Руски хакери са атакували през 2016г. изборни мрежи в 21 щата

Джийнет Манфра

© Reuters

Джийнет МанфраРуски хакери са атакували избирателните системи на 21 от щатите в САЩ по време на миналогодишната президентска надпревара, заяви в сряда високопоставен представител на министерството за вътрешна сигурност по време на изслушвания във Вашингтон.


Пред сенатската Комисия по разузнаването Джийнет Манфра каза, че "към момента имаме доказателства", но не посочи имената на въпросните щати. Тя също потвърди, че не разполага с факти, на базата на които да се заключи, че са били манипулирани действителни гласове.


Манфра, която е зам.-министър по въпросите на киберсигурността, допълни, че само в малък брой щати е била пробита защитата на избирателните системи, но отново не посочи конкретни данни. Сенаторът демократ Марк Уорнър каза, че е разочарован от това, че тя премълчава имената на щати, на което Манфра отвърна, че "по това имаме фундаментални разминавания".
Представители на министерството и преди са говорили за 20 щата, но медийни публикации от последните дни допускат, че броят на засегнатите може да е много по-голям. Миналата година Аризона и Илинойс потвърдиха, че хакери са атакували системите им за регистриране на избиратели.


Както Манфра, така и други служители, свидетелствали в сряда пред комисията, казаха, че американските избори са податливи на хакерски атаки отчасти защото се провеждат децентрализирано и общо взето отговорността за това пада на щатите и местните власти.


Хилъри Клинтън спечели близо 3 милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но изгуби в няколко ключови щата и дни след изборите на 8 ноември специалисти изчислиха, че са поражението ѝ е било необходимо в подходящите оспорвани щати за кандидата на републиканците да гласуват общо само 40 000 души повече.


Дже Джонсън

© Reuters

Дже Джонсън


Пред същата комисия бившият министър на вътрешната сигурност Дже Джонсън заяви, че миналата година е имало забавяне в свързването на ФБР с ръководството на Демократическата партия, за да ги уведомят, че руски хакери са пробили сървърите им.


Той добави, че ведомството му е публикувало предупреждение за опитите за хакване на базите данни за регистриране на избиратели, но то не е привлякло нужното внимание. По същото време излезе запис от 2005г., в който Доналд Тръмп се изказваше скандално за това, че славата и богатството му позволявали да прави каквото си иска с жените и те ще си мълчат. Според Джонсън шумотевизата около този случай е заглушила предупреждението.


Запитан защо администрацията на президента Барак Обаа не е била по-настойчива в предупрежденията към обществото за хакерските атаки, Джонсън отвърна: "Бяхме много притеснени да не би да ни обвинят, че заемаме страна в изборите и да се вкараме в една много разгорещена кампания."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK