Саудитците изолират Катар, а гледат към Иран

Емирът на Катар шейх Тамам бин Хамад ал Тани (вторият отдясно наляво) пристига за погребението на крал Абдулазиз в Саудитска Арабия, 23 януари 2015 г.

© Handout, Reuters

Емирът на Катар шейх Тамам бин Хамад ал Тани (вторият отдясно наляво) пристига за погребението на крал Абдулазиз в Саудитска Арабия, 23 януари 2015 г.На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Йемен, а също Египет и Малдивите, развалиха дипломатическите си отношения с Катар и поставиха страната под блокада, като го блокираха по земя, море и въздух.


Това предизвика сериозна дипломатическа криза в Залива. Саудитска Арабия и гравитиращите около нея сили посочиха като основание за действията си предполагаемия тероризъм на Катар и подкрепа за фанатични ислямистки групировки. Катарските представители отхвърлиха тези обвинения като неоснователни и отговориха с подобни твърдения спрямо своите опоненти. Катар даде да се разбере същевременно, че няма да приложи контрамерки и че е готов за диалог и преговори.


Има и измерение, свързано с енергетиката, в тази ненавременна и изкуствена криза.
Саудитска Арабия е един от най-големите световни производители на петрол, нареждайки се сред водещите трима производители заедно с Русия и САЩ. Петролът съставлява 95 процента от износа на страната, а тя също така е и единствената, която притежава свободен капацитет. Тя може да повиши представянето си до един или два милиона барела на ден, когато го сметне за нужно. Почти всичките й нефтени залежи обаче


са по западното крайбрежие на Залива


в градове като Дамам, Катиф и Ал Хобар в източния регион на страната. Този регион има и друга особеност: това е частта от Саудитска Арабия, най-близко разположена до Иран и голямото мнозинство от населението, както в Бахрейн, е съставено от шиити. Човек би се запитал какво общо има това с енергетиката. Отговорът е - много общо.


Саудитците поставят под въпрос лоялността на шиитите и следователно ги държат далеч от важни постове в държавните институции. Миналата година отидоха и по-далеч и екзекутираха шейх Нимр, един от главните водачи на шиитската общност в страната, за да заглушат протестите. Аргументът беше, че Иран подбужда населението в региона и се опитва да им влияе.


По тази причина Саудитска Арабия се отнася към Иран като към идеологически съперник и заплаха за саудитските петролни находища и се опитва да го обкръжи, отслаби и да ограничи влиянието му по източното крайбрежие на Залива. Действията й спрямо Катар може отчасти да се разглеждат като продукт на тази нервност. Не беше много лесно за саудитците да приемат завръщането на Иран в международната общност и световните пазари като износител на петрол, след като Техеран постигна ядрено споразумение със западния свят, и саудитското кралско семейство никога не прости на бившия президент на САЩ Барак Обама за това.


Дейностите на Иран в арабския свят в Ирак, Сирия и Ливан бяха изтълкувани като опити да засили влиянието си в региона и да го обкръжи. Саудитските представители започнаха да търсят нови съюзници, за да дистанцират Иран от тези страни и от близките до него територии и да преустанови дейностите му там. Тези сметки


бяха развалени от скорошния сериозен спад в цените на петрола,


а когато очакваният скок така и не се случи, химията на страните от Залива, ако това е подходящият израз, се наруши. Приходите от петрол спаднаха в резултат на по-ниските цени и Саудитска Арабия бе принудена да се откаже от инфраструктурно развитие на стойност 250 милиона долара и да използва част от валутните си резерви, за да балансира бюджета си.


Саудитската страна започна да разглежда Иран - страната, която навлезе на пазарите толкова бързо и увеличи значително количеството на петрола, който произвежда - и Ирак като изкупителни жертви, отговорни за това "бедствие".


Докато това се случваше по западните брегове на Залива, Иран финализира споразумение с френската Тотал и започна дейности по разработването на газово находище, наречено Южен Парс. Преговорите все още продължават с други компании. Катар и Иран споделят огромно газово находище и може да се разглежда като напълно естествено участието им в диалог и проучването на възможностите за сътрудничество между тях.


Едва ли обаче може да се очаква, че саудитските власти просто ще стоят и наблюдават Иран, свой главен съперник, как си сътрудничи с един от партньорите им от Съвета за сътрудничество в Персийския залив и ще остане безразличен към този спектакъл. Така че по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд, Саудитска Арабия чете между редовете на речта, която той изнесе там, и си направи извода, а после, заедно със съюзниците си, натисна копчето за Катар.


Действия като разваляне на дипломатически отношения, ембарго, затваряне на въздушно и морско пространство, затваряне на гранични пунктове и дислоциране на военни по границите са били използвани и преди в дипломацията като средство, за да бъде поставен опонент на колене. Но понякога е невъзможно да се получат резултати с такива средства. В сегашната ситуация една страна се опитва да наложи условията си на друга, като изпробва нейния суверенитет. Ако кризата обаче се проточи, всички участници в нея ще понесат вреда. Например, вероятно двете страни ще прехвърлят важни дялове от приходите си от петрол и природен газ на действащи лица извън региона в замяна на тяхната подкрепа за получаване на оръжия, оборудване и услуги. Резултатът от това ще бъде, че различните народи от региона ще са тези, които ще платят сметката. /БТА


* Митхат Ренде е бивш посланик на Турция в Катар и бивш председател на Изпълнителния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Не може да се отрече,че Тръмп и екипа му направиха хитър ход! Създават арабско НАТО!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лозан Чапаев":

  Създават арабски "Варшавски договор".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лозан Чапаев":Създават арабски "Варшавски договор".
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Да,може и така да се каже.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако не бяха САЩ то Иран щеше да ги схруска тези за закуска

 5. 5 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 538 Гневно

  тея средновековни нещастници саудите вместо да бъдат поставени където име мястото: в кучи гъз си купиха индулгенция за незнам си колко стотици милиарди.
  същите тея за които и малките деца знаят че са в основата на тероризма с проклетия си уахабизъм.
  има и положителна новина оттам.миналата седмица отвориха кино....за 1 прожекция

  харпун
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Тръмп е "натиснал" копчето :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Приятелчетата на Путлер-Катар и Иран ше гризнат дръвцето...лошо нема...

 8. 8 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Приятелчетата на Путлер-Катар и Иран ше гризнат дръвцето...лошо нема...
  —цитат от коментар 7 на aramissss


  мноо ли те кефят саудите мноо ли?

  харпун
 9. 9 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Значи САЩ нападнаха Афганистан заради кулите, нападнаха и Ирак заради петрола, но СА винаги минава метър. С плащане на парички де.
  Въпреки, че на 11 септември 2001 г. организаторите и извършителите основно бяха саудитски граждани...

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Саудитска Арабия и гравитиращите около нея сили посочиха като основание за действията си предполагаемия тероризъм на Катар и подкрепа за фанатични ислямистки групировки."

  За какви гравитиращи около КСА сили пишете!? Това са си абсолютни марионетни спрямо КСА държава... абсолютни васали и сателити. Става въпрос за ОАЕ, Бахрейн и Египет. А, пък за Йемен какво да говорим, там става въпрос за правителство в изгнание, което живее в Рияд. То няма вече легитимност, няма никаква подкрепа в собствената си държава. Това е едно абсолютно марионетно правителство, но което скоро и мандата ще свърши.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Йемен, а също Египет и Малдивите, развалиха дипломатическите си отношения с Катар и поставиха страната под блокада, като го блокираха по земя, море и въздух. Това предизвика сериозна дипломатическа криза в Залива."

  Ето една много добра статия, която дава светлина защо избухна тази криза между КСА и сателитите й и Катар:

  http://www.dw.com/bg/ %D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80/a-39142261

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Весело

  "Дейностите на Иран в арабския свят в Ирак, Сирия и Ливан бяха изтълкувани като опити да засили влиянието си в региона и да го обкръжи. Саудитските представители започнаха да търсят нови съюзници, за да дистанцират Иран от тези страни и от близките до него територии и да преустанови дейностите му там."

  Хахаха.... значи подобряването на отношения на Иран със Ирак, Сирия и Ливан имали за цел на да обкръжат КСА! Това само някой безмозъчен и параноиден саудитски ум може да го измисли.

  Иначе, КСА колкото и да се пъне няма как да развали отношенията на Иран с горепосочените три държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Гневно

  "Саудитците поставят под въпрос лоялността на шиитите и следователно ги държат далеч от важни постове в държавните институции. Миналата година отидоха и по-далеч и екзекутираха шейх Нимр, един от главните водачи на шиитската общност в страната, за да заглушат протестите. Аргументът беше, че Иран подбужда населението в региона и се опитва да им влияе."

  Меко казано! Саудитските сатрапи и тяхната агресивна и отровна уахабитска идеология определя шиитите мюсюлмани, като неверници. Те са жестоко преследвани, дискриминирани и репресирани в КСА. И докато тази несправедливост и насилие спрямо шиитите саудитци от страна на кървавата саудитска диктатура продължава няма как в този регион да има мир и стабилност! В случая саудитските сатрапи могат да се сърдят само на себе си!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ами Турция и СА отдавна се борят за лидерската позиция в сунитския свят. СА в момента са в полпозишън, защото САЩ явно им удариха едно рамо - иначе и турците и иранците военно могат да ги попилеят за 10 минути. СА обаче са си купили влияние и при републиканците и при демократите, демек още преди изборите се бяха подготвили добре.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#7] от "aramissss":

  "Приятелчетата на Путлер-Катар и Иран ше гризнат дръвцето...лошо нема..."

  Завиждам ви! Врагът е ясен, светът е лесно обясним. Защо да се мъчим да усложняваме нещата.

 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  Шиити и сунити- всичките са промити. Хубаво е, че (поне за сега) голяма доза от генетично формираната им омраза към всичко живо се буферира по между тях си, защото не ми се мисли на къде щеше да се излее иначе. А Тръмпи умело използва генетичните им дефекти за да ги разиграва като маймуни😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Защо хамериканците насъскват чалмосаните саудитци срещу Иран?
  Защото хамериканците са свикнали да използват "маши" за създаването и поддържането на регионални конфликти по света. Навремето в Никарагуа издигнаха за президент ген. Анастасио Сомоса, за когото самият Рейгън казваше: "Ние знаем, че Сомоса е свиня, но е НАША свиня!!!!"

 18. 18 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Докато арабските държави се хапят на религиозно -идеологическа основа ,западните икономики се интересуват главно от движението на цената на петрола. Стабилните и ниски цени са естествен двигател на бизнеса. В този смисъл излизането на Иран на пазара,като изключим ядрената му програма, си е положителна стъпка. Русия иска обратното - високи цени ,които да облагоделстват износа и. В същото време се говори за сближаване на Русия с Иран , а САЩ продават военно оборудване на СА за милиарди долари ,а за плетеницата - кой коя терористична групировка в района подкрепя да не говорим. Изглежда ,че конвенционалната геополитика в Близкия Изток се е ориентирала към създаване на хаоса ,в който се правят Големите пари.

  Не отговарям на хейтъри.
 19. 19 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Приятелчетата на Путлер-Катар и Иран ше гризнат дръвцето...лошо нема...
  —цитат от коментар 7 на aramissss


  Какви приятелчета на Путлер са Катар, нали Бойко щеше да ни диверсифицира с катарски газ? Плевнлиев нали беше пръв другар с тях, нали шеше да прави "верикален газов коридор" с тях:

  Росен Плевнелиев: Катар може да бъде първата страна в реализацията на коридор за пренос на газ Юг-Север - https://www.president.bg/news1782/

  Миналага година Теменужка до 3-4 години шеще до докара иранския газ в България - https://offnews.bg/politika/borisov-ako-ne-me-draznehte-shtiah-da-vi-kazha-oshte-sega-koj-shte-e-632520.html

  over the under
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#7] от "aramissss":

  Хахаха.... мечтай си Арамисе. Мечтите са безплатни. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#14] от "kapitan_laino":

  Както един колега по горе каза, (определение, което и аз съм давал преди) е, че саудитците си купиха индулигенция от президента Тръмп и управляващите републиканци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#14] от "kapitan_laino":Както един колега по горе каза, (определение, което и аз съм давал преди) е, че саудитците си купиха индулигенция от президента Тръмп и управляващите републиканци.
  —цитат от коментар 21 на Иво


  Не само си купиха индулгенция, ами създадоха и много нови работни места за Американския военно промишлен комплекс!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Съдейки по даренията им за кампанията на Хилари се бяха подготвили и в двата случая.

 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Съдейки по даренията им за кампанията на Хилари се бяха подготвили и в двата случая.
  —цитат от коментар 23 на kapitan_laino


  Имах предвид фондацията, не кампанията.

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Най-старият трик във военното дело е да си свършиш работата преди битката. Защото истинската битка се води на дипломатическите маси, а не на полето. Когато имаш срещу себе си голям враг и неговите съюзници, е трудно да победиш цялото това обединение. Затова първо отстреляй един по един по-слабите съюзници на врага си по възможно най-безболезнения дипломатичен начин. Остави големия си противник сам без подкрепа. И тогава го разбий на бойното поле.
  Саудитска Арабия прави същото - Иран е твърде силен, за да бъде повален така лесно. Но съюзниците му са слаби. Нека първо тях да свалят, а после Иран.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Май си правят свметките саудитите без кръчмаря!!!
  Ако мислят така еФтино да бутнат страна като Иран!!!
  Като гледаме хода на войната в Йемен и Сирия не ще да са много в час!!!
  Но ще видим...... що е време .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#9] от "DJTrump":

  15 от общо 19 директни изпълнители бяха саудити- още ливанец, египтянин и двама от ОАЕ. И САЩ нападнаха Ирак и обявяват Иран за страна на тероризма?!

  Днес над 60 от терористичните организации, които самите американски служби определят като "терористични", са салафитско-уахабитски. Към тях спадат Ал-Каида, Шабаб, Боко Харам, ИДИЛ, Ал-Нусра. Само 4 организации са свързани с Иран, според американското разузнаване, 2 са шиитски. Но въпреки това, САЩ обявява Иран за спонсор на тероризма и продължава да снабдява с оръжия родината на уахабизма - С.Арабия.
  94% от атентатите се извършват именно от сунитски салафитско-уагабитски организации...

 28. 28 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Още малко от Фарид Закария, за Саудитска Арабия...

  https://www.youtube.com/watch?v=CayJkedqxoY

  Лицемерните CNN прозряха, че саудитите са терористи, чак когато Тръмп си стисна ръцете с тях. Когато го правеше Обама, нямаше проблем...

 29. 29 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не може да се отрече,че Тръмп и екипа му направиха хитър ход! Създават арабско НАТО!
  —цитат от коментар 1 на Лозан Чапаев

  Направо "гениален ход"!Създаде нова линия на разделение в един регион в който и сега всеки мрази всеки и воюва срещу всеки.То вече камък върху камък не остана там ама...С тоя интелект на кечаджия и данъчен измамник-толкоз.За повече не му стигат силите.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Браво на Саудитска Арабия!Не знам защо,но винаги съм изпитвал силна симпатия към тази страна.Може би заради обществените отношения в нея,стриктното им придържане към ислямското право,облеклото им...Мечтата ми е ,да ги посетя някога.

 32. 32 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Значи САЩ нападнаха Афганистан заради кулите, нападнаха и Ирак заради петрола, но СА винаги минава метър. С плащане на парички де.Въпреки, че на 11 септември 2001 г. организаторите и извършителите основно бяха саудитски граждани...
  —цитат от коментар 9 на DJTrump


  еми САЩ явно е в ролята на ВИС и СИК от 90тте години :)

 33. 33 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Браво на Саудитска Арабия!Не знам защо,но винаги съм изпитвал силна симпатия към тази страна.Може би заради обществените отношения в нея,стриктното им придържане към ислямското право,облеклото им...Мечтата ми е ,да ги посетя някога.
  —цитат от коментар 31 на Sabbath


  да, идеал за общество са, наистина! имат и страхотен принос за човечеството! толкова наука, мисъл и идеи са родили.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#23] от "kapitan_laino":

  Всъщност истината е, че саудитците винаги са били много по-близо до републиканците отколкото до демократите. В края на втория мандат на Обама, отношенията между САЩ и КСА бяха много обтегнати и неприятни. Стана ли Тръмпи обаче президент в Рияд реагираха много щастливо. Явно е имало защо ....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#27] от "diegos":

  Много точно и вярно. И аз съм писал за това много в този форум! Точно така си е! +++++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#30] от "Sabbath":

  Ти сериозно ли!

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#30] от "Sabbath":

  Хахаха.... защо ли не съм изненадан, че толкова много харесваш тази противна и мракобесна държава. ;-) Вие консервативните юдеисти и консервативните радикални ислямисти в КСА явно си приличате много. :)

  П.П.
  Да припомня, че и ти беше един от двамата форумни евреи, които публично дадохте подкрепата си за ИД и им пожелахте успех. Чест ти прави, че си честен евреин за разлика от много други твои сънародници. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Сериозен е и още как. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#23] от "kapitan_laino":Всъщност истината е, че саудитците винаги са били много по-близо до републиканците отколкото до демократите. В края на втория мандат на Обама, отношенията между САЩ и КСА бяха много обтегнати и неприятни. Стана ли Тръмпи обаче президент в Рияд реагираха много щастливо. Явно е имало защо ....
  —цитат от коментар 34 на Иво


  иво, много малко в международната линия се променя с избора на президент и смяна на партиите. да, обама се опита да затопли отношенията с иран и от там си донесе омраза от израел и са, но това беше свързано с проблемите в близкия изток и изолацията на САЩ в този регион тогава. опитваше се да лавира. Няма разлика между републиканци и демократи кой знае каква. да, ту едните ту другите са по-антируски, ту едните ту другите са по за израел/анти палестина. Да, като цяло демократите са една идея по-умерени по палестинския въпрос, но разликите не са големи. както буш нападна афганистан и ирак, така пък обама махна кадафи - трън в очите на СА и катар. просто реагират според ситуацията и се опитват да се оправят в този идиотски БИ, в който всеки е срещу всеки и сто секти се колят. според мен, демократи-републиканци , линията, която се следва, е общо взето една и съща.

 40. 40 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#30] от "Sabbath":Хахаха.... защо ли не съм изненадан, че толкова много харесваш тази противна и мракобесна държава. ;-) Вие консервативните юдеисти и консервативните радикални ислямисти в КСА явно си приличате много. :)П.П.Да припомня, че и ти беше един от двамата форумни евреи, които публично дадохте подкрепата си за ИД и им пожелахте успех. Чест ти прави, че си честен евреин за разлика от много други твои сънародници. :-)
  —цитат от коментар 37 на Иво


  много мюсулмани смятат, че израел спонсорира ИДИЛ. чак дотам не мисля, но в този регион, всеки , който е враг на моя враг, е мой приятел. няма принципи и идеали.

 41. 41 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Браво на Саудитска Арабия!Не знам защо,но винаги съм изпитвал силна симпатия към тази страна.Може би заради обществените отношения в нея,стриктното им придържане към ислямското право,облеклото им...Мечтата ми е ,да ги посетя някога.
  —цитат от коментар 31 на Sabbath


  За Мицвата да направиш ли? Няма проблем, там е демокрация и религиозните свобиди са на пиедестал!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 42. 42 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Викаш, 8 години при Обама, 8 години при Клинтън и 8 при Обама живи да ги оплачеш саудитите. Никакви оръжия не са им продавали и не са им били ключов съюзник в Персийския залив?

  Ох, мъка, мъка...

  „Саудитска Арабия и много от страните, дали големи суми пари на Фондация "Клинтън", държат жените като робини и убиват гейовете. Хилари трябва да върне всичките пари от тези страни!“.

  2016-та, Доналд Тръмп :)

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#39] от "blahblah":

  Да, но нека си спомним как точно стана свалянето от власт на Кадафи. Аз до колкото си спомням за това настояваха преди всичко Франция и Великобритания. Мисля, че те накараха Обама да се включи в тамошната гражданска война. И също така в началото точно французи и британци напданаха верните на Кадафи хора. Впрочем, самия Обама каза, че по време на своето управление съжалява най-много за това, че е послушал британците тогава. Съжали пред медиите, че тогава е действал необмислено.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#40] от "blahblah":

  И аз също не вярвам, че те са създали ИД, но е безспорен факт, че от всички държави в региона на Близкия изток само Израел отказа да се включи във американската военна коалиция срещу ИД. Дори Австралия и Канада се включи дето се намират на десетки хиляди километри от Сирия, но Израел не направи това. Нещо повече Израел досега нито един път не посмя да удари и бомбардира бойци и позиции на ИД в Сирия! Въпреки, че техни позиции (на ИД) има в близост до сирийско-израелската граница. Според мен подобно поведение не е нормално.

  Иначе, какви ли конспирации не съм чел в интернет за това кой е създал ИД... от американци и руснаци, през саудитци и израелци. :-Д А, истината е, че ИД беше наследник на ал-Кайда в Ирак. Тази организация на злото не изникна ей така от нищото... тя се появи още през 2003 г. когато САЩ свалиха режима на Саддам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#42] от "diegos":

  Да, по времето на двата мандата на Обама дейстително САЩ също продаваха оръжия на саудитските сатрапи, но отношенията между САЩ и КСА се влошиха много след две събития: първо ядрена сделка с Иран и второ отказа на Обама да свали режима на Асад с военна сила. И в двата случая Обама взе решения против интересите и желанията на КСА! И след това управляващото кървава фамилия ал-Сауд го намразиха страшно много... има толкова много статии в интернет по тази тема. Ако, потърсиш ще намериш. Ако, все пак не можеш само кажи и аз ще намеря за теб. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Не ми трябват статии за това колко са го мразили, а как точно Обама ефективно е попречил на износа на тероризъм на саудитите. Санкции ли им наложи? Гласуваха някаква резолюция против тях ли? Либералните медии които влюбено блееха по Обама пишеха изобличителни статии за Кралството?

  Таратанци... за каквото поискаш може да накажеш саудитите. За каквото се сетиш. Дет се вика, може да им биеш шамари и после да си търсиш извинения, при това основателни...

  Нищо не се случи. Просто го мразели- ми добре. И?

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#46] от "diegos":

  На дипломатическо ниво отношенията между двете страни бяха обтегнати. Факт.

  Но, нека видим какви са сега отношенията между САЩ и КСА!? Как мислиш, дали сега те са по-добри от времето на Обама или според теб са по-лоши?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  По лоши от кога? От времето в което саудитите не бяха бутани за нищо сравнени с днес, когато саудитите не са бутани за нищо?

  Лоши дипломатически отношения? Качествено и практически как се изрязаваха тези лоши дипломатически отношения? Забрана за пътуване на саудити? Поставяне в забранителен списък? Санкции? Коалиция против тях? Търговска война? Заплашване на техните съюзници?

  Сега покрай Тръмп, либералните медии се ожесточиха срещу онази Саудитска Арабия с която секретар Клинтън беше в прекрасни отношения. Та не случайно и Тръмп използваше това в кампанията си...

  Когато замразят активите на саудитите в САЩ, ще повярвам, че нещо правят. До тогава- те са приятели с най големите терористи в света. Факт. Израел също, апропо.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  С мирис на петрол. Всичко в тази част на света започва и завършва с него. Това е живота им.

 50. 50 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  До коментар [#40] от "blahblah":Частично е вярно.Израелци(от гр.Назарет и околностите),по народност араби,сиреч "палестинаци",се сражават в редовете на ИД.Част от тях бяха заловени и осъдени при завръщането си в страната.

 51. 51 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  До коментар [#40] от "blahblah":Частично е вярно.Израелци(от гр.Назарет и околностите),по народност араби,сиреч "палестинаци",се сражават в редовете на ИД.Част от тях бяха заловени и осъдени при завръщането си в страната.

 52. 52 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#29:"tqh42306221"][/quote]

  Разделяй и владей.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  До коментар [#39] от "blahblah":Да, но нека си спомним как точно стана свалянето от власт на Кадафи. Аз до колкото си спомням за това настояваха преди всичко Франция и Великобритания.
  —цитат от коментар 43 на Иво


  Нека си спомняме, но да не си измисляме. За никакво сваляне на Кадафи не са настоявали Франция и Великобритания. Кадафи след като освободи българските сестри тръгна да се сдобрява със Запада. Беше на посещение във Франция, посрещнат с кралски почести. Подписа споразумения за около 2 млрд. евро, включително и за доставка на оръжие. Купи дял от около 250 млн. евро в "Уникредит" - Италия и помогна на банката да си реши доста проблеми. Всичко започна с демонстрации срещу него в източната част на Либия, където той винаги си е бил малко недолюбван. Към демонстрациите се присъединиха и военните в Бенгази и тръгнаха към Триполи. Започнаха демонстрации и бунтове и в други градове. Кадафи с верните си сили в полицията и армията започна широкомащабни репресии. Докара и наемници от южните съседи на Либия и настанаха масови кланета. Едва тогава ЕС поиска от Кадафи да се смири, да спре избиването на противниците си и да седне да преговаря. Той отказа и Франция, Великобритания и Италия започнаха въздушни удари по силите на Кадафи за да им попречат да продължават кланетата. Резултатът не беше много възпиращ та най-накрая се намесиха и американските самолети. Така Кадафи беше свален от либийците, заловен и ликвидиран пак от тях. Случаят да не се бърка с Ирак. Съжалението, което изрази навремето Обама беше не за това, че американците са се намесили, а че не са се намесили достатъчно настойчиво и не са наложили свой план за омиротворяване на Либия. От падането на Кадафи Западът нищо не спечели. Напротив - загуби. Загуби значителни сделки, загуби от покачването на цените на петрола и природния газ, загуби от отприщването на бежанския поток през Либия. Кой спечели от всичко това и кой имаше възможност чрез своите съветници и вербувани военни да започне метежа срещу Кадафи е въпрос с понижана трудност.

 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#8:"bitaka"][/quote]

  Точно колкото Аятоласите.
  В СА сечат глави, в Иран бесят публично на кранове. Мене лично нито едните нито другите ме кефят.
  Тебе? Или Иран по-те кефи защото е братска Путинска държава?
  Саудитските Уахабисти не са правили атентат в България но Иранските Хисбулла са. Или викаш ще преглътнем един атентат в името на дружбата със Съветският Съюз ... опа мини-ссср сега.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#53] от "Един препатил":

  Хайде наистина да не си измисляме! Войната в Либия си беше 100% война на Саркози за да спечели изборите. Френските самолети започнаха да бомбардират Бехгази преди дори да има съгласие за намеса. Либийците развяваха навсякъде Френски знамена! Май удобно си забравил, а?
  Отношенията се обтегнаха до толкова че Саркози заяви че не можа да гледа страданията на Либийците и ако трябва сам ще започне войната. В САЩ имаше голям дебат да не се намесват. Робърт Гейтс - шефа на Пентагона каза - "Let's call the spade a spade" - da си кажем истината в очите - Либия има ПВО което трябва да се унищожи и това ще струва пари и човешки живот. Накрая Обама беше принуден да се включи защото стана ясно че ако Франция действа от името на НАТО ще осере нещата. Така и стана! След 2 седмици "съюзниците" от НАТО свършиха патроните!!! Патроните! Войната трябваше да бъде довършена от САЩ.
  Между другото и в САЩ непрекъснато даваха Кадафи за пример че сам си е затворил ядрената програма и че е почти съюзник вече. Ако не беше Саркози и напъните му да бъде новият Наполеон война в Либия нямаше да има.

  California Über Alles
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#55] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  До коментар [#53] от "Един препатил" Между другото и в САЩ непрекъснато даваха Кадафи за пример че сам си е затворил ядрената програма и че е почти съюзник вече. Ако не беше Саркози и напъните му да бъде новият Наполеон война в Либия нямаше да има.
  —цитат от коментар 55 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Което нямаше как да се хареса на Русия, нали? Безкрайно неясно е как Саркози щеше да спечели изборите като свали Кадафи, с когото вече беше подписал сделки за над 2 млрд. евро. Но от свалянето на Кадафи очебийно спечели един друг нисичък като Саркози, взел се за по-голям и от Наполеон. Путин се казва, Владимир Владимирович.

 57. 57 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Като президент Франклин Д. Рузвелт има безспорен принос към страната си и към Съюзниците, но той също залага една огромна потенциална бомба с часовников механизъм през 1943 г., когато взема стратегическото решение да обвърже САЩ с управляващата династия в Рияд, като им предложи защита срещу петрол.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK