Бил Клинтън: Ужасите на XX век бяха отрочета на хора, избрали доминацията пред сътрудничеството

Германският канцлер Хелмут Кол беше погребан в събота след първа по рода си "европейска церемония" в Европейския парламент в Страсбург. Едно от произнесените слова на церемонията беше това на бившия президент на САЩ Бил Клинтън. "Дневник" превежда речта му без съкращения.
Майке (втората съпруга на Кол), благодаря ти за възможността да кажа няколко думи. Благодаря и на Петер, на Валтер, на семейството на Кол. На лидерите на Европа и на Европейския съюз. На канцлера Меркел, президента Макрон. На другите министър-председатели и политици, които са тук.


Моля ви да помислите за нещо, което не е в бележките ми. Оглеждах днес тълпата и всички нас, които някога бяхме управляващи, всички, които дойдохме днес – защо?


Защото Хелмут Кол ни даде възможността да се включим в нещо, по-голямо от самите нас. По-голямо от мандатите ни. По-голямо от изплъзващите ни се кариери. Защото всеки от нас рано или късно ще е в ковчег като този.


И единственият дар, който можем да оставим след себе си, е едно по-добро бъдеще за децата ни, и свободата да правят сами своите избори, включително грешките си.


Обичах го. Хилъри казваше, че го обичам, защото беше единственият човек с по-голям апетит от мен. Идваше във Вашингтон толкова често, че веднъж той ме заведе в своя любим ресторант – в столицата на моята държава. Казва се "Филомена", още е на същото място, препоръчвам го.


Клинтън до вдовицата на Кол Майке и председателя на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на погребението на Кол в Шпейер, Германия.

© Reuters

Клинтън до вдовицата на Кол Майке и председателя на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на погребението на Кол в Шпейер, Германия.


Защо казвам това? Защото XXI век за Европа, каквато е сега, започна под неговия взор. Той трябваше да отговори на пет наистина големи въпроса, които имат последствия до ден днешен. Ние сме тук заради неговите отговори.


Трябва ли да има истински обединена Германия след падането на Берлинската стена? Какво точно ще значи, колко ще струва – ще бъде трудно, но ние сме един народ в една страна и трябва да преодолеем хаоса и трудностите. Въпреки че в неговия случай това му коства изборите, защото издигането на Източна Германия отне повече, отколкото някой би могъл да предположи тогава.


Трябва ли да има истински Европейски съюз и трябва ли той да се разрасне така, че Германия никога да не бъде на границата на Европа отново, да бъде източник на хаос и война? Поляците, унгарците, чехите, другите – можем ли да го направим заедно?


Трябва ли Германия – на която съседите отдавна не се доверяваха – да прояви агресия, за да спре клането в Босна, като подкрепи първата намеса на НАТО извън границите на страните членки и първото разгръщане на германски войски в чужбина от Втората световна война насам?


Бил Клинтън, Жак Ширак и Хелмут Кол в Париж за подписването на Босненското мирно споразумение, 14 декември 1995.

© Reuters

Бил Клинтън, Жак Ширак и Хелмут Кол в Париж за подписването на Босненското мирно споразумение, 14 декември 1995.


След разрухата на войната най-сетне Берлинската стена пада – трябва ли само да въздъхнеш с облекчение? Или трябва да осъзнаеш, че това е било ужасно преживяване и за Русия, и да подадеш приятелска ръка – заедно с чек, и да дадеш на мен възможността да направя същото?


Да се запази ли НАТО, или да се разтури – тогава много хора мислеха, че трябва да се разтури. Вместо това той се разрасна, не като заплаха, а като обещание, със специални партньорства едновременно с Русия и Украйна за да се гарантира териториалната цялост и сътрудничеството в бъдеще.


Това бяха много важни въпроси. Днес звучи толкова лесно, и може да кажете – не само лесно, ами вижте как реалността се намеси, колко различни изглеждат нещата сега. Може да мислите всички нас, побелелите, за изкуфели в сегашните реалности.


Но в политиката няма нито неизменни победи, нито неизменни загуби.


Най-важно е какво ни тласка напред. Обичам този човек, защото апетитът му се простираше отвъд храната. Защото той искаше да създаде свят, в който никой не се налага. Свят, в който сътрудничеството е по-добро от конфликта, в който разнообразни групи хора взимат по-добри решения от отделните диктатори. В който младите хора ще са свободни да кажат, че по наше време сме сгрешили – или поне, че не сме направили достатъчно.


Нищо не показва това по-добре от готовността му да загърби огромната тежест на германската култура и история и приноса ѝ към Европейския съюз, от готовността да отстъпи първото председателство на централната банка. Беше ясно – трябва да се научим да споделяме.


Навсякъде по света сега има вълна на политиката на идентичността. Кои сме ние? И трябва ли да се определяме най-вече според особеностите си или най-вече според общите си черти?Не се залъгвайте, Хелмут Кол обожаваше да бъде германец. Аз се погрижих при една негова визита в САЩ да бъде дори повече германец, като го заведох в Милуоки – нашия най-германски град. В училища с интензивно преподаване на немски, където той говори на немски с афроамерикански ученици, които говорят на немски по цял ден в училище.


Той беше на мнението, че в един взаимнозависим свят, където границите са повече мрежи, отколкото стени, където технологиите създаваха удивителни неща, но и ни направиха по-уязвими от всичко - от тероризъм до кибертероризъм.


Смяташе, че трябва да търсим общото.


Той обожаваше да бъде германец. Опита се да ме накара да ям неща, които не исках да ям, защото обичаше да бъде германец. Обожаваше да бъде и европеец. Но в неговото голямо, политическо, често арогантно лидерство имаше зачатък на разбирането, че ужасите на XX век бяха все отрочета на хора, които смятаха, че да доминираш е по-добре, отколкото да си сътрудничиш.


Затова всички ние сме тук. Всички ние, които някога бяхме, искахме да се върнем и да кажем благодаря, че ни даде възможността да сме част от нещо по-голямо от самите нас. Благодаря че ни даде възможността да сме малко по-добри, да си спомним за полските работници в Гданск – техните животи са не по-малко важни от нашите в очите на Бог.


Клинтън отдава чест на ковчега на Кол след края на речта си.

© Reuters

Клинтън отдава чест на ковчега на Кол след края на речта си.


В крайна сметка политиката не се върти около начините за доминиране, а около възможностите на обикновения живот на максимално много хора. Най-богатият човек на света един ден ще лежи в ковчег. Най-могъщият... Независимо дали убиваш или опазваш животи, всички си отиваме у дома, както казват в САЩ и в нашите афроамерикански църкви – те наричат събирания като днешното "отиване у дома".


Heimat (бел.ред. - немска дума, която означава принадлежността на човек към социална група; превежда се като "у дома" или като "родината"). Никой не обичаше това повече от Хелмут Кол.


Спи спокойно, приятелю. Най-големият дар, който ни остави, е урокът, че най-важното нещо в живота е какво ще оставим на децата си. Свободата, мирът, сигурността да градят своето благоденствие, да преследват своите мечти и да вярват, че могат да са много големи, когато въздигат, а не когато рушат.


Ти се справи добре с живота и тези от нас, които го споделиха, те обичат заради това. Благодаря.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Чудесна реч и лека пръст на Кол.
  Наистина благодарение на него и на неговите съмишленици днес сме това което сме.

 2. 2 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Този военнопрестъпник си позволява да раздава оценки?

 3. 3 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Трябва ли Германия – на която съседите отдавна не се доверяваха – да прояви агресия, за да спре клането в Босна, като подкрепи първата намеса на НАТО извън границите на страните членки и първото разгръщане на германски войски в чужбина от Втората световна война насам?
  ---------------
  Точно в Югославия минахте като слон в стъкларски магазин.

 4. 4 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Точно в Югославия минахте като слон в стъкларски магазин.
  —цитат от коментар 3 на kapitan_laino

  Точно в Югославия минаха като ловец на слонове в стъкларски магазин, пълен със слонове.

 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Съжалявам, че жена му не стана президент, щеше да стои зад нея. Вместо това...

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Единствената заслуга на Клинтън е, че наби канчетата на сърбите та още им държи влага.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 872 Неутрално

  хубава реч.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3659 Весело

  До коментар [#2] от "Феникс":

  Фенове на военнопрестъпници като Путин да не раздват оценки...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#2] от "Феникс":

  пукни се от яд

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Каквото и да си говорим Кол беше голям в буквалния и преносния смисъл. Лека му пръст.

  Рейгън и Тачър също да не забравяме.

  А за Югославия кво да кажем. Там във всички войни загинаха над 150 000 души. А от прочутите бомбардировки на НАТО - под 1000. И трябваше да се намесят доста по-рано, а не след като конфликтът ескалира.

 12. 12 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dimiter Tsvetkov":

  глупости

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 13. 13 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#6] от "lol":

  Заслуги има много. И щеше да свърши още ако през последните си две години не бе импийчнат от Конгреса президент.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 14. 14 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Точно. В Руанда, където администрацията на САЩ реши да не се намеси, в последствие са убити от половин до един милион невинни хора!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 15. 15 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#9] от "vesolr":

  Иска му се много Путин да е там на мястото на Клинтън. Ама нЕма.....

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  "Ужасите на XX век бяха отрочета на хора, избрали доминацията пред сътрудничеството"

  Като чета това се сещам за Обединеното Кралство, САЩ, Франция които са световните доминатори последните 3 десетилетия и съответно отговорни за настоящите ужаси.

  Разбирам, че визира двете световни войни в началото на миналия век, но не разбирам защо никой от победителите не се поучи от историята и продължава в същият дух.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  До коментар [#2] от "Феникс":

  Защо мислиш не поканиха Путин а Димон?!

  klimentm
 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":Защо мислиш поканиха ...Димон?
  ...>> Мен ми е интересно, защо не поканиха Горбачов. Може би защото германското обединение и успешната политика на Кол нямат нищо общо с него?Чета какви ги говори някога възхвалявания баща на перестройката:
  "Москва, 3 июля. Ответственность за нынешние напряженные отношения между Россией и США целиком лежит на Вашингтоне, который присвоил себе победу в холодной войне. Такое заявление сделал в понедельник бывший президент Советского Союза Михаил Горбачев на церемонии открытия скульптуры «Горбачев и Рейган» в Москве.«Не наша вина в том, что в США вместо констатации общей победы над холодной войной решили объявить победу в холодной войне. В этом корень ошибок и провалов, которые подорвали фундамент новых отношений наших стран»
  https://news.rambler.ru/lifestyle/37306250-v-moskve-poyavilas-skulptura-gorbachev-i-reygan/

 19. 19 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не знам до колко се осъзнава това, но Хелмут Кол е свършил много повече за обикновения българин, отколкото всичките бойковци, сергеевци, лютвита и прочее взети заедно...

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Добре че дойде Бил от Америка да изрече пред европейците истини, които са известни на всички, но много малко се решават да ги изрекат гласно.
  И че накара джуджето Медведев да потъне в земята от срам. Като представител на държава, която с нищо не се е променила от времето на Сталин.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  До коментар [#18] от "тулса":

  Предполагам че е бил поканен но не е отишъл,много рядко се появява на публични срещи.
  Горбачов винаги съм считал за доста противоречива личност,изказванията му често са диаметрално противоположни,скоро беше критикувал Путин за дългия срок на управление,преди това го беше похвалил че възстановил международния авторитет на Русия.

  klimentm
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Весело

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  Разбира се. Слушах и и затова написах за големите политици дошли за погребението на Кол като израз на почит. Е, петима веднага поставиха минуси за да се отчетат, макар че щеше да е по-полезно да се размърдат мозъка, но кинетичното движение е далеч по-лесно от употребата на потенциална енергия, тази в мозъка.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Любопитно

  До коментар [#17] от "klimentm":


  Защо, да не поканиха Тръмп?

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Честно казано не съм наясно с процедурата дали "канят" или е достатъчно да заявиш че ще "отидеш" или някаква процедура съчитание от двете възможности. Аз лично не бих поканил Тръмп защото той би разбутал всички за да се окаже на първа линия!

  klimentm
 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Прекрасна човешка реч. Бог да го прости.

 26. 26 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хубава реч. Което не променя доста отрицателната оценка на действията на семейство Клинтънови след случката в Овалния кабинет, та до скоро.

  Бъдете здрави!

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Не ми се иска да комнтирам конфликтите около това погребение, както семейни, така и партийно--политически. По-добре виж тази статия на "Гардиън", подобен текст има и във "Форбс"
  https://www.theguardian.com/world/2017/jun/30/awkward-farewell-for-helmut-kohl-who-united-germany-but-divided-family

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  На погребението на Кол присъстваха днешните лидери на страните от Европа и предишни, които са работили с Кол. От американска страна беше достатъчно да присъства Бил Клинтън, който имаше приятелски отношения с Кол, когато двамата бяха начело на своите държави.
  Отсъствието на Горбачов има обяснения.
  На погребението на Тачър той не присъства ,защото Тачър приживе го заклейми като лъжец и измамник. Тя разбра , че той я е лъгал, когато й е обяснявал, че СССР не е финансирал масовите протести и стачки срещу нея.
  Кол също остана разочарован от поведението на Горбачов, когато двамата вече не бяха на власт.
  Горбачов носи огромна вина , че противно на политиката на гласност, която уж водеше, скри от света за аварията в Чернобил и така допусна радиоактивното заразяване на милиони хора в Европа.
  В днешно време той е правил множество изказвания в които защитава агресивната политика на Путин.
  Човекът с белега на челото не е за канене никъде.

 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Единствената заслуга на Клинтън е, че наби канчетата на сърбите та още им държи влага.
  —цитат от коментар 6 на lol


  Абе че сърбите си бяха за бой - и още са си - хубаво. Обаче създадоха двете антидържави Босна и Косово. Едните развъдник на ислямизъм, другите на наркотрафик и проституция.

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#18] от "тулса":

  Брей, много интересно. СССР се разпадна и Русия трябваше да взима помощи от запада, обаче не били изгубили студената война......

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":защото Тачър приживе го заклейми като лъжец и измамник.
  ...>> Да бе.Той Бил Клинтън( а и Хилъри) са образец на искрени хора , с кристално чист морал.:)
  Горби мога да го упрекна главно в излишна за политик и държавен ръководител наивност.
  п.п. Интересно дали речите на Клинтън пред избрана публика, за които му плащали стотици хиляди долари са същата боза?

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschwagen"в Руанда, където администрацията не се намеси...загинаха милион
  ...>> Сигурно Кол не му е казал на Клинтън, че руандийците са като полските работници:)
  "Благодаря че ни даде възможността да сме малко по-добри, да си спомним за полските работници в Гданск – техните животи са не по-малко важни от нашите в очите на Бог..."

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Германия пак е дигнала глава !
  Съска и гледа злобно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Германия пак е дигнала глава !
  Съска и гледа злобно !
  .................
  Тя всъщност никога не е склонила глава.
  Ранота и бачкане, това е рецептата.
  Съскат и гледат злобно бедните мързеливци. Завиждат просто.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#30] от "deutschwagen":..обаче не били загубили Студената война...>> Именно затова определям Горбачев като политически наивник.Докато има хора като тебе с черно бяла политическа логика, прагматизмът трябва да надделява над абстрактния хуманизъм.За да не пиша още един постинг...Ето какво е написал Горбачев непосредствено след смъртта на Х.Кол:"В ноябре 2014 года, когда я приезжал в Берлин на торжества по случаю 25-летия падения Берлинской стены, Гельмут подарил мне свою новую книгу «Из-за беспокойства за Европу». В ней он, в частности, предостерегал Запад от пренебрежительного отношения к интересам России. Мне близка одна из ключевых мыслей этой книги: «Страны Запада вместе с Россией и Украиной должны позаботиться о том, чтобы не было потеряно все то, что было когда - то нами достигнуто». Гельмут Коль всегда проявлял большой и глубокий интерес к России, к ее истории, к российско-германским отношениям"...

 36. 36 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да, налагат ви остеритет и ви крадат културното наследство:):)

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 37. 37 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  Еми то този цитат, до колкото можах да го разшифровам от руски, важи изцяло и за Русия. Проблемът е, че Русия не пожела и не успя да се промени. За това днес е в ситуация където единствено може да пречи на другите - друго няма за нея в международен план, поне в Европа. И не мисля, че ще се промени докато в Русия управлява този режим.

  Иначе да, Горби наистина е бил наивник - смятал е, че и режима на Партията, и СССР могат да се спасят. До известна степен дворцовият преврат направи това невъзможно, което е доста иронично. Иначе ако Горби е смятал, че някой ще позволи на ССС/Русия да продължи да се отнася към източна Европа все едно е задния двор, сам си е виновен.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#37] от "deutschwagen":.
  Не знам какво точно четеш, но аз имам предвид, че Кол е предупреждавал Запада да не проявява пренебрежително отношение към интересите на Русия.Нещо, което определено се наблюдаваше и в споменатата 2014..Ти твърдиш, че Русия не пожелала да се промени...Явно има нещо патерналистко, пренебрежително и егоистично и в политиката през 90 те( за която Бил Клинтън носи и определена лична отговорност), за да се появят масови реваншистки настроения при руснаците, оползотворени от кагебушните и олигархични кръгове там.


 39. 39 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#38] от "тулса":

  Не мисля, че западът е показал някакво пренебрежително отношение към Русия през 2014. По-скоро Русия показа такова към Украйна, както и към подписания договор, гарантиращ териториалната цялост на Уркайна.
  Но това е само последица. Преди това имаме първата украинска криза а газовата война, след това ескалацията в Грузия (кулминираща през 2008) кибератаката в Естноия през 2007, и други съжития. Към края на 2013-та руското управление признава за настъпващ дълготраен икономически застой.

  Колкото до промените, ами според мен олигарсите и кагебушниците винаги са контролира развитието на събитията, и винаги са си били добре. А и Путин не е бил някаква опозиция по времето на Елцин. Там си е бил през цялото време и е чакал момента да дойде (или да му го поднесат).

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Неутрално

  Хубава, човешка реч за един голям политик...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2622 Гневно

  "Да се запази ли НАТО, или да се разтури – тогава много хора мислеха, че трябва да се разтури. Вместо това той се разрасна, не като заплаха, а като обещание, със специални партньорства едновременно с Русия и Украйна за да се гарантира териториалната цялост и сътрудничеството в бъдеще."

  Човекът прочел тази безумна реч и горната върховна глупост няма шанс да поумнее никога и да извлече някакъв урок от историята. За съжаление тези тримцата от снимката заложиха тогава с ликвидирането на Югославия и началото на днешната катастрофа на Европа! Въобразяваха си че са победителите които никой никога няма да съди а те ще съдят всеки който е против тях!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK