ЕС реши да затегне визовия режим за държави, които не си прибират мигрантите

ЕС реши да затегне визовия режим за държави, които не си прибират мигрантите

© ReutersЛидерите на Европейския съюз се договориха за нови решителни мерки за борба с миграцията, сред които е и възможността за затягане на визовия режим за държави, които отказват да приемат обратно свои граждани с отхвърлени молби за убежище в ЕС.


"Ще бъдат положени допълнителни усилия и за постигане на действителен напредък в политиката за връщане и обратно приемане", се казва в заключителния документ на Европейския съвет. "Въз основа на обновения план за действие относно връщането ще се въведат добре функциониращи споразумения и прагматични механизми за обратно приемане с трети държави на равнище ЕС без излишно забавяне и чрез използване на всички възможни лостове, включително – ако е необходимо – чрез преразглеждане на визовата политика спрямо трети държави."


Опитите да бъде овладяна и намалени вълната от мигранти се правят усилено от 2014г. насам и днес Централното Средиземноморие остава основната зона за навлизане в ЕС през Италия. Огромната част от идващите са от африкански страни, но има и такива от Близкия изток и Азия.


Някои държави, включитлно Бангладеш и Нигерия, често отказват да приемат депортираните свои граждани, а напоследък ЕС удвои усилията си да ускори това зъвръщане.
"Можем да използваме визите, за да ги убедим да приемат гражданите си", коментира пред "Ройтерс" високопоставен дипломат от ЕС. Той допълва, че мерките срещу тези страни може да включват и ограничения, насочени срещу елитите на тези страни, тъй като техните членове могат да си позволят да пътуват до Европа, но отказват да приемат сънародниците си, движещи се по магистралите на трафикантите на хора.


Германският канцлер Ангела Меркел каза, че търговските споразумения на ЕС с африкански държави също трябва да са сред инструментите за натиск.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK