Саудитска Арабия е главен спонсор на екстремизма във Великобритания, сочи доклад

Британският външен министър Борис Джонсън и саудитският крал Салман.

© Associated Press

Британският външен министър Борис Джонсън и саудитският крал Салман.Саудитска Арабия оглавява списъка на страни, които с финансовата си дейност подпомагат екстремизма във Великобритания, обяви неправителствената организация Henry Jackson Society в доклада си за чуждестранното финансиране на ислямисткия радикализъм в Обединеното кралство. Организацията очертава "ясна и задълбочаваща се връзка" между ислямистки групировки, получили финансиране от чужбина, имами, които проповядват омраза срещу различните, и джихадисти, призоваващи към насилие.


Анализът уточнява, че и други страни от Персийския залив, както и Иран, също спонсорират организации, джамии и проповедници, които са били засечени като част от пътя на радикализация на лица, извършили терористични нападения на британска територия. Тя също така предлага изчисления, според които ролята на Рияд в разпространението на уахабизма по света - често водещо до радикализация на мюсюлмани в много държави - се изразява в милиарди долари за последните 30 години.


Посолството на Рияд в Лондон категорично отрече твърденията. В изявление саудитската дипломатическа мисия обяви, че страната им вече е била обект на атаки от терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", предаде Би Би Си.


Правителства и фондации от Залива и Иран
"Чуждестранното финансиране за ислямистки екстремизъм във Великобритания идва основно от правителства и свързани с тях фондации в Залива, както и в Иран", се казва в заключенията на доклада. "На първо място сред тях е Саудитска Арабия, която от 60-те години на миналия век финансира "износ" на уахабизъм за милиони долари в ислямския свят. Това включва и мюсюлмански общности на Запад."

  "Към 2007 г. Саудитска Арабия харчи най-малко 2 милиарда долара годишно, за да насърчава уахабизма по света. Смята се, че до 2015 г. тази сума се е удвоила. Влиянието на тези разходи може силно да се е усетило и във Великобритания", пише в доклада. "През 2007 г. според изчисленията броят на джамиите във Великобритания, които се придържат към салафизма и уахабизма, е 68. Седем години по-късно броят на британските джамии, които се самоопределят като уахабитски, вече е 110."


  Твърди се още, че физически лица и фондации в Залива участват в износ на "нелиберална идеология", която създава опасни възможности за радикализация във Великобритания. В малко, но регистрирани случаи институции, получили саудитски пари, се управляват директно от Саудитска Арабия, въпреки че в повечето случаи парите просто носят влияние на чуждестранните донори.


  Връзката между финансирането за уахабитски джамии и ислямски образователни институции се корени във факта, че до тях може да се проследи пътят на редица естремистки проповедници. Друг инструмент за радикализация според доклада е обучението на британски мюсюлмански религиозни лидери в Саудитска Арабия (подобен е случаят и с Халид Масуд, който извърши атаките в "Уестминстър" през март.) Има сведения и за "много" британци, присъединили се към джихадистки групировки в Ирак и Сирия, чиято радикализация е свързана с институции и проповедници, ползвали външно финансиране.


  Саудитският уахабизъм e течение в салафизма - строга интерпретация на исляма, която се бори за "чистотата" му и запазването му във вида, в който съществува по времето на най-мощната експанзия на халифата през VII-VIII в.


  Саудитска Арабия е главен спонсор на екстремизма във Великобритания, сочи доклад

  © Darren Staples, Reuters


  Натиск върху Мей


  Новото изследването обаче ще засили натиска върху властите в Лондон да публикуват собствено изследване за ислямистките групировки във Великобритания. Докладът на вътрешното министерство, поръчан от бившия министър-председател Дейвид Камерън през 2015 г., все още не е завършен според данни на Би Би Си и в. "Гардиън". Изследването е било започнато по времето, когато сегашният премиер Тереза Мей е вътрешен министър. Според информация на Би Би Си докладът в момента "седи на бюрото на Мей" и е "в голяма степен готов", но кабинетът не е склонен да го публикува заради "неудобството", в което ще изпадне.


  Темата е особено чувствителна за управляващите консерватори на Мей, и то не само заради няколкото терористични атаки в Лондон и Манчестър тази година. През последните години опозицията, медиите и правозащитници често критикуват "Даунинг стрийт" заради тесните икономически връзки със Саудитска Арабия, особено в търговията с оръжия, и отказа от всякаква критика към Рияд за неспазване на човешките права и отношението към жените.


  Саудитска Арабия обаче е и най-близкият партньор на Великобритания в търговията и сигурността сред страните в Близкия изток. През април Мей посети Рияд и определи "историческите" връзки между двете кралства като важни за икономиките им и борбата с тероризма.


  Кайро преди срещата на арабските държави с Катар.

  © Associated Press

  Кайро преди срещата на арабските държави с Катар.


  "Спонсорът на тероризма"


  Докладът идва във време на напрежение между страните от Персийския залив, след като няколко от тях и Египет обявиха Катар за спонсор на тероризма чрез връзките си с "Мюсюлмански братя" и Иран. Зад сходна позиция застана и американският президент Доналд Тръмп, който първо свърза разрива на арабите с Катар с визатата си в Рияд през май, а после открито обвини Доха, че подкрепя тероризма.


  Първите дипломати на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет се събират в сряда, за да обсъдят отговора на Катар на списък с 13 искания, които те оправиха към Доха през юни. Ултиматумът беше условие, за да възстановят дипломатическите връзки с Катар, където обаче управляващите вече обявиха, че не могат да приемат голям част от исканията. Арабските страни трябва да решат дали да засилят санкциите срещу малката държава или да отслабят изолацията ѝ и да ѝ позволят да се върне в Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), регионалната организация за сигурност.


  Самият външен министър на Катар няма да е на срещата, а ще коментира ситуацията на пресконференция в Лондон.


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Molossian
   Molossian
   Рейтинг: 1941 Неутрално

   "докладът в момента "седи на бюрото на Мей" и е "в голяма степен готов", но кабинетът не е склонен да го публикува заради "неудобството", в което ще изпадне."

   Аааа, как така. Дали няма да излезнат някои неудобни връзки между кабинета и спонсорите на радикалния ислям?
   Интересно...

   Panta rhei....
  2. 2
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  3. 3 Профил на lustmord
   lustmord
   Рейтинг: 317 Неутрално

   Сега организацията изготвила доклада, ще бъде обявена за расистка, ислямофобска и т.н. самият доклад изхвърлен в коша а Сидик Хан и Джеръми Корбин ще се появят да ни кажат, че няма никаква връзка между тероризма и исляма и трябва да се съсредоточим върху преследването на езика на омразата в интернет.

  4. 4 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 479 Неутрално

   Я да видим сега, при положение, че почти никой тук не е и чувал за "неправителствената организация Henry Jackson Society", както и кой стои зад нея, колко хора ще ревнат: "Аааа, казах ли ви".

   Горното нито оспорва, нито застава зад информацията, а поставя въпроса, при изследвания от разни НПО-та, дали изобщо имаме информация, а не фалшиви новини.

  5. 5 Профил на wiligri
   wiligri
   Рейтинг: 549 Неутрално

   Направо не е за вярване! Не това за СА, това го вярвам. Не е за вярване колко е политНЕкоректен тоя доклад!

  6. 6 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   И какъв е изводът,че почти всички държави в Близкия Изток финансират тероризма!СА,Катар,Иран и т.н финансират ислямския тероризъм в различните им течения в исляма!

  7. 7 Профил на Големи яйца:)
   Големи яйца:)
   Рейтинг: 881 Неутрално

   На тия им е било нужно цяло изследване за да разберат очевидната истина от поне 25 години. Интересно за тези 25 години колко ли сделки са сключили с чаршафите и косвено са спомогнали за тероризма?

  8. 8 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7176 Неутрално

   "Саудитска Арабия обаче е и най-близкият партньор на Великобритания в търговията и сигурността сред страните в Близкия изток."
   Интереса клати феса.

  9. 9 Профил на pet_fire
   pet_fire
   Рейтинг: 5156 Неутрално

   "Саудитска Арабия оглавява списъка на страни, които с финансовата си дейност подпомагат екстремизма във Великобритания"

   В цяла европа

  10. 10 Профил на Големи яйца:)
   Големи яйца:)
   Рейтинг: 881 Неутрално

   До коментар [#4] от "cristo_n":

   Това е официален доклад, изготвен от вътрешното министерство и то точно от Тереза Мей. Беше й поръчан от Дейвид Камерън още докато беше премиер. Английските медии отдавна говорят за него и изтече информация от него. Въпросната НПО се е осмелила да го публикува защо Мей все още не е събрала смелост да го направи публичен.

  11. 11 Профил на Chubachubs
   Chubachubs
   Рейтинг: 592 Неутрално

   А стига бе! Ма как е възможно това!? Нали Катар бяха виновни?! Направо, такава неочаквана изненада!!!!

  12. 12 Профил на Chubachubs
   Chubachubs
   Рейтинг: 592 Неутрално

   И какъв е изводът,че почти всички държави в Близкия Изток финансират тероризма!СА,Катар,Иран и т.н финансират ислямския тероризъм в различните им течения в исляма!
   —цитат от коментар 6 на protivbspdpsatak


   За Хизбула (финансирана от Иран) няма единодушие, че е терористична организация. Така че бих изключил Иран от групата, финансиращи тероризъм.

  13. 13 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4032 Гневно

   Аз и още доста съфорумци от години пишем за тези неща, които сега излизат като изводи в доклада на тази британска организация.

   КСА и коренът на радикалния ислямизъм и тероризъм по света. Управляващото диктаторско семейство ал-Сауд разпространяват своята отровна секта уахабизъм по целия свят от Европа до Индонезия. А, тази идеология проповядва основно омраза, насилие и разделение!

   Въпросът е, ще продължават ли европейските политици да си затварят очите за тези деструктувни действия на КСА на европейска територия или най-накрая ще вземат контрамерки срещу тази престъпна, кървава и диктаторска държава и нейният управляващ елит!?

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  14. 14 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   [quote#12:"Chubachubs"][/quote]

   Напротив!Явно четеш между редовете!Четеш ли внимателно статията,или я четеш избирателно????.........................................Анализът уточнява, че и други страни от Персийския залив, както и Иран, също спонсорират организации, джамии и проповедници, които са били засечени като част от пътя на радикализация на лица, извършили терористични нападения на британска територия. ....................................И това е дойклад на неправителствена организация,която не е свързана с британското или друго правителство!

  15. 15 Профил на tsyrvulan
   tsyrvulan
   Рейтинг: 1231 Неутрално

   До коментар [#12] от "Chubachubs":

   Военното крило на Хизбула е признато за терористична организация в редица държави. Политическото крило, доколкото ми е известно, е обявено за терористична организация от САЩ. Тия там замаяли се от пертодоларите чаршафи съвсем се отпуснаха и почнаха да си мерят джамиите и зулумите които могат да сторят по света. Поне до този момент, Западът заедно с други държави не е показал единство и желание да ги озаптят.

   ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  16. 16 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   [quote#12:"Chubachubs"][/quote]
   Единодушие няма и за Саудитска Арабия и Катар да речем.Великите държави имат свои интереси,и за това никога няма да има единодушие за тероризма!

  17. 17 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4032 Любопитно

   До коментар [#3] от "lustmord":

   Остави ти Корбин. Той е в опозиция. Кажи по добре какво ще напрви настоящият МП Мей!? Какво направи Камерън по тази тема!? Консерваторите управляват ОК от 2010 г.

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  18. 18 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4032 Любопитно

   До коментар [#8] от "Роси":

   Великобритания продават оръжия за милиарди на мракобесния саудитски режим. След това със същите оръжия саудитските сатрапи избиват цивилни йеменци вършейки военнопрестъпления.

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  19. 19 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   А стига бе! Ма как е възможно това!? Нали Катар бяха виновни?! Направо, такава неочаквана изненада!!!!
   —цитат от коментар 11 на Chubachubs


   Почти всички арабски държави включително и неарабската държава Иран спонсорират отделните течения на ислямския тероризъм.Няма нищо чудно в това!Саудитска Арабия,Иран,"Хизбула"(която е подпомагана изцяло от Иран) и Катар да речем никога няма да си признаят,че финансират тероризма.Лощото е,че великите държави подкрепят тези терористични държави,като сключват милиардни сделки в различни области,и най-вече във военната индустрия!

  20. 20 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#8] от "Роси":Великобритания продават оръжия за милиарди на мракобесния саудитски режим. След това със същите оръжия саудитските сатрапи избиват цивилни йеменци вършейки военнопрестъпления.
   —цитат от коментар 18 на Иво


   Има и много руско оръжие продадено от Русия на СА и Иран,които се ползват за тероризъм по света!

  21. 21 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4032 Любопитно

   [quote#20:"protivbspdpsatak"][/quote]

   Нещата са несравними. Руското оръжие купено от КСА е много по-малко като количество от американското и британското, а с техните оръжия там се извършват военнопрестъпления.

   Ето и подробности:

   https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/08/britain-role-yemen-bombs-saudi-arabia-civilians-civil-war

   https://www.theguardian.com/uk-news/2016/dec/18/uk-cluster-bombs-used-in-yemen-by-saudi-arabia-finds-research

   https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/03/yemen-multibillion-dollar-arms-sales-by-usa-and-uk-reveal-shameful-contradiction-with-aid-efforts/

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  22. 22 Профил на mitkokitkata
   mitkokitkata
   Рейтинг: 272 Неутрално
  23. 23 Профил на Chubachubs
   Chubachubs
   Рейтинг: 592 Неутрално

   [quote#19:"protivbspdpsatak"][/quote]

   Ами 150 милиарда (като най-скорошен пример) затварят много очи :D :D :D

  24. 24 Профил на CINZANO
   CINZANO
   Рейтинг: 867 Любопитно

   Е как така, бе? Саудитска Сатрапия нали бори тероризма в Сирия и Йемен? Или май бъркам, а?

   Мома, връщай 12 и 12А!
  25. 25 Профил на abdelhaqq
   abdelhaqq
   Рейтинг: 793 Неутрално

   като доказателство викат от Саудията, били "обект на терористични нападения". значи, когато едни терористи удрят други одържавени такива, вторите престават да бъдат терористи. интересна логика.

   בני אתה אני היום ילדתיך
  26. 26 Профил на gbj06554106
   gbj06554106
   Рейтинг: 531 Неутрално

   Ами това е известно. Вкл. и на САЩ
   Даже наскоро оранжевия клоун наложи санкции на СА в размер на 150 млд. $.
   на саудите /и на всички папагали на света, направо свят им се зави

  27. 27 Профил на daam
   daam
   Рейтинг: 1180 Неутрално

   "отказа от всякаква критика към Рияд за неспазване на човешките права и отношението към жените"

   Но могат да подклаждат войни в Либия, Сирия и другаде, където "вражеските" им режими са много по-демократични от този в Риад

  28. 28
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  29. 29 Профил на Сахаров
   Сахаров
   Рейтинг: 432 Неутрално

   Борка, парите не миришат, а?

   I shave with Occam's razor
  30. 30 Профил на Eд
   Рейтинг: 269 Неутрално

   До коментар [#3] от "lustmord":

   Корбин говори за тази връзка от може би вече 10 години, но кой да слуша. Виж, за Джонсън съм съгласен.

  31. 31 Профил на qwerty 500
   qwerty 500
   Рейтинг: 269 Любопитно

   Оня ден ли написах, че саудитите от изискващи, скоро може да се превърнат в изисквани?

   I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
  32. 32 Профил на Eд
   Рейтинг: 269 Неутрално

   Малко повече контекст:
   Истинският проблем е, че Саудитска Арабия е държава управлявана от една рода. Всичките от фамилията Сауд автоматично се считат като част от властта, а както се досещате, всичките са доста заможни. Не всичките симпатизират с уахабизма, а само малка част от тях всъщност спонсорират. Та как отсяваш едните от другите? Трудно. Всички във фамилията се ползват с политически имунитет, а дълбоките им джобове им позволяват много.

   Няма мистерия тук, всичко е ясно още отпреди руската инвазия в Афганистан. Парите обаче... Парите не миришат. Затова Мей се опитва да зарови този неудобен доклад, а Тръмп говори за Катар така както трябва да говори за Саудитска Арабия. Тези им действия дават карт бланш на СА да прави каквото си иска. Затова в Йемен избиват десетки невинни всеки ден с американско и британско оръжие, затова хора се взривяват в Европа. Та какво са няколко хиляди мъртви европейци пред сделки за детски милиарди? Все пак Торитата убиват по толкова всяка година с обезкървяването на NHS, а републиканците с опитите си да приватизират и малкото останало безплатно здравеопазване. Та така...

  33. 33 Профил на baizuo
   baizuo
   Рейтинг: 1107 Весело

   Не може да е вярно! Те са преатели на нашите задокеански братя!!!
   Иначе щеше ли Америка да им продаде наскоро оръжие за 100 милиарда(с опция за още 300)???

   muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  34. 34 Профил на diegos
   diegos
   Рейтинг: 1083 Неутрално
  35. 35 Профил на diegos
   diegos
   Рейтинг: 1083 Неутрално

   За невежите, които приравняват това и онова:

   Днес над 60 от терористичните организации, които самите американски служби определят като "терористични", са салафитско-уахабитски. Към тях спадат Ал-Каида, Шабаб, Боко Харам, ИДИЛ, Ал-Нусра. Само 4 организации са свързани с Иран, според американското разузнаване, 2 са шиитски. Но въпреки това, САЩ обявява Иран за спонсор на тероризма и продължава да снабдява с оръжия родината на уахабизма - С.Арабия.
   94% от атентатите се извършват именно от салафитско-уахабитски организации...

  36. 36 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1366 Неутрално

   Бих искал да имам категоричността на много от пишещите, ама никак не е лесно, да поддържаш логически противоречащи си тези.
   От една страна, ВБ, както и САЩ и други страни имат интерес да продават оръжие в залива и като цяло страните им да печелят от това.
   От друга страна, СА и Ко освен разходите за оръжие, финансират и радикалния ислям и произтичащия от него тероризъм в същите тези западни страни.
   И независмо, че Мей едва не загуби напълно последните избори не без 'помощта" на терористичните акции, държи доклада на бюрото си.
   А фактите, ако са верни, за които четем в материала за 68-те църкви, които станали 110 благодарение на парите СА и съответните имами-радикали си шеткат необезпокоявани, макар че всички знаят за тях.
   Ами къде са английските слъжби, разните МИ-та и прочее, къде са американските служби и ако не си вършат работата, няма ли кой да им скръцне със зъби.
   Та какво са някакви 110 църкви, досега да са ги сканирали, арестували разните имами и да са им разбили организацията.
   Или трябва да приемем, че всички, забележете всички, дори тези, които нямат пряк интерес от връзките с тези страни, си затварят очите по неизвестни причини. хайде все пак да си спомним, че говорим за страни ка ВБ и САЩ, а не за Северна Корея или Русия, където каквотом каже вожда това е истината от последна инстанция. В тези страни има опозиция, има преса и дори има всякакви изнасящи и продаващи информация хора от кухнята и въпреки това, всички дружно мълчат - някак не звучи сериозно.
   Дали службите не са се олежали и дремят е правителствен за всяка държава въпрос, ако наистина се доказва, че СА, Иран и прочее финансира и ръководи терористични организации, толкова ли е трудно да се вземат съответни мерки и да бъдат поставени на място, а не да им даваме органзацията на разни спортни събития и да им правим реклама и да пращаме туристите да си харчат парите при тях?
   Нещо хич не ми се връзват тези факти и едва ли ще разберем много в близко бъдеще.

  37. 37 Профил на rasporama
   rasporama
   Рейтинг: 217 Неутрално

   Подобен доклад имаше и в САЩ. Но там го подминаха, заради ПАРИ! Според мен Германия, Франция и Великобритания първи ще СПРАТ САУДИТСКА АРАБИЯ. И най-вече Германия защото изобщо не им ПУКА от парите на петрола. Германия може и без Персийски залив. Този доклад излиза в много подходящо време-защото Меркел няма да спести нито на Мей нито на Тръмп! Гадно нещо е политиката....

  38. 38 Профил на stenli1
   stenli1
   Рейтинг: 969 Любопитно

   Рияд и Лондон са изтъргували местата си в Съвета на ООН по правата на човека
   30.09.2015 12:49
   Великобритания е участвала в тайна сделка със Саудитска Арабия, за да може двете страни да бъдат избрани в Съвета на ООН по правата на човека, според изтекли дипломатически документи, цитирани от британският в. Guardian.

   Издигането на саудитското кралство до един от най-влиятелните органи на ООН през 2013 г. предизвика сериозна вълна от критики заради ситуацията с човешките права в страната.

   Тази седмица избухна нов дипломатически скандал заради шиитския активист Али Мохамед ал-Нимр, който беше осъден на смърт заради присъединяването му към антиправителствена демонстрация.

   Рияд вече е осъществил стотици други смъртни присъди. Твърди се, че само през тази година са обезглавени повече хора, отколкото от „Ислямска държава“, посочва изданието.

   В документи на саудитското външно министерство, които бяха разкрити от Wikileaks, се описват разговорите с британски дипломати, които са се провели преди гласуването през ноември 2013 г. В момента документите се превеждат от UN Watch – базирана в Женева, Швейцария, неправителствена организация за човешките права, която проверява органа на ООН.

   От класифицираната информация става ясно, че Великобритания е инициирала секретните преговори, като е поискала подкрепа от Саудитска Арабия. И двете страни бяха избрани в Съвета на ООН по правата на човека, в който има 47 държави.

   В други саудитски документи от януари и февруари 2013 г., се посочва, че е получен меморандум от посолството на Великобритания, в който Лондон търси подкрепата на Рияд за кандидатурата си за периода 2014-2016 г.

   „Министерството може да види в това възможност за размяна на подкрепа с Великобритания, като Саудитска Арабия може да подкрепи кандидатурата на Великобритания за членство в Съвета за периода 2014-2016 г. в замяна на подкрепата на Великобритания за кандидатурата на Саудитска Арабия“, посочва се в документите.

   От документите става ясно още, че Рияд е превел 100 хил. долара „за разходи в резултат на кампанията за номинация на Великобритания за членство в Съвета на ООН по човешките права за периода 2014-2016 г.“. Не е ясно къде и кога са похарчени тези пари.

   От британското външно министерство коментират, че това е стандартна практика за всички членки, като те не разкриват как са гласували. „Британското правителство силно насърчава правата на човека по света и ние споделихме опасенията си за човешките права със саудитските власти“, допълва още говорител на ведомството.

   Разкритието последва назначението на Саудитска Арабия като председател на панела на Съвета на ООН по човешките права, който подготвя международните стандарти за човешките права и съобщава за нарушения.

  39. 39 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 3935 Неутрално

   Ами то от Космосът се вижда ,че брадясалите чалми са виновни за терористичните безумия по света!Крайно време е цивилизованият свят да "втвърди" тона към ислямистите!

  40. 40 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 3935 Неутрално

   До коментар [#1] от "Molossian":

   +++++++++++++++++++++++++++++++
   Нищо чудно.

  41. 41 Профил на forum_terrorist
   forum_terrorist
   Рейтинг: 531 Неутрално

   А всеки гамен, управлявал САЩ последните години, без Обама, ходИ да ги целува в устите техните шейхове?!?!? Защо е толкова противоречива информацията за обикновенния потребител?!?! Защо ви правят на маймуни бе, клинтънчета?!?!

   You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
  42. 42 Профил на forum_terrorist
   forum_terrorist
   Рейтинг: 531 Неутрално

   За "Правата на жените" нещо?! Чак и смешно не е вече....

   You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
  43. 43 Профил на осмоъ
   осмоъ
   Рейтинг: 424 Неутрално

   Саудитска арабия вероятно имат и достъп до ядрени оръжия чрез най-доброто си приятелче Пакистан, и вероятно са били основен спонсор на Пакистанската ядрена програма. Не забелязвам Сащ това да ги тревожи, за разлика от Ким. Вероятността от терористична ядрена атака не ми изглежда да е малка в бъдещето...

  44. 44 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   За невежите, които приравняват това и онова:Днес над 60 от терористичните организации, които самите американски служби определят като "терористични", са салафитско-уахабитски. Към тях спадат Ал-Каида, Шабаб, Боко Харам, ИДИЛ, Ал-Нусра. Само 4 организации са свързани с Иран, според американското разузнаване, 2 са шиитски. Но въпреки това, САЩ обявява Иран за спонсор на тероризма и продължава да снабдява с оръжия родината на уахабизма - С.Арабия.94% от атентатите се извършват именно от салафитско-уахабитски организации...
   —цитат от коментар 35 на diegos


   Корабний,започча да загряваш,макар и бавно!Няма значение колко са терористичните организация,а колко атентати са извършили!Иран,"Хизбула"и други шиитски терористични организации са толкова опасни,колкото групировките спонсорирани от СА!Двоен аршин на великите сили,но ти не ги разбираш близкоизточните проблеми!Още си твърде неорентиран и манипулиран!Учи се,защото големи бисери пишеш!И не пиши друг път неподготвен.ИД има в Дамаск,и имат потенциал за извършване на големи атентати!Не си запознат,и за това пишеш небивалици,и ще ти се смеят в форума!

  45. 45 Профил на dejmos
   dejmos
   Рейтинг: 2594 Неутрално

   Каква изненада за дежурните ФИЛИ :)) Това не е вярно ..всичко демократично идва от СА!
   Справка търговия на САЩ и Англия

  46. 46 Профил на nemeria
   nemeria
   Рейтинг: 581 Неутрално

   До коментар [#36] от "tsvetko_51":

   Първо не църкви, а джамии. Второ, те британските служби до скоро криеха бандите пакистански изнасилвачи в Ротердан изнасилили 1400 британски момичета, само Бог знае колко още крият и потулват. Ти да не мислиш, че САЩ и ОК са целите в бяло, едни морални стожери на тоз грешен свят? Трето, КСА и Иран са в идеологически сблъсък, и двете държат адски много петрол, война между тях сигурно ще вдигне петрола на сто долара барела. Четвърто, всичките британски политици са милионери, как мислиш става тоя номер? Лицемерието на самообявилите се за лидери на свободния свят е очевидно за всеки, който има очи да види.

  47. 47 Профил на nemeria
   nemeria
   Рейтинг: 581 Неутрално

   До коментар [#42] от "forum_terrorist":

   Какво за правата на жените? Те риядците са в оонешката комисийка бе, няма проблем! Килърите вече се изходи по въпроса, че тя така или иначе все с шофьор си пътувала и не й пречело. После ще вземеш и за лгбт-тата да питаш начи... Саудитата са и в комисията за човешки права на ООН, няма проблем!

  48. 48 Профил на bludniq_sin
   bludniq_sin
   Рейтинг: 1703 Неутрално

   До коментар [#4] от "cristo_n":

   Какво ти е мнението тогаз за сирийската обсерватория за правата на човека базирана в лондон май?

   Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  49. 49 Профил на diegos
   diegos
   Рейтинг: 1083 Неутрално

   До коментар [#44] от "protivbspdpsatak":

   Хаха... ИД в Дамаск... прости му боже.

   Ти си бил неспасяем случай. Приятно търсене на ИД в Дамаск. С фактите дори и неграмотните не могат да се борят. 94% от атентатите са дело на радикални сунити...

   Най големия разпространител и финансист на такъв тероризъм е Саудитска Арабия. Плюс придворните и монархии от Персийския залив. 15 от 19 те тетористи на 11.09 бяха саудити... плюс пакистанц, тунизиец и египтяни. Нито един иранец, нито един иракчанин, нито един сириец...

  50. 50 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Неутрално

   До коментар [#20] от "protivbspdpsatak":

   По-скоро има много българско оръжие продадено на американски фирми и препродадено на СА.

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  51. 51 Профил на patilanskomeze
   patilanskomeze
   Рейтинг: 322 Неутрално

   През 1973-4г арабите показаха тоягата на САЩ, чрез спиране на продаване на петрол, от което там всичко се срина за ден https://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis
   После през 1985г показаха мороква--свалиха цената толкова че банкрутира СССР https://en.wikipedia.org/wiki/1980s_oil_glut
   През 1990-та САЩ им върнаха услугата когато Садам почна да ги заплашва.
   Англия и САЩ имат една политика спрямо много части на света, включително арабите.
   Много са оплетени нещата там. Както, впрочем, и между НАТО и Турция.

  52. 52 Профил на patilanskomeze
   patilanskomeze
   Рейтинг: 322 Неутрално

   През 1973-4г арабите показаха тоягата на САЩ, чрез спиране на продаване на петрол, от което там всичко се срина за ден https://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis
   После през 1985г показаха мороква--свалиха цената толкова че банкрутира СССР https://en.wikipedia.org/wiki/1980s_oil_glut
   През 1990-та САЩ им върнаха услугата когато Садам почна да ги заплашва.
   Англия и САЩ имат една политика спрямо много части на света, включително арабите.
   Много са оплетени нещата там. Както, впрочем, и между НАТО и Турция.

  53. 53 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#44] от "protivbspdpsatak":Хаха... ИД в Дамаск... прости му боже. Ти си бил неспасяем случай. Приятно търсене на ИД в Дамаск. С фактите дори и неграмотните не могат да се борят. 94% от атентатите са дело на радикални сунити... Най големия разпространител и финансист на такъв тероризъм е Саудитска Арабия. Плюс придворните и монархии от Персийския залив. 15 от 19 те тетористи на 11.09 бяха саудити... плюс пакистанц, тунизиец и египтяни. Нито един иранец, нито един иракчанин, нито един сириец...
   —цитат от коментар 49 на diegos


   Ти със старата Елка на баща ти ли ги пресметна процентите на атентатите бе корабний?????Ислямска държава е навсякъде в Сирия бе корабний!В цяла Европа включително и в Русия,и в САЩ и т.н!Ще ти се смеят и неродените бе хартиени инженере!Хахаха.....Ти си упорит в незнанието си и глупостта!В Дамаск има терористични клетки както от ИД,така и от Фронт Ан Нусра!Превземането на една територия от терористите не означава,че там няма терористи!ИД е извършвала,и ще извършва атентати още дълго време в Дамаск и цяла Сирия,но твоята глава не разбира същността на проблема от незнание и манипулация!Много си зле по политическите въпроси,но това е твой проблем!Подигравките ще са за тебе!Продължавай в същия дух!Много смях ще падне!

  54. 54 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#20] от "protivbspdpsatak":По-скоро има много българско оръжие продадено на американски фирми и препродадено на СА.
   —цитат от коментар 50 на tribiri


   Най-много има руско,произведено в Русия!И всички терористи били те светски или ислямистки получават оръжие от Русия!

  55. 55 Профил на diegos
   diegos
   Рейтинг: 1083 Неутрално

   До коментар [#53] от "protivbspdpsatak":

   Много си скаран с това кой къде се намира в Сирия. Не просто скаран ами комично информиран. Не просто комичен, ами направо за съжаление, защото се хвалиш с тоталната липса на понятие по темата...

   Нусра има в Дамаск. Нусра има в Идлиб. И в провинция Идлиб. Нусра е най голямата сила, ИД са на изток, вече нямат присъствие около големите градове на Сирия в Централна и Западна Сирия. Освен едно парченце земя в Южна Сирия, до Дераа. Нусра също са сунити откачалки. Като онези от 11.09.2001-ва. Като Осама бен Ладен...

   А по темата- световния ислямски тероризъм в днешно време е дело на сунити. Мисля повече да не те просвещавам, ще оставя да ти се смеят хората.
   :)

  56. 56 Профил на angevins
   angevins
   Рейтинг: 824 Неутрално

   Саудитите са "рожба" на британската политика. В началито на 19 век Лондон започва да ги подпомага за да стресне Османската империя. Кулминацията е след ПСВ когато саудетата изгонват Хетшемитската династия която управлява Йордания сега, от Мека и Хиджаз . Саудитите са едни узурпатори

   ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  57. 57 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5540 Неутрално

   Същото е поведението и на Тръмп...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  58. 58 Профил на СДС
   СДС
   Рейтинг: 1319 Неутрално

   До коментар [#56] от "angevins":
   Саудитите са "рожба" на британската политика.
   ................
   Тцъ-тцъ.
   Арамко е най-могъщата петролна компания в света.
   "Основана в 1933 году как результат концессионного соглашения правительства Саудовской Аравии с американской нефтяной компанией Standard Oil of California. "
   А Рузвелт подарява инвалидната си количка на чаршафосаният крал, докато Чърчил му дава златен Ролс-Ройс.
   Просто САЩ надцакват Албиона в ухажването на рязанта карабина.

   nemo malus felix, minime corruptor.
  59. 59 Профил на angevins
   angevins
   Рейтинг: 824 Неутрално

   До коментар [#58] от "СДС":

   Дарт Вейдър Америка и Англия са едно. По скоро са майка и син.

   ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  60. 60 Профил на СДС
   СДС
   Рейтинг: 1319 Неутрално

   До коментар [#59] от "angevins":
   Ама кой е отгоре?

   nemo malus felix, minime corruptor.
  61. 61 Профил на angevins
   angevins
   Рейтинг: 824 Неутрално

   До коментар [#60] от "СДС":

   Според мен Англия.

   ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  62. 62 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#53] от "protivbspdpsatak":Много си скаран с това кой къде се намира в Сирия. Не просто скаран ами комично информиран. Не просто комичен, ами направо за съжаление, защото се хвалиш с тоталната липса на понятие по темата... Нусра има в Дамаск. Нусра има в Идлиб. И в провинция Идлиб. Нусра е най голямата сила, ИД са на изток, вече нямат присъствие около големите градове на Сирия в Централна и Западна Сирия. Освен едно парченце земя в Южна Сирия, до Дераа. Нусра също са сунити откачалки. Като онези от 11.09.2001-ва. Като Осама бен Ладен... А по темата- световния ислямски тероризъм в днешно време е дело на сунити. Мисля повече да не те просвещавам, ще оставя да ти се смеят хората.:)
   —цитат от коментар 55 на diegos


   Хахаха...Продължаваш да си невеж!ИД или ИДИЛ или ДАЕШ както и да ги йаричаш е едно и също!ИД и Ал Кайда си сътрудничпат отдавна в Сирия.ИД присъстваха в провинция Дамаск,и владееха много селища там!Сега най-голямо присъствие имат Ан Нусра,но има и бойци от ИД!Но както ти казах си невеж , неинформиран и манипулиран и за това не го знаеш!ИД сега се активизива в Дамаск,и това се видя преди няколко дена с извършен атентат!Там в Дамаск има клетки които се активизират!Така,че ще си умреш невеж и неук!Много хора в форумите ми пишат за теб,че си невеж,но аз го знам от първа ръка!А и скоро пак ще заглъхнеш заради обиди !Хем си невеж,но и невъзпитан!Направо имаш махленско или по точно чобанско държане и изразяване!Така,че БАН-ът ти е в кърпа вързан,и ще ти дойье много скоро!Не разбра ли ,ще с мен шега небива!Не си ми нито на акъла, нито на парите!Като ги няма майка ти и баща ти какво ще правиш????

  63. 63 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#53] от "protivbspdpsatak":Много си скаран с това кой къде се намира в Сирия. Не просто скаран ами комично информиран. Не просто комичен, ами направо за съжаление, защото се хвалиш с тоталната липса на понятие по темата... Нусра има в Дамаск. Нусра има в Идлиб. И в провинция Идлиб. Нусра е най голямата сила, ИД са на изток, вече нямат присъствие около големите градове на Сирия в Централна и Западна Сирия. Освен едно парченце земя в Южна Сирия, до Дераа. Нусра също са сунити откачалки. Като онези от 11.09.2001-ва. Като Осама бен Ладен... А по темата- световния ислямски тероризъм в днешно време е дело на сунити. Мисля повече да не те просвещавам, ще оставя да ти се смеят хората.:)
   —цитат от коментар 55 на diegos


   Можеш ли да четеш на български бе "специалисте" по близкоизточните въпроси!Нямало било ИД в Дамаск.Нямах намерение да ти отварям очите с факти и доказателства,но понеже си упорито невеж смятам,че ще направя едно добро дело да ти проблесне истината.И размърдай мозъчните, сиви клетки(ако ги имаш разбира се). http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/1608925

  64. 64 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#53] от "protivbspdpsatak":Много си скаран с това кой къде се намира в Сирия. Не просто скаран ами комично информиран. Не просто комичен, ами направо за съжаление, защото се хвалиш с тоталната липса на понятие по темата... Нусра има в Дамаск. Нусра има в Идлиб. И в провинция Идлиб. Нусра е най голямата сила, ИД са на изток, вече нямат присъствие около големите градове на Сирия в Централна и Западна Сирия. Освен едно парченце земя в Южна Сирия, до Дераа. Нусра също са сунити откачалки. Като онези от 11.09.2001-ва. Като Осама бен Ладен... А по темата- световния ислямски тероризъм в днешно време е дело на сунити. Мисля повече да не те просвещавам, ще оставя да ти се смеят хората.:)
   —цитат от коментар 55 на diegos   Двадесет души загинаха и десетки бяха ранени в атентат с кола бомба в Дамаск
   2 юли 2017 / 21:57
   NF 21:57:31 02-07-2017
   NN2156NF.003
   Сирия - Дамаск - атентат /актуализиран вариант/

   Двадесет души загинаха и
   десетки бяха ранени
   в атентат с кола бомба в Дамаск


   Дамаск, 2 юли /БТА/
   Двадесет души загинаха и десетки бяха ранени днес в атентат с кола бомба в източната част на Дамаск - най-кървавото нападение от месеци насам в сирийската столица, предаде Ройтерс.
   Това съобщи министерството на външните работи на Сирия в писмо до генералния секретар на ООН и председателя на Съвета за сигурност на организацията, цитирано от сирийската информационна агенция САНА.
   Силите за сигурност са преследвали тази сутрин три коли, отправящи се към центъра на Дамаск. Те унищожили две от тях, но шофьорът на третата успял да стигне до квартал Баб Тума до Стария град и я взривил.
   Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за 21 загинали, сред които 7 войници от правителствените сили и съюзническите паравоенни формирования, както и трима атентатори самоубийци, които са шофирали натоварените с експлозиви автомобили.
   Атаката в центъра на сирийската столица бе извършена малко преди хората да тръгнат на работа в първия работен ден след голям мюсюлмански празник, отбеляза Асошиейтед прес.
   Такива атаки са относително редки в Дамаск, седалището на властта на президента Башар Асад, който направи няколко публични появи миналата седмица - демонстрация на нараснала увереност след над шест години военни действия срещу бунтовниците.
   Никой засега не е поел отговорност за нападението. В града през март бяха извършени на два пъти самоубийствени нападения, за едното от които пое отговорност "Ислямска държава", а за другото - ислямисткия бунтовнически съюз "Тахрир аш Шам".
   /ЛМ/

  65. 65 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#53] от "protivbspdpsatak":Много си скаран с това кой къде се намира в Сирия. Не просто скаран ами комично информиран. Не просто комичен, ами направо за съжаление, защото се хвалиш с тоталната липса на понятие по темата... Нусра има в Дамаск. Нусра има в Идлиб. И в провинция Идлиб. Нусра е най голямата сила, ИД са на изток, вече нямат присъствие около големите градове на Сирия в Централна и Западна Сирия. Освен едно парченце земя в Южна Сирия, до Дераа. Нусра също са сунити откачалки. Като онези от 11.09.2001-ва. Като Осама бен Ладен... А по темата- световния ислямски тероризъм в днешно време е дело на сунити. Мисля повече да не те просвещавам, ще оставя да ти се смеят хората.:)
   —цитат от коментар 55 на diegos


   Последното изречение само да прочетеш,и ще ти проблесне в мозъка!Винаги ще те затапвам,затото е лесно.Тука в форумите има наистина информирани хора,но ти за съжаление не си такъв.Голям смях пада с теб,защото иначи си упорит в своите глупости!

  66. 66 Профил на efw42682532
   efw42682532
   Рейтинг: 471 Неутрално

   До коментар [#55] от "diegos":

   иначе

  67. 67 Профил на Bojidar Vasilev
   Bojidar Vasilev
   Рейтинг: 329 Неутрално

   Проблемът не е само СА , Иран , Катар или друга страна , проблемът е Исляма който си е терористична идеология а тия страни са менторите на всичко ислямско , следователно са виновни за целия терор

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK