Румъния отново подготвя "данък солидарност"

Новият премиер Михай Тудосе.

© Reuters

Новият премиер Михай Тудосе.Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от 16 процента с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност". Това предвижда ревизираната програма за управление на Социалдемократическата партия, предаде агенция "Ройтерс".


Номинираният за премиер Михай Тудосе ще поиска по-късно днес вот на доверие от парламента и вероятно ще го получи, тъй като СДП и коалиционният й партньор Алианс на либералите и демократите разполагат с мнозинство в законодателния орган.


Данъкът върху оборота, данъкът солидарност и допълнителни такси върху продуктите с негативно влияние върху здравето са нови мерки в правителствената програма. Също така се предвижда отлагане с една година - от 2019 г., на намаляването с един процент - до 18 на сто, на данък добавена стойност.
Други мерки, като намаляване на подоходния данък на 10 процента от сегашните 16 на сто, въвеждане на необлбагаем месечен доход от 2000 леи (малко под 500 евро), намаляване на вноските за социално осигуряване с 4.5 процентни пункта до 35% и прехвърляне на това бреме изцяло върху работниците за сметка на работодателите, са различните мерки в сравнение с първоначалната програма за управление от декември м.г.


Правителството също така планира да увеличи пенсиите и минималната работна заплата, както и да въведе редица по-малки намаления на данъци.


Сред идеите е премахване облагането на доходите от дивиденти и допълнителни взимания от компаниите от петролно-газовия сектор.


Идеи за "данък солидарност" в Румъния има поне от 2012г., когато премиерът Виктор Понта заяви, че кабинетът му иска да обложи с 16% всички доходи на държавни служители над 1000 евро месечно. Тогава той каза, че според него финансовият ефект няма да е чувствителен, но ще изпрати послание сред обществото, че хората с по-високи доходи плащат и по-високи данъци в името на социалната справедливост.


В началото на юни от Международния валутен фонд предупредиха да не се правят повече съкращение на данъци. Плановете на правителството на Гриндяну да намалят данъци през 2017 и 2018 година, включително на ставките по ДДС и разширяване на изключенията по този данък, както и реформа на облагането на личните доходи "ще създаде значителен натиск върху бюджетния дефицит".


По изчисления на фонда последните данъчни облекчения, обхващащи ДДС, акцизите върху гориватаи здравните вноски, са допринелси за спад през 2016-2017г. на приходите в бюджета в размер на почти 2.5% от БВП.


МВФ препоръча правителството и парламентът да се фокусират върху подобряване работата на данъчната администрация, повече прозрачност и удвояване на усилията за борба с укриването на доходи.


От неясните фискални планове се притесняват и в Европейската комисия заради ефекта им върху бюджетните цели. Според Еврокомисията Румъния ще поддържа през 2017-2018 година най-големият в съюза дефицит от, съответно, 3.5 и 3.7 процента от БВП.


Фискалните притеснения вероятно ще се отразят на обменния курс на леята, който през юни слезе на 5-годишно дъно спрямо долара от около 4 леи за долар.


Автор на правителствената фискална програма е бившият фиансов министър Дариуш Вълков, който сега е разследван за приемане на подкупи и използване на публични средства за купуване на произведения на изкуството. Според Драгня тя е била преработена, за да бъде адаптирана след забавянето ѝ.


В сряда СДП одобри състава на новото правителство, като много министри от предишния кабинет запазват постовете си, а министрите на финансите и на европейските въпроси ще бъдат сменени.


Много министри в правителството на Михай Тудосе са от кабинета на сваленият преди седмица Сорин Гриндяну, включително в ресори с нула реализирани мерки от правителствената програма, съгласно оценката, която бе посочена като мотив за отстраняването на бившия премиер и неговото правителство, отбелязва информационният сайт "Зиаре".


Йонуц Миша ще замени Виорел Щефан като нов министър на финансите, а Виктор Негреску ще бъде новият делегиран министър по европейските въпроси. Министър на икономиката ще стане сенаторът от СДП Михай Фифор. Сред новите имена са още Ливиу Поп (образование), Лучиан Ромашкану (култура), Адриан Цуцуяну (отбрана), Дойна Пана (води и гори), Лучиан Шова (комуникации), Илан Лауфер (бизнес, търговия и предприемачество) и Лучиан Джорджеску (наука и иновации).


Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер, който е независим, но бе подкрепен от СДП, остава на поста си. На същите длъжности остават и още министри от правителството на Гриндяну, излъчени от двете партии от управляващата коалиция.


Правителството ще има три вицепремиери: Севил Шайдех от СДП, Грациела Гаврилеску (АЛДЕ) и Марчел Чолаку (СДП). Шайдех остава и министър на регионалното развитие, а Грациела Гаврилеску - министър на околната среда. Марчел Чолаку е вицепремиер без портфолио.


Тудосе бе запитан дали ще предаде премиерския пост на лидера на СДП Ливиу Драгня, ако законът позволи той да ръководи правителството. Тудосе отговори: "Очевидно да". "В целия свят, във всички демокрации, председателят на управляващата партия е предложението за министър-председател. В момента, в който това нещо може да се случи и при нас, е естествен път", коментира Тудосе, цитиран от Аджерпрес.


Лидерът на СДП Ливиу Драгня не може да стане министър-председател заради условна присъда за изборни злоупотреби. В Румъния е в сила закон, който забранява на осъдени лица да бъдат част от правителството. Неотдавна обаче Конституционният съд на Румъния обяви, че парламентът трябва да постави на министрите същите условия, каквито имат и депутатите, а те нямат никакви рестрикции, свързани със съдебни дела.


Майк Долан от бизнес отделя на "Ройтерс" коментира, че Румъния изглежда слага край на политическата криза точно преди лятната ваканция на парламента, която ще продължи два месеца. "Чуждестранните инвеститори посрещат положително приключването на несигурността от последните седмици. Но ако властите продължат напред сякаш нищо не се е случило, това означава и че политическата класа на страната не вижда причини да преодолее разделението. Дали това е добре за страната в дългосрочен план?" пита Долан.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Да видиме-има доста популизъм в "реформата"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Тъй, тъй. В България като се заговори за прогресивно данъчно облагане на физически и юридически лица разни експерти от различни "институти и центрове" заедно с икономисти, финансисти, политици и Бог знае какви други специалисти почват от 10 кладенеца вода да носят и ни убеждават колко пагубно това би било за икономиката. Е аз живея в държава която не е помирисвала комунизъм, богата е, уредена е, чиста е, здравеопазване и образование на ниво и данъците са - прогресивни. Другата исновна разлика с БГ, тука ДДС за най-насъщните стоки е много нисък, както и за учебници, тетрадки, книги и прочее, щото за разлика от родината ми, хазната не се пълни основно от данък добавена стойност и ниските ставки на тези стоки позволяват на хора с по-ниски доходи да консумират продуктите без да си мислят че трябва да ограничат потреблението на базови продукти. Ето вече и Румъния тръгва по този ( нямащ нищо общо с комунизъм или олигархизъм ) път.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Управлявящя пяртеь сямя дя свяле правителството си, това много рядко се среща. В случая е заради личните интереси на председателя на партията

 4. 4 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  И откога в Румъния има данък върху оборота ? Има данък върху добавената стойност, което е нещо съвършенно различно от данъка върху оборота. Авторът се е объркал.

 5. 5 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  , но ще изпрати послание сред обществото, че хората с по-високи доходи плащат и по-високи данъци в името на социалната справедливост.
  ------------
  ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА.
  Бях чел някъде , че един от отвлечените от Наглите го смилали от бой и му крещели "ти докато караш джип, аз нямам какво да ям бе".
  Тия дето се лашкат в тая посока не могат, не и стига капацитета да разберат 2 неща:
  1. Дори и при плосък данък, този с високата заплата пак плаща повече от този с ниската. Елементарна математика, учи се втори клас, ама тогава някои са копали лозето на баща си.
  2. Аз нямам никаква вина, че съм по умен от 90% от българите, по начетен, с по0търсени качества и умения. Това , че Асен от Трънище става единствено за общ работник, нито е моя вина, нито ме касае.

  Не случайно в основата на всяка реяолюция стоят наи-долните слоеве на обществото. Те просто искат на папат. И е най-лесно да го вземеш от този дето го е направил. Неслучайно държави като САЩ и Швейцария позволяват лично оръжие, за да има гражданите да се пазят от раята.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 6. 6 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Айде и тези полудяха.
  Състезанието за най голям идиот на Балканите върви с пълна сила.
  По едно време румънците се дистанцираха от "състезанието",но сега се връщат в пълна сила.
  П.С
  Всички комуняги трябва да бъдат тотално лустрирани и всякаква забрана за участие в политиката и обществения живот.

 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Velev":

  Прочете ли моят коментар №2. Казал ли съм че само да се загатне за прогресивно данъчно облагане и "експерти" и други всезнайковци почват да се изказват колко противна е подобна система. Ама никой така наречен експерт не може да обясни как така рийшли в баш капиталистическите държавици данъците са прогресивни. Всички се изказват колко зле било образованието и здравеопазването, ама никой и дума неще да чуе да се вдигнат данъците и събраните суми да се вложат гореспоменатите сфери. И още нещо "експерти" и форумни всезнайковци, ако експертизата ви беше толкова голяма, ако "бизнесменчетата" управляващи, държавници и прочее толкова знаещи, родината нямаше да е на последно място по всички класации в ЕС. България, даже не е започнала преход към икономика на иновациите, кретаме си в икономика на ефективност, ако разбираш какво означава.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Бюджетът им е "отънял" щом са решили да правят реформа в този вид

 9. 9 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsyrvulan":

  Виж икономическия ръст и пак говори.
  Даже с тази имитация на държава,ние сме в топ 5 на ЕС по икономиèски ръст(2007-2016) и то основно заради ниския корпоративен данък и ниските данъци върху доходите(без осигуровките-те не са ниски).
  Маса хора не могат да разберат è ниските данъци(ние имаме наполовина такива-без осигуровките и ДДС-то) стимулира икономиката(икономичèски ръст) и доходите.
  Само с тях няма да стане,но е едно добро начало.

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#9] от "kapitalcho":

  Брей, глупости на търкалета, една Швеция, с изключително тежката си данъчна система има по-висок икономически ръст. Ние и много други като нас отбелязвахме сериозен икономически ръст по времето на бума преди кризата. В БГ влязоха горещи капиталови потоци, които бяха насочени основно към недвижимости. Някакви други обосновки?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#9] от "kapitalcho":

  Ах, забравих, ръстът български също се движи и от еврофондовете, по експертна оценка около 1%. Швеция която аз визирах, дава повече от колкото получава, вземи под внимание и този факт.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Този човек май злоупотребява с алкохола. Едва на 50 години, а изглежда на 80. Да не избират скоро нов премиер в Румъния.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Гневно

  До коментар [#5] от "Georgi Velev":

  Не си умен ти, категорично не си, а точно злобен. Богатееш на гърба на хората, добрите скромни хора, чрез неизмерима наглост, мутренски прийоми и тарикатлък. Това е целта на обществото, за да крачне напред - да ликвидира такива отрепки, които всячески пречат. и ще се случи, дори и ти си го проумял. Затова тръпнеш. В този форум бъка от такива. Треперете!

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":


  До коментар [#9] от "kapitalcho":Брей, глупости на търкалета, една Швеция, с изключително тежката си данъчна система има по-висок икономически ръст.
  —цитат от коментар 10 на tsyrvulan

  Има ?
  Виж икономичèския ръст 2005-2017(очаква се между 3-3.5 % за България)и сравни България и Швеция и кажи пак че е по висок.
  Стига с тези бисери.
  Имате интернет-използвайте го(материалите са на анлийски-това е еиндствното оправдание ако не го знаете).

 15. 15 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedo pepo":


  До коментар [#5] от "Georgi Velev":Не си умен ти, категорично не си, а точно злобен. Богатееш на гърба на хората, добрите скромни хора, чрез неизмерима наглост, мутренски прийоми и тарикатлък. Това е целта на обществото, за да крачне напред - да ликвидира такива отрепки, които всячески пречат. и ще се случи, дори и ти си го проумял. Затова тръпнеш. В този форум бъка от такива. Треперете!
  —цитат от коментар 13 на dedo pepo


  И как така.
  Наемам си хора с които от договорни отношения влизаме в сътрудниèство.
  Те искат:
  -финансова сигурност и редовно получаване на доходите
  Аз искам:
  коректни и производителни работници които да дадат валю на това което предлагам.
  И двете страни си вършим коректно работата и имаме взаимно уважение един към друг.
  Кажи как става този номер с надцакването ?

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#14] от "kapitalcho":

  Ами това което си написал че едва ли не от 2005 до 2017 сме едва ли не първенци по растеж е пълна глупост. Не сме, други държавици са пред нас. Второ, много пъти вече се писа, много се изговори че икономиката българска е развила едва ли не наркотична зависимост към еврофондовете. Цял един процент от растежът на икономиката се дължи на европарички, останалите 2%, ако приемем че растежът е 3%, се дължи на самата икономика. И трето, преди 27 годинки, Полша и Румъния имаха по-ниска стартова позиция през призмата на БВП на калпак, сега и двете са пред нас, като Полша едва ли ще я догоним с мижав растеж.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#15] от "kapitalcho":

  Става ето така, Европейската комисия посочи че в родната икономика има дисбаланси и дори посочи един проблем, даже подчертта - че в родината ми разликите в доходите на 10% най-богати и 10% най-бедни е най-голямата от всички държави членки на ЕС, говори се за 8.1 пъти. Това беше казано в прав текст на Бойка, когато си направи устата за присъединяване към ЕЗ. Ако изключим дипломатичността в такива изказвания, това което казва комисията е - вдигнете си доходите, оправете си икономиката, реформирайте съдебната система и пак ще говорим. Ама нали ти се пенявиш че имаме изключителен икономически ръст който се дължал на ниски данъци. Аз пък не знам за държава, включително България, която да е постигнала проперитет щото данъците били ниски.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 18. 18 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":
  До коментар [#14] от "kapitalcho":Ами това което си написал че едва ли не от 2005 до 2017 сме едва ли не първенци по растеж е пълна глупост. .
  —цитат от коментар 16 на tsyrvulan

  За този период сме в топ 5 по икономически растеж в ЕС.
  Еиднтвеното което сме направили за този период е промяна на данъчната политика.
  Още по веселото е че бюждета не е изгубил нищо-точно обартното-постъпленията се увеличат значително даже по време на кризата(което досто хора не го очакваха)


  , Полша и Румъния имаха по-ниска стартова позиция през призмата на БВП на калпак, сега и двете са пред нас, като Полша едва ли ще я догоним с мижав растеж.
  —цитат от коментар 16 на tsyrvulan

  Пак бисери-Първо за по високия Шведски ръст(2005-2016),сега това.
  С Полша никога не сме били равни-напротив,те са имали доста по гоялма икономика от нас(и доста по голямо gdp per capita от нас).
  Единствено с Румъния съм съгласен-там сме горе долу равни.
  Но румъницте дръпнаха напред доста защото:
  -направиха успешна реформа в съдебната система
  -почнаха на реформират данъчната система(т.е да намлят данъците)
  -други по малки,но важни реформи.
  В резултат на което дръпнаха сериозно и икономическияим ръст последните 5-6 години е доста по висок от нашия(тази година очакват да имат 5 % ръст).
  А ние за втора поредна година ще имаме 3 % и това го смятаме за голям успех.
  Генерират повече пари(заради по големият икономически ръст) и имат по големи доходи-голяма изненада нали ?
  До коментар [#17] от "tsyrvulan":


  Д:Става ето така, Европейската комисия посочи че в родната икономика има дисбаланси
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan

  Когато имаш тотално нефункционираща държава,която е абдикирала от всичко,какво искаш да има ?
  Икономиката се управлява от Олигарси/мутри с монопол/картели там където могат.
  Е не сме 1995-1996 година,но икономиката ни не е либерализиана така както трябва.  До коментар [#17] от "tsyrvulan":


  Ако изключим дипломатичността в такива изказвания, това което казва комисията е - вдигнете си доходите, оправете си икономиката
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan

  И как се дигат доходите ,мамин сладък такъв-с Декрети и закони ли ?
  Утре приемаме закон за 10 хил лева минимална заплата(5 хил евро) и хоп ставаме като европейците-нещо такова ли ?
  До коментар [#15] Ама нали ти се пенявиш че имаме изключителен икономически ръст който се дължал на ниски данъци.
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan

  Имаме доста добър ръст..............на фона че не правим нищо.
  Я ми кажи:
  -Какво работи в България ?
  -В кое ние сме едни от първенците в Света или поне в Европа(градивни неща-здравеопазване,образование,бизнес климат,съдебна система,ниво на корупция...................)
  На фона на нищоправенето,ръста не е лош  Аз пък не знам за държава, включително България, която да е постигнала проперитет щото данъците били ниски.
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan

  Доста са(чети малко повече икономическа история и литература).
  Но само с ниски данъци няма да стане.
  Накратко за да стигнем доходите на западните държави(нещо което никога не сме го правили) трябва да генерираме икономически ръст от 7-8 % годишно.
  За да стане това,трябва зверска работа-писъл съм го хиляди пъти какво трябва да се направи за да стане.

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapitalcho":

  Гелдай сега БВП на калпак за полша по номинал през 1990. После ще ти постна и българския.

  https://www.indexmundi.com/facts/poland/gdp-per-capita

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapitalcho":

  Ето ти сега и за БГ. Само един бегъл поглед ще ти покаже че през 1990 сме с по-висок номинален БВП на калпак.

  http://www.indexmundi.com/facts/bulgaria/indicator/NY.GDP.PCAP.CD

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapitalcho":

  Виж сега ръстът на Швеция, 2011 - 2015.

  http://www.focus-economics.com/countries/sweden

  Ето ти и за България, същия времеви период. И понеже ми разправяш че трябвало да съм четял и прочее и че имало в интернет много инфо, ако беше си направил труда да потърсиш сам, нямаше да изпаднеш в конфузна ситуация. Сега чети.
  http://www.focus-economics.com/countries/sweden

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapitalcho":

  Ох, постнах пак линк за Швеция. ето за БГ.

  http://www.focus-economics.com/countries/bulgaria

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapitalcho":

  Вдигането на доходите става с политика по доходите, това е финансов инструмент както и фискалната политика. Не си мисли че на западните корпорации им харесва да плащат огромни заплати които намаляват печлбите им, не си мисли че на хората им харесва да плащат високи данъци - не. Но, държавните администрации провеждат необходимите политики за да се случи това. Разбира се в БГ на този етап и дума не може да става доходите да са съезмерими даже с чешките, но това съвсем не означава че трябва да се продължава със сегашната тенденция на използване на фискални инструменти и отказ от политика по доходите. Айде и със здраве, че ми писна да сменям азбуките и езиците.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 24. 24 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  Хубаво ми постваш линковете,но ето ти от същия мудис
  https://www.indexmundi.com/facts/indicators/NY.GDP.PCAP.KD/compare?country=eu #country=bg:eu:pl
  Сравнение между България и Полша(1990)
  Полша 4761 долара
  България 2855 долара
  Но дори и да примем за вярни-виж какво става 1991-1992-България фалира и доходите падат рязко.
  П.С
  Растърсих се и да наитсина си прав-БГ gdp per capita е малко по висок от Полския(5537 срещу 5113)............но това не променя факта че ние имаме едни от най ниските доходи/gdp per capita като изпреварваме само:
  -Албания
  -Румъния
  -Полша
  Ето линк към документа
  Per capita GDP in Europe, 1950-1990, using postwar boundaries ($
  in 1990 international prices)
  https://www.google.com.cy/search?q=AGGREGATE +AND+PER+CAPITA+GDP+IN+EUROPE%2C+1870-2000%3A+CONTINENTAL%2C+REGIONAL+AND+NATIONAL+DATA+WITH+CHANGING+BOUNDARIES&rlz=1C1CHBD_enCY719CY719&oq=AGGREGATE+AND+PER+CAPITA+GDP+IN+EUROPE%2C+1870-2000%3A+CONTINENTAL%2C+REGIONAL+AND+NATIONAL+DATA+WITH+CHANGING+BOUNDARIES&aqs=chrome..69i57.652301j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 28 страница

  До коментар [#18] от "kapitalcho":Виж сега ръстът на Швеция, 2011 - 2015.
  —цитат от коментар 21 на tsyrvulan

  Не минавай толкова тънко,а ми постни ръстта за поне 10 години(На България и Швеция) да видиш разликата.
  Тогава ще видиш тренда-иначе по тази логика мога да ти поста прогнозите за икономическия ръст на Малта(2017) която се очаква да има най големият икономически ръст в ЕС тази година(по спомени,освен ако не я победи Ирландия :)
  Да я обявим ли (Малта) за новия победител на Европа ?


  До коментар [#23] от "tsyrvulan":


  До коментар [#18] от "kapitalcho":Вдигането на доходите става с политика по доходите, това е финансов инструмент както и фискалната политика.
  —цитат от коментар 23 на tsyrvulan

  И от къде идват тези пари/реурси.............освен от увеличената икономика и съответно повече пари в бюджета.
  Много ясно че тогава държавата ще харчи за всичко включително и доходи(което е правилно) макар че тя не контролира частния бизнес,но увеличената икономика увеличава тяхните доходи също.
  Варианта който споменаваш е ..................Гръцкия-взеха заеми,увеличиха доходите..............и сега трябва да ги връщат като смъкнаха значително доходите си
  До коментар [#18] от "kapitalcho":Не си мисли че на западните корпорации им харесва да плащат огромни заплати които намаляват печлбите им, не си мисли че на хората им харесва да плащат високи данъци - не.
  —цитат от коментар 23 на tsyrvulan

  1)Да ако зависи от Гогъл/Майкрософт/Йаху ей сега ще ти плащат по 100 долара и се оправяй-"добрата" държава обаче оправя това нали ?
  Тогава защо на бг програмистите им плащат по 3-4 бона средно(а не по 500-600 лева)-няма минимлана заплата за програмисти осигурена от държавата в размер на 3-4 бона ?
  Конкуренцията и производителността-това определят доходите(основно) а не декретите на държавата
  2)Корпорациите не плащат много данъци защото има доста варианти за избягване на данъците(разликата между юридическо и физическо лице) и високите данъци не увеличават приходите(в дългосрочен план)-точно обрфатното.
  Затова ако видиш корпоратвните данъци в отделните държави(2005-2016) масово всички ги намалят(намалят данъците за корпорациите,не за физическите лица-това защо е така според теб ?)


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK