Саудитска Арабия е главен спонсор на екстремизма във Великобритания, сочи доклад

Британският външен министър Борис Джонсън и саудитският крал Салман.

© Associated Press

Британският външен министър Борис Джонсън и саудитският крал Салман.Саудитска Арабия оглавява списъка на страни, които с финансовата си дейност подпомагат екстремизма във Великобритания, обяви неправителствената организация Henry Jackson Society в доклада си за чуждестранното финансиране на ислямисткия радикализъм в Обединеното кралство. Организацията очертава "ясна и задълбочаваща се връзка" между ислямистки групировки, получили финансиране от чужбина, имами, които проповядват омраза срещу различните, и джихадисти, призоваващи към насилие.


Анализът уточнява, че и други страни от Персийския залив, както и Иран, също спонсорират организации, джамии и проповедници, които са били засечени като част от пътя на радикализация на лица, извършили терористични нападения на британска територия. Тя също така предлага изчисления, според които ролята на Рияд в разпространението на уахабизма по света - често водещо до радикализация на мюсюлмани в много държави - се изразява в милиарди долари за последните 30 години.


Посолството на Рияд в Лондон категорично отрече твърденията. В изявление саудитската дипломатическа мисия обяви, че страната им вече е била обект на атаки от терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", предаде Би Би Си.


Правителства и фондации от Залива и Иран
"Чуждестранното финансиране за ислямистки екстремизъм във Великобритания идва основно от правителства и свързани с тях фондации в Залива, както и в Иран", се казва в заключенията на доклада. "На първо място сред тях е Саудитска Арабия, която от 60-те години на миналия век финансира "износ" на уахабизъм за милиони долари в ислямския свят. Това включва и мюсюлмански общности на Запад."

  "Към 2007 г. Саудитска Арабия харчи най-малко 2 милиарда долара годишно, за да насърчава уахабизма по света. Смята се, че до 2015 г. тази сума се е удвоила. Влиянието на тези разходи може силно да се е усетило и във Великобритания", пише в доклада. "През 2007 г. според изчисленията броят на джамиите във Великобритания, които се придържат към салафизма и уахабизма, е 68. Седем години по-късно броят на британските джамии, които се самоопределят като уахабитски, вече е 110."


  Твърди се още, че физически лица и фондации в Залива участват в износ на "нелиберална идеология", която създава опасни възможности за радикализация във Великобритания. В малко, но регистрирани случаи институции, получили саудитски пари, се управляват директно от Саудитска Арабия, въпреки че в повечето случаи парите просто носят влияние на чуждестранните донори.


  Връзката между финансирането за уахабитски джамии и ислямски образователни институции се корени във факта, че до тях може да се проследи пътят на редица естремистки проповедници. Друг инструмент за радикализация според доклада е обучението на британски мюсюлмански религиозни лидери в Саудитска Арабия (подобен е случаят и с Халид Масуд, който извърши атаките в "Уестминстър" през март.) Има сведения и за "много" британци, присъединили се към джихадистки групировки в Ирак и Сирия, чиято радикализация е свързана с институции и проповедници, ползвали външно финансиране.


  Саудитският уахабизъм e течение в салафизма - строга интерпретация на исляма, която се бори за "чистотата" му и запазването му във вида, в който съществува по времето на най-мощната експанзия на халифата през VII-VIII в.


  Саудитска Арабия е главен спонсор на екстремизма във Великобритания, сочи доклад

  © Darren Staples, Reuters


  Натиск върху Мей


  Новото изследването обаче ще засили натиска върху властите в Лондон да публикуват собствено изследване за ислямистките групировки във Великобритания. Докладът на вътрешното министерство, поръчан от бившия министър-председател Дейвид Камерън през 2015 г., все още не е завършен според данни на Би Би Си и в. "Гардиън". Изследването е било започнато по времето, когато сегашният премиер Тереза Мей е вътрешен министър. Според информация на Би Би Си докладът в момента "седи на бюрото на Мей" и е "в голяма степен готов", но кабинетът не е склонен да го публикува заради "неудобството", в което ще изпадне.


  Темата е особено чувствителна за управляващите консерватори на Мей, и то не само заради няколкото терористични атаки в Лондон и Манчестър тази година. През последните години опозицията, медиите и правозащитници често критикуват "Даунинг стрийт" заради тесните икономически връзки със Саудитска Арабия, особено в търговията с оръжия, и отказа от всякаква критика към Рияд за неспазване на човешките права и отношението към жените.


  Саудитска Арабия обаче е и най-близкият партньор на Великобритания в търговията и сигурността сред страните в Близкия изток. През април Мей посети Рияд и определи "историческите" връзки между двете кралства като важни за икономиките им и борбата с тероризма.


  Кайро преди срещата на арабските държави с Катар.

  © Associated Press

  Кайро преди срещата на арабските държави с Катар.


  "Спонсорът на тероризма"


  Докладът идва във време на напрежение между страните от Персийския залив, след като няколко от тях и Египет обявиха Катар за спонсор на тероризма чрез връзките си с "Мюсюлмански братя" и Иран. Зад сходна позиция застана и американският президент Доналд Тръмп, който първо свърза разрива на арабите с Катар с визатата си в Рияд през май, а после открито обвини Доха, че подкрепя тероризма.


  Първите дипломати на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет се събират в сряда, за да обсъдят отговора на Катар на списък с 13 искания, които те оправиха към Доха през юни. Ултиматумът беше условие, за да възстановят дипломатическите връзки с Катар, където обаче управляващите вече обявиха, че не могат да приемат голям част от исканията. Арабските страни трябва да решат дали да засилят санкциите срещу малката държава или да отслабят изолацията ѝ и да ѝ позволят да се върне в Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), регионалната организация за сигурност.


  Самият външен министър на Катар няма да е на срещата, а ще коментира ситуацията на пресконференция в Лондон.


  Всичко, което трябва да знаете за:
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK