Защо случаят с 11-месечния Чарли Гард стана световна новина

Защо случаят с 11-месечния Чарли Гард стана световна новина

© twitter.com/HeartNWNewsОт няколко месеца родителите на 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване, водят съдебна битка срещу спирането на животоподдържащите му системи.


Те искат да подложат сина си на експериментално лечение в САЩ. От лондонската болница, в която е Гард казват, че лечението няма да му помогне. Според лекарите работата на животоподдържащите системи единствено ще удължи неговото страдание.


Чарли Гард е болен от изключително рядко генетично заболяване, което води до прогресивно отслабване на мускулите и мозъчно увреждане. В целия свят са известни са само 16 случая на Синдрома на изчерпване на митохондриална ДНК.
На 3 март юристът на болницата иска от съда решение да бъдат изключени апаратите, поддържащи Чарли. Обжалването на родителите беше отхвърлено на всяка съдебна инстанция във Великобритания и стигна до Европейския съд за правата на човека. След като спешно разгледа случая, на 27 юни съдът обяви, че е съгласен с британския Върховен съд и позицията на лекарите.


На 30 юни от болницата, в която се грижат за детето, обявиха, че все пак ще удължат работата на животоподдържащите системи за неопределено време, за да може родителите да се сбогуват със сина си.


По това време казусът вече бе известен по света. Родителите на Гард събраха необходимите 1.3 милиона паунда за експерименталното лечение в САЩ чрез онлайн платформа за набиране на средства, където до момента са постъпили над 83 хиляди дарения.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и папа Франциск подкрепиха искането на родителите в "Туитър". Папа Франциск написа, че "защитаването на човешкия живот, особено, когато страда от заболяване, е дълг, който Бог възлага на всички". Тръмп пък заяви, че "ако можем да помогнем на Чарли Гард, според желанието на нашите британски приятели и папата, с удоволствие ще го сторим".


След реакцията на папата детската болница "Бамбино Джезу" в Рим, която е собственост на Ватикана, обяви, че е готова да приеме Гард и да го държи на животоподдържащи системи, докато родилите му вземат решение за лечението му. Лондонската болница, която се грижи за Гард отказа предложението. Адвокатът на семейството намекна, че болницата може да бъде обвинена в незаконно задържане и отнемане свободата на бебето.


Външният министър на Великобритания Борис Джонсън пък заяви, че няма как Гард да бъде преместен в болницата във Ватикана заради законови пречки. Според него е "правилно, че решенията продължават да се взимат според експертно медицинско мнение, поддържано от съда", което е "в интерес на Чарли".


Междувременно обаче говорител на Тръмп заяви, че по време на предстоящия форум на Г-20 той ще повдигне въпроса за лечението на Гард пред министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Вчера тя заяви подкрепата си за решението на лекарите.


Според британския професор и експерт по генетика Робърт Уинстън родителите на Гард трябва да могат да взимат решения, свързани със здравето на сина си, но е много важно и вслушването в мнението на медицинските специалисти.


В предаването Good Morning Britain Уинстън също заяви, че лондонските лекари са направили "етично решение" въз основа на дълбоките си познания за заболяването на Гард. "Това е болница с много голям опит в митохондриалните заболявания, а болницата [в Рим] никога не е публикувала нищо, свързано с тях", каза той.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  " Родителите на Гард събраха необходимите 1.3 милиона паунда за експерименталното лечение в САЩ чрез онлайн платформа за набиране на средства, където до момента са постъпили над 83 хиляди дарения."
  Хората дават пари, но каузата е предварително загубена. Не е ли по-добре да се дадат тези пари там, където има реални шансове за успех? Да се спасят други животи, които има шанс да бъдат спасени?

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Трябва да се пробва всеки шанс, дано лечението в САЩ е успешно !

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Това е вече въпрос на избор.Родителите са избрали да опитат и последния шанс.

 4. 4 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Първият лекар, който ми каже, че ще убие детето ми, дори шансът на новото лечение да е 0.00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001%...шансът лекаря да е на животоподържащи системи до 3 минути е почти 100%.

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":

  понякога е добре да се инвестира в принципни каузи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Любопитно

  До коментар [#5] от "abdelhaqq":

  ''понякога е добре да се инвестира в принципни каузи. ''
  А ЗНАЕТЕ ЛИ ПРИНЦИПНО , САМО ДОКАТО ЧЕТОХТЕ ТАЗИ СТАТИЯ - колко деца измряха от лечими болести!?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Социализирана медицина!
  И не ги е срам всички тия хора. Срам, срам за нашия ЕС. Британия отдавна е заминала.

 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  възможно е. и какво? тези пари ще спрат това да умират от лечими болести ли? светът не може да поеме "разхищение" в размера на тия пари ли? ако тия пари ги имаше, неинвестирани в неизвестния досега Чарли, щяха непременно да отидат за децата, болни от лечими болести ли? вие колко дарихте за тези деца? кой сте Вие да държите сметка на хората за кои от всичките болни деца ще инвестират парите си? ако има принципно решение за един Чарли относно правото му на живот в очите на родителите му, това ценно ли е за Вас или не?

  най-обичам тия приказки а ла Евангелието:

  "И когато Той беше във Витания, в къщата на Симона Прокажени, и седеше на трапезата, дойде една жена, която носеше алабастрен съд с миро от чист, драгоценен нард, и, като счупи алабастрения съд, възливаше върху главата Му. А някои негодуваха и казваха помежду си: защо стана това прахосване на мирото? Та то можеше да се продаде за повече от триста динария, и парите да се раздадат на сиромаси. И роптаеха против нея."

  та зер. не негодувайте извън мярата на собствената Ви щедрост и форумна милозливост.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Британците се излагат. Ама фашизма е тръгнал от тях не съм изненадан.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Любопитно

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  А така - дойдохме си и на думата, че проблемът на бедните си е техен, а проблемът на богатите е на всички!!!
  И какво общо видяхте между Христос и 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване, че не схванах!?

  [email protected]
 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  проблемът е, че нямате право да търсите на това кой кога за какво си дарява парите. очевидно е, че не може за всичко да се дарят от всички.

  какво общо ли? това, че винаги ще се намери някой да дудне "защо се прахосаха тия пари". обикновено от завист.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Неутрално

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  Не е ''обикновено от завист.'', защото не мисля, че някой нормален може да завижда на 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване,а от липса на здрав смисъл в подобни рекламни ''акции''!!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  обикновено от завист е не по Чарли, а по онези, които имат абсолютно неприкосновеното право да дарят парите си - колкото и когато искат - за това или онова дете в страдание. без да им се търси сметка а ла "защо се прахосаха тия пари".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Без експериментални лечения никога нямаше да има лечение на каквито и да е болести.

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Хората, дарили пари за лечението на детето са искали да помогнат точно на това дете, макар и да са знаели, че болестта е рядка и със сигурност дори този еспериментален метод в САЩ няма да помогне. Но въпреки това са дали пари за каузата, кой си ти, че да критикуваш тяхното решение къде и как да си харчат собствените пари?
  По твоята логика, докато ти храниш децата си, поне 1000 някъде из Африка са умрели от глад, означава ли, че трябва да оставиш и твоите без храна, поради криворазбрана солидарност?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Ами не, авер - не извъртайте темата - изобщо никой не се интересува от тези, които ги бодат мангизите и гузната съвест, а се пита защо единичен случай е нещастие , а смъртта на милиони - статистика!!!!

  [email protected]
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Май си тръгнал да разясняваш основни принципи на филантропията за харченето на "целеви" (restricted) и "общи' (unrestricted) фондове с ясно изразено и договорно записано желание на дарителя. Доста непосилна задача, често ми се налага да обяснявам защо пари дадени от дарител за нова сграда например не могат да се похарчат за заплати на колегите :-)

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Смятам, че решението на болницата да изключат системите на детето, въпреки че са намерени пари и съществува експериментално лечение, за абсурдно и нямащо нищо общо с хуманността. Слушах един лекар, който оправда решението с това, че всеки човек, дори и бебе, имал право да си отиде от този свят достойно и без излишни страдания, а лечението на Чарли било много болезнено и без успех, затова те "хуманно" искали да го освободят от мъките. Направо ми се прииска да счупя телевизора, след като чух това.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Случая е световна новина,защото Чарли е от Англия,а не от Непал или Горна Волта!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Оп - извинявайте това недоразумение, че съм си пуснал коментар към себе си е от новия велик дизайн на форума - коментар 16 е към вас!

  [email protected]
 21. 21 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#1] от "proza":

  А не е ли най-добре да спрете да гледате в джобовете на хората и да не им давате акъл на кого да помагат?

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  същата история постоянно и при мен. "защо еди кои си пари се похарчиха заради това". еми, елементарно е - щото са били...отделени за това. и ако някой иска да търси сметка за това, без да е страна в тези взаимоотношения, прав му път. става жалък.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  то не че има значение...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bicho Raro":

  аха.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 229 Разстроено

  "1.3 милиона паунда за експерименталното лечение в САЩ"
  Колко долно същество трябва да си, за да поискаш такава сума от нещастните родители, за да си правиш експерименти.

 26. 26 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Чарли Гард е болен от изключително рядко генетично заболяване, което води до прогресивно отслабване на мускулите и мозъчно увреждане.
  -------------------
  Защо мъчите детето?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Това е вече въпрос на избор.Родителите са избрали да опитат и последния шанс.
  ----------------
  Шанс за какво ?
  Да удължат мъките и страданията му?
  Защото очевидно с такава диагноза няма да стане чудо.
  Никому не пожелавам такъв избор, но понякога достойното е да преодолееш егоизма си и да спестиш болките и страданията на ближния си, колкото и да боли от това.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#26] от "qwertqwert":

  "Защо мъчите детето?"
  Сещам се за един стар американски филм, който и разстройва, и тласка към размисли - "Чий е този живот все пак?" В него човек на зряла възраст, пълен инвалид, но с неувреден мозък, иска да сложи край на живота си.
  А Чарли няма даже възможност да изрази мнение. Спомняте си лат. сентенция Dum spiro, spero, нали. Надяват се на чудо родителите на това болно детенце, защото са родители и трябва да вярват. То е от обич, не от егоизъм. Тяхната удавническа "сламка" е това експериментално лечение. Аз поне, също майка на син, мисля така.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  За родителите е много трудно да приемат, че понякога изход няма. Британските лекари би трябвало да им дадат шанса да опитат и последното възможно в САЩ, иначе не биха си простили, че не са направили всичко за детето ти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bramasole":

  То е от обич, не от егоизъм.
  ------------
  Обичта не изключва егоизма.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 31 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  И защо се политизира случаят?
  Другите родители с болни деца не са ли и те хора? А защо тогава Тереза Мей и Папата не се занимават с проблемите и на техните деца?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Диагнозата на проф. Стивън Хокинг е поставена когато е бил на 21 години и според лекарите са му оставали 1-2 години живот. Диагнозата - амиотрофична латерална склероза не е сгрешена, но той е още жив. Вече е на 75 години.

 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#4] от "volrath":

  Владо Плацентата?

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  социалиста има дълбокото вътрешно убеждение, че той знае най-добре как и какво, за това трябва той да разпределя на хората парите. Имам един приятел със социалистически наклонности и все цепи нещо по темата кой за какво си харчи парите ненужно

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Няма абсолютно никакво оправдание решения от този характер да са оставени на лекари и чиновници, а не на родителите. Като са толкова сигурни че са прави, защо крият имената на взелите решението? Аз ако съм сигурен, че имам право да взема дадено решение не бих се крил. Ама те са гузни, защото знаят, че това е държавен произвол. Казват на всички англичани, че нямат никакви права над децата си - всичко е иззето от държавата-майка. А тая патка Мей даже се съгласява - после се чуди що едва не загуби изборите....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Айде да не съдим толкова категорично. Не сме достатъчно информирани.

 37. 37 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Правата на роделителите върху децата им не следва да се разпростират върху здравето на тези деца, особено когато го застрашават и когато медицинското мнение - колективно - е срещу родителското такова по въпроса за това кое е по-добре за детето. Родителите на са квалифицирани да вземат подобен род решения самостоятелно. Да не говорим, че в конкретния случай всички съдебни инстанции в ОК и Европейския Съд са се произнесли на страната на лекарите. Всичко останало е плямпане ала селския хоримак.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Айде да не съдим толкова категорично. Не сме достатъчно информирани.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":Всичко останало е плямпане ала селския хоримак.
  —цитат от коментар 37 на asbroad


  Само дето пропускате една малка подробност. Че тук не става дума за избиране между две лечения. Англичаните искат да убият детето, защото не могат да го излекуват. Родителите искат да му се даде още един шанс. Ако вие двамцата държите някой друг да решава кога ще умрат децата ви - никой не ви спира. Някои хора обаче смятаме, че не е работа на държавата да го решава това. Просто не е. Както казах - ако на вас ви е по-лесно, оставете някой цървул да определя тези неща за семействата ви, никой не ви пречи. Тук родителите искат друго и са в пълното си право. И за разлика от теб и Дневник Роси, аз следя този случай от доста време и повярвай ми - доста добре съм се информирал.

  П.П. Asbroad - за селския хоремаг ще говориш на майка си и баща си, разбра ли? Проявявай малко възпитание когато си пишеш с непознати. Айде че ми е писнало от недорасляци дошли да се себеутвърждават във форума като пускат лафчета от гаражните кафенета по крайните квартали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Значи подкрепям един човешки живот и получавам 12 минуса. Мъка ми е за тази страна ... Ако минусите се дължат на втората ми забележка още повече защото нямате представа от историята. Но няма да ви обяснявам сега за произхода на евгениката и идеята за превъзходството на бялата раса, за Бурските войни, за индийския геноцид , за геноцида в Тасмания......

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 40. 40 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не мога да не забележа принципната прилика на някои от коментарите с тези в БЛИЦ например. Само дето тук са в малко по-"изискан" тон спрямо приматите там. Но все пак - образованието друго, душата - същата...
  Какво имам предвид - под статията за същото дете там коментарите масово бяха как гнусните еврогейове си дават парите за въпросното дете, понеже било еврогейско изчадие, докато милиарди и трилиони деца от третия свят мрат заради еврогейската алчност. Спомням си друга статия едно време, където в Европа и/или Америка чрез кампания бяха събрали доста средства за някакво дете от Бангладеш, Шри Ланка или нещо подобно. Там пък коментарите бяха как еврогейовете, изгубили вече съвсем ума си от толерастия и педерастия, си дават парите за някакво мръсно мангалско чаве, докато техните деца бивали избивани по улиците на Гейропа от мигрантите-ислямисти...
  Та идеята е, че когато душата ти е черна, тя си е черна.

 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#37] от "asbroad":

  Ти май не си даваш сметка, че това решение на съда отваря опасен прецедент. По принцип одобрявам евтаназията, но само ако неизлечимо болният я пожелае или, ако не е в състояние да го стори (примерно в кома или с тежко мозъчно увреждане) то тогава роднините могат да го сторят вместо него. В случая с бебето, родителите не искат да го оставят да умре, преди да е изчерпана всяка възможност за лечение, колкото и минимална да е тя. И тогава се намесва държавата, която изземва правото да решава вместо най-близките роднини. И, ако сега това мине, следващият път може да си ти, примерно, (да не дава Господ) да си неизлечимо болен, но въпреки липсата на лечение да искаш да изживееш всичко, което ти остава, въпреки болките и тогава държавата да реши да те отърве от страданията ти и да ти дръпне шалтера. Помисли върху това.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":
  Това, че англичаните искали да "убият детето" не е най-точно. Това дете е тежко болно и на животоподдържащи системи и засега лечение няма. Предлага се експериментално лечение, за което не се знае дали въобще ще помогне.
  "In the opinion of the professionals at GOSH, Charlie will never breathe unaided, or swallow food, and he has little or no awareness of the world around him. He cannot see, hear or feel. He also reportedly has fits that are difficult to control."
  Т.е. състоянието на мозъчно увреждане е необратимо. Освен това няма доказателства, че лечението ще помогне или поне ще спре необратимото влошаване.
  Родителите се надяват на чудо, което да спаси детето им. Разбираемо е, трудно биха приели жестоката истина, че детето им е обречено.

 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Любопитно

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  Пък да бяхте го цитирали и вярно.

 45. 45 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Гневно

  Кои сме ние, че да определим кога един живот трябва да бъде прекратен, защото е непълноцен? Има право да го стори човекът, който живее този живот, или неговите близки, когато той не е в състояние да го направи! Държавата може да има думата, само ако се изисква тя да даде парите за експерименталното лечение, но в случая не е така! Болницата не иска да даде детето на другата болница, сакън да не се окаже, че тя е по-добра и въпреки липсата на известност в областта, може да направи нещо за здравето на детето!
  Пак питам, какъв е критерият, че един живот трява да бъде прекратен? Колко сериозна трябва да е малформацията или генетичното увреждане? Ако кажем 'Тези, които са по-болни от това и това състояние, трябва да умрат', с какво сме по-добри от древните спартанци, които хвърляли недъгавите бебета е пропастта?
  Това е частно решение, а не обществено, доколкото никой не иска обществото да плаща за това бебе и лечението му! Правото на решение е частно, а мнението ни е ирелевантно!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#44] от "koko65bg":

  ми Синодалното. не съм виновен, че са го превели така.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#37] от "asbroad":

  а, я. колега, как е гей кръжокът по научен атеизъм напоследък :)

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Преди няколко години в ЮК същата държава беше одобрила насилствено оперативно израждане на бременна италианка, която имала нещастието ДС получи пристъп на психично заболяване докато е била в ЮК по работа. Пристъпът не е бил свързан по никакъв начин с нараняване на нероденото дете. Детето й е отнето веднага и в последствие дадено за осиновяване на английско семейство, въпреки борбата на майката и нейното семейство.
  Сега същата тази държава държи да прекрати живота на дете въпреки че някой се наема ДС опита да го спаси без да иска пари от нея.

  Няма да се изненадам ако се окаже, че в двата казуса психопатът съдия е един и същ...
  Доста отвратително.

 49. 49 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Преди няколко години в ЮК същата държава беше одобрила насилствено оперативно израждане на бременна италианка, която имала нещастието ДС получи пристъп на психично заболяване докато е била в ЮК по работа. Пристъпът не е бил свързан по никакъв начин с нараняване на нероденото дете. Детето й е отнето веднага и в последствие дадено за осиновяване на английско семейство, въпреки борбата на майката и нейното семейство.
  Сега същата тази държава държи да прекрати живота на дете въпреки че някой се наема ДС опита да го спаси без да иска пари от нея.

  Няма да се изненадам ако се окаже, че в двата казуса психопатът съдия е един и същ...
  Доста отвратително.

 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Ехо, морализаторите, я прочетете официалното становище на болницата и тогава коментирайте със своята избирателна етика.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Весело

  До коментар [#37] от "asbroad":

  Заинтересува ме думата "хоримак" в употребеното от вас съчетание "селския хоримак".
  Добре е да се знае, че този неологизъм в първоначалното си значение е "ХОтел-РЕсторант-МАГазин", нещо като идея за старите български страноприемници в условията на ранния социализъм (Русе 1947-1950). Тази идея обаче бързо пропада и остава само "кръчма- магазин", в последствие само "кръчма" - ХОРЕМАГ.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4012 Весело

  До коментар [#51] от "daskal1":

  А народният превод на тази дума беше ХОРа влизат МАГарета излизат!

  klimentm
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  "Външният министър на Великобритания Борис Джонсън пък заяви, че няма как Гард да бъде преместен в болницата във Ватикана заради законови пречки. Според него е "правилно, че решенията продължават да се взимат според експертно медицинско мнение, поддържано от съда", което е "в интерес на Чарли"."
  Това не го разбирам.Чарли Гард като всеки човек има право да пътува свободно.Като малолетен го представляват родителите му.Ако пътуването би застрашило живота и здравето му или би накърнило по друг начин интересите му разбирам държавата да се противопостави.Но в случая няма такова нещо.Дори експерименталното лечение да не помогне,което е твърде вероятно ,опита не би му навредил.И е цинично държава,която не признава правото на активна евтаназия по волята на пациента да налага напрактика пасивна евтаназия против волята на Чарли,представляван от родителите му.Освен това не съм забелязал Великобритания толкова активно и агресивно да защитава деца от родителите им при пътувания в несигурни страни или в такива,в които правата им и завръщането им не са изложени на риск.Както и да налага" експертно медицинско мнение" в случаите на малоумни и опасни за децата решения по здравни въпроси на родители йеховисти ,антиваксъри,вегани и т,н.

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#49] от "lacrima":

  По такъв казус са се произнесли няколко съдии.

 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Пропуснах да отбележа: С този си туйт Доналд Тръмп за пореден път доказа, че има морал на охлюв.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK