Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

© Associated PressИска ли принц Хари да стане крал, как монархията може да прави добро и колко е важно да се бориш с емоционалните травми – за всичко това британският принц говори в пространна статия на списание Newsweek, чийто репортер е прекарал месеци близо до принца.


Хари е търсил професионална помощ, за да се справи с емоционалната травма от загубата на принцеса Даяна и обстоятелствата около нея. "Майка ми тъкмо бе починала, а аз трябваше да вървя зад ковчега ѝ, обкръжен от хиляди хора, които ме зяпаха на място, и милиони по телевизията. При никакви обстоятелства никое дете не бива да бъде карано да прави това. Не мисля, че такова нещо би се случило днес", казва той.


Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

© Associated Press
По времето на смъртта ѝ Хари е бил на 12 години, а брат му Уилям – на 15. Двадесет години по-късно принцът е преживял бунтарския си период и обсъжда открито последствията от трагедията, преживяна в детството.


В последните месеци той, Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин се ангажираха активно с организацията за психично здраве Heads Together, набирайки средства и окуражавайки хората да говорят за емоционалните си проблеми. През април тримата разпространиха видео, в което говорят за чувствата си, стреса от родителството и преживяването на смъртта на най-близки хора.


Кампанията планира да събере 1.1 млн. паунда за преодоляване на проблеми, които разстройват душевното здраве на младите британци. Във видеото Хари призна, че смъртта на Даяна го е хвърлила в две години на "абсолютен хаос" и на няколко пъти е бил "на ръба", а на 28 години, по съвет на големия си брат, е потърсил професионална помощ.


"Майка ми почина, когато бях много малък. Не исках да бъда в тази позиция, но в крайна сметка си извадих главата от пясъка, започнах да се вслушвам в хората и реших да използвам ролята си за добро. Сега съм надъхан и пълен с енергия, обичам да се занимавам с благотворителност, да се срещам с хората, да ги разсмивам", казва той пред Newsweek. "Все още се чувствам все едно живея в аквариум, но се справям по-добре. Имам и склонност към пакости и ѝ се радвам, така се чувствам по-близко до хората, които са се вкарвали в неприятности".


Трите задачи на Хари


Принцът вижда за себе си три основни роли. Първата – да почита и развива наследството на майка си. "Интуитивно знам какво тя би искала да направя и искам да продължа работата, която тя не можа да довърши."


Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

© Associated Press

Преди тридесет години, когато ирационалният страх от зараза с ХИВ/СПИН бе в пика си, снимката на Даяна, здрависваща се без ръкавици със заразен мъж, преобърна публичното мнение.


Миналата година Хари публично си направи тест за ХИВ в Барбадос.


През 2006 г. той основа благотворителната организация Sentebale, която помага на уязвими деца в Лесото. Хари е и патрон на организацията HALO, която премахва останалите от войни противопехотни мини в конфликтни региони. Именно с HALO Даяна прекоси минно поле в Ангола през 1997 г.


Втората му роля е да подкрепя кралицата, която прехвърля някои от задълженията си към внуците. Третата – да разбие стигмата около психическите болести, задача, по която той, Уилям и Кейт работят заедно с правителството. "Те имат пари, ние имаме глас", казва Хари.


Преди няколко години те тримата създадоха Кралската фондация, която използват, за да организират благотворителната си дейност. Full Effect, едно от подразделенията ѝ, се грижи за деца в риск. В център за тийнейджъри, изхвърлени от училище и от домовете си, с проблеми с алкохола и наркотиците, Хари се държи като един от тях – прави селфита, разсмива ги и най-важното – посещава ги редовно.


"За децата наистина е важно да знаят, че над тях бди принц", казва Тревър Роуз, който ръководи институцията. "Не че Хари е типичният принц. Той не иска просто да стисне нечия ръка и да каже "здрасти", а наистина е до тях в изминатия път. Вярвам, че отдадеността му се дължи на това, че така осмисля и собствения си живот".


Принцът има десетгодишен опит в армията и е участвал в мисии в Афганистан. Когато е бил отзован от фронта – защото е бил прекалено привлекателна цел за талибаните и е застрашавал съратниците си, Хари ужасно се разочарова. Но прехвърля наученото в каузите си в помощ на ранени военнослужещи.


Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

© Associated Press


Да завлечем монархията в XXI век


Хари, Уилям и Кейт изглеждат решени да "завлекат монархията в XXI век", пише списанието. "Монархията е сила за добро", казва той, и "и искаме да поддържаме позитивната атмосфера, която кралицата създава вече над шестдесет години. Но няма да се опитваме да влизаме в нейната роля".


"Не го правим за себе си, а за доброто на целия народ. Дали има някой в семейството, който да иска да стане крал или кралица? Не мисля, но в правилния момент ние ще изпълним дълга си."


Благотворителността е важна част от имиджа на кралското семейство – членовете му са ангажирани с над 3000 каузи, самата кралица Елизабет Втора е патрон на повече от 600. Докато дойде време Уилям да стане крал (той е втори в линията по наследяването след баща си Чарлз), броят им ще намалее. Източници от двореца твърдят, че идеята е кралските особи да проучват внимателно и да поддържат редовно избраните от тях инициативи. "Не искаме да се покажем, да се здрависаме с някого и да не се занимаваме повече", казва и Хари.


Нормален живот


Също както Уилям, Хари подчертава, че за него е приоритет да живее "нормално". "За майка ми бе много важно да ми покаже обикновения живот, заведе ме с брат ми да видим бездомници.


Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

© Associated Press

Благодаря на Бог, че не съм напълно откъснат от реалността.


Хората биха се учудили, ако разберат колко обикновен живот водим ние с Уилям. Пазарувам си сам. Понякога, докато си тръгвам от месарския щанд в супермаркета, се боя, че някой ще ме снима с телефона си.


Но съм решен да водя сравнително нормален живот и ако имам късмета да имам деца, те също. Дори да бях крал, пак щях да си пазарувам сам".


Бягството на принца от монархическите клишета личи и в последната му приятелка – актрисата Меган Маркъл, отявлена феминистка, разведена, американка и наполовина чернокожа.


През ноември Кенсингтън остро осъди папараците за тормоза, оказан на Маркъл заради слуховете за връзката ѝ с принца.


Близък до Хари източник твърди, че той не бърза да ѝ предложи брак и това едва ли ще се случи тази година.


"Очевидно е, че се разбират много добре и имат общи теми, но не се познават от дълго време.


Трябва да разберат дали могат да поддържат обикновена връзка в една много необикновена обстановка."


Двамата братя и голямата сестра


След годежа на Уилям и Кейт Хари нарича младата херцогиня "каката, която никога не е имал". Той често се отбива при тях в Кенсингтън, но не влиза в подробности за отношенията им и почти не говори за баща си Чарлз и мащехата си Камила Паркър-Боулс. За сметка на това ентусиазирано обсъжда кралицата и покойната си майка.


Източници на Newsweek твърдят, че двамата братя са много различни – Уилям е интровертен и по-добър в ученето, докато Хари е открит и засенчва и Уилям, и Кейт, що се отнася до отношенията с хората. Сега той бърза да открие новата си идентичност и да я оползотвори. "Има мъничък прозорец на интерес към мен, преди децата на Уилям да заемат центъра на вниманието. Трябва да се възползвам от това."

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Не мое да стане крал,защото ние ще му поискаме оставката!
  Нека не забравяме,че преди 2-3 години се бе облякъл с нацистка униформа, на някакъв карнавал!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На мен Хари ми прилича не само визуално , а и като характер на майка си,Лейди Ди!Същият бунтар,разчупващ рамките на дворцовите правила!Обичам този млад мъж!

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Хитър Петър отдавна бил трън в петата на турците и те все го гонели да го хванат. Най-после го сгащили на един панаир, вързали го в голям чувал и го помъкнали при съдията. Пътят бил дълъг, денят горещ и като минали край реката, заптиетата решили да се окъпят. Хвърлили чувала с Петър в гъсталака. Той се поослушал, дочул стъпки и завикал:
  -Не искам, не искам...
  Оттам минавал скитник. Приближил чувала и попитал:
  -Какво не искаш, човече?
  -Не искам да ставам цар. Нашият умря, а мен ме натикаха тука и ме водят да ме правят цар. Аз не искам, но насила ще ме направят цар.
  -Голям си будала-рекъл скитника-де да можех аз...
  Нататък работата е ясна, Х.Петър дочакал старини.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  "Хари, Уилям и Кейт изглеждат решени да "завлекат монархията в XXI век", пише списанието. "Монархията е сила за добро", казва той, и "и искаме да поддържаме позитивната атмосфера, която кралицата създава вече над шестдесет години. Но няма да се опитваме да влизаме в нейната роля".
  ==========================
  В късо време се появяват твърде различни мнения на наши медии за тази монархия.
  http://www.marica.bg/ умиращ-агент-призна-че-убил-принцеса-даяна-news756205.html

  Еретик
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Хари е кралят на 21 век :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хора, които в днешно време се прекланят пред мухлясалата кралска институция, не заслужават уважение

 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 698 Весело

  Дневник имат някакъв фетиш към кралското семейство, може би селски комплекси. Мине не мине ден и се появява статия с пухкания и пъшкания към тези приказни персонажи.

 8. 8 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Всеки има право на личен живот! Няма право да се оплаква пък точно той!!!общо взето са като картина от стената която понякога е гледаш

  Долу рушистите и фашистите
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Да се родиш втори в една монархическа фамилия винаги е било най-голямото проклятие. Там, където първият по време е първият по право, не се гледат възможностите на престолонаследниците или техните лидерски качества. Кралят си е крал, дори да е с един крак и едно око. Историята помни много случаи, когато престолонаследникът е бил смахнат, малоумен, неубедителен, некадърен, луд. Докато вторият син в семейството е бил нормален, но втори. Това е драмата на всички втори синове в тези кралски семейства - на една ръка разстояние от трона, но толкова далече, че може само да го сънува. Всеки е чувал за кралица Елизабет, но за 90 години хората вече са забравили, че тя има сестра Маргарет.
  Хари ще си остане втори и каквото да постигне, плодовете ще се пишат на името на брат му - крал Уилям. Не защото е недостоен или неспособен да бъде крал, а защото е втори.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":
  Сравни положението в страните под британската корона (UK, Канада, Астралия и Нова Зеландия и др.) и това в България с напредничавата или модерна БГ президенска институция, в момента олицетворена от прислужник на Кремъл.
  Когато нещо работи, не го пипай. Важен принцип.

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...актрисата Меган Маркъл, отявлена феминистка, разведена, американка и наполовина чернокожа."
  Видях я на снимка - двете й половини са еднакви😊

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Никой не избира, в какво семейство да се роди и какви да са роднините му. Важно е се държиш достойно и естествено. А Хари го прави .

 13. 13 Профил на Kaloyan Asenov
  Kaloyan Asenov
  Рейтинг: 8 Весело

  Заглавието е доста подвеждащо, този и да иска, и да не иска, не може да стане крал.
  Преди него са баща му и брат му. така, че Дневник, не се правете на Шок

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На мен Хари ми прилича не само визуално , а и като характер на майка си,Лейди Ди!Същият бунтар,разчупващ рамките на дворцовите правила!Обичам този млад мъж!
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Ако под бунтарка разбираш многобройните извънбрачни сексуални контакти на Даяна,то наистина е голяма бунтарка.

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Да се родиш втори в една монархическа фамилия винаги е било най-голямото проклятие.
  —цитат от коментар 9 на Lou


  Наистина е голямо проклятие да се родиш в кралско семейств.Много по-добре е да се родиш в африканска колиба или в копторите на Мумбай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK