Лондон ще публикува днес подробности за статута на гражданите от ЕС

Лондон ще публикува днес подробности за статута на гражданите от ЕС

© ReutersБританското правителство ще даде днес подробности за плана си какъв статут да имат гражданите на останалите 27 страни от ЕС след Брекзит, как и в какви срокове ще се реализира това.


В четвъртък вечерта премиерът Тереза Мей представи на колегите си на Европейския съвет в Брюксел петте водещи принципа на плана, без те да бъдат обсъждани или да се преговаря по тях. В петък тя коментира, че предложението ѝ е "много честно и много сериозно", но първите реакции на останалите лидери бяха по-скоро скептични и с припомняне, ме има куп въпроси, които очакват отговор.


"Първото м ивпечатление е, че британското предложени е под очакванията ни и че рискува да влоши положението на гражданите. Нашият екип за преговори ще анализира офертата изречение по изречение, след като я получим", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
"Искам да уверя всички граждани на ЕС във Великобритания, устроили живота си и направили Обединеното кралство свой дом, че никой няма да бъде принуждаван да си ходи. Няма да има разделени семества", заяви Мей. Тя обаче напомни, че предложението ѝ би могло да се реализира, само ако е на реципрочна основа, т.е. същите права да получат и около 1 милион британци, живеещи в ЕС.


Планът на Мей разделя гражданите на ЕС на три групи:


- вече имащите статут на постоянно пребиваващ от поне 5 години преди конкретната дата за задействане на новия режим (тя тепърва ще се определи в преговорите) ще са със статут на "уседнали", т.е. ще са с правата на британците за достъп до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии


- който е в страната по-малко от 5 години преди датата, ще може да остане, докато изпълни този срок, и тогава да кандидатства за уседналост; не е ясно през преходния период какви права ще имат тези граждани на ЕС


- пристигналите между началната дата и реалното разделяне с 27-те страни членки (при положение че ЕС приеме, че това ще са две различни дати) ще имат гратисен период от около 2 години, за да кандидатстват за право за законно пребиваване.


Два от най-важните въпроси без отговор засега са началната дата и пред кой съд ще търсят правата си европейските граждани и британците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK