С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

© Ammar Awad, ReutersМладият палестинец Фарис Абу-Маяле скоро ще разбере как се е справил на последните си изпити в гимназията, на които е отговарял на въпроси за бащите основатели на Израел и историята на ционизма.18-годишният Фарис е избрал да учи израелската програма вместо палестинската, надявайки се, че това ще му отвори повече врати в колежите в Израел и ще му помогне да си намери работа там.


"Знам, че това е "окупация". Но Палестина, Израел - това не ме интересува. Просто искам да отида в университет", каза Абу-Маяле, който живее и учи в Източен Ерусалим, анексиран от Израел след близкоизточната война от 1967 г.


Израел се надява, че много други палестинци ще споделят мнението на Абу-Маяле, след като предложи допълнително финансиране за палестинските училища в Източен Ерусалим, ако те се съгласят да преподават израелската програма. Властите казват, че целта е да се помогне на младите палестинци да получат необходимата квалификация, за да си намерят по-лесно работа в Израел.
Това също така предлага на Израел възможност да отклони някои палестинци от програма, която според него е пълна с антисемитизъм и подстрекателство. Това е въпрос с емоционална натовареност за директорите, родителите и учениците.


Много палестински училища отчаяно се нуждаят от финансиране, но за мнозина палестинци приемането на израелската образователна програма, включително израелско гражданско учение и история, е равносилно на приемане на историческата версия на врага. От миналата година досега само 10 от обществените палестински училища в града са се съгласили с предложената промяна, а едва около 5000 от 110 000 палестински ученици в 185-те обществени и частни училища в Източен Ерусалим изучават израелската програма.


"Преподавам неща, в които не вярвам"


"Не е лесно", каза палестински учител, който преподава израелско гражданско учение в палестинско училище. "Децата искат да учат за своя народ. Преподавам много неща, в които не вярвам, но нямам избор." Не всяко училище използва същите учебници, но палестинските и израелските програми значително се различават по някои исторически събития.


Съгласно израелската програма на учениците се преподава, че арабско-израелската война от 1948 г., когато е създаден Израел, е била битка за независимост на държава, която да бъде убежище за евреите след векове на преследване. Палестинската програма учи, че това е Накба или Катастрофата, когато стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да напуснат домовете си при сраженията.


Служителите в училищата в Източен Ерусалим, които говориха пред "Ройтерс", поискаха да не се разкриват имената им, защото нямаха разрешение да бъдат интервюирани и се страхуваха за своите работни места.
Директорът на училище в Ерусалим, отхвърлил израелската програма, каза, че властите са предложили да увеличат тройно годишния бюджет за всеки ученик от около 500 шекела (144 долара) на 1500.


Друг палестински директор каза: "Предложиха ми повече пари, но аз отказах. Родителите тук не го искат. Това не е нашата история, ние искаме да преподаваме палестинската история."


С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

© Ammar Awad, Reuters


Тласък или дискриминация


Израелският образователен министър Нафтали Бенет, който е лидер на религиозно-националистическата партия "Еврейски дом", каза, че програмата има за цел да премахне несъответствията в образованието, бедността и безработицата, които измъчват 320-те хиляди палестинци в Ерусалим от десетилетия. "Млад мъж от Източен Ерусалим, който има израелска диплома, има много по-голям шанс да получи работа. Нашата цел е да дадем тласък на икономическия напредък, затова използваме морков, не тояга", каза Бенет пред "Ройтерс".


Образователното министерство не даде пълни подробности за допълнителния бюджет и стимули, които получават тези училища, освен финансирането за допълнителни учители и учебни часове. Попитан дали финансирането може да бъде увеличено тройно за всеки ученик в училищата, приели израелската програма, източник от образователното министерство каза, че това "несъмнено е възможно", но предложенията за допълнително финансиране се различават за отделните училища.


С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

© Ammar Awad, Reuters


Сдружението за граждански права в Израел и други правозащитни организации казват, че програмата е дискриминационна. Те казват, че палестинските училища в Източен Ерусалим са недостатъчно финансирани, а израелските власти би трябвало да финансират еднакво всички училища в града. "Израелските власти от години пренебрегват образователната система в Източен Ерусалим", каза ръководителката на Ерусалимската програма в сдружението Нисрин Алян. "Въпреки че правителството и общината за първи път виждат нужда да бъдат премахнати несъответствията в Източен Ерусалим, програмата е замислена съгласно политически дневен ред."


Бенет отхвърли критиките. "Не налагам нищо на никого. Казвам: направете го достъпно", заяви той. "Вярвам, че пазарните сили ще свършат работата. В крайна сметка родителите ще кажат на децата си: искам да вземеш израелска диплома, за да работиш като програмист, а не като чистач."


С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

© Ammar Awad, Reuters


Пропаст между "изтока" и "запада"


Израелските власти признават, че несъответствията в образованието задълбочават пропастта между източната част на Ерусалим, която палестинците искат за столица на своя бъдеща държава, и предимно еврейската западна част, правейки по-трудно за палестинците да успяват в живота.


Над една трета от палестинските деца в Ерусалим отпадат от гимназия. Сред израелските деца този дял е едва 2 процента. Почти 80 процента от палестинците в града са безработни или предимно на по-ниските стъпала на стълбата на трудовия пазар, показват данни на израелското Централно статистическо бюро. Според него националното ниво на заетостта в Израел е 64 процента, а в Ерусалим 58 процента от израелците имат работа.


Петиции до Върховния съд и доклади на правозащитни организации, включително сдружението за граждански права, показват трайни несъответствия между палестинските и израелските училища в Ерусалим, включително разпределение на служителите и финансиране за образователните програми. Има недостиг на 3800 класни стаи, който несъразмерно засяга по-бедните палестински и ултраконсервативни еврейски сектори. Общината наема апартаменти в някои райони, за да създаде място, или доставя подвижни къщи, които да служат като класни стаи.


Основното училище за момчета "Ас Сауахере" в квартала "Джабел Мухабер" в Източен Ерусалим се помещава в преустроена двуетажна жилищна сграда. Учениците, разделени главно на групи от по 25-30 човека, са натъпкани в шест класни стаи с площ около 12 квадратни метра, а условията са лоши. Когато звънецът удари в края на деня, 150 момчета в светлосини униформи се втурват през сбутан, тесен двор и се изсипват през автомобилен портал на неравен, разбит път, край който има препълнени контейнери за боклук.


Махмуд Ауисат.

© Ammar Awad, Reuters

Махмуд Ауисат.


Жителите виждат рязък контраст с добре поддържаните улици на израелския квартал "Армон Ханацив" отсреща. "Там виждам нормални училища", каза Махмуд Ауисат, баща на шест деца от "Джабел Мухабер", който е шофьор на училищен автобус в Западен Ерусалим. "Това са два различни свята."


Кметът на Ерусалим Нир Баркат признава несъответствията в качеството на училищата. "Но ние наваксваме. Тъкмо взехме заем от един милиард шекела (284 милиона долара), за да изградим 1000 класни стаи, а половината от тях ще бъдат в Източен Ерусалим", каза той пред Ройтерс. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  5000 от 110 000 палестински ученици изучават израелската програма.Ами не са малко.Все пак,моркова е по добрият начин от тоягата.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Весело

  Кметът на Ерусалим Нир Баркат признава несъответствията в качеството на училищата. "Но ние наваксваме. Тъкмо взехме заем от един милиард шекела (284 милиона долара), за да изградим 1000 класни стаи, а половината от тях ще бъдат в Източен Ерусалим", каза той пред Ройтер
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  Сдружението за граждански права в Израел и други правозащитни организации казват, че програмата е дискриминационна.
  *************************

  Мдам... както виждаме, навсякъде има полезни идиоти, вървящи против интересите на собствената си държава и оплюващи едно несъмнено добро начинание, като това. След като обучението по израелската програма дава шанс на палестинските деца да се измъкнат от омагьосания кръг, да се образоват и да постигнат нещо, не разбирам защо видиотените "правозащитници" реват толкова?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сдружението за граждански права в Израел и други правозащитни организации казват, че програмата е дискриминационна.*************************Мдам... както виждаме, навсякъде има полезни идиоти, вървящи против интересите на собствената си държава и оплюващи едно несъмнено добро начинание, като това. След като обучението по израелската програма дава шанс на палестинските деца да се измъкнат от омагьосания кръг, да се образоват и да постигнат нещо, не разбирам защо видиотените "правозащитници" реват толкова?
  —цитат от коментар 3 на Bicho Raro


  Защо реват?Ами за това, някой им плаща!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  В крайна сметка родителите ще кажат на децата си: искам да вземеш израелска диплома, за да работиш като програмист, а не като чистач."
  ****************************

  Сигурно има и такива родители, но по-голямата част от палестинците предпочитат децата им да са чистачи и дори един ден да станат "мъченици", убиващи невинни израелци някъде, отколкото да се образоват и да станат програмисти в Израел.
  Но колкото и да са малко желаещите децата им да постигнат нещо, трябва да се работи с тях и да им се даде възможност. И така, капка по капка, един ден може и всички палестинци да се очовечат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Любопитно

  "...каза Махмуд Ауисат, баща на шест деца от "Джабел Мухабер", който е шофьор на училищен автобус в Западен Ерусалим"

  6 деца...палестинците дето хиляда години живеят по онези сурови места и винаги са били една шепа хора им трябваше ужасното бедствие "израелска окупация" за да се умножат 5 пъти като народ за 60г.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 828 Неутрално

  мдам, "окупацията" предлага явно възможност да се учи в университет, за разлика от "родината" (автономията).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#6] от "lustmord":

  туй в знак на протест.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bicho Raro":

  Защото самите палестинци не искат да се измъкнат от този кръг. До болка познато и у нас. С един етнос.

  Common sense !
 11. 11 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bicho Raro":

  Защото самите палестинци не искат да се измъкнат от този кръг. До болка познато и у нас. С един етнос.

  Common sense !
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Тези палестинци в Израел да се радват, че живеят там, а не в собствена държава.
  Ако им се наложи тогава чак ще оценят разликата.

 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Колкото и несправедливо да е създаден Израел палестинците трябва да приемат този факт и да се развиват културно, за да се наложат като народ. За мен е неприемливо да изучават само еврейската история. Трябва да изучават и тяхната си история, както и развитието на други народи. Така е в цял свят.

  Но самите палстинци трябва да го осъзнаят. Винаги, когата са залагали на войната, са губели.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "...каза Махмуд Ауисат, баща на шест деца от "Джабел Мухабер", който е шофьор на училищен автобус в Западен Ерусалим"6 деца...палестинците дето хиляда години живеят по онези сурови места и винаги са били една шепа хора им трябваше ужасното бедствие "израелска окупация" за да се умножат 5 пъти като народ за 60г.
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  Общо взето си прав, с една корекция относно "...палестинците дето хиляда години живеят по онези сурови места...":

  Географското понятие "Палестина" е въведено от римляните като опит да се изтрие историческото понятие "Юдея" и жителите. Това става през 132 г' "след Христа" , след потушаването на поредното възстание на местните жители юдеи/евреи и други народи племена (араби още е нямало тогава) срещу римската империя. Е, опитали се, ама не им провървяло като с други народи там където са наложили своята власт, сори!

  Географското понятие Палестина се появява отново след ПСВ, когато "Лигата на нациите" дава на 25 г' мандат на Великобритания районът. Тогава се появяват и "Палестински фунт" (монетна единица) и куп "Палестински" понятия, важащи И за местните араби, и за местните евреи. Ваички са били "палестински граждани, с "палестински"паспорти и т.н. И днешния вестник Джерузалем пост е бил основан с името The Palestine Post през 1932, сменили са му името чак през 1950.

  Местните араби са си били араби, по нищо неразличаващи се от "йорданските" араби (на изток от река Ярден), или от сирийските, ливанските, египтските и др' араби: Един и същ език и писменост, религия (почти навсякъде е имало и християни освен мюсюлмани), национално съзнание и битови навици. Та "палестинци" НИКОГА не са били, въпреки гротескните обяснения на онуй 'цоц'алитче че имали "палестински" организажии още през 30те г'. Е, и евреите са имали организации с "палестина" вклюено в името им: Целият район се е наричал "британски мандат в Палестина".

  Само след 6'дневната война (67) местните араби почнаха да се кичат с името "палестинци".

  За протокола!
  До коментар [#6] от "lustmord":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Колкото и несправедливо да е създаден Израел палестинците трябва да приемат този факт и да се развиват културно, за да се наложат като народ. За мен е неприемливо да изучават само еврейската история. Трябва да изучават и тяхната си история, както и развитието на други народи. Така е в цял свят.Но самите палстинци трябва да го осъзнаят. Винаги, когата са залагали на войната, са губели.
  —цитат от коментар 13 на evtimvz


  Не разбрах от статията че на палестинците им е забранено да учат и тяхната си история, освен т.н. "гражданско образование" по израелската програма, като условие за увеличаване на субсидиите им. Е, може и да граша, случва се:)
  До коментар [#13] от "evtimvz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Да, Мойше, не е казано. А защо не е казано? Моля те, поясни ми.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Любопитно

  Ама да бяхте пуснали сравнение на програмите ли, що ли? Това историята е бял кахър. И ние навремето учехме, че езичникът Светослав бил "славянски брат" и дошъл да освобождава България от злите византийци, като в процеса изтрепал де що има българи пред очите му, а освен него никой от ордата не е със славянско име. Въпросът е дали в израелската програма часовете за наизустяване на Корана не са заменени с точни науки примерно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално
 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не знам доколко си заслужава да се натяква историческата истина, че "палестинците" са също толкова изкуствено измислени колкото и "македонците". Те вече вярват в тази фалшива самоличност и натякването, че няма такова нещо само още повече ги отблъсква и капсулира. От друга страна напълно разбирам нежеланието на израелците, както и на българите да не се признае една лъжа, създадена за да им навреди.

  За мен това е сложен казус и трябва да има някакъв компромис, например че до скоро нито палестинци, нито макета са се възприемали като отделен народ, но вече е така и в някаква степен следва да се приеме, защото нищо не постигаме с абсолютно отричане.

 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#19] от "nemeria":

  Принципно си прав:) Но май игнорираш (по липса на по детайно познание на проблема, но това не е голям кусур) един свеизвестен факт:

  Израел е подписала "Споразуменията от Осло" с лидера (Ясер Арафат) на най голямата палестинска организация ПЛО/Фатах/ООП... или както там се нарича на български. И в тези споразумение се говори...споменава...пише за "създаването на ПАЛЕСТИНСКА администрация (по късно наречена "автономияя") като първа крачка към създаване на ПАЛЕСТИНСКА държава в района..." И т.н., с ред условия с които са се съгласили подписалите се (иначе що да се подписват). Друг е ввъпросът коя страна доколко е спазила/спазва тези условия.

  Но това (за спазване на условията) не е релевантно в случая. Релевантното е че Израел не се е запънала като магаре на мост, и да се противи понятието "Палестина/палестинска държава" да бъде включено в името на бъдещаата им държава. Нито палестинците да се наричат "палестинци". (В разговорен език ние ги наричаме "брат'чеди). Не както и Гърция се запънала понятието Македония да не бъде включенов името на македонската държава, която днес е факт.

  Тук аз си позволявам чат пат да припомням иссторическите факти относно понятията "Палестина/палестинци". Ако го считаш за неуместно натякване-просто игнорирай мойте коментари по въпроса:)
  До коментар [#19] от "nemeria":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Имах предвид, че е неползотворно ако на палестинците се натяква, както ние на макетата, но си признавам, че не знам как стоят нещата. Онлайн засекат ли се българин и маке, става мазало на тая тема, както и грък и маке. Наистина не съм добре запозната, знам за признаването на палестинска автономия, но не знам дали включва признаването на палестински народ. Ние както сам знаеш сме признали държава Македония и до там, ни език, ни история, ни народ, ни нищо. Но пък са същностно различни еврейско-палестинския и българо-македонския конфликти и може би не е правилно да се правят паралели.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  "Съгласно израелската програма на учениците се преподава, че арабско-израелската война от 1948 г., когато е създаден Израел, е била битка за независимост на държава, която да бъде убежище за евреите след векове на преследване. Палестинската програма учи, че това е Накба или Катастрофата, когато стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да напуснат домовете си при сраженията."

  И каква е разликата? И двете са верни!

 23. 23 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Хитри евреи.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Евреи разни. И хитри, и умни, и тъпи. Но има нещо в тях. Преди бая години в Ню'Йоркското (и наоколо) е имало бая често сренан/о "графити":

  JESUS SAVES. MOSES INVESTS!!!
  До коментар [#18] от "Роси":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  "...Палестинската програма учи, че това е Накба или Катастрофата, когато стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да напуснат домовете си при сраженията..."
  В израелските училища палестинските деца ще научат и друго, че отдавна можеха да си имат собствена държава на предоставената им земя, вместо да се водят по акъла на другите арабски държави, и да се опитват да изгонят израелците.

  Всъщност малко позната история от Балканите след разпадането на Османската империя, и борбата между балканските държави за наследството й.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#21] от "nemeria":

  Проблем с македонците е и нашата историческа наука (и тяхната)я. В европейската древна и средновековна история се различават Империя, Кралство, Херцогство (Княжество). През 10 в. се появява нещо малко компромисно - самодържецът от Константинопол (василевс, автократор, император) дава титлата "цар" на българския владетел (от цезар, или кесар), и го признава за свой брат, т.е. брат на единия от двата наместника в столиците на християнския свят: Константинопол и Рим. Така Българският каганат става Царство България, реално втората империя в Православния свят, като обхваща територията на няколко провинции и страни, с различни, но близки народи, изповядващи православното християнство, и говорещи български или някои негови диалекти. В края на 16 в. това Царство изчезва от политическата карта на Европа, а след няколко века, по времето на зараждането на националните държави, на негово място се появяват България, Румъния (отвъд дунавските територии- Влашко и Молдова), и Македония. Въпреки че при възстановяването на България през 19 в., и началото на 20 в. българският владетел се титулова Цар на България, България реално вече не е царство, а освободилите се от османска власт македонци, молдовци, власи създават свои държави, и на базата на местни диалекти свои езици. Те също имат право на част от историята на ПБЦ и ВБЦ, и ние трябва да се гордеем с това.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Възрастни Моше лъжливи, палестинските араби са имали не само партии още през 30-те години на миналия век в британския мандат Палестина, които са се борили за независимост на техния народ и родина от британците, имали са и работнически профсъюзи, медии, клубове, религиозни организации и какво ли още не.

  Колкото и да се опитваш да лъжеш по тази тема няма кой да ти повярва на евреиските лъжи, защото документите остават:

  http://www.palestineremembered.com/Articles/A-Survey-of-Palestine/Story7725.html

  http://www.palestineremembered.com/Articles/A-Survey-of-Palestine/Story7320.html

  http://www.palestineremembered.com/Articles/A-Survey-of-Palestine/Story7209.html

  http://www.palestineremembered.com/Articles/A-Survey-of-Palestine/Story7390.html

  http://www.palestineremembered.com/Articles/A-Survey-of-Palestine/Story7345.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK