"Ал Джазира" - глобален играч и ябълка на раздора в катарската криза

"Ал Джазира" - глобален играч и ябълка на раздора в катарската криза

© Associated PressПолитическа буря се вихри около "Ал Джазира", но поведението на новия ѝ директор Салах Негм не издава това. "Нещата си вървят както обикновено", казва той в своя кабинет, намиращ се един етаж точно над огромния нюзрум, където редакторите готвят телевизионните програми за предстоящите часове.


Крехкият на вид и с посивели коси Негм говори с уверен глас, подчертавайки, че всичко върви нормално. "Чувствате ли някаква буря тук", пита той един посетител.


Въпреки тези уверения обаче "Ал Джазира" в момента преживява най-бурния период в 20-годишната си история. Катар е в епицентъра на криза заради водената от Саудитска Арабия блокада на емирството по обвинения, че то поощрява тероризма, и телевизионната станция е точно във фокуса на противоречията.
От дълго време базираната в Доха телевизия е трън в очите на саудитците и техните съюзници - Бахрейн, ОАЕ и Египет. Управниците на тези четири страни отправиха недвусмислено искане към емира на Катар: Затваряй "Ал Джазира". Завинаги!


Това, което най-много ги дразни, е, че "Ал Джазира" широко отразява дейността на египетското движение "Мюсюлмански братя" и на други ислямисти в региона. Телевизията е смятана също за една от медийните организации, оказали подкрепа с предаванията си на въстанията от Арабската пролет през 2011 г.


И днес политическият елит в Египет смята, че "Ал Джазира" носи част от вината за идването на власт на "Мюсюлмански братя" през 2013 г. После, когато египетските военни свалиха през 2015 г. свободно избрания ислямистки президент Мохамед Морси, "Ал Джазира" отрази контрапротестите по-широко от всяка друга електронна медия. Това разгневи управниците в Саудитска Арабия и ОАЕ, които подобно на египетското правителство смятат "Мюсюлмански братя" за терористична организация и я преследват с твърда ръка.


Критиците на "Ал Джазира" смятат, че тази телевизия не е нищо повече от от средство, чрез което Катар упражнява влияние. Нейните опоненти са особено раздразнени от факта, че програмите ѝ се радват на популярност в арабския свят и че тя привлича публика, каквато малко други телевизионни канали имат.


А с англоезичния си тв канал, за който работи и Салах Негм, "Ал Джазира" дели терен с такива колоси като Си Ен Ен и Би Би Си. От Сараево тя предава и специална емисия за Балканския регион. Със своя около трихиляден персонал тя вече е глобален играч.


"Ал Джазира" - глобален играч и ябълка на раздора в катарската криза

© Associated Press


Негм често чува въпроси за политическото влияние от главния спонсор на телевизията. На един германски посетител той отговаря с контравъпрос: "Дойче веле" се финансира от германското правителство. Бихте ли им задали същия въпрос?"


60-годишният Негм, който преди е работил за Би Би Си и е живял много години в Холандия, познава западните медии. "Ал Джазира" може да работи толкова свободно, колкото и те, казва той. Не получаваме инструкции от никого." И добавя, че телевизионната мрежа се ръководи от три ясни принципа - "точност, честност, балансираност".


В хода на тази дискусия Филип Сейб - професор по журналистика и по международни отношения в Университета на Южна Калифорния, отбелязва, че е "безпредметно" да се правят опити за сравнения с демократичните страни, които гарантират пълна свобода на мненията. "В един регион, в който дори частичната свобода на изразяване е нещо прогресивно, принципите, към които се придържа "Ал Джазира", са над (средните) норми, казва Сейб, автор на книгата "Ефектът Ал Джазира". Няма да чуете от "Ал Джазира" критики срещу кралското семейство на Катар, но те оспорват статуквото по други начини."


Тази телевизия всъщност е известна с това, че позволява излъчване на различни гледни точки. Особено известно е дискусионното шоу, наречено "Обратната посока", в което гостите в студиото често влизат в шумни пререкания с водещия Фeйсал ал Касем.


Негм разказва как в резултат на катарската криза телевизията се е опитвала да покани коментатори от страните, участващи в блокадата, по обсъжданите въпроси. "Саудитска Арабия обаче не им разреши да говорят пред нас", отбеляза той. Макар че не го казва, той вероятно е някак удивен от обвиненията, отправени от други страни срещу "Ал Джазира".


Саудитска Арабия отдавна финансира свой собствен телевизионен канал - "Ал Арабия", базиран в Дубай. Неговите програми напълно съответстват на линията на саудитското кралство. Абу Даби пък е наполовина собственик на телевизия "Скай нюз Арабия".


Според Сейб подобни канали се съревновават с "Ал Джазира". "Ал Арабия" и "Скай нюз Арабия" предлагат новинарско съдържание, което е по-консервативно и по-праволинейно от новинарския продукт на "Ал Джазира", казва той. Тяхната журналистика съответства на линията на правителствата на ОАЕ и на Саудитска Арабия, която често се разминава с тази на Катар."


В крайна сметка "Ал Джазира" е само едно от полесраженията, на които се води битката в Персийския залив чрез медиите. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  За Ал Джазира сълцица няма да пролея, помня как преди време бяха направили измислен и манипулиран филм за България и обяха обявили, че това е тяхна земя наглеците. Така че, когато и да я махнат тази телевизия, все ще е късно.
  Въпросът е - защо Саудитска Арабия станаха от добрите така изведнъж, а Катар си останаха терористи? И има ли нещо общо това с голямата оръжейна сделка със САЩ?

 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  От статията научавам, че тази телевизия е нещо като фактор за реформация на исляма. Ако е вярно, тя заслужава подкрепа.

  подпис
 3. 3 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Медиите са си ценен актив навсякъде по света май в днешното време на активна пропаганда

 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Статията ме връща към годините на Пражката пролет. Тогава един състав на ръководството на комунистите в Чехословакия изведнъж се оказа срещу линията на СССР. Дали тогава Пражката пролет беше подранила, дали нямаше кой да я подкрепи, дали ...... дали днес Ислямът може да прави реформа особено след блокирането на светска Турция.

  подпис
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Каква реформа, силата на исляма е в консерватизма и сляпото спазване на догмите.
  Нима мислите, че е готов да се самоубие...

 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Уникално е това! Събрали се няколко държави и казват на една друга държава:

  - Вие имате една телевизия. Вижте там нещо, вземете да я спрете, щото МНОГО ни дразни.

  :)

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има ли някой съмнение, че саудитците са най-големия спонсор на терористите, в сравнение, с който катарците са аматьори - ами няма. Спомням си с умиление една статия на Алекс Алексиев, който описваше точно методите на саудитските демократи и под която, разни полезни идиоти (не е обида модератора, имате статия на един демУкрат с това заглавие), чиито бащи и дядовци бас ловя, че са били поне партийни секретари, го плюеха точно него на комунист, как изобличавал саудитците, които се борели с големия враг - Русия. Ей такива полезни....., колко и...... да им хвърлиш, все ще е малко.
  Саудитците обаче си платиха легалния рекет към големия брат, накупиха желязо, което и те не знаят за какво им трябва и сега ще четем статии, какъв спонсор на тероризма е Катар (не че не е) и колко добри са онези от Рияд.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "Нейните опоненти са особено раздразнени от факта, че програмите ѝ се радват на популярност в арабския свят и че тя привлича публика, каквато малко други телевизионни канали имат."

  Факт, и въпреки, че КСА си направи своя международен канал ал-Арабия, той не успя да стане толкова популярен колкото ал-Джазира.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#7] от "Moxito":

  Много точен и верен коментар! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Преоблемът на Саудитска Арабия май е, че не може да диктува на Ал Джазира позиции и теми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 548 Неутрално

  аз се обърках кои терористи за кой отбор са. никога не съм правила голяма разлика между мюсулманските братя, идил, ал нусра и тем подобни , пък то едните се оказва били от добрите а другите от лошите. много ми е сложно да следя.

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 904 Неутрално

  "Критиците на "Ал Джазира" смятат, че тази телевизия не е нищо повече от от средство, чрез което Катар упражнява влияние"

  Това е НАПЪЛНО вярно!

  "...той отговаря с контравъпрос: "Дойче веле" се финансира от германското правителство. Бихте ли им задали същия въпрос?"

  Дойче Веле е същата пропагандна машинка с други господари (мама Меркел).

  Изобщо Ал Джазира, Дойче Веле, Свободна Европа и Русия Тудей са един дол пропагандни боклуци, които всеки мислещ човек трябва да отхвърля с погнуса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK