Британското "младотресение" - как изборите задълбочиха пропастта между поколенията

Британското "младотресение" - как изборите задълбочиха пропастта между поколенията

© Toby Melville, ReutersРазличните поколения британски избиратели не са били толкова разделени през последните четири десетилетия, колкото на последните избори - младите ясно застават зад лейбъристите, а по-възрастните зад консерваторите.


Това сочи мащабно проучване на социологическата агенция Ipsos MORI сред над седем хиляди британци, живеещи в страната. Британските медии вече описаха комбинацията от поколенчески разлом и по-висока активност на младите избиратели с думата youthquake - игра на думи с "млад" и "земетресение".


На предсрочния вот на 8 юни партията, водена от премиера Тереза Мей, спечели най-много места в парламента, но загуби мнозинството си (оставайки с 13 места по-малко, отколкото след предишния вот), а лейбъристите с лидер Джеръми Корбин значително увеличиха подкрепата си с 30 места.
Агенцията обяснява, че от 1979 г. насам - годината, в която тя започва да съхранява подобни данни - не е отбелязвана толкова дълбока пропаст между най-младите и най-възрастните избиратели. Ясно очертана в данните е разделителната линия от 45 г. между двете категории, предпочели съответно лейбъристите и торите.Според проучването лейбъристите са увеличили подкрепата си сред хората на възраст меду 18 и 34 г. с около 20 процентни пункта, а консерваторите са загубили част от гласоподавателите в тази категория. При торите обаче е нараснал със 7 процентни пункта делът на гласувалите в категорията между 45 и 54 години. Сред британците на възраст над 55 г. увеличението е с 14 процентни пункта.


Над 60 на сто от избирателите между 18 и 24 г. са пуснали бюлетина за партията на Корбин, докато 61% от тези над 64 години са избрали управляващите.


Спрямо 2015 г. се наблюдава и увеличен интерес на младите избиратели между 18 и 34 г., макар делът на гласувалите сред по-възрастните да остава по-голям. През 2016 г., на фона на по-ниска активност сред младите, някои от тях обявиха, че поколенията на родителите им са решили вместо тях съдбата на Великобритания, тъй като немалка част от тях гласуваха за напускане на ЕС.


Активността


Проучването, макар и да опровергава някои публикации за невиждана активност сред по-младите избиратели (според някои медии до 72%), потвърждава схващането, че те може да са наклонили везните към лейбъристите и че по-голяма част от тях са отишли до урните, отколкото на миналия вот. Увеличението в дела на гласуващите между 18 и 24 г. (54 на сто от тях са упражнили правото си на глас) е видимо в сравнение с 2015 г., когато Ipsos MORI е измерила активността сред тях на 43% - скок с над 10 процентни пункта. Също над половината (55%) от живеещите в Обединеното кралство избиратели на възраст между 25 и 34 години са отишли до урните, показва проучването. Делът на глакувалите в тези две категории е сходен с регистрирания от агенцията на референдума за Брекзит.


Графиката показва с колко процентни пункта се е променила подкрепата за четирите най-големи партии (консерваторите, лейбъристите, либералдемократите и Партията за независимостта на Великобритания) на изборите на 8 юни, сравнена с тази на вота през 2015 г.

© Reuters

Графиката показва с колко процентни пункта се е променила подкрепата за четирите най-големи партии (консерваторите, лейбъристите, либералдемократите и Партията за независимостта на Великобритания) на изборите на 8 юни, сравнена с тази на вота през 2015 г.


"Активността сред гласуващите от малцинствата се е увеличила с шест процентни пункта. От тези, които са отишли да гласуват, но не са го направили на изборите през 2015 г. или на референдума за ЕС, повечето са гласували за лейбъристите," обобщава агенцията.


Класови сътресения


Социалният статус също се е оказал важен фактор, но с обратен знак - част от средната класа, която обикновено гласува за торите, този път е избрала лейбъристите, докато при групи с по-ниски доходи е станало обратното. Според проучването партията на Корбин е увеличила подкрепата си в така наречените социални групи ABC1 (обхващащи всички нива на средната класа) се е увеличала с 12 процентни пункта. Със същата стойност обаче са се увелечили привържиници на торите от групите C2DE, които включват квалифицираните и неквалифицираните работници и безработните, отбелязва Ipsos MORI. Подкрепата за либералдемократите и Партията за независимостта на Великобритания (UKIP) пък е намаляла във всички социални групи.


Образование


Сред избирателите с висше образование лейбъристите имат преднина от 15 процентни пункта. Консерваторите водят със 17 процентни пункта сред гласувалите без квалификации и 7 на сто сред избирателите, чиято образователна квалификация на включва диплома от висше училище.


"Митове"


Противно на очакванията няма особени доказателства, че изборите са мобилизирали много хора, които са предпочели да не гласуват на вота през 2015 г. или на референдума на следващата година - от въздържалите се тогава едва една осма са пуснали бюлетина на 8 юни. От тях 60 на сто са подкрепили лейбъристите.След вота политически анализатори заключиха, че младите гласоподаватели са предпочели лейбъристите на фона на рекордно високите такси за записване в университетите и цената на жилищата и на обещанията на Корбин да премахне напълно таксите. Възрастните избиратели обаче, сред които собствениците на жилища са повече, отколкото сред младите и които (често като наемодатели) печелят от вдигащите се цени, са посрещнали радушно идеята на торите за ниски данъци и фискална дисциплина.


"Ипсос" обаче посочва, че най-силния ръст в подкрепата за Корбин е дошъл не от "студентската" възрастова категория, а от гласоподавателите на възраст между 25 и 34 години, където гласувалите за корбин са с 13 процентни пункта повече, отколкото през 2015 г.


На фона на често изтъкваната "малка преднина" на Мей, която изглеждаше като загуба в деня след вота, и двете водещи партии всъщност са увеличили дела от националния вот, който са получили, в сравнение с 2015 г., за сметка на малките партии. При лейбъристите обаче промяната е с 9.5 процентни пункта (до 40%), докато при торите е 5.5 процентни пункта (42.4%).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Тези млади след 20 години, освен ако не са в партийния или коминтерновския брюкселски офис планктон, ще са се превърнали в нормални консерватори. Иначе сега са доста гнусна гледка - уж мъже, ама не съвсем!

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Умът ми не побира как може да се гласув за марсксиста водещ лейбъристите, който е и с афинитет към Хизбула

 3. 3 Профил на Боби М.
  Боби М.
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Ако повече млади хора бяха отишли до урните преди година сега нямаше да слушаме и четем през ден кой какво казал за Брекзит и кой за какво се напъва.

 4. 4 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#2] от "daam":

  Виждам, че се информираш от листовките на Новината за качествата на Корбин.

  Тези статистики не ме изненадват, но финално сочат към една голяма грешка, направена от Консерваторите с тяхната провалена кампания. Тези "млади", които сега гласуват в ляво, след 10 години ще са главата част от работещото общество. Торитата си вкараха автогол, като тотално отвратиха новото поколение. Това същото, което живее с телефона и се информира само от интернет. Корбин вкара много живот в кампанията, въпреки основната критика срещу него, че е "ниско енергичен". Не че лейбъристите не допуснаха много фалове, но ефектът от всичко случило се на 8 юни ще видим след поне 5 години.

 5. 5 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Новината* трябваше да е Торитата, но телефона ми не се съгласи :Р

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Младите са изключително леви и заблудени.

  Ама ще се научат като поработят 10-тина годинки.

 7. 7 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Младите са изключително леви и заблудени.Ама ще се научат като поработят 10-тина годинки.
  —цитат от коментар 6 на realguru


  Това е като вечното очакване че "ей сега червените бабички ще пукнат".
  Да, младежите ще пораснат и ще се стресират, ще закостенеят, ще се поозлобят, ще минат на успокоителни и хронично къркане след бачкане, и ще станат по-консервативни.
  Но ще има ново поколение младежи през това време.
  И да, турбо-косервативните дъртаци на по 70 и повече, ще починат. Но ще има ново поколение турбо-консервативни дъртаци през това време.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10009 Неутрално

  По-скоро
  Си мисля, че е реакция на Брексит. Тогава младите бяха по инертни и видяха резултата. Сега, тези които са били потенциално за ЕС получиха вота им.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Младите винаги действат и мислят различно от старите. Не мисля, че това е защото са леви. Просто поколенията никога не са на едно мнение.

 10. 10 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  "Сред избирателите с висше образование лейбъристите имат преднина от 15 процентни пункта. Консерваторите водят със 17 процентни пункта сред гласувалите без квалификации и 7 на сто сред избирателите, чиято образователна квалификация на включва диплома от висше училище."

  мда, според форумните специалисти, хората с висше образование след време ще си хвърлят и дипломите =)

  it comes from inside, just listen ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK