Руски дипломат оглави в ООН борбата с тероризма

Руски дипломат оглави в ООН борбата с тероризма

© rusmission.orgВетеранът от руската дипломация Владимир Воронков бе назначен в сряда от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за ръководител на новосъздадената Служба на ООН за борба с тероризма. По този начин Русия получава не само толкова ключов пост в централата на световната организация в Ню Йорк, но и служител с позиция, равносилна на заместник-генерален секретар.


Досега в продължение на шест години 64-годишният Воронков бе във Виена като посланик на Русия за връзки с международните организации. Той е възпитаник на Московския държавен университет и дипломатическата му кариера е от 1989г. насам. От 2008г. той е директор на отдела на външното министерство за общоевропейско сътрудничество. Говорителят на ООН Фаркан Хак каза, че Воронков "стратегически ще ръководи усилията на ООН срещу тероризма, ще участва в процеса на организацията за взимане на решения и ще гарантира, че се взимат под внимание сложните причини за произхода на тероризма и последиците от него".


На новия пост той трябва да засили взаимодействието между 38 структури на ООН, влизащи в целевата група за контратерористични действия. Службата трябва да помага и на страните членки в този ресор и да подсили ресурсната база за борба с терористите.
Руски медии писаха през последните седмици, че за поста, предолжен от Гутериш през април в Москва на форум на министерството на отбраната, е бил обсъждан посланикът във Вашингтон Сергей Кисляк. Но името на Кисляк е замесено в скандала в САЩ за руската намеса в предизборната кампания през 2016г. и едва ли всички членове на Съвета за сигурност щяха да го одобрят.


После се появи името на зам.-министъра на външните работи Генадий Гатилов, отговарящ за връзките с ООН, но министерството даде да се разбере, че кандидатурата му не е окончателно решена.


"Борбата с тероризма е едно от нещата, по което много държави могат да работят заедно с Русия. Може да имаме много различни възгледи относно това какво представлява тероризъм и кое Русия смята за подходящ отговор на тероризма, но поне можем по-лесно да дискутираме политически въпроси или мироопазващи мисии", коментира пред "Ройтерс" западен дипломат, пожелал анонимност.


Русия отдавна не е имала толкова висок пост в ООН, докато американец ръководи политическите въпроси, французин - мироопазващите мисии, британец - хуманитарните операции, а китаец - икономическите и социални теми. От 7 години руснак оглавява базираното във Виена Бюро на ООН за борба с наркотиците и престъпността.


Създаването на Службата на ООН за борба с тероризма бе одобрено от 193-те страни членки миналата седмица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK