Обама е одобрил инсталиране на кибер бомби в руската инфраструктура, твърди "Вашингтон пост"

Обама е одобрил инсталиране на кибер бомби в руската инфраструктура, твърди "Вашингтон пост"

© ReutersПрезидентът на САЩ Барак Обама е разполагал в края на август 2016г. с доказателства, че лично Владимир Путин е дал конкретни инструкции към секретните кибероперации да бъде съсипана кандидатурата на Хилъри Клинтън за Белия дом и да се помогне за избирането на Доналд Тръмп.


В отговор Обама е одобрил неизвестна досега американска секретна операция за инсталиране в руската инфраструктура на кибероръжия с еквивалент на бомби, които да може да бъдат детонирани, ако Вашингтон се окаже в ескалиращо напрежение или кибервойна с Москва.


Проектът е бил на фаза планиране, когато Обама напусна Белия дом на 20 януари 2017г. и наследникът му Доналд Тръмп трябва да реши дали да се възползва от въпросното оръжие.
Това разказва "Вашингтон пост" в обширно разследване, основаващо се и на разговори с около 30 бивши служители на администрацията, но и от източници "дълбоко навътре в администрацията на Кремъл". Изданието посочва, че Обама е имал избор между три мерки за реагиране на руската намера и е избрал "най-меката" от тях.


"В политически смисъл руската начеса е престъплението на века - безпрецедентна и общо взето успешна дестабилизираща атака срещу американската администрация. Това е бил случай, в който почти веднага е изяснен и чрез разузнавателни методи и киберразследване следите са отвели до участието на Путин. Но поради различното отношение на Обама и Тръмп към въпроса, Москва изглежда няма да понесе пропорционални последици за действията си", пише екипът на "Вашингтон пост".


Публикацията твърди, че първата информация до Обама била толкова секретна, че било забранено копирането, преписването или цитирането ѝ и е била достъпна само за президента и трима от най-близките му съветници. Докладът се обсъждал във формата, използван за операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен.


По това време ФБР от година знае, че руснаците атакуват мрежи на партии и политически структури в САЩ, а през юли "Уикилийкс" разпространява почти 20 000 хакнати съобщения от електронната поща на ръководството на Демократичeската партия.


Белият дом изчакал потвърждение на доклада на ФБР от Агенцията за национална сигурност и ЦРУ. След изборите на 8 ноември работата се забавила, защото усилията били насочени към подготовката на такива мерки, че Тръмп да не може да отмени операцията на Обама.


Ответните мерки били подготвяни продължително, защото имало опасение от отмъщение на руските хакери и защото имало вероятност действията на Обама да повлияят на края на предизборната кампания и да помрачат очакваната победа на Клинтън.


Сред ответните действие били санкции, насочени лично срещу президента на Русия или публикуване на компрометираща го информация.


Източниците на "Вашингтон пост" твърдят, че в началото на ноември - седмица преди изборите - по канала за предотвратяване на ядрена война между двете страни било отправено финалното предупреждение към Кремъл. Москва отговорила след изборите.


Русия и Путин отхвърлят всички подобни обвинения досега, американските спецслужби не са предоставили конкретни доказателства и техни високопоставени представители са заявявали, че нямат факти, посочващи предполагаемата руска намеса да е повлияла на крайния резултат или да е фалшифицирала гласове.


Публикувано в петък социологическо допитване па поръчка на NBC News и Wall Street Journal показа, че общо 50% от американците не одобряват президента си, като 41% са избрали отговора "много негативно" отношение. В същото време половината смята, че отразяването от медиите на Доналд Тръмп и скандала с руското разследване е безотговорно и с прекалено много драматимност, а за 46% медиите се държат отговорно или дори твърде много се сдържат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK