Малайзийският фонд, който свърза Пикасо с Обама, Ди Каприо и Бокова

Малайзийският премиер Наджиб Разак, който на снимката говори пред конгрес на партията си UMNO, е обвиняван, че източил стотици милиони долари от държавния фонд 1MDB. Транзакциите със суми от фонда се оказаха свързани с редица известни личности.

© Associated Press

Малайзийският премиер Наджиб Разак, който на снимката говори пред конгрес на партията си UMNO, е обвиняван, че източил стотици милиони долари от държавния фонд 1MDB. Транзакциите със суми от фонда се оказаха свързани с редица известни личности.Миналата есен директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и други организатори от ООН в последния момент се отказаха да връчат награда на малайзийска фондация заради подозрения за връзки с една от световните "кражби на века", сравнима за азиатската държава с мащабите на първите Понци схеми от двайсетте години.


В България случилото се беше използвано във вътрешнополитическия дебат за това дали Бокова трябва да бъде кандидат за генерален секретар на ООН. В световен план то беше само върхът на айсберга в скандал за милиарди долари, формално предназначени за обществени цели, а на практика - потенциално присвоени и "изпрани" от семейството на малайзийския премиер Наджиб Разак с помощта на съмнителен финансист.


В последните месеци в заплетената история на фонда 1MDB се оказаха въвлечени холивудският актьор Леонардо ди Каприо, произведение на Пикасо, няколко американски филма, "Оскар", връчен на Марлон Брандо, и бижута, носени от австралийския модел Миранда Кър. През май в уравнението влязоха и половин дузина швейцарски банки с клонове от Люксембург до Сингапур, а този месец в светлината на прожекторите отново попадна млад малайзийски бизнесмен, способен да събере над 300 американски звезди във ВИП шатра при изключителни мерки за сигурност.


"Дете на дефицита"
1 Malaysian Development Berhad, известен със съкращението си 1MDB, е едно от "децата" на новата тенденция развиващи се държави с финансови дефицити да създават фондове, с които да изследват различни възможности за инвестиции. Основан е през 2009 г. и започва дейност следващата година, а премиерът Наджиб Разак твърди, че чрез него иска да насърчи икономическото развитие на страната. Няколко години по-късно, в две продажби на облигации през 2012 и 2013 г., американската банка Goldman Sachs му помага да набере 6.5 милиарда долара, които би трябвало да бъдат инвестирани в енергетиката и недвижимите имоти. Медийни публикации ѝ приписват стотици милиони долари в резултат от такси върху транзакции, които банката отрича.


Преди година и половина обаче се появиха първите обвинения към Наджиб, че е отклонил сума, равна на около 700 милиона долара, от държавно управлявания фонд и те са преминали в личните му сметки. През август 2015 г. Швейцария започна разследване за пране на пари от фонда през две водещи банки. Скоро след това член на партията на Наджиб заведе гражданско дело срещу него, защото не предоставил отчет за получени от фонда средства, нито обяснил как са били използвани. Междувременно годишен отчет след втората продажба на облигации вече беше събудил подозренията на медиите и опозицията, след като фондът поиска публикуването му да се забави с шест месеца, а междувременно три международни одиторски фирми, които работеха с 1MDB, бяха изненадващо сменени.


Малайзийският фонд, който свърза Пикасо с Обама, Ди Каприо и Бокова

© Associated Press


Голямото пазаруване и неочакваните подаръци


Миналия четвъртък правосъдното министерство на САЩ обяви, че ще опита възстанови 540 милиона долара активи, свързани с фонда. Сред активите, "откраднати" според хипотезата на властите, бяха и картина на Пикасо и правата за три холивудски филма. В няколко отделни иска през последната година министерството твърди, че общо 4.5 млрд. долара са били отклонени от 1MDB. "Няма да позволим САЩ да са място, където корумпирани лица могат да крият средства и разточително да харчат пари, които могат да бъдат използвани за доброто на гражданите на други държави," обяви институцията.


Връзката с неназованата творба на Пикасо се появи за първи път миналото лято. Тогава американската прокуратура каза, че произведението на стойност 3.2 млн. долара пристигнало при холивудския актьор Леонардо ди Каприо с бележка: "Скъпи Леонардо ди Каприо, със закъснение честит рожден ден! Този подарък е за теб."


Говорител на актьора по-късно обяви, че вече е започнало прехвърляне на собствеността на творбата към държавата. В изявлението се казва, че Ди Каприо приел подаръка, за да го предложи на търг и да набере средства за фондацията си за опазване на околната среда. Организацията обаче обяви през октомври, че всякакви подаръци, свързани с 1MDB, ще бъдат върнати.


Неочаквано касовият филм "Вълкът от Уолстрийт" с Ди Каприо също се оказа част от скандала.

© Danny Moloshok, Associated Press

Неочаквано касовият филм "Вълкът от Уолстрийт" с Ди Каприо също се оказа част от скандала.


Произведението на изкуството пристигнало с бележка от бизнесмен, свързан с малайзийския финансист Лоу Таек Джхо, известен в англоезичния свят като Джо Лоу. Последният според британския вестник "Гардиън" уредил сделка, при която близо 30 млн. долара отишли за бижута, поръчани специално за съпругата на премиера Наджиб, Росмах Мансур. Сред тях е огърлица с рядък 22-каратов диамант - само за нея са похарчени 27.3 милиона.


Огърлицата е купена през 2013 г. със средства, преминали през банкови сметки на премиера само месеци след като в частната банкова сметка на Наджиб са преведени 680 милиона долара. Според малайзийското правителство парите идват от член на саудитското кралско семейство, но не се посочва за какво отиват. През април миналата година Рияд определи средствата като "истинско дарение", като "нищо не е очаквано в замяна".


Росмах не е единствената публична фигура, на която Лоу купува бижута - през 2014 г. той дава 9 милиона долара, за да направи подобен подарък на австралийския модел Миранда Кър за Свети Валентин. Тази седмица базирана в Мелбърн неправителствена организация, наблюдаваща демокрацията в Малайзия, призова Кър да предаде бижутата на разследващите в САЩ и Австралия.


Успял мъж на 35


Освен като вечен гост и организатор на екстравагантни партита в Ню Йорк, роденият през 1982 г. Джо Лоу е известен с редовни инвестиции и покупки, които прави за "колеги и приятели". Сред последните според американски и малайзийски медии е и Риза Азиз - доведен син на премиера Наджиб. Други лица, близки с Лоу, стават част от екипа на 1MDB през 2009 г., а самият финансист признава, че в някои случаи се е "консултирал" с фонда във връзка с редица транзакции.


Лоу е вторият отдясно наляво.

© Associated Press

Лоу е вторият отдясно наляво.


Младият финансов консултант е известен и с някогашните си връзки с Парис Хилтън, тайванската певица Елва Хсяо и вече споменатата Миранда Кър. Самият Ди Каприо е бил гост на поне едно от партитата за рождения му ден заедно с Бритни Спиърс, Кание Уест, Ким Кардашиян, Тоби Магуайър и Робърт де Ниро. Над 300 известни личности се забавляват на партито през 2012 г., при изключителни мерки за сигурност, а сред най-запомнящите се моменти е този, в който Ди Каприо рапира на сцената заедно с Бъста Раймс. Лоу дори си наема статисти с малък ръст, които да пресъздадат дребните същества от "Чарли и шоколадовата фабрика" на Роалд Дал.


Малко студио, големи амбиции


По ирония на съдбата един от филмите на Ди Каприо от последните години - "Вълкът от Уолстрийт" - е сред трите ленти, за които министерството на правосъдието смята, че са финансирани с активи, откраднати от фонда. Другите два са комедиите "От глупав по-глупав 2" (2014 г.) с Джим Кери и "Баща в излишък" (2015 г.).


Връзката между трите филма е в продуцентската къща зад тях - създадената през 2010 г. Red Granite Pictures, в която единият от съдружниците е Риза Азиз, доведеният син на премиера Наджиб. За седемте години съществуване дотук компанията стои зад общо осем ленти, но не е известно за останалите пет да има подобни съмнения. През 2014 г. срещу нея подават иск създателите на хитовия оригинал на "От глупав по-глупав" с твърдението, че им отнела чрез рекет възможността да продуцират продължението, но после обявяват, че въпросът е уреден. Две години след това ФБР разпитват служители на компанията по подозрение, че 155 милиона долара са били отклонени за филма с Ди Каприо.


В знак на благодарност за работата му по "Вълкът от Уолстрийт" Red Granite Pictures подарила на Ди Каприо и статуетка "Оскар", някога връчена на Марлон Брандо.


Red Granite твърди, че основният инвеститор във филмите ѝ е бизнесмен от Абу Даби, който е и изпълнителният директор на правителствената инвестиционна компания на емирството, "Ааабар инвестмънтс". През 2014 г., попитани за значителните възможности на младото си студио, Азиз и съдружникът му Джоуи Макфарланд, казват пред "Ню Йорк таймс", че "няма малайзийски пари", няма ѝ такива "идващи от Русия или от Индонезия".


Други покупки


1. Енергийни мощности в САЩ. С пари на 1MDB вероятно е финансирано и придобиването и на базирана в Хюстън енергийна компания, Coastal Energy, през 2014 г. Заедно с CEPSA, испанския клон на International Petroleum Investment Company (инвестиционната компания на Абу Даби) Джо Лоу придобил хюстънската фирма за общо 2.2 милиарда долара, а "Голдмън Сакс" посредничила в сделката. Малайзийският гражданин участвал в придобиването с едва 50 милиона чрез своята Low's Strategic Resources - и получил 350 милиона от CEPSA скоро след това за миноритарния си дял. Това накарало правосъдното министерство да се усъмни и да обяви, че "търговското основание за почти незабавната 600-процентна възвращаемост на инвестицията не е незабавно ясна." Впоследствие Лоу платил десетки милиони долари за пищни имоти и офиси в Лондон.


2. Енергийни мощности в Малайзия. Миналата година "Уолстрийт джърнъл" писа, че през 2012 г. 1MDB е използвал малайзийски холдинг, за да закупи чрез него възобновяеми енергийни мощности из страната срещу суми, които са далеч над стойността им. Genting Holding тогава дарил средствата на фондация, контролирана от Наджиб, който използвал средствата за целите на предизборната си кампания през 2013 г. Холдингът отрича да е имало надценки, а фондът настоя, че придобиванията са направени само след като се появили гаранции за дългосрочното му значение.


"Уолстрийт джърнъл" съобщи и че заедно с фонд, набирал средства за кампании в САЩ и свързан с бившия президент Барак Обама и с Хилари Клинтън, 1MDB създал юридическо лице, Yurus PE, чиято цел е да развива соларни мощности в Малайзия. Шест месеца по-късно 1MDB изкупил дела на американския фонд от 49%, а част от парите били "вложени" от Наджиб за дрехи, бижута и автомобили.


3. Още разкош. Американското правосъдно министерство твърди, че сумите, дадени за бижута на Росмах, са само част от средствата, похарчени за скъпоценности от различни компании по света – около 200 милиона. 147-метрова яхта, ползвана от Лоу, също е сред покупките със съмнителен произход.


4. Картина на Баския. САЩ твърдят, че с 9.2 милиона долара, отклонени от продажби на облигации на 1MDB, Лоу купил колаж на нюйоркския художник Жан-Мишел Баския. Творбата също се озовала в ръцете на Ди Каприо като "подарък".


Швейцарската връзка


За по-малко от две години скандалът намери отзвук в САЩ, Швейцария, Сейшелите, ОАЕ, Малайзия, Тайланд, Сингапур, Хонконг и Австралия. В няколко държави, където прокуратурата откри сложни връзки между кухи фирми и финансови институции, общото през последните месеци се оказа средството, през което са минавали част от транзакциите – швейцарските банки.


Миналата година като част от корупционното разследване Швейцария обвини представители на Обединените арабски емирства. Според съобщение на прокуратурата на страната от април 2016 г. въпросните служители, които управляват суверенни фондове в Абу Даби, сключили измамна сделка с облигации с ръководството на 1MDB, а парите преминали през швейцарски банки. Именно тогава Швейцария поиска помощ от Сингапур и Люксембург. Няколко месеца по-рано малайзийското правителство обвини швейцарските колеги, че "разпространява грешна информация", след като главният прокурор на страната съобщи за няколкото милиарда откраднати пари от фонда. Министърът на комуникациите Салех Саид Керуак заяви за "Гардиън", че ходът на Швейцария е "много необичаен" и "не съответства на обичайния протокол", тъй като обикновено високопоставени служители на една държава не говорят за "вътрешни въпроси" на друга.


Следващата графика на "Ройтерс" проследява отзвука от скандала в Малайзия и другите засегнати държави от 2015 г. до средата на юни.


Люксембургските власти междувременно глобиха местния филиал на частната банка Edmond de Rothschild, защото не успяла да вземе достатъчно мерки, за да предотврати случаи на пране на пари. Глобата в размер на около 9 милиона евро не е официално свързана с 1MDB, но източници на "Ройтерс", запознати с разследването, потвърдиха, че името на фонда е замесено. Швейцарският финансов регулатор Finma след това обяви, че също води собствено производство срещу банката, за да провери дали тя покрива критериите за борба срещу изпирането на средства.


Сингапурските филиали на други две швейцарски банки - BSI Bank и Falcon Bank - се оказаха затворени по-рано тази година заради транзакции, свързани с фонда. Други две, Credit Suisse и United Overseas Bank - бяха глобени в края на май с общо 1.6 милиона долара заради това, че са нарушили правилата срещу пране на пари при транзакции, свързани с 1MDB. Само година по-рано още няколко финансови компании - сингапурската DBS, швейцарската UBS и британските Standard Chartered и Coutts (една от най-старите банки в света) получиха глоби в размер на милиони долари по същите обвинения. В Швейцария Credit Suisse и UBS междувременно бяха критикувани от Finma заради сделките.


Фондът и правителството срещу "лъжите"


Неофициална информация в малайзийски медии и издания в други страни от региона сочи, че 1MDB е натрупал дългове, еквивалентни на около 9 милиарда долара.


Самият фонд не коментира информацията. Той е лаконичен и в представянето си - онлайн излага мисията си в изречението "Да създадем устойчиво икономическо развитие, като изградим стратегически глобални партньорства и насърчаваме преките чуждестранни инвестиции." Частта "Визия" е още по-лаконична: "Стратегически инструмент за нови идеи и източници на растеж." В други рубрики на сайта се говори за "фокус върху образованието, подобряване на качеството на живота и развитието на младите" и за "колективно изграждане на по-добра нация" и премахване на бариерите пред общности в затруднено положение.


В прессъобщенията, в които опровергава "лъжите" на медии и политици за същността на работата си, фондът е по-подробен. В обръщение със заглавие "Спрете лъжите, Тун М" (става дума за бившия премиер Махатир Мохамед), се казва: "От създаването си фондацията 1MDB е предоставила финансиране за приблизително (160.8 милиона долара) за ценни каузи из Малайзия и за всички малайзийци... в проекти, оказали въздействие на живота на 2.8 милиона малайзийци."


В края на миналата седмица 1MDB обяви и че не е страна по гражданския иск на правосъдното министерство и че никога не е бил търсен във връзка със случая. Фондът добави, че ще окаже пълно сътрудничество на "всяка чуждестранна (правосъдна) институция, подвластна на международните протоколи, които регулират подобни въпроси."


Малайзийският фонд, който свърза Пикасо с Обама, Ди Каприо и Бокова

© Associated Press


Скандалът около фонда стана причина рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" да обяви, че ситуацията, заедно с предстоящите избори, създава потенциални краткосрочни рискове за рейтинга на Малайзия. Перспективата за страната е "стабилна", но съществува риск за Куала Лумпур да се повиши цената, на която тя обслужва външния си дълг, обясни агенцията.


Засега обаче последиците са най-вече вътрешнополитически. Американските власти не споменаха в прав текст семейството на премиера Наджиб Разак или съпругата му. В документите, внесени в окръжния съд на Лос Анджелис обаче се казва, че покупките са направени за съпругата на "първия малайзийски представител". Зад това определени малайзийски и американски източници вече са потвърждавали, че се крие името на Наджиб.


От кабинета на премиера изразиха "безпокойство от ненужното говорене за определени въпроси и индивиди, които са свързани единствено с вътрешнополитически манипулации и намеса." Прессекретарят му Тенгку Сарифуддин каза, че в случая съществува "мотивация, която надхвърля целта да се конфискуват средства." Министър-председателят вече неколкократно е отричал да е присвоявал средства от фонда или от което и да било друго юридическо лице. Известният депутат и бивш министър Ануар Муса пък определи делото, заведено от САЩ, като


конспирация, която трябва да сложи край на мюсюлманското управление


на Малайзия (малко над 61% от чието население изповядва исляма). Скандалът е добре дошъл за съперниците на премиера Наджиб, които често критикуват съпругата му заради разточителството ѝ. Очакваше се той да свика предсрочни избори тази година, но случващото се може да обърка политическите му сметки.


Когато международните разследвания върнаха скандала в публичното пространство в началото на месеца, 91-годишният бивш премиер Махатир Мохамад (заемал поста 22 години) обяви, че е готов отново да стане премиер, ако се наложи - с други думи, ако опозицията победи и няма приемлив кандидат за поста.


Протестиращи в Куала Лумпур издигат карикатури на премиера Наджиб Разак (вляво) и финансиста Джо Лоу през август 2016 г.

© Associated Press

Протестиращи в Куала Лумпур издигат карикатури на премиера Наджиб Разак (вляво) и финансиста Джо Лоу през август 2016 г.


През ноември хиляди малайзийци, водени от активисткото движение "Берсид", протестираха с искане на оставката на Наджиб заради скандала. Месеци преди това обаче премиерът вече беше "овладял" информацията по случая – кабинетът започна кампания срещу активисти и медийни групи, посвещаващи разследвания на темата. Същия месец бяха повдигнати обвинения срещу основателите на независим уебсайт, пишещ за скандала – прокурорите в специален "киберсъд" ги обвиниха в "намерение да дразнят" властите. Имаше и контрапротести на т.нар. Червени ризи – поддръжници на Наджиб. Те предупредиха, че заради участието на различни етнически групи в съперничещите си демонстрации (в тези на "Берсид" излизат много етнически китайци и индийци) има опасност от подклаждане на етническо напрежение.


С новите съдебни мерки в Европа и Азия отзвукът от скандала продължава и в Малайзия. Решението на Наджиб дали да свика предсрочни избори може да е въпрос на седмици, а докато разследванията в няколко страни продължават, сумата, отклонена от фонда, не е изключено още да нарасне.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Краде се наедро

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1362 Весело

  "В знак на благодарност за работата му по "Вълкът от Уолстрийт" Red Granite Pictures подарила на Ди Каприо и статуетка "Оскар", някога връчена на Марлон Брандо."

  Това по-скоро звучи като гавра!
  :-)

  I Want To Believe
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5775 Неутрално

  За тези кражби и източване на 9 милиарда от фонда чета вече повече от година...
  Все още нищо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  тези по здрави от нашите партийни олигарси , нашите откраднаха само от една банка над 4.5 милиарда ,отделно от държавата каквото можаха смъкнаха ,а онези аматьори откраднали едни 9 милиарда ,ама ще ги гепят ,коя мафия е номер едно сега в света ,а ,нашата комунистическа нали ....

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5775 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  :) и процентно спрямо България са "скромни" в кражбите си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Защо не пише в статията, че фондацията събира пари за екологията, за инвестиции в екологията и това е нейната главна дейност и от тези пари са изкрадени милиарди- Леонардо ни Каприо, Обама, хилъри и пр. демократи са вътре в играта. Големите еколози събират милиарди за екология от лековерните и после ги крадат. В статията хиляда пъти се споменава Малайзия, сякаш там се върти цялата работа. Това не е вярно, фондацията е чисто американска измамническа схема с големият еколог Леонардо ди Каприо начело с Обама, Хилъри и Демократическата партия зад гърба. Това са истинските новини, а не руската връзка и данъците на Тръмп.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Някой може ли да обобщи в няколко изречения, че не ми се чете всичко?
  —цитат от коментар 5 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  С няколко думи- Обама, Хилъри и подобни създават фондация за инвестиции в екологията начело с Леонардо ди Каприо, събират пари отвсякъде и после ги крадат. Окрадени са милиарди. Това стига ли ти?

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":

  "Енергийните мощности" са ВЕИ, обаче редакционната политика струва пари и то не малко.
  Хората са дисциплинирани и държат на договорите си.

 11. 11 Профил на veselyak
  veselyak
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#9:"gozambo"][/quote]

  Изглежда си наясно със световната конспирация. Кажи тогава, колко милярда гушнаха Р. Овч. и Премянов и Ко при масовото ограбване на българите в периода 1996/97.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Смятайте, сега при този ще последва вирволица родни бизнесмени и политици, отишли на крака с посланието "четохме за вас и смятаме, че има поле за подобен бизнес и у нас. Отворени сме за съвместна работа по всяко време!". Навремето познавах българи в две мултинационални компании, подпукани за корупционни скандали и те са ми разказвали, как са идвали български делегации с подобни предложения и историите дълго са обикаляли коридорите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK