Китай изпраща кораби към първата си военна база в чужбина

Китай изпраща кораби към първата си военна база в чужбина

© Xinhua/Associated PressКораби с китайски военен персонал за първата китайската военна база в чужбина потеглиха от Китай за Джибути, предадоха "Ройтерс" и БТА.


Китай започна да изгражда логистична база в стратегически разположения Джибути миналата година. Там ще бъдат презареждани кораби, участващи в миротворчески и хуманитарни мисии, по-специално край бреговете на Йемен и Сомалия.


Това ще бъде първата китайска военноморска база в чужбина, въпреки че Пекин официално я нарича логистична. В Джибути има вече има три бази - американска, японска и френска. Все по-често се говори, че Китай може да построи други подобни обекти, например в Пакистан, но засега китайското правителство опровергава тези твърдения.
В съобщение на китайската агенция "Синхуа" се казва, че корабите с военен персонал са потеглили от град Чжанцзян в Южен Китай, за да участват в изграждането на база за поддръжка в Джибути. В съобщението не става ясно кога ще започне официално работата на базата. "Синхуа" припомня, че Джибути и Китай са се договорили за създаването на подобна база след приятелски преговори и споразумение, което да защитава взаимните интереси на народите от двете страни.


"Не искаме да владеем света"


Базата ще осигурява китайско участие в такива мисии като ескортиране на кораби, мироопазващи операции и доставки на хуманитарна помощ за Африка и Западна Азия, се допълва в съобщението на "Синхуа". Тя ще е от полза за Китай и за участие й във военно сътрудничество, съвместни учения, евакуация и защита на китайски граждани зад граница, за участие в спасителни операции, както и в съвместно поддържане на сигурността на международни стратегически морски пътища.


В уводна статия в китайско държавно издание, цитирана от Би Би Си, се казва, че "основната задача на Китай, като развива военната си мощ, е да защитава безопасността на Китай, а не да се опитва да владее света".


Пекин същевременно от години увеличава инвестициите и търговията с Африка (на среща със страните от континента през 2015 г. обеща да инвестира около 60 милиарда долара в развитието им) и подпомага инфраструктурни проекти с пари и човешки ресурси. Китайски компании работят по изграждане на железопътни трасета в Джибути, Етиопия, Ангола, Танзания, Замбия и Нигерия. В замяна тези и други страни предоставят природни ресурси. Също през 2015 г. Китай започна в Южен Судан първата си мироопазваща мисия зад граница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK