от Елизабет Втора - посещението на испанското кралско семейство през юли и срещата на страните от Британската общност през Април догодина. Нямаше и дума за визитата на американския президент Доналд Тръмп, чиято бъдеща визита среща съпротива в част от британските политически среди.


Кабинетът обаче обяви, че независимо от искрите между Лондон и Вашингтон около последните атентати във Великобритания и реакциите на Тръмп посещението ще се състои, а е отсъствало от речта, защото все още не е уточнена датата му. По-рано в британската преса се появи информация, че визитата на държавния глава ще се отмени по негово искане, докато британците не започнат да го подкрепят, но "Даунинг стрийт" я опроверга.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK