"Готвачът на Путин" посяга към петролни залежи в Сирия, твърди разследване

"Главният готвач" на президента Путин, бизнесменът Евгений Пригожин (вляво) с шефа на енергийния гигант "Газпром" Алексей Милер.

© Associated Press

"Главният готвач" на президента Путин, бизнесменът Евгений Пригожин (вляво) с шефа на енергийния гигант "Газпром" Алексей Милер.Компания, свързана с определяния като "главен готвач" на президента Владимир Путин Евгений Пригожин, може да получи договор за добива на една четвърт от нефта и газа на ключови находища в Сирия срещу задължението да ги освободи от "Ислямска държава" и да ги охранява. Това гласи меморандум, сключен с представителите на сирийското правителство, според информация на петербургското издание "Фонтанка".


Фирмата "Евро Полис" трябва да брани находищата и от други групировки, които се сражават срещу режима на Башар Асад, пише изданието.


Договорът за срок от пет години е подписан през декември 2016 г. по време на посещение на сирийския петролен министър Али Ганем в Москва за среща с руския му колега Александър Новак. В момента меморандумът няма юридическа стойност, тъй като за целта в Сирия трябва да се приеме специален закон, който да го направи възможен. Когато обаче това се случи, документът ще има обратна сила и за охраната ще се плати и за времето до датата на меморандума според лица, близки до руското енергийно министерство.
Заедно с РБК "Фонтанка" съобщава и за ролята на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" в охраната на нефтени и газови залежи в Сирия, срещу което се очакват значителни приходи. Източници от "Вагнер" на двете издания потвърждават интереса на Пригожин, санкциониран от Съединените щати, към разработката на находищата.


Компании на Пригожин, известен като "главния готвач на Путин", попаднаха под обхвата на новите американски санкции заради кризата в Украйна. Бизнесменът, който отдавна се познава с руския президент още от времената му на зам.-кмет на Санкт Петербург, стана мултимилионер основно благодарение на поръчки за изхранване на армията, администрацията, детски градини и училища. Освен това името на Пригожин се свързва с т.нар. руска "фабрика за тролове", превърнала се в национално-патриотичен медиен холдинг, по-четен от държавната агенция РИА "Новости". Той вече е в списъка със санкции от декември 2016 г., но като физическо лице.


В новия списък на Вашингтон беше и ЧВК "Вагнер", която проявява интерес към охрана на други енергийни залежи в страната.


Нефтена компания с филиал в Дамаск


"Евро Полис" е създадена през 13 юли 2016 г. и до началото на 2017 г. няма никаква значима дейност, а уставният ѝ капитал е около 10 000 рубли (170 долара) - минималният размер, предвиден в закона за дружества с ограничена отговорност. На същия адрес са регистрирани още няколко десетки компании.


През януари 2017 г. има промяна в ръководството на компанията. Смея се генералният директор на "Евро Полис" - поста заема Олег Ерохин, който някога е старши следовател по особено важни дела в оперативно-разследващия отдел на вътрешното министерство към Северозападния федерален окръг (от който е част и Санкт Петербург). Заедно с известния частен военен специалист и герой от операцията в Сирия Андрей Трошев (когото "Фонтанка" по-рано определя като един от най-близките сътрудници на предполагаемия шеф на ЧВК "Вагнер" Дмитрий Уткин) той е учредител на лига за защита на интересите на ветераните от локални войни и военни конфликти. Ерохин според изданието поддържа контакт и с Евгений Гуляев, бивш негов колега от МВР, който сега оглавява службата за сигурност на Пригожин.


През същия месец "Евро Полис" преминава в непубличното акционерно дружество "Нева", оглавявано от генералния директор и собственик на петербургската компания "Коллектив-Сервис" Валери Чекалов. Номерът на последната компания съвпада с контактите на други две дузини свързани с Пригожин компании. Не на последно място е промяната в икономическата дейност - тя вече не е търговия на едро и дребно, а е добив на нефт и газ, както и сондаж и други съпътстващи дейности. През май уставният ѝ капитал нараства 300 пъти - до 3 млн. рубли, или над 50 000 долара.


Открива се и официален филиал на "Евро Полис" в сирийската столица Дамаск, а служителите работят в качеството си на лица, които помагат да се възстанови нефтеното производство, строители и шофьори, както и като пожарникари. Компанията вероятно ще получи и задължението да води военни действия на територията на друга страна в интерес на местното правителство и държавните корпорации, ако подписаният в Москва меморандум бъде подкрепен или вече е подкрепен със съответните документи, отбелязва "Фонтанка".


Сирийско нефтено находище близо до границата с Ирак.

© Associated Press

Сирийско нефтено находище близо до границата с Ирак.


Пригожин и "Вагнер"


С охрана на нефтени залежи в Сирия вероятно ще се занимава и ЧВК "Вагнер", свързан с бившите собственици на "Евро Полис" и с шефа на службата за безопасност на Пригожин Евгени Гуляев, твърди генералният директор на частната военноконсултантска компания "РСБ-Групп". Според Олег Кринцин, който оглавява компанията, "самият Уткин (смятан за шеф на "Вагнер") не приема такива решения" и изпълнява техническа работа, а решения по планирането и развитието на компанията "се взимат на най-високо ниво".


По-рано РБК съобщи, че няколко фирми, близки до Пригожин, са участвали в търгове за техническо обслужване на база на "група Вагнер" - организацията, прототип на частната военна компания. Данни на изданието от бивши бойци на "Вагнер" и източници във Федералната служба за сигурност (ФСБ) сочат, че обектът се намира в Молкино в Краснодарския край, където се разполагат и сили на спецназа към военното разузнаване ГРУ. В няколко търга за обслужване на базата са участвали фирмите "Мегалайн", "Теплосервиз" и "Ресторансервиз Плюс", свързани с известния петербургски ресторантьор.


Служител на "Вагнер" разказва, че Пригожин има инвестиции в компанията с идеята, че ще има дивиденти от воденето на военни действия, но "основният акцент" е свързан със сирийските нефтени находища. Според него ресторантьорът получава "значителни заповеди от правителството", свързани с охраната на важни инфраструктурни обекти в Сирия. "Освен това там сирийското правителство подписа за пет години договор с една от Пригожинските нефтени компании. Имам приятел, който работи там", твърди източникът с уговорката, че става дума за находище в централните части на Сирия.


РБК цитира и източник от обкръжението на Пригожин, според когото става дума и за газовите полета на Палмира. По думите му "Вагнер", след като "Ислямска държава" се върнала в Палмира през декември 2016 г., "освободила и завзела" находищата. С министерството на петрола в Сирия е сключен меморандум, в който "става дума за десетки милиони долари на месец" за услугите на "Вагнер", твърди източникът.


"Не следим руските бизнес интереси в чужбина"


От руското енергийно министерство отказват да коментират съдържанието на меморандума, тъй като то се явява "корпоративна тайна". След публикацията прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че в Кремъл не знаят за бизнес интереси на свързани с Пригожин фирми в Сирия.


Песков, цитиран от РИА "Новости", обясни, че Кремъл не следи предприемаческата дейност на руските компании в чужбина и "няма никаква информация" по този въпрос.


"Единственият руски инвеститор" в Сирия


Междувременно Главното управление за геологията и минералните ресурси на Сирия съобщи, че компанията "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик близкият до Путин Генадий Тимченко е започнала възстановяването на работата в най-големите фосфатни залежи недалеч от Палмира и се готви да добива от тях. Сирийската институция пише още, че президентът Башар Асад е ратифицирал подписания между институцията и "Стройтрансгаз" договор (сключен в края на миналата година) на 23 април. Според него компанията на Тимченко ще добива фосфати в находищата "Аш Шаркия" и "Хнейфис", съответно на 45 и 60 км южно от Палмира. Работата на компанията в момента се охранява от ЧВК "Вагнер".


До началото на войната Сирия е сред петте най-големи износители на фосфати, необходими за производството на фосфорни торове, припомня РБК.


През април тази година, преди началото на операцията по освобождаването на залежите, осъществена от сирийската армия с поддръжка от Русия и Иран, в пристанището в Тартус се появили руски съдове, оборудвани за добива и производството на фосфати.


Досега "Стройтрансгаз" е единственият известен руски инвеститор в Сирия и развива там газова инфраструктура, включително в района на Ракка. Първата информация за това се появи през 2014 г.


Тимченко също е санкциониран от САЩ заради конфликта в Украйна, макар и за разлика от Пригожин още в първите месеци на конфликта. Неговата "Стройтрансгаз" беше избрана за строителството на българската отсечка на газопровода "Южен поток", но след притеснения, изразени от тогавашната опозиция и от Запада и след блокирането на проекта от София, руският бизнесмен се оттегли.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хи,хи,хихххх!И Расия посяга и САЩ посяга,да видим кво ша стане!
  Па яз си мислех,че не било за петрол а за человечески ценности!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лозан Чапаев":

  Това е голяма глупост. Изобщо не става въпрос за петрол.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Любопитно

  Една четвърт?!? ... уха, много скромно ве.

 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "В момента меморандумът няма юридическа стойност, тъй като за целта в Сирия трябва да се приеме специален закон"

  Случаят приключва до тук.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  И петролът е человеческа ценност...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Мдaa, руснaците нямaли икономически интереси в Сирия, били сaмо "приятели" нa другия диктaтор - Aсaд.
  ВЕрвaме им.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лозан Чапаев":Това е голяма глупост. Изобщо не става въпрос за петрол.
  —цитат от коментар 2 на qwerty 500


  Разбира се!Всички се борят за щастието на сирийския народ!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Каквото направиха американците в Ирак... Нищо ново под слънцето..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално  Нищо, нищо. Сирия няма нито един съсед, който би допуснал Асад да управлява дълго.


  На руснаците всичките им сметки са такива.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Навярно сирийският петрол е с особен привкус, което го прави много добра подправка към гозбите на Путин!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Компания, свързана с определяния като "главен готвач" на президента Владимир Путин Евгений Пригожин, може да получи договор за добива на една четвърт от нефта и газа на ключови находища в Сирия срещу...." !!?? :) Как да различиш фалшиви/истински новини ,когато елитите ги създават . После,... ако някой ги хване в лъжа ..било ХИБРИДНО :)

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  С меморандум, без меморандум грабенето от чуждото все е честно в руските очи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  А пък аз си помислих, че бомбардират ислямистите от загриженост за това, че мирния сирийски матрял е изтормозван неправомерно.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Частна военна компания? Вагнер? Тва РИСИ са гоУЕма работа! А бе Решетници. що не я кръстихте тази "частна" компания "Пушкин"? Или "Чайковски"?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Невероятен Путен!!!
  След виолончелистите, вече и полготвачите в савецкия саюз ще станат милЯрдери, но не в рубли, а в омразните на русоробите долари.

 18. 18 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сирийците да не се ослушват, а да почват да си плащат "данък освободител"! Какво си мислят, че северните варвари за едни черни очи и дълъг врат пари за война харчат! Война ест, а денег нет!

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А Кремул непричьом какво делает руските бизнесмени в Сирия?! Частни дела, за какво да се занимава гасударството с тях...ми така де, аама ха!! Путин непричьом към нефта и фосфатите на Сирия...Асад и той непричьом

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  Тези зверове използват патологичната алчност за власт на Асад и ще обезкостят Сирия ! В същото време Асад и руснаците избиват хората и се получава една обезлюдена и ограбена Сирия ! За кой ли път руският народ плаща масрафа на КГБейските олигарси ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Весело

  До коментар [#14] от "hhhuuunnnn":

  Не, не са американски, на коалиционните им съюзници са...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хи,хи,хихххх!И Расия посяга и САЩ посяга,да видим кво ша стане!Па яз си мислех,че не било за петрол а за человечески ценности!
  —цитат от коментар 1 на Лозан Чапаев


  Козан Пасаев... че кой друг!

  )))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Да оставим готвачите и цигуларите. Този, който краде руснаците е Путин. Сега вече и воюват и умират за неговото състояние.
  Руснаците са такива същества, които най-силно възхваляват и почитат точно тези, които им съсипват живота. Примери - Ленин, Сталин, Путин. Въпроса, на който нямам отговор е трябва ли да ги жалим за това?

 25. 25 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Една четвърт?!? ... уха, много скромно ве.
  —цитат от коментар 3 на Peni Nikol


  Е ти пък. Не знаеш ли, че руснаците са скромни хора, особено ако са путинисти.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "hhhuuunnnn":Не, не са американски, на коалиционните им съюзници са...
  —цитат от коментар 22 на venci4


  Сред компаниите - коалиционни съюзници на САЩ, които имат нефтени концесии в Ирак, са китайските CNOOC, CNPC и PetroChina, както и руските Лукойл, Газпром и Роснефт. Давай следващата опорна точка.

 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Готвач, цигулар, около Путин все такива...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А значи, вярно било това, че няма безплатен обяд. И безплатно приятелство нямало!
  Абе, най-добре си е да има "вечна дружба". Ние така я карахме от 1944г. та до 1989...затова сме цъфнали и вързали!

  The best way out is always through Robert Frost
 30. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "blagoj":

  Трябва да ги жалим заваллиите - те са хора като всички останали, но психотропната зараза с която ги облъчва ежедневно РИСИ ги прави въртоглави

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 31. 31 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#26:"rumata"][/quote]

  По-големи главорези от Путин и Асад и техните брадати шиитски ислямисти от Иран и Хизбула има ли????

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#14] от "hhhuuunnnn":

  в Ирак не действат никакви американски нефтени компании
  —цитат от коментар 14 на hhhuuunnnn


  Айде бе.
  Exxon Mobil да не е базирана в Сибир?
  А Chevron?
  http://corporate.exxonmobil.com/en/company/worldwide-operations/locations/iraq #About

  https://www.chevron.com/worldwide/iraq

  Гледам, тук ще се развихри страшно възмущение от действията на путиновите приятели и страшни отрицания, ако някой посегне на нег.. упсс.. афроамериканците. Да ги бие де, съгласно вица.


  Ecrasez l’infâme
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Явно "любимите готвачи" се ползват навсякъде в посткомунистическите страни със специални привилегии.
  У нас др.Славчо Христов - придворният готвач на Иван Костов - беше "надарен" от Гуруто с банка!
  В Русия - придворният на Путин - с привилегирован добив на петрол!
  ГОТВАЧ ДА СИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ на "силни на деня"узурпатори!

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  " Зверове са онези ... "


  Добре де, съгласявам са с теб ...
  Айде, да не ти троша хатъра - КГБейските олигарси не са зверове, те са нежни путински овчици и са в Сирия за да пасат пясъците .
  Така доволен ли си ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Готвач, цигулар, около Путин все такива...
  —цитат от коментар 28 на vesolr  Извинявай колега, но др. Сергей Ролдугин, кум на голямата щерка на Путин и негов приятел от детинство, не е цигулар, а виолончелист и 2-та милиарда противни американски долара си ги е заработил със свирене ( !!! ), а тези пари нямат нищо общо с Путин и неговият кръг " Озеро " .
  Айде, научете ги тези неща и не обиждайте кремъломалоумниците във форума !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#32] от "Graf":

  И не само. Има още, но не ми се спори с алкохолици. А американците им разчистиха полето за действие и сега си печелят достатъчно от охранителна дейност чрез частните военни фирми...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изглежда честна сделка.Взима 25 %, но поема задължението да ги разработва и защитава...за Сирия остават 75%.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Тези зверове използват патологичната алчност за власт на Асад и ще обезкостят Сирия ! В същото време Асад и руснаците избиват хората и се получава една обезлюдена и ограбена Сирия ! За кой ли път руският народ плаща масрафа на КГБейските олигарси ?!
  —цитат от коментар 20 на niksan1


  и в същото време 70% от сирийците са при Асад и продължават да се връщат/бягат в териториите под негов контрол

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#33] от "Graf":

  До коментар [#21] от "rumata":"Не знаеш ли, че според местната интелигенция единствените, които имат право да фърлят бомби наред, да есплоатират находища из всички точки на космоса и да са облечени в бяло са каубоите..."
  —цитат от коментар 33 на Graf


  Е то според тези същите равносметката в Мосул изглежда горе-долу така:

  Ден 300.
  САЩ и съюзници: 0 ранени, 0 убити
  ИДИЛ: към 1 000 000 убити и ранени
  цивилни: 0 ранени , 0 убити

  Единственото умно на "умните бомби" е, че са умно измислена легенда за тъпи парчета.

 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 955 Неутрално

  За тая работа, охрана на находищата от ИД, не виждам много мераклии, в Русия ги събират от цялото бившо СССР.

 43. 43 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Цялата статия е без нито едно доказателство, някой бил казал, на друго място някакъв фейк нюз, извинявайте ама това не е сериозна журналистика!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 44. 44 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Разстроено

  и в същото време 70% от сирийците са при Асад и продължават да се връщат/бягат в териториите под негов контрол
  —цитат от коментар 40 на дерибеев


  Поискаха да свалят Асад, ама вместотова му изписаха веждите!

  Асад се оказа политик на високо ниво! Все пак без Путин би било критично, СА, Катар и Турция изсипаха милиарди в ислямистите!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 45. 45 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от ".": Ще намерят предостатъчно.Има ветерани от Чеченските войни които само това могат да правят...а и заплащането ще е на ниво.

 46. 46 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 694 Весело

  "Готвачът на Путин" посяга към петролни залежи в Сирия, твърди разследване
  *****************************************************************************************************

  Ми ,няма само на Джо Байдън синчето и семейство Буш със ''Тексако'' да посягат ,я :)
  Ако бяха те, тогава -няма проблем , нали' тъй? :) :) :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 47. 47 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Хм, само 25% взимат...
  Щото не са евроатлантици, навярно.
  А какъв ли е % при нас, който евроатлантическите "благодетели" плащат за добива на нашето злато, например?! Уф, забравих - концесионна такса в размер на ...стотинки.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#42] от ".":

  чеченците са родени за такъв вид дейност.

 49. 49 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  Тези зверове използват патологичната алчност за власт на Асад и ще обезкостят Сирия ! В същото време Асад и руснаците избиват хората и се получава една обезлюдена и ограбена Сирия ! За кой ли път руският народ плаща масрафа на КГБейските олигарси ?!
  —цитат от коментар 20 на niksan1


  Виж ти, а Ирак , Либия и Афганистан до Сирия са райски градини? Или Йемен?
  Що не си загрижен за американския народ, дето плаща за разсипването на тези страни? Щото за това не се плаща!

  Нали знаеш сагата за американския ботуш, дето стъпи после 30 години трева не никне!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#47] от "els_g":

  В момента борсовата капитализация (стойноста на всички акции) на Dundee Precious Metals Inc на борсата в Торонто възлиза на 432 млн. канадски долара (178,44млн акции * 2,42 кан.долара за акция).

  Ако бълг. правителство удари на масата 600 млн. канадски долара, правейки оферта към акционерите (която те да не могат да отхвърлят) за придобиване на цялата фирма, би могло да получи корпорация, която както знаем, има не само златодобив в България, Сърбия и Армения, но цял преработвателен завод в Намибия.

 51. 51 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Абсурдно е да се говори за Асад като политик и държавник. В момента неговата единствената цел е да запази живота си. В преследването й той, с помощта на руснаците, избива собствения си народ. А с природните богатства на страната си плати на руските главорези за помощта.. Рано или късно възмездието що го застигне, но каквото и да е то, ще му е малко!

 52. 52 Профил на .
  .
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#42] от ".":чеченците са родени за такъв вид дейност.
  —цитат от коментар 48 на Ф.Нинов

  Има мюсюлмански батальон, готвят го за Сирия. Вагнер са бившия славянски. В тоя пак са от бившите републики, има и чеченци де. Ми работят за пари, но работата е изключително опасна, не само е до кураж ами се иска умения на елетни спецчасти. Отделно нямат никаква защита от държавата. Дават и жертви.

 53. 53 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#47] от "els_g":В момента борсовата капитализация (стойноста на всички акции) на Dundee Precious Metals Inc на борсата в Торонто възлиза на 432 млн. канадски долара (178,44млн акции * 2,42 кан.долара за акция).Ако бълг. правителство удари на масата 600 млн. канадски долара, правейки оферта към акционерите (която те да не могат да отхвърлят) за придобиване на цялата фирма, би могло да получи корпорация, която както знаем, има не само златодобив в България, Сърбия и Армения, но цял преработвателен завод в Намибия.
  —цитат от коментар 50 на Ф.Нинов


  Българското правителство?! Особено пък това на герб, с техните опустошителни калинки-експерти?! Но и на всички други т.нар. партии в България. Просташко-селяндурският управленски "елит" са по-големи католици от папата по отношение на държавната собственост, колониални губернатори на 100%!. Съвсем наскоро едва не ревяха с глас, че не остана нищо за приватизиране. Е, и почнаха да взимат заеми - класическата схема в действие...
  Само да припомня: Признанията на един икономически убиец:
  https://www.youtube.com/watch?v=XWuAct1BxHU

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 54. 54 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  Цитат от статията: През май уставният ѝ капитал нараства 300 пъти - до 3 млн. рубли, или над 50 000 долара.
  -----------------------------------------------------------------

  Малее, Дневник, тези 50 000 долара за какво по-напред? За добив на нефт в несигурен регион на света биха стигнали за 2 минути дейност!!!

  Няма как да вярвам в някаква събранма оттук-оттам информация, т.е. малко полуистини, поляти обилни с собствени вариации и инсинуации!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#53] от "els_g":

  Значи Dundee Precious Metals Inc никога не е изплащал дивидент на акционерите, а всичко е реинвестирано в разработването както на нови находища, така и на наличните такива.
  В Челопеч например са издълбали 120 км тунели, в които бръмчат големи камиони.

  Сривът на цената на златото скапа курса на акциите от някогашните 12 до 14 канадски долара, на днешните два-три.

  Ако обаче цената на златото скочи на $1500, още по-добре би било на $1600, на $1700 или най-добре над $1900, тогава Дънди ще намаже дебело филията... ще потекат печалби към акционерите.... курсът на акцията ще отлети в космоса.
  Всичко живо ще цъка с език и ще бие калпаци в земята от яд за пропуснатата възможност.

 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#22] от "venci4":

  Китай и Индия ли са им коалиционите съюзници?

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Интересни новини и клюки, но преводът е отвратително неграмотен. Бисери като може и да са смешни, но определено са признак за "неделна небрежност":
  "Смея се генералният директор на "Евро Полис" - поста заема Олег Ерохин, който някога е старши следовател по особено важни дела в оперативно-разследващия отдел на вътрешното министерство към Северозападния федерален окръг (от който е част и Санкт Петербург)."

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#32] от "Graf":

  Така е "Графе" и имат около 10% дял от иракския петрол.
  Останалите 90% при кого ли са?

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#55] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#53] от "els_g":Сривът на цената на златото скапа курса на акциите от някогашните 12 до 14 канадски долара, на днешните два-три.Ако обаче цената на златото скочи на $1500, още по-добре би било на $1600, на $1700 или най-добре над $1900, тогава Дънди ще намаже дебело филията... ще потекат печалби към акционерите.... курсът на акцията ще отлети в космоса.Всичко живо ще цъка с език и ще бие калпаци в земята от яд за пропуснатата възможност.
  —цитат от коментар 55 на Ф.Нинов


  А цената на златото неминуемо ще скочи, предвид все по-голямата нестабилност на необезпечените книжни пари и непрекъснато надувания финансово-спекулативен балон. Падането сега, според мен, също е изкуствено, една голяма спекулация на свръхбогатите финансови акули.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 60. 60 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  Хм, само 25% взимат...Щото не са евроатлантици, навярно.А какъв ли е % при нас, който евроатлантическите "благодетели" плащат за добива на нашето злато, например?! Уф, забравих - концесионна такса в размер на ...стотинки.
  —цитат от коментар 47 на els_g


  Като се удари чертата в България остават 5%, ама така е при евро-атлантизмът, грабят те, а ти се усмихваш!

  Друго са руските бизнесмени, широки славянски души, вземат само 25%!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално


  Може да звучи малко абсурдно, но щатските петролни корпорации заобикалят Ирак, поради несигурността, която е на дневен ред там.

  Те биха предпочели да инвестират в Русия, ако американското правителство им разреши.

  Или както се беше изказал лаконично, Т-Рекс, бившият шеф на Exxon (сегашният на мин. на външ. работи):
  "Exxon не е проводник на политиката на американското правителство, а има задачата да създава стойности за своите акционерите."

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#52] от ".":

  Името "Вагнер" не звучи много славянски.

  За съжаление статията не дава отговор на възникналия у мен въпрос: "Защо са кръстили фирмата с това неруско/неправославно име?"

  Като чуе "Вагнер" , човек се сеща за Рихард Вагнер и неговите Рейнско злато, Летящият холандец, Валикирията, Залезът на боговете.

 64. 64 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ф.Нинов":

  Вагнер е бил любимият композитор на учителя на Путин, оня мустакатия австриец

 65. 65 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#54] от "Кърти Вонегът":

  Кърти, ти знаеш ли какво е това уставен капитал?

 66. 66 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#49] от "Кърти Вонегът":

  Кърти,
  там където е стъпил американския ботуш после се изграждат ФРГ и Южна Корея.
  А там където стъпи руския ботуш - ГДР и Северна Корея.
  Вие кое бихте предпочели?

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#59] от "els_g":

  Колко ще скочи?
  Наясно ли си централните банки какви количества злато са натрупали през последните години?
  Само една от тях да реши да излезе на пазара продавайки и цената ще се срути, вместо да скочи!
  Виж само днес в Дневник колко статии за несигурност има за района БИ. Един от големите купувачи на злато. Турция със проблеми, Катар със проблеми, ако крайните купувачи на тези пазари намалят с 30-40% покупките и никой в Индия или Китай не компенсира даже може да наблюдаваме допълнително понижение на цената на златото.

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Путин организира държавата си по модела на Коза Ностра.

  Всеки готвач, шофьор, гавазин, консилиере и т.н. се стреми към благоволението на Капо ди Тути Капи.

  Получи ли го, никой повече не може да го пипне.

  С изключение на Капо ди Тути Капи.

  Освен ако той (съответният готвач, шофьор, гавазин, консилиере и т.н.) не го изпревари. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Е ми една четвърт е само една четвърт. Основните залежи са при кюрдите. Затова и янките са там. Но няма да е лесно. Кюрдите не са много надеждни, даже не са единни. Пък отсреща е Тупрция с най-голямата армия в Европа. То кой не знае, че инвазията на Запада в БИ е за петрол, но да се намерят и съюзници е невъзможно. Даже и срещу заплащане.

 70. 70 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#14:"hhhuuunnnn"][/quote]

  На американците не им трябва да владеят петролни полета.

  За тях е важно петрола да се продава в долари, които те си печат колкото си искат.

  Който не вярва да пита полковник Кадафи.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#59] от "els_g":

  главният бълг. патриот, Волен Сидеров, вместо да бори клекшоповете* , би трябвало да повдигте въпрса за изкупуването на Дънди акциите.
  Все пак той вече не е немилия-недраг хайдутин, а е на власт.
  Пък златото си му беше любима тема в миталото.

  * клекшоп е будка, от която шопите пазаруват в клекнало състояние.

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Олигарсите имат нужда от експанзия навън, защото иначе балонът ще се спихне :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#63] от "Ф.Нинов":

  Нали си спомняш филма с марша от "Ринга" предаван от хеликоптерите и изразът на полковника "Обичям миризмата на пресен напалм рано сутрин"... Е, някой е гледал филма...

 76. 76 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#47] от "els_g":"Ако бълг. правителство удари на масата 600 млн. канадски долара, правейки оферта към акционерите (която те да не могат да отхвърлят) за придобиване на цялата фирма, би могло да получи корпорация, която както знаем, има не само златодобив в България, Сърбия и Армения, но цял преработвателен завод в Намибия."
  —цитат от коментар 50 на Ф.Нинов


  А българското провителство не може ли да направи друго - да преразгледа договора за концесията.Щото никой няма нищо против "Дънди" да разработва находища, проблема е, че държавата не получава практически нищо...колкото да 600-те милиона, това е по-скоро абсурд.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#69] от "Judjuk":

  Затова и янките са там. Но няма да е лесно. Кюрдите не са много надеждни, даже не са единни. Пък отсреща е Тупрция с най-голямата армия в Европа. То кой не знае, че инвазията на Запада в БИ е за петрол, но да се намерят и съюзници е невъзможно. Даже и срещу заплащане.
  —цитат от коментар 69 на Judjuk


  Няма да е никак лесно.Хора като Башар Асад и Сейф ал-Ислам Кадафи се различават коренно от бащите си.Да кажем по-опростено - получили са елитно образование в най-добрите британски колежи и университети.В някои отношения Асад излиза по-добър от учителите си...

  ...да има още някой, който да не го е разбрал!?

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#72] от "Ф.Нинов":

  Наистина ли смяташ че в България някой сериозно се интересува от инвестиции?
  Кому са нужни главоболията по придобиването и управлението на някакъв актив,когато източването на бюджета и еврофондовете е толкова приятно и лесно?!
  Ами че за да направят това което предлагаш е нужна работа и познания които родните капиталисти нито искат нито могат. Същата схема както на другаря Пригожин,разбира се в по малък мащаб се практикува и у нас.Практикуващите я са от едно учебно заведения,от един и същи клон на полицейската икономическа мисъл.

  klimentm
 80. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#76] от "Neophyte Believеr":

  Значи не ства дума за разваляне на концесията на Дънди, а за придобиване на цялата компания, с което освен българския златодобив ще се придобие и този в Армения и Сърбия, както и един цял преработвателен завод в Намибия.

  Ако е момента някой* удари 600 млн. канадски долара на масата, дънди-акционерите ще му кихнат в лицето акциите си, пък парите ще ги инвестират в други подобни компании (има стотина, нотирани на борсата).

  * този "някой" може да е всеки, разполагащ със C$600: друга златодобивна компания, Уорън Бъфет, катарците, Норвежкия пенсионен фонд, Гриша Ганчев, Васил Божков, Българската държава.... или самия КОЙ.
  Всяко нещо си има цена.... и в момента тази на Дънди е изкл. ниска.

  Сега е моментъ за апартъментъ!

 81. 81 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#80] от "Ф.Нинов": Искате да кажете държавата да извади общи пари за да закупи "Дънди", след което това да премине в ръцете на няколко човека, които да завихрят такива корупционни схеми, че скапаната концесията да ни се види като манна небесна.

  Не...мерси.

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#79] от "klimentm":

  Аз просто искам да представя нещата под различен ъгъл, от този на инвеститора, както и да ги устойностя, приземявайки дискусията от абстрактния към реалния бизнес свят.

 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#81] от "Neophyte Believеr":

  Норвежката държава обаче така прави -> инвестира като луда в какви ли не компании (освен техните си норвежки фирми с огромно държ.участия Теленор и Статойл).

  Иначе щом хората смятат, че бълграската държава няма да може да се справи с вече разработен бизнес и да играе ролята на пасивен акционер -> тогава същите тези хора не би трябвало да се сърдят, че чужденци копат златото.

 84. 84 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ф.Нинов": Неее, никой не се сърди, че чеждунци копат златото...ако договорите за концесии са примерно като норвежките.И да - нямам грам доверие на държавата що се отнася до управлението на бизнес.То просто за нищо положително в това отношение не може да се хвана, за да съм оптимист.

 85. 85 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ф.Нинов": Не смятам, че държавата трябва да управлява какъвто и да било бизнес...самата и структура е такава, че я прави негодна - тежка бюрюкратична пирамида.Нужно е да се разтоварва от подобни начинания, но поне да следи до получава полагаемото се от собствеността си.

 86. 86 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#84] от "Neophyte Believеr":

  По стечение на обстоятелствата дългогодишните дънди-акционери също не са прокопсали от бълг. злато, защото откакто съществува фирмата не са получавали какъвто и да е дивидент, а всички печалби са ре-инвестирани в инфраструктура, увеличавне на добива и разработване на нови залежи.

  Тоест голямата част от златото се е върнало обратно в България под формата на 120 километрови тунели под Стара планина, в които бръмчат големи камиони, както и в нови находища в Сърбия и Армения и цял преработвателен завод в Намбиия.

 87. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#85] от "Neophyte Believеr":

  Не става дума за управление на бизнес, а за пртежаване (пасивно акционерстване).

  По този начин община Франкфурт и провинция Хесен без да си врат гегата в оперативния бизнес притежават 51% от акциите на публичното акционерно дружество Фрапорт, оперириращо в многобройни държави (вкл. и България).

  Провинция Долна Саксония е пасивен акционер (20%) във Фолксваген, чакаща ежегодния дивидент.

  ФРГ пък е акционер в Дойче Телеком (30%) и Дойче Пост (25%) , която има най-голямата логистика в света и се управлява по пазарен начин.

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#82] от "Ф.Нинов":

  За реалния свят където са в сила истински пазарни отношения позицията ти е много логична,в страните в които търсят инвеститор за АЕЦ Белене и спокойно гледат монополисти да дерибействат на пазара и в която Румен Гечев преподава икономика разбира се подобни неща са фантастични!

  klimentm
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#88] от "klimentm":

  Значи идеята е Дънди да си остане канадско публично акционерно дружество, на което бълг. държава да притежава 90% от акциите.

  Тогава хората ще се чувстват съсобственици на цялата верига, не само от бълг. злато, а и от сръбското и арменското, както и завода в Намибия.
  Ще почнат да се интересуват, да четат финансови отчети и да търсят сметка от политици като Волен Сидеров, питайки го:
  "Абе, Волене, къф нии келипира от цялото туй злато?"

  Волен като представител на правителството ще трябва да се отчита, а не да клечи като шоп пред клекшоп.
  Алексис Ципрас може да го светне колко е трудно, когато поемеш релна отговрност за свършване на нещо.

 91. 91 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 527 Гневно

  Тези зверове използват патологичната алчност за власт на Асад и ще обезкостят Сирия ! В същото време Асад и руснаците избиват хората и се получава една обезлюдена и ограбена Сирия ! За кой ли път руският народ плаща масрафа на КГБейските олигарси ?!
  —цитат от коментар 20 на niksan1

  Именно! Асад яко източва Сирия в полза на Русия, само и само да остане на власт още малко! Съсипа хубавата страна!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#91] от "Amot":

  Освен това Русия харчи 10(примерно) милиарда за спечели Пригожин милион,без да се броят жертвите от сирииска и руска страна!

  klimentm
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Neophyte Believеr
  Neophyte Believеr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#92] от "klimentm": Със сигурност Русия е в Сирия заради милионите на Пригожин...няма начин да не е така.

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Готвачи, цигулари , всичката сволач около Путин трябва да са милиардери. Или така прикрива Путин откраднатите милиарди, чрез подставени лица.

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#94] от "Neophyte Believеr":

  Разбира се че не е заради Пригожин а заради Путин, кагебиста обича да се кичи с идеологеми ставащото е просто вторичен резултат, прочие много е съмнително дали ще могат да добият дори само един галон в тази обстановка там!

  klimentm
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#94] от "Neophyte Believеr":

  Прочие руснаците най силно крещяха че Америка ще открадне иракския нефт, само че нищо подобно не стана! Сега когато е за др. Пригожин обаче може!

  klimentm
 98. 98 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#51] от "asdas200":

  Вие ГУБИТЕ ВОЙНАТА ! Скоро всичките ви такфири-проксита ще бъдат окончателно изритани от всяка една педя сирийска земя ! А по отношение на статията - мисля, че я видях първо в The Guardian в четвъртък... От цялата статия единственият безспорен факт е ратифицираният вече от парламента на Сирия договор с руската Стройтрансгаз за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ! и съвместната бъдеща експлоатация на фосфатните мини в Хнейфис ! Не пропускайте важната подробност, че всеки един инфраструктурен, промишлен, военен и т.н. обект, който Даеш губят от САА - тези плъхове го УНИЩОЖАВАТ ! Всички нефтени кладенци, газови находища, компресорни станции, газопроводи и нефтопроводи се запалват, взривяват и саботират, за да не може да станат неизползваеми за законното правителство на Сирия ! За да започне да добива масло, газ и да го транспортира който и да е първо трябва да възстанови тази инфраструктура, а тя е много скъпа ! Само за 66% от газовата компания Ал Шаер (включва всичките кладенци, филтриращи и компресорни станции) през 2006г. канадците от Suncor Energy Inc. платиха цели 380 милиона $... Сирия няма откъде да ги извади тези средства и за момента всички инвеститори - били те от Русия, Иран, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия са добре дошли ! Много ясно, че те в бъдеще ще избиват разходите си с 1/4 от добитите суровини !

 99. 99 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Навярно сирийският петрол е с особен привкус, което го прави много добра подправка към гозбите на Путин!
  —цитат от коментар 10 на Храбър


  Сигурно е с вкус на ла*но.


 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK