"Ислямска държава" е пред разгром, но битката за Мосул не е приключила

Останки от Голямата джамия "Ан Нури", която иракските сили си върнаха по-рано тази седмица.

© Alaa Al-Marjani, Reuters

Останки от Голямата джамия "Ан Нури", която иракските сили си върнаха по-рано тази седмица.Ден след като обяви разгрома на "халифата", иракската армия все още се сражава с групировката "Ислямска държава" в нейната доскорошна столица Мосул. Окончателното освобождаване на града обаче тепърва предстои, а напредъкът се оказва все по-труден, колкото повече армията на Багдад и международната коалиция се опитват да стеснят периметъра около джихадистите. .


В четвъртък говорител на иракската армия "Фиктивната държава падна," обяви говорител на иракската армия, бригаден генерал Яхия Расуул, пред държавната телевия. По-рано иракските сили обявиха, че са превзели джамията "Ан-Нури", която беше частично разрушена при сраженията и от която започна "халифатът" на "Ислямска държава", след като през последната седмица завземаха един след друг ключови квартали в стария град на Мосул. Медиите в страната след това обявиха символична "победа" на терористите на мястото, което те обявиха през лятото на 2014 г. за "столица" в Ирак. Черното им знаме беше провесено от наклоненото минаре на джамията през юни 2014 г. - преди почти точно три години.


Същевременно иракските контратерористични сили предупреждават, че повечето бойци, останали в града - които предимно не са иракчани - са готови да се сражават до смърт и това превръща битката в още по-голямо предизвикателство. Пред "Ройтерс" генерал Маан ал Саади обяви, че отвоюването на последната позиция на бойците при река Тигър, където над 200 души се отбраняват от настъпващата коалиция.


Трудности
"Тесни улици с капани, с цивилни и бойци на "Ислямска държава на всеки ъгъл правят напредъка на силите за сигурност на Ирак изключително голямо предизвикателство," каза говорителят на коалицията Райън Дилън във видео брифинг от Багдад.


Позициите на бойците в Мосул се простират по продължението на стотици метри успоредно на река Тигър, а в районите, от които не са отстъпили, живеят в капан, във все по-лоши условия, десетки хиляди цивилни без достатъчно храна, вода и лекарства и без достъп до здравни услуги, разказват за "Ройтерс" очевидци, успели да избягат. Някои успяват да се измъкнат все по-лесно, докато коалицията отвоюва успешно части от града - в петък бегълците преминавали край Голямата джамия под звуците на артилерия и бомби в кварталите край река Тигър.


"Ислямска държава" е пред разгром, но битката за Мосул не е приключила

© Alaa Al-Marjani, Reuters


Журналист от англоезичното издание The Middle East Eye, разказва, че улиците на отдавна освободени квартали на Мосул са пусти независимо от началото на празника Ейд ал Фитр - жителите се страхуват от възможни контраатаки на "Ислямска държава". Кореспонденти, които се придвижват с иракската армия, разказват за контраатаката, продължаваща и в последните дни. Тя започнала на първия ден от Ейд с нападение на три квартала в Западен Мосул, който месеци наред по време на битката беше бастион на групировката. В социалните мрежи десетки жители съобщаваха, че бягат от района, излашени, че джихадистите отново ще поемат контрол.


Далеч от окончателна победа


Обявяването на победата - дори тя скоро да дойде окончателно - е помрачено от страданията на десетките хиляди, загубили близки, домове или прехрана в града. "Чувам по радиото речи на победа, но не мога да не се чувствам тъжен, когато виждам всички тези хора без домове и други, които бягат с децата си под жаркото слънце," казва Махмуд, шофьор на такси от освободената източна част на Мосул.


В седмичната си публикация "Ислямска държава" отрече да е притисната от иракската армия, за която обяви, че е разгромена и че е дала големи жертви. Колкото и преувеличено да звучи това, и след Мосул ще има изпитания за коалицията - територията, заемана от групировката в Ирак и Сирия, все още е с размери, близки до тези на Белгия. Тя има позиции дори на броени километри южно и западно от Мосул, където хиляди живеят под флага ѝ. Според Пентагона е възможно дори лидерът Абу Бакр ал Багдади, за когото Русия твърди, че е бил убит при неин въздушен удар, още да се укрива в източна Сирия, недалеч от иракската граница.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK