Лондон обяви предложения за европейците след Брекзит, Брюксел реагира хладно

Лондон обяви предложения за европейците след Брекзит, Брюксел реагира хладно

© ReutersИскаме да останете", каза британският премиер Тереза Мей, обявявайки предложенията си какъв статут да имат европейските граждани, живеещи във Великобритания, след Брекзит.


Главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние обаче реагира хладно на тях. "Целта на ЕС за правата на гражданите: същото нито на защита, както в правото на ЕС.


Нужни са повече амбиция, яснота и гаранции, отколкото в днешната позиция на Великобритания", писа той в "Туитър".
В. "Гардиън" обобщава ключовите моменти в плановете на вътрешното министерство.


Те предвиждат европейците да имат две години след определена дата да кандидатстват за нов статут, вероятно да загубят правото да доведат брачния си партньор, без за това да се изисква минимален доход, и няма да бъдат под закрилата на Европейския съд.


Мъгляви остават намеренията на Великобритания и по отношение на здравеопазването, признаването на професионалната квалификация и самоосигуряващите се работници.


Статут за уседналост


Всички европейски граждани, които са живели в продължение на пет години на Острова, ще имат право да кандидатстват за статут за уседналност според британските закони. На практика това е същото право, което се дава и на граждани от трети държави според Закона за имиграцията от 1971 г. За него ще се издава и документ – лична карта, данните от която ще бъдат вкарани в базите на вътрешното министерство.


Предложението не предвижда разлика между отделните европейски държави, което означава, че източноевропейците няма да бъдат "втора класа" граждани, отбелязва в. "Гардиън".


Извън юрисдикцията на Европейския съд


Новите правила за европейските граждани ще бъдат под юрисдикцията само на британската правна система. Уговорките в споразумението за Брекзит ще имат статута на международен договор, но няма да попадат под юрисдикцията на Европейския съд. Споразумението ще важи и в Гибралтар.


Британските и ирландските граждани ще бъдат защитени посредством региона за свободно пътуване и на ирландците няма да се налага да кандидатстват за статут. Правото на северноирландците да се самооопределят няма да бъде засегнато.


Какво ще загубят европейците във Великобритания след Брекзит


Правото да доведат съпруга/та си, без да имат минималния доход от 18 600 лири годишно. Може би и правото да гласуват на местни избори, но това не е уточнено в цитирания документ.


Кой има право да кандидатства


Европейските граждани, живели във Великобритания преди определената от властите дата за влизане в сила на новите наредби. Те трябва да са живели в Обединенното кралство в продължение на пет години, за да подадат молбата си. Въпросната дата тепърва трябва да бъде определена, но ще трябва да е между 29 март 2017 г. (когато започна формалният процес) и датата на Брекзит. Всеки европеец ще има право да напуска Великобритания за до две години, без да загуби статута си на постоянно пребиваващ.


Европейците, пристигнали преди въпросната дата, но живели на Острова по-малко от пет години, ще имат право да поискат временен статут, за да останат да живеят там, докато не изминат въпросните пет години. Те ще имат достъп до същите помощи, до които имат и сега.


Пристигналите по-късно ще имат право да останат временно и, в зависимост от обстоятелствата, да получат статут на уседналост. Но за това няма гаранции, подчертава министерството.


Членове на семейството, които зависят от човек в него и са дошли във Великобритания преди Брекзит, ще имат право да поискат статут. Дошлите след Брекзит попадат под новите правила, които тепърва ще се уточняват.


Всички европейски граждани и семействата им ще получат автоматичен статут, т.нар. deemed leave – термин, който в британското право обозначава хора, които не са преминали през настоящите правила за имиграция, но пребивават законно на британска земя. Това се налага, тъй като с края на свободното движение на хора в ЕС правните основания за пребиваването им в страната изчезват. Те ще имат две години, за да подадат молба за документ за уседналост – на практика, лична карта, която да доказва, че пребивават във Великобритания.


За целта се създава нова онлайн система, която би трябвало да облекчи старата бюрократична процедура и няма да изисква формуляра от 85 страници, който се използваше досега. Таксите ще останат на досегашното ниво от 65 лири. Хората, които вече имат документи за пребиваване, ще трябва да кандидатстват отново заради променените обстоятелства, но специално за тях процесът ще бъде ускорен.


Кандидатстването ще може да се случи и преди Брекзит, но това не е задължително, уточняват от министерството. Хората, които не са подали молби в края на двугодишния период, няма да имат постоянно право да останат във Великобритания, но в документа не се споменава как държавата ще действа спрямо тях.


Студентите


Европейците, пристигнали преди Брекзит, ще имат право на висше образование, заеми и такси както досега. Това засяга и европейските студенти от учебните години 2017/2018 и 2018/2019.


Пенсии, социални помощи и здравеопазване


Правителството обещава да продължи да се грижи за британските пенсии, изплащани в чужбина, и да спазва правото на пенсия, изработено в други държави. Това важи и за "износа на социални помощи" - тоест, ако европейски гражданин със статут на уседналост имат право на детски надбавки, той ще може да ги изпраща в друга европейска държава, където живее детето му. След Брекзит обаче няма да се приемат нови молби.


Лондон ще "опита да защити" здравните права на европейците преди определената дата на влизане в сила на новите мерки и на британците в Европа. За кратък престой, това означава, че Европейската здравна карта ще остане в сила. За дълготраен – че ще продължи да действа системата, според която държавата на произход плаща на другата разходите, направени от пациента.


Професионални квалификации и самоосигуряващи се работници


Офертата на Великобритания не гарантира сигурността на хората, които се самоосигуряват, нито че придобитата квалификация ще бъде валидна и от двете страни на Ламанша. Правителството обещава, че ще "опита да обезпечи" тези права.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Тези които ходят да работят през топлите 5-6 месеца са аут.

 2. 2 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Весело

  Абе,изгонете ги тези европейци! Стига са взимали работните места на работливите пакистанци и араби...O,wait....

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Това засяга и европейските студенти от учебните години 2017/2018 и 2018/2019."

  А останалите студенти?

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Сигурно предложенията на Великобритания са изгодни за нея, но не и за ЕС.

 5. 5 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Нема да мине това просто

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тези още си живеят с представата, че 'сичко се върти около тях.

 7. 7 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#4] от "voyko":

  Практически те искат да претакат всички, които са с перманентна резиденция, което значи че е възможно да направят процеса толкова бюрократичен че никои не може да го мине. Вече ECJ ги пляска здраво за новия процес дето Меи измисли 2012, но в случая няма да има кои да го наложи ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  Ако това ще е "професионалното" ниво и по останалите теми по Брекзита, то явно интелектуалният капацитет на Тереза Мей ще закопае английската икономика.
  А европейските граждани изобщо няма от какво да се притесняват. Както и пакистанските граждани, влезли незаконно в Кралството, можеха по 10 години да водят дела и да получават помощи и жилища...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ето официалния документ:

  https://www.gov.uk/government/publications/safeguarding-the-position-of-eu-citizens-in-the-uk-and-uk-nationals-in-the-eu

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Мъгляви са уж предложенията от мъгливия Албион, но е рано да се види какво ще остане от тях и какво ще е добро и за двете страни. Глобалното се губи май?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Положението с брекзита е следното

  Влиза човек да обира банка, вади пистолет, насочва го към главата си и крещи:
  - Вадете парите или ще се застрелям!!

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Сигурно предложенията на Великобритания са изгодни за нея, но не и за ЕС.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  Какво значи изгодно за ЕС? Глобалисткото ръководство на ЕС няма нищо общо с националните държави и техните народи. Гледай дали е изгодно за българите! Глобалисткото ръководство на ЕС се опитва да съхрани глобализма на територията на Великобритания. Както виждате, не се третира проблема за британците в ЕС, а само за европейците във великобритания. Но проблемът не са и европейците. Ръководството на ЕС иска да запази свободното движение на хора от цял свят във Великобритания, както досега. В крайна сметка какво толкова ги касае кого великобритания ще приема и кого не. Та нали великобритания именно затова излезе от ЕС, за да може сама да решава имиграционната си политика. А леваците от ЕС си мислят, че могат да запазят властта си над британските имиграционни дела.

 13. 13 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Въртят сучат и пак искат безплатен обяд.
  Дано като падне тази крава от власт,нормалните хора да поискат да се стопира малоумния Брекзит.
  Само да вметна- ще си изгубят щедрата отстъпка от таксата за евробюджета, ако Брекзита не се случи...

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#4] от "voyko":Практически те искат да претакат всички, които са с перманентна резиденция, което значи че е възможно да направят процеса толкова бюрократичен че никои не може да го мине. Вече ECJ ги пляска здраво за новия процес дето Меи измисли 2012, но в случая няма да има кои да го наложи ...
  —цитат от коментар 7 на ivanchoLA


  Британците затова се отделиха, за да няма глас ЕС в тяхната имиграционна политика. За пляскането не съм сигурен кой кого може да напляска. Великобритания е по-голяма военна сила отколкото всички западноевропейски държави взети заедно. Германия е едно военно джудже в сравнение в Великобритания. Великобритания може да води война с цяла западна Европа и да победи. Да не говорим, че зад гърба на британците стои Америка.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Ако това ще е "професионалното" ниво и по останалите теми по Брекзита, то явно интелектуалният капацитет на Тереза Мей ще закопае английската икономика.А европейските граждани изобщо няма от какво да се притесняват. Както и пакистанските граждани, влезли незаконно в Кралството, можеха по 10 години да водят дела и да получават помощи и жилища...
  —цитат от коментар 8 на Депутат 241


  Откъде изкопахте идеята, че британците искат да изгонят белите европейци и да оставят пакистанците? Това е една сороска лъжа. Брекзит е насочен предимно срещу мюсюлманите.

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Разстроено

  Болокс.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Мad Rascal
  Мad Rascal
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "yanne":

  Абе,изгонете ги тези европейци! Стига са взимали работните места на работливите пакистанци и араби...O,wait....
  —цитат от коментар 2 на yanne


  Ми стой си в собствената държава, нали си европеец и всичко е наред.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Добра основа за преговори !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Е какво стана, нали имигрантите уж ви пречеха?? От 'махайте се' стана 'искаме да останете'.

  Май ги е страх, че ако тръгнат хора да се изнасят, от икономиката им нищо няма да остане.

 20. 20 Профил на Мad Rascal
  Мad Rascal
  Рейтинг: 8 Весело

  Европийските ни ценности се състоят в това, че некой требва да ни дава еврофондове, или да си намерим работа във Великобритания..което не ме изненадва, спрямо психологическата нагласа на други европейци...някой тук говореше, че съюза ще е вечен.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Не знам с кого ще водят британците война... Ама, няма да е с ЕС! Плюс това, рано или късно ЕС ще има обща армия, което досега беше успешно саботирано, именно от Великобритания.
  Ако не си забелязал, проблемите между ЕС и Великобритания въобще не са на военна основа...! Ама хич! Има си НАТО, което се оправя с тия проблеми...!
  Проблема на Великобритания ще започне, когато няма да може да поддържа изкуствения си висок стандарт. И си мисля, че няма как да го избегнат...!
  Проблема на Великобритания е, че иска да получи много повече, отколкото дава. Ама, не знам как ще се разберат по тоя въпрос с Франция, Германия, Холандия, Испания или други от техния калибър...

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#21:"tww09306483"]До коментар [#14] от "gozambo":Не знам с кого ще водят британците война... Ама, няма да е с ЕС! Плюс това, рано или късно ЕС ще има обща армия, което досега беше успешно саботирано, именно от Великобритания.

  Ако не знаеш това е мечтата на Русия. И Меркел се стреми да я изпълни. Няма ли НАТО и САЩ в Европа няма да ги има доста държави. Може пак да забият байряка на Райхстага. Ако има Трета Световна Германия пак ще е губеща.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Тереса Мей води доста самоубийствена политика. Накрая ще приеме исканията на ЕС, но ще разклати ненужно пазарите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  До коментар [#4] от "voyko":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И заради това Брюксел гледа хладно на нещата и ще вкара "тежката артилерия" на ход-:)


 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Ха,ха,ха!Спореде тебе сега остава и да се сбият така ли?Има едно нещо много важно което пропускаш и то е,че сега се водят икономически войни и в частния случай ЕС е в победоносна позиция!Така,че тези тарикати от Лондон в крайна сметка ще "клекнат "малко или много пред ЕС

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  До коментар [#19] от "shisharko":

  Не само от това !Страх ги е,че ЕС държи големите /икономическите/ козове в тази игра!

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Разбира се,англичаните искат да изгонят всички чужденци,ама не смеят и копче да кажат за пакитата и индийците(а те заедно са май поне 3-4 милиона) щото те са последна останка от някогашната импврия,вкарали са много пари,и имат силно лоби и то не само политическо,но и икономическо,религиозно,културно и медийно.За справка-виж кой е кмет на Лондон.

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мad Rascal":

  Ами стоя си и нямам грижи.Сегс съм спокоен,като знам,че британците ще гонят европейците и ще си оставят пакитата.Пакитата,ще им се отблагодарят с още някой атентат в метрото.или с още някой камион-беглец,може и с лов на хора по улиците на Лондон.

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Не е учудващо.Нагъл Фараж,както и Борис Джонсън(и двамата с предци от близкия изток)също водиха подобна политика,срещу емигтантите,след което единия най-нагло даже седи евродепутат и прибира омразно евро...

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Ако има икономическа война между два пазара(британския и този на ЕС) неминуемо печели по-големия .А това просто не е английския.

 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Британците казват едно - който влязъл в ОК до деня на Брексит, влязъл. Тези след това ще ги съдим, както намерим за добре. Тук е хубаво да обърнем внимание, че миграционните правила за държавите в ЕС стават същите, както тези към трети страни - т.е. вече Лондон няма да прави разлика между германец и пакистанец.
  А какво ще бъде след Брексит - там се мълчи. Какво ще стане с правата на европейците, влезли след уречения ден - британците казват "ще видим". Европейските студенти щели да продължат да учат на настоящите такси за следващите две години, т.е. до деня на излизането. След това нищо не се казва - най-вероятно ще има двойни такси за европейците. И тук британците нищо не дават, а само запазват статуквото до големия ден.
  Не се знаело дали живеещите ще могат да доведат роднините си - деца и съпрузи, не се знае какво ще стане със самоосигуряващите се, нищо не се знае.
  С една дума Лондон казва - хората, които до деня на излизането са влезли, остават със сигурност, макар и с орязани права. Статуквото се запазва до този ден. После - европейците да го духат. Европейските студенти да си гледат работата, работещите на частно също да ходят на майната си, мигрантите, търсещи работа, да се махат. Германецът е равен на пакистанеца. Лондон нищо не дава след деня на нупускането, нищо ясно и конкретно не обещава, но пък в замяна на това нищо ще иска да си запази всички привилегии на европейския пазар. Ако Мей си въобразява, че ще и се вържат на брътвежите, значи не става за ПМ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 32. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Икономически УК много запъва заради тия глупости и с отлива на капитали, които се случва нещата ще станат много сериозни бързо. Нали знаеш армиите пътуват на стомаха си ... Германия е един от наи-големите производители на военно оборудване мислиш ли че ще е трудно да се справят ако им трябва, да не говорим за Швеция

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Ясно е, че тази одисея с напускането ще стане много досадна и отегчителна, че чак и мъчителна. Но каква е причината и кой има полза? На мене ми прилича на рекламен трик - по този начин ЕС и ВБ ще се прочуят по света и ще привличат повече туристи.

 34. 34 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 825 Неутрално

  а британците реагираха не хладно, ами ледено студено на предложенията на ЕС британците да плащат 100 млрд евро години след като излязат, щото това били "задължения"...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  А другият е неин въшен министър :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Както казва Мей, искаме да постигнем най-добри условия за Великобритания. За съжаление, това не зависи само от нея.

 38. 38 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Мъгляви англосаксонски намерения. Доказани и проверени. Slow exit?

 39. 39 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  казал съм и повтарям: брекзит няма да има...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Писна ми от тия англичани. Мислят си, че всички са им длъжни и че всичко започва и свършва с тях. Не съм лош човек и не пожелавам лоши неща, но в случая искам всеки да си получи заслуженото - а то е, европейците да се разкарат от тоя смръдлив и дъждовен остров и да ги видя, как ще си движат икономиката! Това е страхотно самоубийство за англичаните, но в случая дано им върже! То ми писна и на мен от техните претенции и недоволства, всички само да им прислугват. Махайте се, щом толкова искате, НО не искайте и от нас!!! Ние сме 27 държави, може да не сме кой знае какво, НО ЗАЕДНО МОЖЕМ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ВАС!!! А и не ви искам смръдлвитите пари и тела по морето. Лицемерни гниди!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":
  "...Великобритания може да води война с цяла западна Европа и да победи. Да не говорим, че зад гърба на британците стои Америка...."

  в руските ви чутури все за война си мислите със съседите. Прекаляваш с льосьона. Между другото си мисля дали Ю.К. няма да напляска при нужда и горноволтарианците на изток от Украйна? Това вече се е случвало.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Великобритания да въведе тези изисквания за руските олигарси и висшите путински чиновници.

 43. 43 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Брексит е насочен предимно срещу източно евлопейците и в частност поляците, румънците и българите

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":
  Ако Мей спечели, ще се фука. Ако загуби, ще обвини ЕС.
  Иначе:
  https://www.youtube.com/watch?v=HxN1STgQXW8

  Еретик
 45. 45 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 868 Весело

  Тези правила са за откриване преговорите. Нито още имат намерение да ги въвеждат, нито да ги разписват в подробности. Това е просто сондиране на почвата.
  Принципът на ЕС е свободно движение на хора и свободен достъп до пазарите вървят ръка за ръка. Следователно, всяко обсъждане на масата на преговорите на тези правила ще означава неявно признаване на ограниченията за свободно придвижване, т. е. ЕС ще покаже склонност да погази принципа. Единствено точният отговор на Гамбита на Мей е правила за ограничаване на пазара за УК.

  Ходът на британците е предвидим и логичен. Те се стремят да разделят двата проблема - движение на хора и достъп до пазари. Явно, ще е хард Брекзит.

 46. 46 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Ако Мей си въобразява, че ще и се вържат на брътвежите, значи не става за ПМ.
  —цитат от коментар 31 на Lou


  хубаво си ги нареждаш, ама кой трябва да и се връзва? Британците си искат независимоста, и това са им условията.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 47. 47 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1930 Весело

  Началото на преговорите започва да заприличва на един скеч: "Пратеникът се завръща и обявява - всичко е наред, човека каза ще видим!"
  Правителството на Мей, направи изпреварващ ход с "обявяването" на позицията си по въпрос, отдавна известен и отстояван - ограничаване на миграцията от ЕС!
  ЕС отговаря, с "хладен тон", това не става, дай друга оферта!
  А часовникът тиктака!

 48. 48 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Виждам доста емоционални изказвания във форума. Един заговори за война. Ясно е че брекзитът, като всеки развод няма да е приятно зрелище, но на преговори като на преговори.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  "Това засяга и европейските студенти от учебните години 2017/2018 и 2018/2019."А останалите студенти?
  —цитат от коментар 3 на ijj


  Става дума за уреждане на взаимоотношенията между Великобритания и ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  .....Ходът на британците е предвидим и логичен. Те се стремят да разделят двата проблема - движение на хора и достъп до пазари. Явно, ще е хард Брекзит.
  —цитат от коментар 45 на puknatastotinka


  Точно тези два проблема са в основата на желанието на Британия да се отдели от ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на oxo_boho
  oxo_boho
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#15] от "gozambo":Разбира се,англичаните искат да изгонят всички чужденци,ама не смеят и копче да кажат за пакитата и индийците(а те заедно са май поне 3-4 милиона) щото те са последна останка от някогашната импврия,вкарали са много пари,и имат силно лоби и то не само политическо,но и икономическо,религиозно,културно и медийно.За справка-виж кой е кмет на Лондон.
  —цитат от коментар 27 на yanne


  Завиждаш на хората от бившите робски колонии, че им дават гражданство? Чудя ти се на акъла, какъв колплексар трябва да си!

 52. 52 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 920 Гневно

  "Целта на ЕС за правата на гражданите: същото нито на защита, както в правото на ЕС.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Оф, още съм в началото и започва да става трудно за четене и разбиране. Дневник, вашите журналисти в училище не са ли ги учили да си проверяват написаното преди да го изпльокат някъде? Не ви се случва за първи път, дори вече започва да се превръща в норма - къде грешки от невнимание, къде от недоглеждане, къде от откровена неграмотност. Уважавайте читателите си поне малко, моля!

 53. 53 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#13] от "praseta_mezeta":

  Аре ве, 'безплатен обяд'? За това кой може и не може да остане в собствената им държава? То бива лицемерие и Ганйовщина ама тука биете рекорди в този сайт.

 54. 54 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#47] от "batzdravo":

  Проблемът на ЕС е, че сметката му от провал на преговорите по 'развода' е точно толкова голяма, колкото и тази на Великобритания. И като гледам какво се предлага за тези от ЕС живеещи тук, вкл. правото да си доведат семейства и роднини, не ми е ясно в какво точно е проблемът. Да не говорим, че понастоящем ЕС не е коментирал по никакъв начин какво ще се случи с милиона Британски граждани живеещи там, ама има иначе претенции за 'детайли'-те касаещи 3.2-те милиона ЕС граждани във Великобритания. Явно за милион и повече бежанци може да се правят комисии, хвърлят сума ти пари, и заплашват страни членки за 'квоти', ама за аджаба същия брой не-бежанци, болшинството установени отдавна в страни от ЕС, ни вопъл, ни стон.

 55. 55 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "asbroad":

  Преди две седмици излязоха с позиция за запазване на всички права

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  http://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.asp?form=form&country1=france&country2=united-kingdom&Submit=COMPARE

  Образовай се малко, за да не пишеш небивалици.

  Франция е по-силна военно сама срещу Великобритания...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK