Европейският съюз рискува "перфектна буря", ако разчита на Либия в борбата с мигрантската криза

Европейският съюз рискува "перфектна буря", ако разчита на Либия в борбата с мигрантската криза

© Stefano Rellandini, ReutersЕвропа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море, като разчита на Либия да съдейства и да ограничи броя мигранти, които се опитват да достигнат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се казва в разпространен днес доклад на "Амнести интернешънъл". Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти.


Обръщайки се към Либия, затънала в хаос страна, която е отправна точка за опасното пътуване, Европейският съюз създава "Перфектна буря". Така е озаглавен и докладът на "Амнести", според която отчаяните мигранти са изложени на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането в Либия.


От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са загинали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се казва в доклада, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство. Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да достигне или надхвърли дошлите през 2016 г. 181 400 души, които бяха повече, отколкото в предишните две години, се казва в доклада.
ЕС трескаво търси начини да се справи с кризата, обръщайки се към Либия, където има две съперничещи си правителства и от която очаква помощ за спиране на заминаващите. ЕС набляга на екипирането и обучаването на либийската брегова охрана и военноморски сили за морски спасителни операции, за да играят водещата роля в борбата с мрежите за трафик и контрабанда.


"Амнести" заяви, че е "изключително проблемно" да бъде безусловно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се спазват, а за бреговата охрана има сигнали за насилие и дори контрабанда. Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници". Експертна комисия на ООН за Либия впоследствие потвърди, че в случая са били замесени двама служители от бреговата охрана.


През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".


"Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително. Безотговорно е ЕС да разреши някои спасителни операции, за които знаем, че са неадекватни, и да рискува човешки животи", каза в интервю в Брюксел Айвърна Макгауан, ръководител на отдела за европейските институции на "Амнести интернешънъл".
Най-лошото може да остане незабелязано, каза Макгауан. "Хората, които са карани обратно в Либия, биват връщани в незаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и друг немислим тормоз", каза тя.


В доклада се казва, че неправителствените организации трябва да продължат да участват в спасяването на мигранти, макар "Амнести" да заявява, че това е задача на правителствата. Организацията не споменава отправената неотдавна заплаха от претоварената Италия да забрани на някои НПО да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.


Според "Амнести" е спешно необходима "многонационална хуманитарна операция" под контрола на Италия, а на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове.


"Амнести" не е единствената организация, което е разтревожена от идеята да се разчита на Либия за облекчаване на европейската мигрантска криза. Директорът на издирвателно-спасителните операции на "Спасете децата" Роб Макгиливрей заяви, че спасени мигранти разказват за преживени ужаси в Либия, включително сексуални посегателства, продаване на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане. "Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.


Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос неотдавна призна на пресконференция в Париж, че ЕС се опира на страна, която е "в много несигурна ситуация".


Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече усилия и да проявят добра воля, за да се помогне на Италия и Гърция да се справят с нарасналия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".


ЕС пое ангажименти да облекчи мигрантския натиск над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са направили опасното пътуване през Средиземно море, но няколко страни в Източна и Централна Европа са проявили малко или никакво желание да го сторят. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6631 Неутрално


  Европейският съюз от тъпизъм и солидарност разчиташе на САЩ , ама се навря не в перфектна буря, ами в предизвестена смърт!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "отчаяните мигранти са изложени на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането в Либия."

  Да си седят вкъщи тогава, мнозинството са икономически мигранти, които нямат право на убежище така или иначе.

 3. 3 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове."

  После да не се обиждат, когато биват с право обвиняване, че съдействат за инвазията в Европа. Не, не може всеки, потопил пръстче до либийския бряг, да бъде на издръжка на европейския данъкоплатец, не разбирам защо тази концепция е трудна за проумяване от някои.

  Веднъж стъпили тук е изключително трудно да бъдат върнати където и да било, затова най-доброто решение е да не им се позволява да пристигат. Като се затвори водното такси тъкмо няма да има и удавени, а и ентусиастите да прегазят каквото е останало от Либия и да станат жертви на "нечовешко отношение в лагерите за задържане" там ще спадне.

 4. 4 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Пращайте бойна флота на ЕС и никакво пропускане на кораби и лодки в териториални води на Европа. Иска се здрав разум, а не празни лозунги за права. С тези глупости за човешките права цяла Африка ще се изсипе в ЕС. Какво ще кажете и за задълженията?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6631 Неутрално

  ''отчаяните мигранти '' ще превземат Европа, а пък ЕС да разчита, ако иска на Либия, ако и кеф на Турция, а може да се оплаче и на арменския поп!!!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  М-да. Доказват любимата мисъл на Айнщайн, че две неща са безкрайни: Вселената и човешката глупост. Прочие, за първата не е сигурно.

  Но не е само глупост явно. А тежка зловредност. И даже се знаят вредителите. Явно, въпросът се нуждае не от временно, а от окончателно решение.

  Бъдете здрави!

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1863 Разстроено

  Няма го полковника !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Няма лошо да ги спасяват. Ама да ги връщат в Либия.

  Стоварват ги на някое пристанище и да се грижат там за тях. Що трябва в Европа да се грижат за тях и да им плащат правителствата.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3919 Любопитно

  Турция е прекалено сигурно място за бежанци . Заради това на Брюксел му е нужна страна като Либия , която да не е в състояние да задържа никой .
  Това още веднъж доказва тезата ,че именно Европа създава условия за дърпане на бежанци към нея !
  До коментар [#5] от "karabastun":

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3919 Любопитно

  Не, не може всеки, потопил пръстче до либийския бряг, да бъде на издръжка на европейския данъкоплатец, не разбирам защо тази концепция е трудна за проумяване от някои. 
  =========
  Гледаш от неправилния ъгъл , и затова никога няма да го разбереш .
  До коментар [#3] от "nemeria":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Както и да го гледам амнести и подобни идиоти (по-вероятно мошеници) са основните трафиканти. Що никой не ги прибира? И по скромното ми мнение намесвайки се в териториалните води на Либия извършват престъпление там. Съответно трябва да бъдат съдени в Либия. И там да си лежат присъдите.
  Крайно време е да се спазват законите.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6631 Любопитно

  До коментар [#6] от "m.konstantinov":

  Окончателното решение, колкото и да си пишем неща - които са ясни за всеки нормален човек, както е ясно - ЗАВИСЯТ САМО ОТ ГЕРМАНЦИТЕ!!!

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  От целия рев на Амнести разбрах, че ЕС е виновен на нарушаването на човешките права в Либия. И затова ЕС е длъжен да спасява тези хора от изтезания, като ги приема и храни на своя територия. Не е ясно как ЕС е длъжен да спасява тези хора, щом те не идват от страни с гражданска война и очевидно не са преки съседи на европейските държави. Но няма и смисъл да търсим логика в думите на Амнести, защото тази организация е нещо като "глобален БХК". Страните от ЕС да не слушат наглите правозащитници, ами да си обучават либийските власти. Дори е хубаво и европейски граничен патрул да има около Италия, Гърция и Малта. За провалилите се емигранти, които са искали да се преселят в Европа - пустиня голяма. Либийците да ти пращат направо там и да не се занимават повече. А който оцелял в пустинята - оцелял. Всеки е тръгнал на свой риск.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Ами в Либия имаше един - май Кадафи се казваше - който перфектно спираше всякакви африкански хлебарки да пълзят към Европа. Може да е бл диктатор, но Либя бе спокойна и сигурна държава.
  Ама май го убха в името на демокрацията.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Единственият вариант е армейска групировка на ЕС да дебаркира на либийския бряг и да създаде зона за концентрация на бежанците, където да се устроят лагери в които да живеят до завръщането ив в страните от които са избягали.Разходите за издръжка да се поемат солидарно от ЕС и арабските петролни държави.Стандарта който да се осигурява не трябва да надхвърля минимума определен в държавен документ на най бедната европейска страна.Икономически имигранти да се приемат само от европейски държави-украйна, сърбия, молдова, македония и т.н.И без това се дават пари за издръжката на стотици хиляди войници в ЕС-поне да свършат някаква работа военните.Същото да се изпълни и към другите държави през които минават мигрантите и не ги спират.При отказ на държавите-авиационни удари по ръководителите им и т.н.

 16. 16 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 383 Неутрално

  В тези лагери да се изселят емигрантите неевропейци намиращи се в момента в Европа.Хайки, филтрация, ликвидация на заподозрените в ислямски фанатизъм и на оцелелите-товарене в самолетите на ввс и преселване в лагерите.

 17. 17 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgd":

  В текста ти заместих "Либия" с "България", "Кадафи" с "Бай Тошо" и "африкански хлебарки" с "български просяци и джебчии" и пак ти се получи добре.

  Странно но: хем си прав, хем по-добре да не се беше обаждал.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Е това вече е безподобна наглост. Тия директно казват, че всеки дето се топне в Средиземно море трябва да бъде взиман в Европа. Евалла на либийската брегова охрана, че все пак успява да върне някой въпреки усилията на разни като тия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на dvalchinova
  dvalchinova
  Рейтинг: 412 Гневно

  Чета и немога да повярвам на очите си - това "спасяване" на емигранти не е по-различно от т.н. "каналджийство", което тече по сухопътните граници на Европа от няколко години.
  Италия изнемогва вече от наплива, ежедневно медиите ни промиват мозъците как трябва да приемем и интегрираме тези хора, които идват тук единствено и само за да се възползват от щедрите социални системи на някои европейски държави, ЕС вече дори заплашва със спиране на европейски фондове на страни отказващи да приемат определените квоти...

  Не разбирам каква е целта да подмениш населението на ЕС с хора - паразити, но явно новият ред за Европа е вече начертан и се изпълнява по план.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Весело

  "През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация."

  Ау, либийската демократична охрана пречи на каналджийски бизнес на каналджиите!

  "да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането в Либия."
  Какви нарушения на човешките права бълнуват тия каналджии!? Моамар Кадафи е убит, диктатурата е заличена, демокрацията е внесена в пълна сила дори новото правителство е признато от търговците на демокрация.
  Либийци не могат да бягат от демакрацията, установена в Либия от най-големите демократи. А за мигрантите, пристигнали в Либия, ООН е отпуснао средства за "бежански лагери". Тия пари къде отиват?

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#17] от "iazdakaja":

  ""африкански хлебарки" с "български просяци и джебчии" и пак ти се получи добре."
  Да де, ама "българските просяци и джебчии" ги връщат със самолети от Париж, други ги издирват от Варшава заради един крем за ръце; трети не ги допущат да "работят клиентите" в градския транспорт на Норвегия.
  И никоя европейска държава не е проявила солидарност с "ромската интеграция", а е оставена само на България и Румъния. И грантове се отпускат само на просяците в България, включени във фондации като БХК или "Америка за България". Явно грантовете са малки щом са тръгнали да се занимават с каналджийство и руга контрабанда.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  А не е ли по-лесно, корабите, които сега ги спасяват и ги водят в Италия , да ги връщат в Либия, хем е по-близко.

 23. 23 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Защо Европейският съюз трябва да спасява когото и да било! Нали негрите си създадоха държави, в които бял човек не стъпва! Да си се спасяват в Зимбабве, ЮАР, в Нигерия, в Сомалия и т.н.т. А сирийците, афганистанците и другата ислямистка паплач да си живеят в Идил, в Саудитска Арабия, Катар, Севрна Корея, Русия, Иран, Индонезия, Малайзия и т.н.т. Палестинските получовеци да напуснат свщената територия на Израел, а мюслитата Европа, Турцоя, Сирия, Ливан, Египет, Либия, Тунис, Алжир, мароко... Това са си били християнски територии!

 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Полезните либерални идиоти от Амнести не само вярват на всякакви разкази на (доказано) лъжливите араби и негри и дори не се опитват да проверят достоверността им.
  Поне да се запитат, дали пък описваните "сексуални посегателства и използване на труда" всъщност не са били доброволни, за да може мигрантите да се сдобият с пари да платят на трафикантите на хора. Толкова ли е трудно да се проследят парите?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 25. 25 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Гневно

  "Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".
  ================================

  Е, това най-много ме ядоса.

  Значи, меркелоидът ще кани отрепките от цял свят, а разни неизбирани и непредставляващи никого, освен лобисти като Сорос, марионетки ще налагат насила "солидарно" на невзелите и неодобряващи това германско решение СУВЕРЕННИ държави да плащат сметката в пари, кръв и забавено развитие и задлъжнялост.

  Влизайки в ЕС, никоя страна не е подписвала съгласие за подмяна на населението си и отказ от защита на интересите му. Това не е солидарност, а изземване на суверинитет, налагане на тоталитаризъм и безотговорност за непростими грешки, както и огромен саботаж на развитието на страните-членки на ЕС. Кога най-сетне ще изринем тези неолиберални пачаври и ще им потърсим сметка?! КОГА?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".

  "Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително
  ***************************

  Либийската брегова охрана е в правото си. Корабите на НПО-тата са тези, дето се мотаят до либийските брегове, в либийски води, и прибират "бежанците". Един капитан на либийската брегова охрана преди време беше казал, че "корабите на европейските НПО работят заедно с трафикантите на хора и им служат като такси за превоз на "бежанци" до Европа."
  Съмнява ме да го правят безкористно, та си мисля, че си делят парите, затова и НПО-тата са толкова настървени да карат хора тук.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ''отчаяните мигранти '' ще превземат Европа,
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Това самият Бил Гейтс го каза преди време.

  Bill Gates warns that Germany's open door policy to migrants will overwhelm Europe and urges leaders to 'make it more difficult for Africans to reach the continent via current routes'

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4665198/Bill-Gates-warns-open-door-migration-overwhelm-Europe.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти.
  ------
  Амнести ги е страх че може да секне потока към Европа...защо ли?

  Това е много правилно решение на ЕС - най-после разбраха че Кадафи ги държеше много здраво и не пускаше никаква миграция. Сега не могат да им смогнат. Да направят договор с генерала от Бенгази, и проблема им е решен - по един или друг начин...А Амнести да ходят да протестират на Г-20

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести"."Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително***************************Либийската брегова охрана е в правото си. Корабите на НПО-тата са тези, дето се мотаят до либийските брегове, в либийски води, и прибират "бежанците". Един капитан на либийската брегова охрана преди време беше казал, че "корабите на европейските НПО работят заедно с трафикантите на хора и им служат като такси за превоз на "бежанци" до Европа." Съмнява ме да го правят безкористно, та си мисля, че си делят парите, затова и НПО-тата са толкова настървени да карат хора тук.
  —цитат от коментар 26 на Bicho Raro


  Това е ясно отдавна - дори ЕС го знае но си мълчи по въпроса! Защо? Италианците ако бяха истински наследници на римската империя, нямаше да допускат подобни либерастки история да продължат. Прихващат лодките на границата с либийската граница, и ги връщат на брега. Един-два месеца, и няма вече проблем. А лодките на НПО-тата да се забрани да акостират в италиански пристанища.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK