Еврокомисията затяга контрола върху посредниците, съветващи как да се избегнат данъци

Еврокомисията затяга контрола върху посредниците, съветващи как да се избегнат данъци

© Kacper Pempel, ReutersЕвропейската комисия иска да затегне мерките срещу посредниците, които съдействат за избягването на данъци. Става въпрос за например данъчни консултанти, счетоводители, банки и адвокати, които изготвят и предлагат схеми за данъчно планиране за своите клиенти.


"Досиетата от Панама" разкриха как посредници активно подпомагат дружествата и физическите лица в избягването на данъчното облагане, обикновено чрез сложни трансгранични схеми. Еврокомисията определя тази дейност като "агресивно данъчно планиране" и иска да ѝ даде адекватен отговор, затягайки мерките за контрол над тях.


Трансграничните схеми за данъчно планиране с определени характеристики или "типични белези", които могат да доведат до загуби за правителствата, вече ще трябва автоматично да бъдат оповестявани пред данъчните органи, преди да бъдат използвани. Задължени на това ще бъдат:
- посредникът, който е предоставил трансграничната схема за прилагане и използване от дружество или физическо лице;


- физическото лице или дружеството, на което е предоставена съответната консултация, когато посредникът, предоставящ трансграничната схема, не е установен в ЕС или когато по силата на действащите правила посредникът е обвързан със задължения за опазване на адвокатската или професионалната тайна;


- физическото лице или дружеството, прилагащо трансграничната схема, когато тя е разработена от вътрешнофирмени данъчни консултанти или адвокати.


Подробности за всяка данъчна схема, съдържаща един или повече от типичните белези, ще трябва да бъдат оповестявани пред данъчния орган по произход на посредника в рамките на пет дни от предоставянето на такава договореност на клиент.


Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: "Европейският съюз се превърна във водещ фактор, що се отнася до осигуряването на по-голяма прозрачност по отношение на практиките на агресивно данъчно планиране. Тази негова дейност вече дава своите плодове. Днес предлагаме посредниците, които създават и продават схеми за избягването на данъци, да поемат своята част от отговорността за това. В крайна сметка това ще доведе до по-големи данъчни приходи за държавите членки.


Държавите членки ще обменят автоматично получаваната от тях информация за схемите за данъчно планиране посредством централизирана база данни, като по този начин ще се осигури ранното им предупреждаване за нови рискове, свързани с избягването на данъци, и ще им се даде възможност да вземат мерки за париране на нанасящите вреда договорености. Изискването за оповестяване на подобни схеми не означава непременно, че те нанасят вреда, а само че заслужават щателна проверка от страна на данъчните органи.


Предложението ще бъде представено на Европейския парламент за консултация и на Съвета за приемане. Предвижда се също така новите изисквания във връзка с оповестяването да влязат в сила на 1 януари 2019 г., като държавите — членки на ЕС, ще бъдат задължени да обменят информация на всеки 3 месеца след това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6061 Неутрално

  Започва голямото дебнене.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2114 Неутрално
 3. 3 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Да, бе, да! В България истината е с краката нагоре и всички далавери са законни и добре замаскирани. Няма закон който да задължи библиотекарите да предоставят всички "досиета" или адвоката на Пеевски да им предостави схемите по коите се източват фирми или пари от обществени поръчки. Най- много някой шев на служба да бъде пожертван.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  Правилно е трансграничните схеми за данъчно планиране да бъдат преследвани. Това е укриване и избягване на данъци. Консултациите как да се плащат по-малко данъци чрез разумно спазване на данъчните закони вътре в страната обаче не.
  “Всеки е в пълното си право да урежда финансовите си дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци; никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин; плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг…”

 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Правилно е трансграничните схеми за данъчно планиране да бъдат преследвани. Това е укриване и избягване на данъци. Консултациите как да се плащат по-малко данъци чрез разумно спазване на данъчните закони вътре в страната обаче не. “Всеки е в пълното си право да урежда финансовите си дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци; никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин; плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг…”
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  И би ли ми посочил тънката разлика межди двата случая от първите 2 изречения, моля? Ао е в рамките на действащите закони май няма разлика.

  Последният цитат, в кавички, е решение на Върховният съд в САЩ от миналия век, и това де факто определя правилата (поне в САЩ, и куп други държави приели този принцип).

  Е, държавите могат да променят правилата по срредата на играта/данъчната година. Това ако съдът им позволи. Зависи от държавата/територията де....

  Ковачки дължи десетки+++ милиони на държавата, и никой не го пипа. На обикновени хора ЧСИ им налагат запори (и събират парите, с право) за дългове от порядъка на 2-3-20,000 кинта. Някой да ми обясни този феномен, моля? Ама без "Ковачки плаща заплати на стотици хора, ако му 'земем парите 'Они оста'ат гладни.


  До коментар [#4] от "Един препатил":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  Само, ако са незаконни. Иначе не виждам проблем да си оптимизирам данъците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":
  Ако незаконно укриваш данъци, мислиш ли, че ще идеш при данъчните сам да си кажеш :-)
  Това което искат бюрократите е да не ти позволяват да използваш каквото и да е, за да си намалиш данъците. Да нямаш право на избор.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не разбирам кое не Ви е ясно. Когато дължите 2-3-20,000 кинта Вие играете соло. И като не ги върнете ЧСИ Ви ги прибират. Ковачки и Сие не играят соло. Те са подставени лица. Комисионери. Прибират 13 милиона от ДДС, задържат си комисионната от 3 милиона и предават чинно 10 милиона на тези, които са ги поставили - политици, магистрати, данъчни - има за всички. "Това е толкоз просто и логично".

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше! Толкоз!!!":Не разбирам кое не Ви е ясно. Когато дължите 2-3-20,000 кинта Вие играете соло. И като не ги върнете ЧСИ Ви ги прибират. Ковачки и Сие не играят соло. Те са подставени лица. Комисионери. Прибират 13 милиона от ДДС, задържат си комисионната от 3 милиона и предават чинно 10 милиона на тези, които са ги поставили - политици, магистрати, данъчни - има за всички. "Това е толкоз просто и логично".
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Съжалявам, ОТДААААВНА не живея (активно, в бизнеса, в същност никога освен чрез приятели на които се опитвах да им финансирам бизнеса. Имам СТРАХОТНА история от "време оно") в НРБ и пропуснах да взема изпонданпредвид тази...."комбина". Живея(Живеех де) в държава където ако нето доходите ти се разминават с повече от 10% с тези в бранжа, влизаш под лупата на туземския НАП. И там шаване нЕма, освен ако не си документирал 'сичко-до най дребните детайли. И си готов да се кнфронтираш с "референта" (една стъпка преди съда).

  Щото съм чешит-стигнах И до там! До ден днешен има "поправка на мое име" за признаването на специфични разходи, дедуктирани от приходите в един специфичен бранж. Не че не се гордея с това (ГОРДЕЯ СЕ), но извличах и не малки необлагаеми приходи от това:)

  Не знам дали познаваш фразата "Не е майсторлък да пИчелиш в бизнеса, майсторлък е да ти прзнаят определени разходи като дедуктеруими, и да платиш по малко данъци!!"


  До коментар [#8] от "Един препатил":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  До коментар [#7] от "osuald":

  Бъркате филма :)
  Не става дума за укриващите данъци, а за техните съветници :), а те го правят публично, макар и дискретно и само за хора над определен праг на приходите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK