ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Лондон обяви предложения за европейците след Брекзит, Брюксел реагира хладно

Лондон обяви предложения за европейците след Брекзит, Брюксел реагира хладно

© ReutersИскаме да останете", каза британският премиер Тереза Мей, обявявайки предложенията си какъв статут да имат европейските граждани, живеещи във Великобритания, след Брекзит.


Главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние обаче реагира хладно на тях. "Целта на ЕС за правата на гражданите: същото нито на защита, както в правото на ЕС.


Нужни са повече амбиция, яснота и гаранции, отколкото в днешната позиция на Великобритания", писа той в "Туитър".
В. "Гардиън" обобщава ключовите моменти в плановете на вътрешното министерство.


Те предвиждат европейците да имат две години след определена дата да кандидатстват за нов статут, вероятно да загубят правото да доведат брачния си партньор, без за това да се изисква минимален доход, и няма да бъдат под закрилата на Европейския съд.


Мъгляви остават намеренията на Великобритания и по отношение на здравеопазването, признаването на професионалната квалификация и самоосигуряващите се работници.


Статут за уседналост


Всички европейски граждани, които са живели в продължение на пет години на Острова, ще имат право да кандидатстват за статут за уседналност според британските закони. На практика това е същото право, което се дава и на граждани от трети държави според Закона за имиграцията от 1971 г. За него ще се издава и документ – лична карта, данните от която ще бъдат вкарани в базите на вътрешното министерство.


Предложението не предвижда разлика между отделните европейски държави, което означава, че източноевропейците няма да бъдат "втора класа" граждани, отбелязва в. "Гардиън".


Извън юрисдикцията на Европейския съд


Новите правила за европейските граждани ще бъдат под юрисдикцията само на британската правна система. Уговорките в споразумението за Брекзит ще имат статута на международен договор, но няма да попадат под юрисдикцията на Европейския съд. Споразумението ще важи и в Гибралтар.


Британските и ирландските граждани ще бъдат защитени посредством региона за свободно пътуване и на ирландците няма да се налага да кандидатстват за статут. Правото на северноирландците да се самооопределят няма да бъде засегнато.


Какво ще загубят европейците във Великобритания след Брекзит


Правото да доведат съпруга/та си, без да имат минималния доход от 18 600 лири годишно. Може би и правото да гласуват на местни избори, но това не е уточнено в цитирания документ.


Кой има право да кандидатства


Европейските граждани, живели във Великобритания преди определената от властите дата за влизане в сила на новите наредби. Те трябва да са живели в Обединенното кралство в продължение на пет години, за да подадат молбата си. Въпросната дата тепърва трябва да бъде определена, но ще трябва да е между 29 март 2017 г. (когато започна формалният процес) и датата на Брекзит. Всеки европеец ще има право да напуска Великобритания за до две години, без да загуби статута си на постоянно пребиваващ.


Европейците, пристигнали преди въпросната дата, но живели на Острова по-малко от пет години, ще имат право да поискат временен статут, за да останат да живеят там, докато не изминат въпросните пет години. Те ще имат достъп до същите помощи, до които имат и сега.


Пристигналите по-късно ще имат право да останат временно и, в зависимост от обстоятелствата, да получат статут на уседналост. Но за това няма гаранции, подчертава министерството.


Членове на семейството, които зависят от човек в него и са дошли във Великобритания преди Брекзит, ще имат право да поискат статут. Дошлите след Брекзит попадат под новите правила, които тепърва ще се уточняват.


Всички европейски граждани и семействата им ще получат автоматичен статут, т.нар. deemed leave – термин, който в британското право обозначава хора, които не са преминали през настоящите правила за имиграция, но пребивават законно на британска земя. Това се налага, тъй като с края на свободното движение на хора в ЕС правните основания за пребиваването им в страната изчезват. Те ще имат две години, за да подадат молба за документ за уседналост – на практика, лична карта, която да доказва, че пребивават във Великобритания.


За целта се създава нова онлайн система, която би трябвало да облекчи старата бюрократична процедура и няма да изисква формуляра от 85 страници, който се използваше досега. Таксите ще останат на досегашното ниво от 65 лири. Хората, които вече имат документи за пребиваване, ще трябва да кандидатстват отново заради променените обстоятелства, но специално за тях процесът ще бъде ускорен.


Кандидатстването ще може да се случи и преди Брекзит, но това не е задължително, уточняват от министерството. Хората, които не са подали молби в края на двугодишния период, няма да имат постоянно право да останат във Великобритания, но в документа не се споменава как държавата ще действа спрямо тях.


Студентите


Европейците, пристигнали преди Брекзит, ще имат право на висше образование, заеми и такси както досега. Това засяга и европейските студенти от учебните години 2017/2018 и 2018/2019.


Пенсии, социални помощи и здравеопазване


Правителството обещава да продължи да се грижи за британските пенсии, изплащани в чужбина, и да спазва правото на пенсия, изработено в други държави. Това важи и за "износа на социални помощи" - тоест, ако европейски гражданин със статут на уседналост имат право на детски надбавки, той ще може да ги изпраща в друга европейска държава, където живее детето му. След Брекзит обаче няма да се приемат нови молби.


Лондон ще "опита да защити" здравните права на европейците преди определената дата на влизане в сила на новите мерки и на британците в Европа. За кратък престой, това означава, че Европейската здравна карта ще остане в сила. За дълготраен – че ще продължи да действа системата, според която държавата на произход плаща на другата разходите, направени от пациента.


Професионални квалификации и самоосигуряващи се работници


Офертата на Великобритания не гарантира сигурността на хората, които се самоосигуряват, нито че придобитата квалификация ще бъде валидна и от двете страни на Ламанша. Правителството обещава, че ще "опита да обезпечи" тези права.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK