"Рицарите срещу кралицата", или развали ли се магията на румънската борба с корупцията

Главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши.

© Associated Press

Главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши.Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) преминава в момента през най-трудния си период от 2005 г. насам. Тогава започна превръщането на институцията от една беззъба спрямо белите якички от висшата политика прокуратура в едно истинско антикорупционно оръжие. На практика в продължение на 12 години стените на тази същинска крепост бяха обсаждани отвън от кохорти от обвинени политици или безскрупулни наемници, които се надяваха да съборят зидовете й и да вземат прокурорите за заложници. За щастие, стените удържаха за ужас на враговете.


От тези 12 години един съществен интервал от време крепостта DNA беше ръководена от Лаура Кодруца Кьовеши. Но годините на силен, директен и постоянен натиск оставиха дълбоки следи. Нямаше и как да бъде иначе. Кьовеши беше засегната по очевиден начин. Колкото и неприятно е да установим това, годините на физическо и психическо изхабяване оставиха своя отпечатък върху шефката на DNA.


Лаура Кьовеши започна да страда от синдрома на обсадената крепост. Ръководителката на DNA започна да вижда опасности навсякъде, да прави грешки често и ако параноята й не бъде държана под контрол, рискува да разруши всичко, което беше изградено в областта на антикорупционната борба. Паралелно в общественото мнение, което подкрепя правосъдието, започна процесът на разваляне на магията на DNA. По-малко светлото лице на нещата започна да се показва все по-ясно.
Това е най-тежката криза, през която минава DNA, защото вътре в крепостта Рицарите започнаха да се борят срещу Кралицата. Спорен запис с Лаура Кьовеши, изтекъл в пресата, взриви DNA отвътре. Няма да се спирам на съдържанието на записа, макар че има неща, които може да бъдат обсъдени. Това вече беше направено на много места и съм убеден, че вече сте си създали мнение. Също толкова важно ми се струва да анализираме поведението на г-жа Кьовеши. "Имаме предател между нас!", извика тя. И подобно на един Ирод, който изби всички младенци до 2 години, за да убие Исус Христос, защото се боеше, че ще го свали от власт, Кьовеши започна да "избива" прокурорите. Извика подчинените си да ги измъчва с детектора на лъжата, за да разбере кой я е предал.


Зависимост от играта


Мнозина отказаха. И с право. Тестът с полиграф би ги превърнал в предполагаеми престъпници, би накърнил авторитета им, с който разследват корумпираните. Отказаха и защото тестът с полиграф не е доказателство в съда, освен това не им е много ясно защо са третирани като престъпници.


Три от фигурите, които имат тежест в DNA, застанаха срещу Кьовеши. Прокурорите Дору Цулуш, Михаела Морару Йорга и Думитру Марин от Втори отдел, с най-добрите резултати в DNA, сезираха Висшия съвет на магистратурата във връзка с начина, по който протича разследването, поръчано от Кьовеши. Тъй като прокурорите Цулуш и Йорга са смятани за хора на Даниел Морар, предишния ръководител на DNA, с когото Кьовеши има по-стар конфликт, тя реагира по не особено прозорлив начин: поиска от Висшия съвет на магистратурата отстраняването им от длъжност. Отново игра на власт. Освен това Кьовеши изпрати на прокурорите от DNA един имейл, в който, без да има никакво доказателство срещу тях, ги определи като "престъпници", "клеветници" и "страхливци".


Нещата се влошиха, някои прокурори, подразнени от начина, по който са третирани от Кьовеши, поискаха да си тръгнат от DNA, процесът на отслабване на DNA се ускори. Защо? Защото Лаура Кьовеши показва една от класическите патологии на властта. Защото не е само физическото и психическо изхабяване. Има още и зависимост от "играта", опиянение от властта, по-точно чувството за всемогъщество.


Разбрахме това от записите с шефката на DNA, които се появиха в пресата. Разбрахме, че Кьовеши е започнала да възприема делата като средства за игра на шах с политиците или важните държавни институции.


Край на борбата с корупцията?


"Конституционният съд даде неблагоприятно решение, да арестуваме един министър. Ако се постараем, може дори и премиера, защото знам със сигурност, че е подписал еди какви си договори за реституция на имоти. Да направим всичко, за да демонстрираме на обществеността и на тези, които излязоха на улицата след постановление 13, че устояваме. С всякакви средства."


Горе-долу така мисли г-жа Кьовеши. За нея антикорупцията вече не е деперсонализиран, безпристрастен въпрос, а война, в която противниците са известни.


Проблемът е, че тези неща могат да сринат една институция, която постигаше добри резултати във времето. И благодарение на Лаура Кьовеши. Следователно, това е недопустимо. Не знам как ще бъде спрян този саморазрушителен процес. Опасявам се, че напускането на г-жа Кьовеши няма да реши проблема.


Социалдемократическата партия предлага заместник и това може да означава край на борбата срещу корупцията. Същевременно, не можем да се залъгваме, не можем да се правим, че DNA е безпогрешна институция. Защото резултатът ще бъде същият. /БТА

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  А, ми Боце преди година каза същото, в смисъл, че там няма борба с корупцията, а лов на вещици.
  Да не би Боцко да е знаел за този запис, много преди всички нас ?

  Мисля, че Цацата, Боце и Пеефски пият шампанско и ронят крокодилски сълзи, че моделът за борба с корупцията на румънците е пред саморазпад.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Весело

  Е, ние сме на светлинни години (назад) от подобни проблеми.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  У нас няма и наченки за борба с корупцията, само оторизирани органи.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Е, ние сме на светлинни години (назад) от подобни проблеми.
  —цитат от коментар 2 на virtual brain


  Абсолютно, няма начин "да се развали магията" на нашата независима агенция за борба с корупцията, защото такава просто няма да бъде допуснато да бъде създадена.

  Иначе, не знам колко се е провалила румънската и какви скандали имат, но в последните няколко години, започнахме сериозно да изоставаме спрямо тях в доходите и чуждите инвестиции, скоро разликата ще е в пъти. Пък уж ги бяхме изпреварили?!
  Наскоро обявиха и ДО 200% увеличение, да, ДО двеста процента увеличение на заплатите на държавните служители, а тук се вайкат наш'те умници откъде пари за гащи на полицаите и 20 лв за пенсионерите.

 5. 5 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Извика подчинените си да ги измъчва с детектора на лъжата, за да разбере кой я е предал." - докога ще се пишат такива глупости, няма такова нещо като "детектор на лъжата", има "полиграф", който никаква лъжа не засича и съвсем резонно показания от подобни измишльотини не се приемат в съда, както е посочено по-долу в статията.

  Истината ще ви освободи
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Кьовеши ги измъчва с детектор на лъжата и социалистите предложили да я сменят.Трябва да се чете само втората част на изречението. Според мен няма да им мине номера.

 7. 7 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Въпреки солидните резултати,Румънския модел не е солид/устойчив.................защото зависи от един човек( Лаура Кодруца Кьовеши)-ако той има желанието,смелостта и решителнсотта да си свърши работата................резултатите са налице.Но няма никаква гаранция че личността след нея ще бъде същия,а не някоя удобна калинка.
  Едно страхотно работещо нещо не зависи от личността(я имаме такъв днеска,но утре не),а от системата-тя трябва да бъде страхотна.
  Именно затова трябва да има няколко такива агенции(да приемем три на брой) които взаимно да се контролират плюс % от спечелените дела влезли в бюджета(за да имат стимул да го правят) плюс трима главни прокурори(всеки който може да разследва всички включително и колегите си).
  Незначително малко повече разходи за значително повече приходи.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Весело

  Как няма да е виновна, като бутна цяло правителство. Не може така да разваля готови схеми, дето хората са ги градили с десетилетия.

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Весело

  За да не зависи от един един човек, системата трябва да се основава на много хора. Най-лесно може да стане с узаконяването на ловци на глави. И крадците много и ловците много. Ще се балансират устойчиво.

  подпис
 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Явно, че балканският синдром няма да отмине и румънците.
  Жалко, тези които трябва да водят война с корумпираните, да водят война помежду си. Ясно е, кой печели от това.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Още преди доста време стана дума, че това едно от слабите места на т.н. румънски модел.
  Ако погледнем реално, нашата прокуратура е още по незвисима от румънската и ако по някаква случайност там се случи един честен и принципен човек, за лошите ще горещо, но дали нарочно, дали случайно това не се случва.
  Система която зависи от човека , а не от вътрешната подредба на ситемата не може да е добра и дори дава на някакъв етап резултати, в дълги периоди няма как да стане.

 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Весело

  Хора, помислете се какви топки трябва да има у нас жена, която би застанала срещу цялата корумпирана държавна машина?

 13. 13 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Падат една след друга опор/к/ите на съдебнаТА реформа.

 14. 14 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Тази статия е внушение на принципа - "всяка истина може да се раздели на няколко лъжи". Не се споменава, че въпросните записи тръгват от обвинения Себастиан Гита, (румънското дете-чудо - по-хилава версия на нашия Делян Пеевски). Този Гита, както нашто момче, си има медийна група, участва в партия и всичките му сделки са с държавата (вкл. службите).
  Скандалният запис е, че са изнудили Виктор Понда да назначи Кьовеши в ДНА.
  Той се дърпал казвайки, че ако я назначи тя ще им разгони фамилиите, щяла да ги гледа в ръцете - което се и случи. Изнудили го, като му казали, че ако не я предложи, по време на президентската кампания Обама и Байдън ще канцелират визитата му там (съответно ще изгуби изборите).

  Определено играта е сложна и с висок залог, но аз бих заложил на Кьовеши.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  "Извика подчинените си да ги измъчва с детектора на лъжата, за да разбере кой я е предал." - докога ще се пишат такива глупости....
  —цитат от коментар 5 на Geo


  Силно тенденциозно изречение, което ме кара да не вярвам на автора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#14] от "wowbagger":

  Има цяла теория, която твърди, че най-добрата лъжа е тази която се води много близко до истината.
  Само няколко леко засилени щрихи, няколко думи с ма..а..алко по-различно и двойнствено значение, лека подмяна на фактите и ето ти готова и лесно приемана лъжа, с която да манипулираш обществото. В службите са майстори на такива номерца.....Особено тези дето са работили с години под ръководството на КГБ.
  Наистина има възможност човек да сбърка, но да се промени коренно е почти невъзможно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#13] от "eqy50503529":

  Кои точно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Румъния от 1 година е първа по ръст на БВП в цяла Европа... не, не е заради новия Дъстър

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 759 Разстроено

  нищо, у нас нещата са стабилни, коалицията Боце- Цецо, Валери, Болен и агента Каракачанов няма такива проблеми...

 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  " стените на тази същинска крепост бяха обсаждани отвън от кохорти от обвинени политици или безскрупулни наемници, които се надяваха да съборят зидовете й и да вземат прокурорите за заложници. За щастие, стените удържаха за ужас на враговете."
  Явно не са удържали ,след като тази дама ще отстъпи мястото си на друг.Повод,както винаги ще се намери - всъщност,доколкото се разбира ,вече е намерен :
  " За нея антикорупцията вече не е деперсонализиран, безпристрастен въпрос, а война, в която противниците са известни."
  Е,не е ли възможно да се предположи,че тези"...кохорти от обвинени политици или безскрупулни наемници, които се надяваха да съборят зидовете й ",да са избрали по-друг начин за превземането на тази "крепост"? Защото това е война! И те имат какво да губят,а то не е малко. В тази война всички средства явно са позволени.
  Антикорупцията е безпристрастен,но не е деперсонализиран процес.Колективна вина няма.Откъде-накъде, всички в една организация,министерство или каквото и да било друго учреждение,ще бъдат подвеждани под общ знаменател-в случая,този на корупцията?!? За антикорупционните органи не важи ли същото?!?

 21. 21 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Когато многократно в този форум писах, че "правосъдието" в Румъния е в стила на "Секуритате" , че се използва за политическа разправа, и че е по-близко до това в Турция и Русия, получавах само отрицателни становища , а често и обидни реплики.Вероятно и сега ще е същото, но тази статия разкрива само малка част от истината за тоталитарните методи и грубата репресия на прехваления румънски модел.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  А ние сме поне 11 години назад и си нямаме дори грешната Кьовеши :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK