Макрон поде инициатива за "демократични събрания" за бъдещето на ЕС

Макрон обяви, че предложението му за "демократични събрания" има подкрепата на Германия и лично на канцлера Ангела Меркел.

© Pool, Reuters

Макрон обяви, че предложението му за "демократични събрания" има подкрепата на Германия и лично на канцлера Ангела Меркел.В обръщение пред двете камари на френския парламент в понеделник президентът Еманюел Макрон обяви, че Париж до края на годината ще даде първия тласък на едно от най-старите му предизборни обещания. Става въпрос за т.нар. демократични събрания, които трябва да зададат посока за реформи на Европа. Идеята е граждани да обсъждат бъдещето на Европейския съюз и да дадат пример на останалите държави, които да "пренесат" инициативата в подходящ формат.


Макрон обяви, че макар да вярва в Европа, не смята евроскептицизма от последното десетилетие за неоправдан. "Франция трябва да поеме инициативата. Искам да го направя заради тясното сътрудничество, което вече започнах с германския канцлер (Ангела Меркел)", каза той. Президентът добави, че "до края на годината (Франция) ще започне демократични събрания из цяла Европа." "Всеки един от нас ще реши дари да се присъедини към тази инициатива."


На срещата си през май, ден след като Макрон встъпи в длъжност, заедно с Меркел той се съгласи да изработи "пътна карта" за задълбочаването на европейската интеграция и промяна в договорите.
"Дневник" обобщава основните моменти в плана на френския държавен глава.


Кога и как да се случат събранията


Според обобщение на плана, изложено на сайта на движение "Напред!" (т.е. преди президентските избори), идеята е събранията да се проведат "в рамките на шест до десет месеца, във всяка държава, по начини, определени по избор на правителствата и общностите".


Всяка държава трябва да има пълна свобода кога и как да организира дебатите. Важното е те да се фокусират върху набелязване на обществени проблеми и търсене на решения.


От думите на Макрон следва, че първата държава ще бъде Франция, а втората, която се очаква да започне събранията, е Германия.


"Инкубатор за идеи"


Целта според Макрон е гражданите да обсъждат действия и приоритети, които ЕС би трябвало да приеме. Този метод беше използван още когато държавният глава като кандидат-президент оглавяваше движението "Напред!". Сбирките би следвало да предизвикат дебат между европейците; да съберат граждани на различни страни членки в спонтанни дискусии.


"Няма да питаме хората за мнението им каква Европа не искат. Ще ги въвлечем в това приключение", каза Макрон по време на дискусия в Страсбург през октомври - още когато влизането му в предизборната надпревара не беше само предмет на спекулации.


Кой да участва


Мерило за успеха им ще бъде до каква степен те успяват да мобилизират хора, които не са от брюкселските среди или от катедрите по политология в университетите. Последните две групи са сред "вечните участници" в дискусиите, организирани от Европейската комисия в различните държави членки. Необходимо е обратното - да бъдат въвлечени и хора, досега скептични за това колко свързани с живота им са решенията в Брюксел.


Какво да се случи след дебатите


Макрон иска на базата на дебатите, които ще се проведат във възможно най-голям брой страни членки, да се създаде "пътна карта" с обобщение на предизвикателствата, пред които блокът е изправен според граждани на повечето държави, и на приоритетите, на които Европа трябва да се посвети. С тази дейност трябва да се захванат първоначално националните правителства, а впоследствие и самата еврокомисия.


Президентът вярва, че след провеждането на дебатите Брюксел трябва да изработи график на промените, които ще приеме, за следващите пет години.


Възможна съпротива от Брюксел


Европейската комисия може и да не посрещне поредната обща инициатива за дебат с ентусиазма, на който се надява Макрон. Достатъчно е да се припомни сдържаният тон на декларацията от Рим в края на март, в която европейските лидери отправиха далеч по-умерени послания, отколкото преди десет години, в навечерието на кризата, припомня брюкселското издание EUObserver.


Уморената от дебати на тема "Европа в криза" комисия вече изложи пет сценария за бъдещето на съюза, които намериха отзвук сред страните членки. Поредният дебат за бъдещето, излагащ паралелни възможности, при положение че комисията на Жан-Клод Юнкер вече е изредила възможностите пред блока, може да не се приеме радушно - особено ако ще доведе до нова промяна на европейските договори.


Критиците: "Маркетинг" или "дежа вю"


И други европейски лидери са излагали предложения за "въвличане на гражданите" - особено в годините, след като Франция и Холандия гласуваха срещу Европейската конституция през миналото десетилетие. " Досега гражданите са приемали подобни инициативи по-скоро абстрактно.


"Европейските лидери правят отново и отново една и съща грешка. Те искат размишления и дебати по време на еврокризата. Тези действия обаче са контрапродуктивни: гражданите се чувстват покровителствани, а не смятат, че биват приемани сериозно, тъй като осъзнават, че консултациите с тях имат предимно символичен характер", обяви през май организацията Democracy International за Деня на Европа по повод на "демократичните събрания" на Макрон.


Опозицията във Франция определя инициативата на Макрон като част от маркетинга му след еврофилски настроените избиратели и сред представители на европейските институции.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  И ние имахме подобни демократични събрания в близкото ни минало. Вярно, наименуваха се по друг начин, ни целта беше същата, да придобие решението, взето отгоре, народностен, разбирай демократичен вид.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Не знам дали точно такава трябва да е формата, но при всяко положение малко повече внимание към хората и въобще въвличането на повече хора в процеса на развитие на съюза не може да бъде вредно.
  А дали ще е полезно или ще си остане една ПР акция зависи не от друг, а от тези които ще организират и провеждат въпросните срещи.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "Целта според Макрон е гражданите да обсъждат действия и приоритети, които ЕС би трябвало да приеме...".

  Мдааа, ще ни учат как да мислим като тях явно...

  Франция и Германия ще се превръщат в нещо като Съветския съюз за СИВ..
  Тоест събрахме се, обсъдихме и... реших.
  Което никак не е добра идея

 4. 4 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Инкубатори", "демократични събрания"... човекът трябва да си запълва някак времето. Предлагам на вниманието му и останалата класика - устойчиво развитие, иновации, нови технологии, електронно управление, интеграция, политики по заетостта към младите... Аз ли съм прекалено стар, но ми се струва, че през 90-те политиците не бяха чак такъв въздух под налягане.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Става въпрос за т.нар. демократични събрания, които трябва да зададат посока за реформи на Европа."

  Ами щом събранията ще са демократични, мое би ще предложат нещо демократично - например преки избори на европейски президент, или може би контрол на бъдещата обща финансова и данъчна политика на Еврозоната от парламент на Еврозоната.

 6. 6 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тоя макар и млад доста е прихванал от Татовия социализъм. Едно време на такива събрание викахме "Оперативка със сладка запивка". Мисля, че след 2 години французите яко ще погнат тоя въздухар.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Аман от цоциалисти.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Дебати нека да има, но в края на краищата има демократични избори във всяка държава членка, в които участват гражданите на ЕС, а в предизборната борба без изключения се поставя въпросът за съдбата и развитието на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И ние имахме подобни демократични събрания в близкото ни минало. Вярно, наименуваха се по друг начин, ни целта беше същата, да придобие решението, взето отгоре, народностен, разбирай демократичен вид.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Вие никога не сте имали такива събрания, и не са били демократични. Изобщо не си разбрал статията.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Макрон е добър лидер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Целта според Макрон е гражданите да обсъждат действия и приоритети, които ЕС би трябвало да приеме...".Мдааа, ще ни учат как да мислим като тях явно...Франция и Германия ще се превръщат в нещо като Съветския съюз за СИВ..Тоест събрахме се, обсъдихме и... реших. Което никак не е добра идея
  —цитат от коментар 3 на Не Кой


  Да, учат ни да мислим като тях. И заради това тяхно мислене при тях минималната заплата е 1200 ЕВРО. Ние си мислим каот Ганьо и резултата бе видим.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#12] от "wh1tesnake":

  Тези 1200 евро си мислиш, че ще станат и тук, ако правиш същото като тях ли?
  Това богати държави, а ние просто не сме. Може и да позабогатеем, но няма да е бързо и никога няма да е като тях. Не бъркай тук политиката. Те не са имали социализъм изобщо, а са били и фактори преди войните. Останалото е популизъм.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Да видим какво ще стане на първата сбирка, че ми е интересно.

  Ако някой се изкаже против миграцията и не го обвинят за расист или нацист, значи има надежда.

 15. 15 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "wh1tesnake":Тези 1200 евро си мислиш, че ще станат и тук, ако правиш същото като тях ли?Това богати държави, а ние просто не сме. Може и да позабогатеем, но няма да е бързо и никога няма да е като тях. Не бъркай тук политиката. Те не са имали социализъм изобщо, а са били и фактори преди войните. Останалото е популизъм.
  —цитат от коментар 13 на Не Кой


  Повярвай ми, че ще забогатеем, ако така наречените от теб политици спрат да крадат. Но това едва ли ще стане с такова мислене като нашето. Така, че ...

 16. 16 Профил на lnf52526139
  lnf52526139
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Нещо ми замириса на добре забравено старо.
  Я си спомнете Моамар Кадафи и неговата зелена книга.

  ПАРЛАМЕНТИТЕ

  Никакво представителство на народа, представителството е измама.

  Парламентите представляват гръбнакът на съвременната традиционна демокрация, господствуваща в света. Парламентът се явява измамно представителство на народа, а парламентарната система – илюзорно решение на проблема за демокрацията. Парламентът е основата на представителството на народа, но сама по себе си тази основа е недемократична, тъй като демокрацията означава власт на народа, а не власт на онези, които действуват от негово име. Самото съществуване на парламента означава отсъствие на народа от участие във властта. Истинската демокрация е възможна единствено при участието на самия народ, а не на негови представители.

  Ако искате да сиспомните:
  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/09/15/zelenata-kniga-muamar-kadafi-posted-by-anonymous-bulgaria.1148827

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Макроне,заеби!Нищо хубаво няма да излезе.Ако кажа на жената,че отивам на събрание за бъдещето на Европа,тя ще почне да търси термометъра.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#15] от "wh1tesnake":

  Крали са и в древността, не е от днес тази дейност, така че няма да спрат.
  Въпросът е, че като е нисък стандартът се вижда повече.
  Това е.

 19. 19 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вячеслав Атанасов":

  Това означава единствено, е жена ти е много проста.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  А народни комисари ще се назначават ли?
  На съветска структура ми намирисва, с един СовНарКом отгоре...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  Мерило за успеха им ще бъде до каква степен те успяват да мобилизират хора, които не са от брюкселските среди или от катедрите по политология в университетите. Последните две групи са сред "вечните участници" в дискусиите, 
  ===========
  Добър и доста интересно действащ !
  Ще търси мнението на ония които от години не са имали мнение ....
  До коментар [#11] от "EU defender":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  Мерило за успеха им ще бъде до каква степен те успяват да мобилизират хора, които не са от брюкселските среди или от катедрите по политология в университетите. Последните две групи са сред "вечните участници" в дискусиите, 
  ===========
  Добър и доста интересно действащ !
  Ще търси мнението на ония които от години не са имали мнение ....
  До коментар [#11] от "EU defender":

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Звучиш като онзи форумец, който под статии за Путин пише "Путин е много добър лидер". Не знам защо реши да направиш такава констатация.

 24. 24 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Макрон има идеи, но да не забравя, че със старт курви нов бардак не се прави.
  Преустройството на Европа трябва да започне от лапачите в Брюксел.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Геронтофилът Макарон много си вярва. По изражението му си личи обаче, че е просто wanna-be star, на която няма да му се получи. Просто въздух под налягане. Би се справил по-добре като рекламен агент например.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  На теория тази идея звучи много добре,но все пак е важното какво ще произлезе от нея реално?!

 27. 27 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "Кози Крак":

  Щото той толкова си може....Не търси логика точно от глупен..., опс - дифендера.

 28. 28 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Европейските лидери правят отново и отново една и съща грешка. Те искат размишления и дебати по време на еврокризата. Тези действия обаче са контрапродуктивни: гражданите се чувстват покровителствани, а не смятат, че биват приемани сериозно, тъй като осъзнават, че консултациите с тях имат предимно символичен характер"

  Да, колко проучвания имаше, че хората из съюза искат да се спре потока от хора насам, да не би нещо да се е променило? Само приказки! А гражданите на Вишеградската, балтийските държави, въобще из целия бивш източен блок, които не искаме да приемаме тия хора, да не би нещо да е постигнато като се говори ясно и открито за това? Едните искат ние да сме солидарни с тях в приемането, ние искаме те да са солидарни в неприемането или поне да си ги държат всичките, а то собствените им граждани вече не искат тоя неспирен поток хора, ама кел файда.

  Пееш ми Пенке ле, кой ли те слуша... И след толкова приказки проблемите само се задълбочават, а нищоправенето продължава.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Браво, Браво, Браво!

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":
  "И ние имахме подобни демократични събрания в близкото ни минало."

  Ако имаш предвид онова минало от преди 1990 г, то аз съм експерт. Наистина беше много демократично. Проверявахме кой отсъства по списък. Всички гласуваха за.
  С умиление си спомням как гласувахме срещу Илия Минев, как заклеймявахме Израел, САЩ, НАТО и всякакви други врагове.
  Где го сега оня ентусиазъм!!!!!! Добре поне, че при теб е е угаснал.

  подпис
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Ако гражданите усетят фалш (а той зависи от отношението на организаторите, медиаторите) опитът ще е безсмислен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Макаронът явно иска да включи в дискусия и политнекоректните. Що му трябва да си слага таралеж в гащите? И какво се е разхвърчал из облаците, преди да погледне какво става в собствената му къща? Доколкото знам французите харесват тези, които работят, а не тези, които плямпат.

 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  И ние имахме подобни демократични събрания в близкото ни минало. Вярно, наименуваха се по друг начин, ни целта беше същата, да придобие решението, взето отгоре, народностен, разбирай демократичен вид.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Тъй де, да си дойдем на думата. Друго си е Путя Късий да тропне с краче и да заповяда. Той знае най-добре какво му трябва на народа. Ех, да беше той на власт и в Европа, баяришник щеше да се лее из ведро и шишарки в палма щеш да има за всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK