Как руският посланик в САЩ стана "най-радиоактивният човек във Вашингтон"

Отдясно наляво: руският посланик в САЩ Сергей Кисляк, американският президент Доналд Тръмп и руският външен министър Сергей Лавров.

© Associated Press

Отдясно наляво: руският посланик в САЩ Сергей Кисляк, американският президент Доналд Тръмп и руският външен министър Сергей Лавров.През май Белият дом реагира гневно на снимки, които показваха президента Тръмп да се смее с руски официални представители в Белия дом. На публикуваните от агенция ТАСС до държавния глава се виждаха двама гости - руският външен министър Сергей Лавров и посланикът на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк, дипломат, чието име неочаквано нашумя в последните месеци и стана повод за немалко скандали.


Днес Кисляк е толкова "радиоактивен", че всички високопоставени служители в американската администрация се надпреварват да отричат контакти с него. Този процес далеч не се ограничава до републиканците - през април лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че никога не се е срещала с него, и се наложи да оттегли думите си след появата на снимки, които ги показваха на една маса през 2010 г. За сваления съветник по националната сигурност Майкъл Флин срещите се оказаха съдбоносни, те навредиха на репутацията на министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и станаха повод за много публикации за зетя на Тръмп Джаред Къшнър.


Бившият шеф на кампанията за президент на Барак Обама Дейвид Акселрод дори се пошегува в "Туитър": "Думата "Кисляк", изглежда, означава "забравих" на руски." "Виновен" ли е обаче дипломатът, демонизиран от някои издания в САЩ, за нещо в тази криза, или тя трябва да се свързва само с работата на по-високо ниво във Вашингтон и Москва? Тези отговори търси "Нюзуик" в статия за работата на Кисляк, откакто поема дипломатическата мисия на Русия през 2008 г.


Всеки посланик търси контакти
Бивши американски служители, работили тясно с Кисляк, се съмняват той да е имал намерения, различни от това да върши работата си. "Той винаги се държеше много професионално", казва бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол, заемал поста между 2012 и 2014 г. По времето, по което Макфол е старши съветник в Белия дом, той има чести контакти с руския дипломат. Работата на Кисляк е "да осъществи възможно най-много контакти, както и да защитава политиките на правителството си. Винаги се е справял и с двете много ефикасно. Що се отнася до въвличането му в политиката, лично аз не мисля, че е прекрачил каквито и да било граници."


Не може обаче да се каже същото за екипа по прехода на президентската власт. "Всеки посланик се опитва да изгради такива контакти по време на прехода, (но) действията на Флин и Къшнър не са нормални", казва Макфол, имайки предвид бившия съветник на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин и зетя му Джаред Къшнър. Първият напусна поста си заради премълчани срещи с руския посланик. "Защо са се съгласили да се срещнат (с Кисляк)? Не трябваше ли да се фокусират върху изграждането на екипа на Тръмп за външната политика? През 2008 г. нашият екип по прехода не се срещаше с руски представители."


Американското Федерално бюро за разследване е прихванало няколко разговора между Флин и Кисляк месец преди държавният глава да встъпи в длъжност, в които се обсъждат санкциите, наложени от предшественика на Тръмп Барак Обама на Русия. В резултат на мерките, включващи дипломатически имоти и довели до най-трудната за овладяване криза за мисията на Москва във Вашингтон от края на студената война, Кисляк написал на Флин кратко съобщение и му се обадил на 28 и 29 декември. Според бивш служител на Руската дипломатическа академия към външното министерство на страната Кисляк е бил "длъжен" да протестира пред всички лица, които могат да имат отношение и действията му са били правилни.


Макар да няма доказателства, че Флин е предложил каквото и да било на Кисляк, някои анализатори са изненадани от факта, че Путин отказа да отговори реципрочно на санкциите - необичаен ход предвид досегашната реакция на Москва в подобни ситуации.


"Шофьорът е шпионинът"


След 20-минутна среща със зетя на Тръмп, Джаред Къшнър, американските служби уловили разговор между двамата, свързан с възможността за установяване на "таен канал за комуникация" между Белия дом и Кремъл, който не се следи от разузнаването. "Вашингтон пост" обаче отбелязва, че посланикът бил изумен от предложението на Къшнър да се използват дипломатическите сгради на Русия в САЩ за директни разговори между Вашингтон и Москва.


Кисляк участва в среща между Къшнър и Сергей Горков, който ръководи държавната руска "Внешекономбанк", санкционирана от Вашингтон през 2014 г. През последните години руското разузнаване поне един път е използвало офиса на банката на "Уолстрийт" за свои цели - през 2015 г. Евгений Буряков, заместник-представител на банката в Ню Йорк, е изобличен като шпионин и осъден на 10 месеца затвор. "Задграничен офис на държавна компания е съвсем естествено място за пращане на разузнавач", казва пенсиониран служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), който сега е сенатор и не иска да обсъжда случая публично. "Не казвайте, че американците не правят това." Попитан дали Горков е знаел, че в компанията му има агенти, или дали е продължил да поддържа връзки с ФСБ, пенсионираният офицер казва: "Както обясни и президентът (Путин), няма такова нещо като бивш служител на ФСБ."


Заради връзката с Горков някои свързват Кисляк с разузнавателните операции на Русия в САЩ. Според Томас Пикъринг, бивш посланик на САЩ в Русия и в ООН, "ако е шпионин, Кисляк го е скрил много добре". Той обяснява, че не това е начинът, по който работят руските служби - ролите на посланик и резидент не се припокриват институционално. "Ако оставиш посланика си да е твърде силно свързан с разузнавателната дейност, това крие огромни рискове", казва Марк Стаут, бивш разузнавач, който сега преподава международни изследвания в университета "Джонс Хопкинс". Това е особено важно предвид представата в Русия за "автономност" на службите, които често действат на своя глава. Пикъринг се шегува: "В лимузината не дипломатът, който се води най-отзад, е шпионинът, а шофьорът."


Няма доказана връзка между посолството, ръководено от Кисляк, и "активното мероприятие", за което говори уволненият директор на ФБР Джеймс Коми по време на свързваната с Русия хакерска атака срещу демократите. От една страна, Кисляк наистина символично подкрепя Тръмп още през пролетта на 2016 г. на събранието на републиканците през април, като сяда на първия ред по време на речта му, а въобще не присъства на това на демократите. Това по-скоро е свързано с нескритото неодобрение на Кремъл към Хилари Клинтън и исканията ѝ за смяна на режима в Близкия изток, както и твърдата ѝ подкрепа за санкциите срещу Русия заради анексията на Крим.


Вероятно хакерската атака е целяла по-скоро "да създаде такава буря, че Клинтън да е твърде заета с вътрешнополитически пожари, за да действа срещу руските интереси", смята Марк Галеоти, старши изследовател в Института за международни отношения в Прага. Според декласифицирания в края на миналата година доклад на американските служби Русия е показала "ясно предпочитание" за Тръмп. Според Галеоти обаче Кремъл всъщност е бил много по-притеснен от Тръмп, отколкото показват официалните послания на Москва. "Ударът в Сирия (през май) беше най-големият възможен кошмар за Русия. Америка има президент, който е напълно непредсказуем и е склонен да използва сила. За Русия това е проблем."


Как руският посланик в САЩ стана "най-радиоактивният човек във Вашингтон"

© Associated Press


Грешката на Кисляк


Основното обвинение от критиците му не е, че той е "шпионин" - прекалено е да се смята, че посланиците, дори да не са пряко замесени, не са наясно с дейността на службите им в страната домакин. Големият проблем, пише "Нюзуик", е, че той не е положил достатъчно усилия да се намеси в продължаващия години спад в американско-руските отношения - все още сърдечни през 2008 г., а днес в най-ниската си точка от години.


За справянето с кубинската криза помагат съответните дипломати на САЩ и Русия в Москва и Вашингтон - те съветват лидерите на страните си и създават втори канал за връзка между правителствата и помагат да се избегне ядрената катастрофа в 13 дни на напрежение. В годините на сегашната криза дипломатът е изпълнил само част от мисията си - да лобира за дневния ред на Москва във Вашингтон. Той обаче не е активен в това да разяснява позицията на Белия дом в Кремъл. "Всички външнополитически катастрофи на Русия от последните години - особено анексията на Крим - се базираха на невежеството за истинския дневен ред на Америка", казва високопоставен европейски посланик, работил с Русия в последните 3 десетилетия, който обаче няма право да говори пред медиите. "Путин и вътрешният му кръг вярват, че революцията на Майдана е преврат, подкрепян от САЩ; че НАТО е имал намерение да завземе военната база в Севастопол. Логиката им беше да нахлуят в Крим и да спасят Севастопол от НАТО. Това обаче се основаваше на напълно погрешна идея за действителността. Никой не каза на Путин: "Чакайте, това е грешно. Познавам САЩ, те няма да го направят."


Мълчанието на Кисляк и отказът му да заеме посредническа роля, която може би би се очаквала от него в подобна ситуация, според анализатори вероятно се корени отчасти в напълно вертикалната структура на властта в администрацията на Путин и несклонността на руски официални лица да изразяват възгледи, различни от тези на президента.


"Затворени канали" във Вашингтон и Москва


Не на последно място - по време на кримската криза Кисляк няма достъп до важните фигури във Вашингтон, които биха м помогнали да си състави по-ясна представа за случващото се. Решението на Белия дом да ограничи контактите с него е реципрочно, след като бившият представител на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол става жертва на нападки в руските медии и на тормоз от прокремълски младежки групи, а и дори на недвусмислени заплахи заради срещите си с опозиционни активисти във време на масови демонстрации срещу Путин. Впоследствие и неговият достъп до взимащите решения в Москва се оказва "отрязан".


В резултат и Кисляк много рядко може да се види с тогавашния държавен секретар Джон Кери "Това доведе до истински срив в комуникациите и доверието. До (2012 г.) имахме истински диалог между някогашните врагове от студената война. Но (руснаците) сложиха край на това и се завърнаха към фазата, в която обиждат и демонизират Запада", казва бивш британски дипломат, пожелал да запази анонимност.


Според Галеоти обаче има още една причина - каквото и да е осъзнавал Кисляк за американската политика в последните години, Путин просто не би слушал. Нито Кисляк, нито шефът му Лавров, нито външното министерство имат силен глас в Кремъл в последните години, казва той. Представители на институцията според него често се оплакват, че "никой не ги слуша, а работата им се е превърнала в изпълняване на заповеди и оправяне на бъркотията след това".


"Той много обича Америка"


Самият Кисляк далеч не е бил толкова незапознат с политическите нагласи в Америка. От началото на работата си във Вашингтон през 2008 г. той започва пътувания из САЩ, за да излага посланието на Русия сред жителите, но и да проучва нагласите в сърцето на Америка. През 2016 г. във Форт Рос в Калифорния - символичната граница на някогашните руски владения в щата (до 1842 г. руска територия) - той казва: "Ако направите списък на нещата, които ни обединяват срещу тези, които ни разделят, първият ще е много по-дълъг и много по-значим... Ние, най-големите ядрени държави в света, имаме специална отговорност да поддържаме стабилността - и трябва да го правим."


Кисляк е бил във Форт Рос над десет пъти и когато местният музей е пред затваряне заради бюджетни съкращения през 2009 г., води активна кампания, за да го спаси. "Оставам с впечатлението, че той много обича Америка и американците - откритостта и ентусиазма им", казва директорът на Форт Рос Сара Суидлър. "Истина е, че той не се колебае да говори, когато смята, че е видял прояви на "американското лицемерие"... но той подкрепя диалога между руснаците и американците и иска да успее."


"Мислех, че е по-скоро от стария, съветски, тип посланици", казва същевременно главният прокурор Джеф Сешънс, който се дистанцира от "руските разследвания" заради срещи с Кисляк. Сешънс казва на изслушване пред Сената през юни, че при срещата си с Кисляк миналата година дипломатът защитил анексията на Крим. В много случаи той агресивно е защитавал линията на Путин за Украйна, Сирия и Чечения.


Откакто започна скандалът с екипа на Тръмп и Русия, Белият дом упорито настоява, че "президентът предприема невероятно твърда линия по отношение на Русия", по думите на говорителя Шон Спайсър. В отровната среда, в която всеки ход по отношение на Москва ще се гледа под лупа, сериозните отстъпки към Кремъл сега изглеждат невъзможни, каквито и да са били плановете на предизборния щаб на Тръмп по време на срещите с руски представители.


В този смисъл кризата с Русия е и трагедията на Кисляк, пише "Нюзуик". Посланикът, положил много усилия да изгради нови връзки с администрацията на Тръмп - задача, която неизменно е част от работата му - сега се оказва въвлечен в нов разрив, който вероятно ще продължи и когато двамата държавни глави вече не са на постовете си. Накрая, обобщава Пикъринг, Русия се оказа точно толкова токсична, колкото и самият Кисляк - бъркотия, за справянето с която ще трябват години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Сега жертва ли ще изкараме тлъстия съветски посланик? Ако въобще е жертва, то е жертва на агресивната, тоталитарна политика на началника си Владолф Путлер.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Long Ben
  Long Ben
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Путин и вътрешният му кръг вярват, че революцията на Майдана е преврат, подкрепян от САЩ; че НАТО е имал намерение да завземе военната база в Севастопол."

  А какво да си помисли, като си е включил телевизора и е видял Нюланд и Маккейн на Майдана!?Че са там да разнасят понички!?И каква му беше алтернативата - да го допусне и опасенията му евентуално да се потвърдят!?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Всичко руско е радиоактивно. Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на Long Ben
  Long Ben
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#4] от "Ian Smith": "...100 % тлъстия шопар е агент на КГБ."

  Що ръсиш глупости.Посланика - агент.Това дори по времената на КГБ е било абсурд.Всъщност той е нещо като агент, ама не съвсем.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4015 Любопитно

  Изглежда вярата че Тръмп ще остави Расия да прави каквото си иска....е объркало сметките както на тав.Кисляк така и на "стратезите" в Кремъл.Закачките с администрацията на Белия дом ще му изяде главата.И здраво докарва киселини на бащицата Путин

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  След издънките на Тръмп по време на изборите сега всеки трепери да не прихване чумата. Болните, които вече са я прихванали, мълчат и се крият, за да не бъдат и те отлъчени. Такъв дипломат нищо не струва, защото не поддържа никакви връзки и реално не прави дипломация, а антидипломация. До края на годината вече ще се зашуми около разследването на Мюлер и руската връзка. Тогава Кисляк ще излезе на преден план и ще се наложи от Москва да реагират бързо с пенсионирането му. Най-вероятно по стар съветски обичай ще обявят, че той сам е решил да се пенсионира и да се радва на внуците си в семейната ферма в Мурманск. Или ще го пратят дипломат в някоя бивша съветска република. Но в САЩ той вече е Персона нон грата. Ако сам не си тръгне, нищо чудно американците да го изгонят по "пряката линия".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3175 Неутрално


  Не съм нито по-умен, нито по-осведомен от хората разследващи руската намеса в миналогодишните избори в САЩ, но не мога да обвинявам посланик Кисляк . Той е във Вашингтон за да прокарва политиката на Путин, което и прави . Друг е въпросът, че най-близките хора на Тръмп, АКТИВНО търсят начини за контакт с Кисляк и обсъждат най-болният за Кремъл проблем - санкциите .
  Хммм, възможно ли е това, БЕЗ знанието на оранжевия самовлюбен глупак ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на Long Ben
  Long Ben
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Ian Smith": "Това, че са дипломати и политици и това им е работата, да следят събитията .... !"

  Да.Съвсем случайно минават оттам, а единия даже държеше речи от трибуната.

 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#4] от "Ian Smith": "...100 % тлъстия шопар е агент на КГБ."Що ръсиш глупости.Посланика - агент.Това дори по времената на КГБ е било абсурд.Всъщност той е нещо като агент, ама не съвсем.
  —цитат от коментар 6 на Long Ben


  Абе брат'чед, в едно посолство на социалистическа страна от онова време всики бяха агенти - от посланика до кучето.
  В Русия нищо не се е променило. За посолството им в САЩ пък какво да говорим - посланника им няма да помирише посолство, ако не е офицер от КГБ с висок чин, за Щатите е поне полковник.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Long Ben
  Long Ben
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ian Smith": Не знам за САЩ, но за устройството на КГБ в чужбина има доста книги на дезертирали агенти.И никъде посланика не се споменава като агент, на тях ролята им е друга.В час са с някои неща, с други не толкова.

 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#8] от "Ian Smith": "Това, че са дипломати и политици и това им е работата, да следят събитията .... !"Да.Съвсем случайно минават оттам, а единия даже държеше речи от трибуната.
  —цитат от коментар 11 на Long Ben


  Аз точно това казах - че са НАРОЧНО там защото това им е работата. Ама нали си голЕма сила между ушите .... :D :D :D
  Това не значи, че ще ви се настаняват в скъпоценния ви Севастопол, който на тях абсолютно не им трябва.
  За какво им е Севастопол след като ви взимат цяла Украйна :D :D :D

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на Long Ben
  Long Ben
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Ian Smith": "Севастопол няма абсолютно никакво военно значение."

  Аз може и да не съм голяма сила между ушите, но ти вместо да пишеш наизуст провери къде се намира Севастопол и какво би произлезло в Черно Море ако стане база на НАТО.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Според Томас Пикъринг, бивш посланик на САЩ в Русия и в ООН, "ако е шпионин, Кисляк го е скрил много добре".
  ________
  Още една статия която вменява някакви глупости! Единствено у нас се смятат за токсични държавни чиновици и обслужващ персонал подчинен на търговската обсада!
  Корпоративни им тренери и либерто-болшевиките в политбюрата изолират и дамгосват тези които не мразят Путин и не го споделят поне веднъж на на ден !
  Принципно в посолствата всички са шпиони и работят за службите , без значения на коя държава са.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Стига само да погледнеш най-горната снимка и ще върнеш обратно това което си ял наскоро....:-).

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2473 Весело

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  Сега взима и Сирия че нещо егото му продължава да страда

  гошо
 20. 20 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Кисляк много обичал Америка"..... Ами как няма да я обича?? Този двоен "тулуп" с четворна гуша , много добре осъзнава , че му предстои скорошно напускане на рая /завинаги/ и завръщане в северноазиатската кочина наречена Росия , вече употребен и никому потребен............

 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ian Smith": "За какво им е Севастопол след като ви взимат цяла Украйна."Лошото при Украйна е, че колкото повече се опитват да я взимат, толкова повече се увеличава възможността да се разпада на все повече части.Които после могат и да се съберат, но не както им се харесва.
  —цитат от коментар 16 на Long Ben


  Никаква тенденция и никаква възможност за разпадане на Украйна не се наблюдават. Това са си ваши мокри сънища. Украйна си е цяла и неделима. Бащицата ви, Потен, успя да откъсне Крим ( засега ) и малка част от Донбас ( не целия и пак засега ), но това не са дори и 10 % от Украйна и са в следствие на външна агресия, а не тенденции на разпад.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":Сега взима и Сирия че нещо егото му продължава да страда
  —цитат от коментар 19 на гошо


  Да вземеш 30 % от това което преди това цялото е било твое си е "достижение" на което е способен само Путя. Все пак има напредък - от Украйна която цялата беше руска за сега не са взели и 10 %.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#19] от "гошо":

  Преди това пък Източния блок целия беше техен ама те сега там не могат да си протягат миризливите пръстета щото там е НАТО и може да се прискрипят. Само разни гошовци дегенерати останаха да вият. Язък за хубавото християнско име.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith": "Севастопол няма абсолютно никакво военно значение."Аз може и да не съм голяма сила между ушите, но ти вместо да пишеш наизуст провери къде се намира Севастопол и какво би произлезло в Черно Море ако стане база на НАТО.
  —цитат от коментар 15 на Long Ben


  Проверил съм. Севастопол не може и няма смисъл да бъде база на НАТО. Още тъпотии да формираш.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ian Smith": Не знам за САЩ, но за устройството на КГБ в чужбина има доста книги на дезертирали агенти.И никъде посланика не се споменава като агент, на тях ролята им е друга.В час са с някои неща, с други не толкова.
  —цитат от коментар 13 на Long Ben


  Пример ?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#4] от "Ian Smith": Всъщност той е нещо като агент, ама не съвсем.
  —цитат от коментар 6 на Long Ben

  Каза ли нещо или се опита ... Агент, ама не чак дотам ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 27. 27 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 793 Весело

  Аз може и да не съм голяма сила между ушите, но ти вместо да пишеш наизуст провери къде се намира Севастопол и какво би произлезло в Черно Море ако стане база на НАТО.
  —цитат от коментар 15 на Long Ben

  Много добри неща ще произлязат, много. А нас не ни е грижа какво ще произлезе за фашисткия режим на Путин, което ти имаш предвид.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 28. 28 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#8] от "Ian Smith":Сега взима и Сирия че нещо егото му продължава да страда
  —цитат от коментар 19 на гошо

  Още един слаб между ушите ...
  Кво става, Путин пак ли победи в Сирия? Айде да побеждава веднъж завинаги, че ми омръзна да чета две години как е победил, пък все нищо ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 29. 29 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Не ме интересува какво е искал Тръмп а какво постига до днес. А постигнатото ми харесва - подлъга руснаците да наговорят хиляди глупости. Вчера Тръмп назначи като посредник между него и Путин един дипломат, който е главен двигател на антируската политика в САЩ.

  подпис
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Весело

  представителя на Русия в ООН Чуркин също много обичаше Америка!

  klimentm
 31. 31 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  В природата има две хищнически стратегии. Котките дебнат, подготвят атаката и нападат изведнаж. Кучетата лаят за да подплашат жертвата и като побегне да я уморят и убият.
  Първата фаза от завземането на Украйна беше по котешката стратегия. След това Путин само плаши жертвите и когато трябва да ги подгони се вижда, че е по-безсилен от жертвата.

  подпис
 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Така става когато в политиката се намесват простаци и аматьори. И двамата - и Путьони и Тръмп са абсолютни простаци и аматьори. Единия е повярвал си милиционер, другия е повярвал си гешефтар и мамино детенце. Нито единият, нито другия притежават финеса необходим за успешна външна политика. Нито пък знанията. КГБиста има предимство защото прави това за което учил - саботаж, подривна дейност и разрушение. Признавам че успя да разруши неща в Америка но това нищо не носи на бедната му Русийка. Помага му да изглежда като мъжкар сред мужиците и да им разправя - "У нас е лошо ама и в Америка е лошо" Само че това няма да сложи хляб на масата на мужиците.
  Тръмпока пък си мислише че ще използва положението си за да прави далавери. Сега с ужас разбира че ще го разследват до дупка и всичките му мизерии от последните 20 години ще излезнат наяве. Американските банки не искаха да го пипнат в последните 10, 15 години затова работеше само с руски, турски и азербайджански "бизнесмени". Сега всичко ще се гледа под лупа и "бизнесмените" няма да смеят да разговарят дори с него. В Америка никой не иска да прави бизнес с него. Така че той е до тук. Беден няма да умре защото има достатъчно пари и вече е диста стар. Но наследниците му нищо няма да направят. Иванка и Джаред ще се удавят заедно със сградата си на 666 в Ню Йорк. само там дължат около $1 милиард и сега никой не смее да им даде заем. Преди няколко месеца се принудиха да продадат 50% от сградата за $75 милиона !!! Големи бизнесмени! Няма що - сега притежават само 50% и пак дължат близо милиард. Часовника тик-така. Плащания трябва да се правят всеки месец!

  California Über Alles
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  Ще ме извиняваш, но говори наизуст за ролята на Крим, включително и Севастопол във военната стратегия на Русия. Да оставим на една страна че плановете за преместване на флота от Севастопол в Новоросийск бяха нереални. Да игнорираме за момент и ролята на подводната база в скалите на Крим. Стратегическата позиция на полуострова би позволила на НАТО контрол на отбранителните съоръжения и ракетите в цяла Ценрална и Южна Русия. Сега руснаците имат възможност за наблюдение и контрол на Югоизточна Европа, затова НАТО изнесе щаб в Румъния и включи България в активните си планове.
  А за Кисляк какво да пиша, поредната жертва на геополитическите игри на Путин и загубата на контрол от Обама.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#30] от "klimentm":

  За Чуркин дори Саманта Пауърс изказа искрени съболезнования.
  За съжаление, скоро ще дойде на ред новата, брутална, лошо възпитана и крайно необразована генерация руски дипломати - имахме вече малка дмонстрация в ООН жертва на която беше британецът.

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Малка бележка до преводача/автора и редактора:
  Федералното Бюро за Разследване се изписва с главни букви като цяло, разговори не се "прихващат" а се "прехващат" и доста други дребни наглед грешки които влияят на качеството на иначе добрия материал.
  Ние сме читатели и можем да правим грешки, но професионалистите във вестника трябва да са на ниво :-)

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  "Нюланд и Маккейн като са на Майдана и САЩ ще се настаняват в Севастопол !!! Това, че са дипломати и политици и това им е работата, да следят събитията "
  До коментар [#8] от "Ian Smith":
  Извинявай, ама там имаше и едни 5 млд долара. Доста пари са, за да приемем че са били за чай и бисквитки. А за Севастопол не си прав. Севастопол и Калининград са изключително важни за Русия. Жизнено важни. А на укрофашистите доверие не може да се има. Те още от време оно дадоха Украйна на Хитлер без бой и окупираха Южна Франция. Тя крушката си има опашка. Много е жалко, че в славянска Украйна има такива долни продажници, но и у нас ги има. Впрочем, то всичкото е за пари, сигурно си наясно.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  ...Да.Съвсем случайно минават оттам, а единия даже държеше речи от трибуната.
  —цитат от коментар 11 на Long Ben

  Пич, да не би на митинга някой да е викал "на война с Русия!", или "Да превземем свещената руска матушка" ? Какви са тези болни мозъци, които и в 21 в. си мислят, че някой ще ги напада, за да им вземе землянките, или селата откъснати от света, без пътища, с улици и пътища удавени в кал!
  Или присъствието на двама американци е била причината нацитата от Кремъл да окупират Крим, да навлязът в Източна Украйна, и да съборят с ракета някакъв голям самолет, който пък после се оказал пътнически, малоазийски?

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  .. А за Севастопол не си прав. Севастопол и Калининград са изключително важни за Русия. Жизнено важни....
  —цитат от коментар 36 на Judjuk

  айде, още един мозък от 40-те години на 20 в. Щял да брани родината, а пък всяко едно малко по-свястно руско момиче е в обяви зза брак, държанка или поне приятелство с мъже от ЕС, САЩ и Канада - само и само да се измъкне от "родината"..

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  .. А за Севастопол не си прав. Севастопол и Калининград са изключително важни за Русия. Жизнено важни....
  —цитат от коментар 36 на Judjuk

  айде, още един мозък от 40-те години на 20 в. Щял да брани родината, а пък всяко едно малко по-свястно руско момиче е в обяви зза брак, държанка или поне приятелство с мъже от ЕС, САЩ и Канада - само и само да се измъкне от "родината"..

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Кисляк не е виновен. Той може само да се вкисне (като името си) защото никой не го пита. Русия (лидерите на страната през годините - от Ленин, до Путин) има проблеми с виждането си за света и нежеланието и да разбере как действат другите, я прави неспособна за взаимодействие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Посланикът на Русиа си върши работата и хората на Тръмп си вършат работата. Така се върти международната политика. Дори е нормално да се установят канали за комуникация,които не се подслушват от американските тайни служби,като имаме предвид,че от тях информацията изтича навсякъде. Щом тайните служби са пълни с предатели, които се месят в политиката и използват придобитата информация за нерегламентирани цели,информацията трябва да се крие от тях.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Днес са запукали пак с руската връзка,за да се затъмни равносметката и успехът на Тръмп при посещението му в Европа. А то беше много успешно. Такава е тактиката на еврейските медии,да задръстят информационните канали с лайна,когато по тях трябва да премине благоприятна информациа за Тръмп.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Тактиката на руснаците е да отриàт докрай. Даже и очевидното.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Нали си спомняте какви материали се препечатваха в Дневник за Тръмп преди посещението му в Европа-с Путин няма да има среща,ако има Путин ще го излъже,защото е неопитен, в Полша ще ги насере,в Г-20 ще го изолират,Америка изпада в изолация и подобни. Нищо подобно!Тръмп се справи прекрасно. В Полша изнесе пред света свето символ верую и посочи ислямистите и ултралибералните глобалисти като рушители на западната цивилизация,култура и идентичност. Създаде източноевропейски съюз, който да се противопостави на диктата на западноевропейските ултралиберали-глобалисти. В Германия постигна целите си-признаха му правото в търговската политика да прилага правилото "Америка на първо място" и правото да вземе различни решения за екологията от преди него договорните. С Путин я обсъждаха надълго и нашироко и установиха добър личен контакт. Натисна китайците за Северна Корея, проведе всякакви полезни за Америка срещи. Дори Макрон на общата снимка избута половината държавни глави,за да се снима до Тръмп.
  Затова днес се предъвкват тези инсинуации за руската връзка,за да не остане време за равносметка от европейското турне.

 45. 45 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Той винаги се държеше много професионално", казва бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол, заемал поста между 2012 и 2014 г. По времето, по което Макфол е старши съветник в Белия дом, той има чести контакти с руския дипломат. Работата на Кисляк е "да осъществи възможно най-много контакти, както и да защитава политиките на правителството си. Винаги се е справял и с двете много ефикасно. Що се отнася до въвличането му в политиката, лично аз не мисля, че е прекрачил каквито и да било граници."
  ----------------------------------------------------

  Това го казва посланик назначен от Обама, т.е. цялата статия е един фейк нюз, защото в нея се правят някакви изсмукани от пръстите изводи!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Имах предвид не до край изяснените обстоятелства около внезапната му смърт.

  klimentm
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Весело

  До коментар [#40] от "penetrating":..Той може само да се вкисне(като името си)
  ..>>Кисляк с похмела – бальзам на рану.
  Деревенский сленг

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Весело

  "Putin Invented This Toxic Ambassador Game"
  Trump's opponents are turning Russian representatives in the U.S. into pariahs -- even without intending to.

  ".... If Russia did influence the U.S. election, it can't have been through Kislyak-- he's too visible, and his communications are clearly subject to intelligence monitoring. He's as guilty of attempting regime change in the U.S. as McFaul was of trying to have Putin overthrown.
  A witch hunt involving everyone he's met in the Trump camp is not a good way to show U.S. moral superiority to the Putin regime...."
  https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-03-02/putin-invented-this-toxic-ambassador-game

 50. 50 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Не съм нито по-умен, нито по-осведомен от хората разследващи руската намеса в миналогодишните избори в САЩ, но не мога да обвинявам посланик Кисляк . Той е във Вашингтон за да прокарва политиката на Путин, което и прави . Друг е въпросът, че най-близките хора на Тръмп, АКТИВНО търсят начини за контакт с Кисляк и обсъждат най-болният за Кремъл проблем - санкциите .Хммм, възможно ли е това, БЕЗ знанието на оранжевия самовлюбен глупак ?
  —цитат от коментар 10 на niksan1


  Абе за възможно е възможно, но ми се струва малко вероятно.

 51. 51 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Днес са запукали пак с руската връзка,за да се затъмни равносметката и успехът на Тръмп при посещението му в Европа. А то беше много успешно. Такава е тактиката на еврейските медии,да задръстят информационните канали с лайна,когато по тях трябва да премине благоприятна информациа за Тръмп.
  —цитат от коментар 42 на gozambo


  И твойта не е лесна. :)

 52. 52 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 914 Весело

  За последна радост и сетно удоволствие на червените каскети, фуражки, ушанки и тюбетейки им известявам, че величавото, кремълско джудже ще остане в историята на ХХ век и никога няма да влезе в ХХI-ви. Ще си живеете в миналото, като всяко Марксхаймерско изкопаемо.

  Navigare Necesse Est
 53. 53 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нали си спомняте какви материали се препечатваха в Дневник за Тръмп преди посещението му в Европа-с Путин няма да има среща,ако има Путин ще го излъже,защото е неопитен, в Полша ще ги насере,в Г-20 ще го изолират,Америка изпада в изолация и подобни. Нищо подобно!Тръмп се справи прекрасно. В Полша изнесе пред света свето символ верую и посочи ислямистите и ултралибералните глобалисти като рушители на западната цивилизация,култура и идентичност. Създаде източноевропейски съюз, който да се противопостави на диктата на западноевропейските ултралиберали-глобалисти. В Германия постигна целите си-признаха му правото в търговската политика да прилага правилото "Америка на първо място" и правото да вземе различни решения за екологията от преди него договорните. С Путин я обсъждаха надълго и нашироко и установиха добър личен контакт. Натисна китайците за Северна Корея, проведе всякакви полезни за Америка срещи. Дори Макрон на общата снимка избута половината държавни глави,за да се снима до Тръмп. Затова днес се предъвкват тези инсинуации за руската връзка,за да не остане време за равносметка от европейското турне.
  —цитат от коментар 44 на gozambo


  Ей колега ти направо къртиш от простотия, дето викат турците евала.

 54. 54 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нали си спомняте какви материали се препечатваха в Дневник за Тръмп преди посещението му в Европа-с Путин няма да има среща,ако има Путин ще го излъже,защото е неопитен, в Полша ще ги насере,в Г-20 ще го изолират,Америка изпада в изолация и подобни. Нищо подобно!Тръмп се справи прекрасно. В Полша изнесе пред света свето символ верую и посочи ислямистите и ултралибералните глобалисти като рушители на западната цивилизация,култура и идентичност. Създаде източноевропейски съюз, който да се противопостави на диктата на западноевропейските ултралиберали-глобалисти. В Германия постигна целите си-признаха му правото в търговската политика да прилага правилото "Америка на първо място" и правото да вземе различни решения за екологията от преди него договорните. С Путин я обсъждаха надълго и нашироко и установиха добър личен контакт. Натисна китайците за Северна Корея, проведе всякакви полезни за Америка срещи. Дори Макрон на общата снимка избута половината държавни глави,за да се снима до Тръмп. Затова днес се предъвкват тези инсинуации за руската връзка,за да не остане време за равносметка от европейското турне.
  —цитат от коментар 44 на gozambo


  Ей колега ти направо къртиш от простотия, дето викат турците евала.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#46] от "klimentm":
  Не беше ли диагнозата от американска болница (вярно е че Ню Йорк не е съвсем " чиста кръв", ама все пак....)?

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#40] от "penetrating":

  Не е от нежелание, а по политически съображения. По времето на Ленин през периода на НЕПа има доста силни руски дипломати, дори тогава Русия сътрудничи активно със САЩ и Германия. Със САЩ произвеждат трактори и автомобили с Форд (руски инженери работят в САЩ -пример бащата на Познер), с германците имат дори съвместна подготовка на висши военни. Илф и Петров добре описват "културните конфликти" на немските специалисти в Съветска Русия :-)

 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Весело

  До коментар [#35] от "daskal1":


  Ние сме читатели и можем да правим грешки, но професионалистите във вестника трябва да са на ниво :-)
  —цитат от коментар 35 на daskal1


  Еееее!
  И в гъбаркането трябва да има граници! Засрами се бе!😉😉😉😉😉

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  До коментар [#48] от "тулса":

  Или като домашно вкиснато кисело мляко :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Това не е разбиране, това е използване на "полезните идиоти" (по израза на Ленин). :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Забелязваш ли как се измениха опорните точки на тръмпистите? Еволюираха плавно от "глупости, Русия не се е намесвала в изборите" до "ами то не е престъпление, дори да е имало споделяне на информация между кампанията на Тръмп и руски представители".
  Даже гозамбо мрънкаше на какво основание Мюлър имал наглостта да разширява разследването, и от темата за изборите да се разпростира към разни криминални типчета, за които ти загатваш в коментара си...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3375 Весело

  До коментар [#41] от "gozambo":

  Хаха, гозамбо до там падна, че вярваш повече на тайните служби на Кремъл, вместо на американските.
  Грийнайз, харесва ли ти анализатора гозамбо с неговото влечение към Русия?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK