Албания залага на съдебната реформа с надежда за преговори с ЕС

Парламентът гласува за реформата през август миналата година.

© Associated Press

Парламентът гласува за реформата през август миналата година.На Майлинда Андреа са ѝ нужни 16 години, за да се издигне до най-важния съд в Албания. След това 50 000 евро я повалят. Тъкмо тази сума получава в кафе в Тирана съпругът ѝ Одхисе през юли миналата година, за да може Върховният съд, където Андреа е съдия по това време, да отхвърли жалба заради собствеността на земя близо до южната граница на Албания с Гърция.


Жалбата действително е отхвърлена, а миналата седмица 48-годишната Андреа стана най-високопоставеният съдия в Албания, осъден за корупция от собствените ѝ бивши колеги от Върховния съд. Случаят стана символичен за това до колко високи етажи подкупите са проникнали в ешелоните на властта в Албания, но също ѝ за новата решителност, която изглежда показва страната да изкорени тези практики, докато преследва възможни преговори за членство с Европейския съюз преди края на годината.


Премиерът социалист Еди Рама се бори да бъде преизбран в неделя, след като доведе Албания съвсем близо до потенциално най-значимата атака срещу корупцията в правосъдната система, откакто балканската държава с три милиона души население излезе от комунистическата си изолация рано през 90-те години на миналия век.
Засрамена, но и приласкана от Съединените щати и Европейския съюз, страната по-рано тази година прокара законодателство, чиято цел беше да се прекрати политическата намеса и да се укрепят позициите на съдилищата. Главната мярка в него е план, наблюдаван от панел на европейски и американски експерти, според който около 1000 съдии и прокурори трябва да бъдат проучени, за да се изкоренят от системата онези от тях с пари над възможностите, които дават скромните им заплати. Тези, които оцелеят, както и новоназначените, ще получат двойно по-голяма заплата в размер на 150 000 леки (1628 долара) месечно.


Ако мерките се приемат, Албания, която вече е член на НАТО, се надява да отвори преговорите за членство с ЕС до края на 2017 г. - голяма крачка напред за бедния регион, но и полезна за смия блок, който все още се опитва да покаже, че е готов да се разширява и след напускането на Великобритания пез 2019 г. "Не можем да си позволим да спрем," каза Рама в интервю за "Ройтерс" по-рано този месец.


Джипове и скъпи часовници


Реформата дойде след години натиск от Европейския съюз и Съединените щати, а Вашингтон е силно популярен и влиятелен сред албанците. След краха на мащабната Понци схема, която унищожи икономиката през 90-те години, страната полага усилия да се справи с репутацията, която има, като дълбоко корумпирана.


Някои съдии открито се хвалят с богатството си, докато други твърдят, че луксонзите вили и апартаменти са им подаръци от роднини. За някои вече се знае, че често летят на запад, за да гледат европейски футболни мачове, въпреки относително ниските им официални доходи. "Плащат ми повече, отколкото на тях, но някои карат (луксозен джип) "Ауди Q7", а аз имам малка кола, която често се разваля," каза съдебният репортер в Тирана Клодиана Лала.


В разрез с дипломатическия протокол американският посланик в Албания Доналд Лу каза на съдийска конференция късно през 2015 г.: "Трябва да станете новия символ на системата, вместо сегашния образ на корумпирани съдии, които носят часовници "Картие"."


На хартия реформата премахва политическите назначения в съдебната система и дава независимост на прокуратурата. "Влиянието на политиката е минимално," казва социалистическият депутат Фатмир Джафа, който ръководеше писането на текста с напъствия от Запада. По думите му реформата не е козметична, "а радикална трансформация."


Съпротива


Съдиите обаче дават отпор и вече са оспорили реформата в Конституционния съд, които тепърва предстои да се произнесе по тях. Герд Ходжа, шефът на Съюза на съдиите в Албания, каза, че ЕС се държи със съдебната система на страната така, сякаш тя е в "нулевата си година". Реформата е необходима, каза той за "Ройтерс", но условията, по които се проверят магистратите, са твърде неясни и има риск от политизиране.


Посланикът на ЕС в Албания Романа Влахутин каза, че значението на реформата е видимо, като се наблюдава "съпротивата на определени групи по интереси, които не пестят усилия в това да ѝ попречат и да я отслабят."


Други обаче предупреждават, че новата система може да се окаже твърде амбициозна. "Създадоха огромна структура, която трудно ще е изпълни," каза Катлийн Имхолц, ирландско-американски адвокат в Албания. Тя защитава американския натиск за реформа в страната. "Американците имат истрено желание да подобрят съдебната система, като въведат специален отдел за разследване с прокурорски правомощия по модела на ФБР и като премахнат корумпираните от системата... Но тя стана толкова сложна, че целите се изгубиха."


Андре, осъденият съдия, не беше в залата, когато магистратите съобщиха присъдата ѝ. В залата пред тях имаше портрет на албанката Майка Тереза, която с "молитва за съдиите" изисква от тях да си вършат работата. Самата Андреа твърдеше, че е невинна. Получи четиригодишна условна присъда, а за пет години ѝ забраниха да заема държавни длъжности. Съпругът ѝ влезе в затвора за 18 месеца. Адвокатът ѝ обжалва в Конституционния съд.


Рама, който води в проучванията преди парламентарните избори в неделя, обвини противниците си, че планират да отменят реформата, макар главната опозиционна Демократическа партия да обеща, че ще я приложи, ако дойде на власт.


В писмено изявление до "Ройтерс" посланикът на ЕС Влахутин каза, че блокът внимателно ще наблюдава как се прилага законът, докато обсъжда дали да даде начало на преговорите за членство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK