След една година власт на Мей Брекзит изглежда по-неясен от всякога

След една година власт на Мей Брекзит изглежда по-неясен от всякога

© Pool, ReutersИдването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Брекзит. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Брекзит стават все по-неясни.


Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента.


60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Брекзит, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.
Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.


Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.


Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Брекзит и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.


Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.
Министърът й за Брекзит и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.


Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.


Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.


Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.


Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Брекзит да не се състои, като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Англия си имат Адам Смит, но малко са го чели.

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Време е за нов референдум. Ама този път си отлюспете руската пропагандна машина по някакъв начин.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  абсолютно неясен ....
  "Брекзит започва – в четвъртък парламентът в Лондон ще гласува за отмяна на Закона за Европейските общности от 1972 г., съобщава вестник The Daily Express, цитиран от Фокус.
  Великобритания ще бъде в състояние да излезе от структурите на Европейския съюз с „максимална сигурност и контрол", съгласно ключовото законодателство, което ще бъде прието от депутатите в парламента, увери Дейвид Дейвис, министър по въпросите за Брекзит.
  Той определи законопроекта за оттегляне от ЕС – напоследък все по-често наричан законопроекта за отмяна – като "един от най-значимите", внасяни в парламента в Лондон.
  Законодателството има за цел да осигури възможно най-голяма приемственост за гражданите и компаниите, когато настъпи моментът на окончателна раздяла между Лондон и Брюксел - до края на март 2019 г. Документът ще отмени закона, с който през 1973 г. Великобритания се присъедини към Европейската икономическа общност и ще сложи край на върховенството на правото на ЕС в британските съдилища."
  може и по неясно разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 702 Весело

  тя самата Мей е по-неясна от всякога...
  уж тръгваше да става Тачър, а ще приключи като обикновена суфражетка.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Тая се мислеше за нещо като Тачър... Ама е по скоро нещо като Дилма Русев.

  А някой помни ли вече, кои бяха главните радетели за Брекзита и къде са те сега?

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  Обърка доста нещата госпожа министър председателката с извънредните избори тази пролет, ама на фона на объркването предизвикано от неуместния референдум на Дейвид Камерън, това нищо не е!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  "Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Брекзит и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.

  Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей."

  Тези, а и другите аргументи дадени в статията бяха обяснявани преди референдума, но когато избирателя не мисли преди да гласува, бере плодовете след това.
  Важи за тях, важи и за нас и според мен това е основателен повод най-после да се позамислим и да станем поне минимално активни в случаите, когато предстои да правим каквито и да е избори.
  Странно, в ежедневието, някой 5 минути ще избира връзка магданоз, а на избори се държи като малоумен и ту гласува "напук" на някой, ту се прави на шут и гласува за шутове, а най-разпростарнения сценарий е да се мислиш за човек който е над нещата ( плебса да се трепе, аз съм си добре и съм самодостатъчен) и когато плебса му сервира нещо крайно неприятно ( горе-долу това е английския случай:)) да се скъса да критикува и да мърмори, сърбайки попарата, която други са му надробили.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7148 Неутрално

  Мей няма да види това, което мечтаеше. Просто делението не е в полза на никого...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#1] от "xali":


  Англия си имат Адам Смит, но малко са го чели.
  —цитат от коментар 1 на xali


  Става дума в последно време, защото преди, когато беше на мода, ВБ беше империя, над която слънцето не залязваше, а сега от ВБ, току виж станала един доста поочукан остров, разделен между няколко незначителни държавици.
  Че и кралицата, горката:), след толкова години изведнъж се окаже че си няма кралство.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":


  Време е за нов референдум. Ама този път си отлюспете руската пропагандна машина по някакъв начин.
  —цитат от коментар 2 на moriarti


  Няма какво да се занимават с руската машина, да си отворят очите и малко да поразмърдат нещо в главите, ако има какво:).

 11. 11 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Мъгла се спуска над Дувър стрейт. :)

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#4] от "zidane":


  тя самата Мей е по-неясна от всякога... уж тръгваше да става Тачър, а ще приключи като обикновена суфражетка.
  —цитат от коментар 4 на zidane


  То всеки (войник) трябва да носи наполеоновия жезъл в раницата си, ама това не е достатъчно, трябва освен жезъл да има нещо и под капата:), та и нашата Мей развя байрака, ама четата я няма.

 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Тая се мислеше за нещо като Тачър... Ама е по скоро нещо като Дилма Русев.А някой помни ли вече, кои бяха главните радетели за Брекзита и къде са те сега?
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  На заслужена почивка с парите от Жужи. :)

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  "А някой помни ли вече, кои бяха главните радетели за Брекзита и къде са те сега?"

  Помним, помним, само че сега са се свряли в миша дупка, кротуват си в парламенти на добри заплати и с осигурени пенсии - само като си споомня как идиотски изглеждаше Фараш и какви ги дрънкаше, досущ като нашия Воленчо, но се оказа, че ние българите имаме повече акъл от британците, тук има-няма 7-8 % малоумници пращат Волен в парламента, а там половината гласуваха за развода.

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.

  Накрая ще стане що ги ручахме жабетата . :)

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1038 Весело

  Най-лошо се пада от високо!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1943 Неутрално


  Брекзит може и да няма или, ако все пак се случи - няма да е по волята на Мей и Лондон .
  Поживем-увидем !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Англия си имат Адам Смит, но малко са го чели.
  —цитат от коментар 1 на xali


  Всъщност Шотландия го е имала...

  Mt
 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 644 Весело

  До коментар [#18] от "Martina":

  И са си го прочели, затова искат да останат. Ей, един Адам Смит обясни разликата между Англия и Шотландия в момента. Ама те ингилизите винаги са се имали за повече от всички, не могат сега някакво си там шотландско икономистче да четат.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  До коментар [#17] от "niksan1":

  Абе, че ще има Брекзит, то е ясно...! Въпроса е колко години след това ще издържи икономиката им и дали въобще ще се справи с такова сътресение.
  Всъщност, много хора на Острова даже и са забравили, защо Великобритания въобще е влязла в ЕС...!
  Лично аз си мисля, че след десетина години пак ще кандидатстват, за членство...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на rly15635624
  rly15635624
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Във Великобритания вече рсзбраха,че направиха огромна грешка с гласиването на Референдума в полза на Брекзит!За това преди Референдум трябваше да има обществен дебат,който да покаже предимствата и недостатъците на въпросът или въпросите в Референдума!Това не стана,а имаше силна поляризация и манипулация по въпроса!Сега резултатът е плачевен!Същото стана и с Референдума на Слави Трифонов!Нямаше никакъв обществен и експертен дебат по въпросите зададени в този Референдум!Сега след Референдума на Слави,обществената подкречпа за мажоритарния вот е спаднал драстично!Резултатът е изхарчени пари,и разочарование!

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Избирателите, гласували за Брекзит, са съвсем разнородни групи, харесали си отделни теми, като:

  - Ограничаване на достъпа на (източно)еверопейци до трудовия пазар <- в тази група освен чистокръвни англичани има и много индийци, пакистанци, та дори и българи с британско гражданство (тук във форума се подвизават няколко такива)

  - Вместо да се плаща в ЕС бюджета, 250млн. стърлинг / седмица да отиват в здравната осигуровка <- тази идея също намери доста поддръжници

  - Независимост от "Брюкселските зелки" <- тук май са най-големите привърженици

  Иначе относно независимостта се сещам за един разговор с мой бивш хонгконгски шеф във връзка с техния (нов) националнен празник = деня на независимостта от Великобритания.
  Понеже той е възрастен и израстнал в британския Хонг Конг, аз го бъзикнах дали за него лично това наистина е деня на независимостта, на което той ми отговори:
  "Ами виж какво, ние тук на осторов ХонгКонг имамеме харана за 30 дни. Толкова може да издържи нашата независимост. След това трябва да се предадем на някого"

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3990 Весело

  След като Джонсън и Фураж насадиха сънародниците си на пачи яйца, сега Тереза ще трябва да почиства.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#20] от "tww09306483":
  „Въпроса е колко години след това ще издържи икономиката им и дали въобще ще се справи с такова сътресение.“
  А бе въпроси много, отговори от страна на българските разбирачи-корифеи тук още повече...
  Новина от вчера: Безработицата във Великобритания се е понижила до 4.5%, като е достигнала 42 годишен минимум... За сравнение в бумтящата икономически Германия, е 6.4%, като не се броят 7-те милиона на социални помощи(т.н. Харц 4)

 25. 25 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#20] от "tww09306483":
  „Въпроса е колко години след това ще издържи икономиката им и дали въобще ще се справи с такова сътресение.“
  А бе въпроси много, отговори от страна на българските разбирачи-корифеи тук още повече...
  Новина от вчера: Безработицата във Великобритания се е понижила до 4.5%, като е достигнала 42 годишен минимум... За сравнение в бумтящата икономически Германия, е 6.4%, като не се броят 7-те милиона на социални помощи(т.н. Харц 4)

 26. 26 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Ми Борис Джонсън е министър на външните работи, Майкъл Гоув е министър на околната среда и земеделието, Андрей Ледсъм е лидер на Камарата на Общините, а Дейвид Дейвис е министър по излизането от ЕС. Ако имате предвид скакауеца Фараж - той беше употребен и захвърлен от елита, който стои зад Брекзит. Съмнявам се, че самият Фараж наистина се е радвал на резултата от референдума, тъй като причината за политическото му съществуване на практика изчезна.

 27. 27 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Андрей Ледсъм"

  Андреа, извинявам се.

 28. 28 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Всяка велика страна преминава и през трудни периоди това всеки разумен хуманоид би трябвало да го осъзнава. Велика британия пише история в момента та кой друг... Та разни малки човечета че ще мрънкат и избиват комплекси на чужд гръб и това беше ясно че ще се случи... Абе кой ва брои за сливи вас бе къде се бутате!!!

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Голямата грешка на Мей беше ужасната предизборна кампания за послидните избори

 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Истинския англичанин умее висш пилотаж в многозначителното офлянкване и е светлинни години над стандартното ниво по света. Те са майсторите на това, така че до последне няма да се знае знае ли се:)

 31. 31 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#28] от "bask79":

  Преди две години всички български икономически корифеи анатемосваха Гърция и храчеха по Ципрас и Варуфакис, но въпреки това не настъпи апокалипсис. Пак си печелят стабилно от туризъм и си пият узото, с доста по-висок стандарт от нас.

  Сега с изчерпателната си компетентност са се нахвърлили на най-великата индустриална държава в новата история, задала повечето модерни стандарти в половината свят за парламентаризъм, за правосъдие, за начин на правене на бизнес и маниери на държание.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  До коментар [#31] от "blowfish":

  Тъй де...! Да се чудиш, как точно тая държава, дето е била най-великата индустриална държава в новата история, задала повечето модерни стандарти в половината свят, за парламентаризъм и правосъдие, за начини на правене на бизнес и прочие, дотам я е докарала през 70-те години на 20-ти век, че да иска да влезе в ЕС...?! Какво е накарало, тия горди англичани, да се подложат на такова унижение? Да бъдат в един съюз, с някакви си там французи и разни други, дето не са им на положението в световната история? :)

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  като се изпусне питомното после гони да хванеш дивото
  като се изпусне европа после се състезавай със световните икономики

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Мисля, че те никога не са били достатъчно наясно, какво ще е за Великобритания един Брекзит. Така е, като живееш с величието от миналото и не си даваш сметка за промените през годините.

 35. 35 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Единия е външен министър, другия каза, че целта му е изпълнена и се пръждоса в стил "След мен и потоп"

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  "...........................Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Брекзит и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС..................."

  В крайна сметка ГОЛЕМИТЕ ПАРИ/икономическите интереси/ ще си кажат тежката дума.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  Тази бабичка горе на снимката хептен "осра пейзажа" и сама си "сложи въжето на шията"-:)

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Весело

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много интересно сравнение-:)

 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  всяка европеиска държава си има приятели и врагове вътрешни и външни в европа и по света

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  От тази статия ми се проясни, че ВБ ще излиза от ЕС толкова години, колкото влиза, като през това време, ще се ползва от членството без да плаща. Най-накрая ЕС ще се разпадне и дъртата империя пак ще е на далавера. Много хитри тия бееее!!!

 41. 41 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK