ООН: Ивицата Газа е негодна за живот

ООН: Ивицата Газа е негодна за живот

© Reuters


Десетилетие след като ислямистката групировка "Хамас" пое контрола над ивицата Газа, тя е фактически негодна за живот за двата си милиона граждани заради влошаващите се приходи, здравеопазване, образование, както и доставяне на вода и електричество.

Това заяви координаторът на ООН за хуманитарна помощ и развитие на Газа и Западния бряг Робърт Пайпър пред "Ройтерс". В нов доклад за хуманитарните условия в територията се казва, че ситуацията се влошава "повече и по-бързо", отколкото се предполагаше преди няколко години.
"Навсякъде виждаме регресия на забавен кадър", каза Пайпър. "Всеки показател: електроенергия, вода, здравеопазване, безработица, бедност, достъп до храна... всеки показател се влошава."


"Хамас" пое контрола над Газа през 2007 след кратък конфликт с Палестинската автономия, която продължава да управлява Западния бряг на река Йордан. Веднага след това Израел наложи блокада, ограничаваща достъпа на хора и стоки.


Напрежението между Израел и ислямистката групировка периодично избухва в насилие – последният път беше през 2014, когато ракетни обстрели от Газа и въздушни и наземни операции на израелската армия причиниха смъртта на около две хиляди души, повечето от които цивилни от ивицата Газа.


В същото време "Хамас" са и в почти непрекъснат конфликт с Палестинската автономия, доминирана от движението "Фатах". През последните седмици автономната власт, базирана в Рамала, дори поиска от Израел да ограничи доставянето на електричество до Газа.


За Пайпър това е "изключително нехуманен и несправедлив процес, бавно задушаващ два милиона цивилни в Газа, които реално не са заплаха за никого".


Запитан кой ги задушава, Пайпър спомена палестинските вътрешни политически борби, политиката за сигурност на Израел, която поставя жителите на Газа между чука и наковалнята, както и регионалната политическа динамика, включително наскорошното напрежение между Катар – който поддържа "Хамас" – и Саудитска Арабия и Египет.


"Основното послание на този доклад е: най-после някой трябва да постави интересите на цивилните на първо място", още каза Пайпър. "Говорим за това, че ивицата Газа е негодна за живот. Когато имаш ток два часа дневно и 60% безработица между младите... прагът на негодност за живот е прекрачен преди много време."


Жители на Газа приготвят вечеря по време на режим на тока.

© Reuters

Жители на Газа приготвят вечеря по време на режим на тока.


За него все пак има начини условията да се подобрят. Той предлага разширяването на зоната от Средиземно море, в която рибарите от Газа могат да работят, до размера, записан в договорите от Осло. По-свободният достъп на стоки като водни помпи, кабели, електрическо оборудване, дървесина и стомана също би помогнал според него. Израел обаче контролира тези продукти и суровини, защото значителна част от тях се използват от "Хамас" и други групировки не за цивилното население, а за подземни бункери и тунели за водене на война и диверсионни операции срещу еврейската държава.


В дългосрочен план е нужно изглаждането на отношенията между "Хамас" и Палестинската автономия. Пайпър обаче казва, че подобряването на условията за живот в Газа е важно и за Израел. Според него има много израелци, които също "осъзнават, че сегашната траектория на развитие [на Газа] застрашава Израел и че стабилността и напредъкът на Газа ще се отразят добре и на сигурността на Израел".


Ивицата Газа е окупирана от Израел по време на Шестдневната война от 1967. През 1993 от Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) са подписани договорите от Осло, според които Палестинската автономия поема контрол над Газа и Западния бряг на река Йордан. През 2005 Израел се оттегля от Газа, а през 2007 следва разцеплението между "Хамас" и Палестинската автономия, което продължава и досега.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK