В спорен законопроект Лондон отхвърли Европейския съд и хартата за основните права

В спорен законопроект Лондон отхвърли Европейския съд и хартата за основните права

© Peter Nicholls, ReutersДни преди новия кръг на преговорите с Брюксел британското правителство публикува законопроект, който отменя върховенството на европейското законодателство и превръща действащите в страната закони в британски. "Даунинг стрийт" представи и позиции за напускане на европейската атомна агенция и отхвърляне на юрисдикцията на Европейския съд на британска територия.


"Законопроектът за отхвърлянето" (известен с това име, но всъщност обявен на сайта на кабинета като "Законопроект за (оттегляне от) Европейския съюз") трябва да гарантира, че Великобритания ще превърне действащото в страната европейско право в британско. Така британският парламент ще има възможност да променя закони, които до момента са били регламентирани от европейското право.


Проектът отменя действието на закона от 1972 г., който даде възможност на страната да стане член на съюза, и на върховенството на общоевропейското законодателство. Той дава срок от две години за корекции на закони, чието прилагане се нарушава след Брекзит и отменя всички правомощия на Европейския съд като задължаващи национални съдебни институции, дни преди въпросът за ролята на съда да бъде повдигнат на преговорите с Брюксел. След публикуването на текста министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че съдът не би следвало да се произнася по британски дела, които не е започнал да гледа към деня на напускането.
Междувременно младши министър в департамента за Брекзит повтори, че Великобритания няма да плати на Европейския съюз нищо над необходимото като част от споразумението за напускане. "Знаем, че имаме права и задължения и така поставяме под съмнение европейските твърдения, но няма да платим и пени повече, отколкото трябва", каза Стив Бейкър в интервю за "Скай нюз".


Ден по-рано външният министър Борис Джонсън каза, че ЕС може да си говори каквото иска, но да не очаква Лондон да плати за развода си със съюза.


Липса на подкрепа


Дебатът по закона в парламента първоначално се окачваше не по-рано от август, но парламентът обяви, че може да го започне още в петък. Законпроектът ще трябва да бъде приет най-късно до времето, когато Великобритания напусне ЕС, вероятно в края на март 2019 г, отбелязва Би Би Си. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обяви, че депутатите трябва да "работят заедно" независимо от коя партия са и че би приел съдействие от всеки, за да може "отхвърлянето" да завърши успешно. Торите обаче очакват сблъсък с опозицията заради клаузата в документа, отнасяща се до действието на Хартата на основните права на Европейския съюз след Брекзит: "Хартата за основните права не е част от вътрешното законодателство в деня на напускането или след него."


Лейбъристите на Джеръми Корбин обаче смятат да гласуват срещу законодателството, освен ако няма значителни промени, а Шотландската национална партия настоява, че текстът трябва да "изясни" въпроса кои правомощия, които Великобритания си взема от ЕС, ще бъдат предоставени на провинциите. Либералдемократите също имат възражения. Регионалните правителства в Уелс и Шотландия също излязоха с позиция срещу закона, тъй като според тях неяснотата в някои от формулировките ще овласти министрите твърде много. "Даунинг стрийт" отрече твърденията им.


Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин (вдясно) е в Брюксел в четвъртък за среща с европейски представители, сред които първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс (на снимката) и главният преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние.

© Associated Press

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин (вдясно) е в Брюксел в четвъртък за среща с европейски представители, сред които първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс (на снимката) и главният преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние.


Корбин споделя някои от притесненията на ШНП - преди дни той обяви, че Уестминстър се опитва да "изземе" властта, която Брюксел ще загуби, за сметка на съставните единици на Обединеното кралство. Друг проблем за лейбъристите е невключването в проекта на Хартата на основните права, което дава широки възможности за тълкуване на правата в британски съдилища. Лейбъристите искат и гаранции, че правата на служителите и потребителите, както и стандартите за околната среда, няма да изостават от тези в ЕС след Брекзит.


Така за подкрепа на проекта торите разчитат на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която обеща да им осигурява мнозинство при важните гласувания, свързани с въпроси като Брекзит. От "Даунинг стрийт" обявиха, че кабинетът е готов да защитава законопроекта, но и ще "слуша парламента" и съображенията му.


Позициите на Лондон - напускане на Евратом и разговори за бъдещето


Правителството публикува и позициите си по три въпроса, сред които стандартите в ядрената енергетика и работата с радиоактивен материал и юрисдикцията на Европейския съд, която Лондон предупреждава, че ще отхвърли напълно, след като страната напусне съюза. Това са преговорни позиции, които ще бъдат представени за обсъждане на Европейската комисия във втория кръг от формалните преговори за напускане другата седмица.


В британското публично пространство в последните седмици тече дебат за регулациите, които трябва да се приемат в ядрената енергетика и какви ще са отношенията с общоевропейската агенция Евратом. "Даунинг стрийт" обяснява в документа за ядрената енергетика, че Брюксел е посъветвал Лондон да напусне агенцията, защото договорите, които управляват дейността ѝ и тази на ЕС, са юридически свързани. "Ясно е, че ЕС и Евратом имат силни взаимни интереси да гарантират тясно сътрудничество в бъдещето, да използват споделена експертиза и да максимизират споделените интереси."


Друг документ гласи, че трябва да се гарантира "гладък и навременен" край на юрисдикцията на съда във Великобритания след Брекзит. Важен момент е и потвърждението, че Лондон иска "преходен период" след напускането, но уточнява, че той "може да е различен за различните типове въпроси или агенции". Британското правителство също така заявява, че дискусиите за бъдещото оттегляне от ЕС и тези за отношенията, които Лондон ще изгради със съюза, са "неразривно свързани" и Великобритания очаква с нетърпение разговорите по втория въпрос да започнат възможно най-скоро.


В сряда главният преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние предупреди, че "часовникът тиктака" и че е нужен бърз напредък по преговорите, преди ЕС и Великобритания да могат да обсъждат каквито и да било търговски отношения в бъдеще. Барние подчерта, че е нужно съгласие по "трите неразделими приоритета" - статутът на европейските граждани в Обединеното кралство, границата между Ирландия и Северна Ирландия и споразумението за развода, преди да дойде моментът да се говори за бъдещи връзки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 663 Неутрално

  британски минпред консерватор вкарва Кралството в ЕС, британска минпред консерваторка го изкарва, странна работа.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Предстоят много протяжни преговори.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Всъщност ЕСПЧ трябва да се закрие.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Вървят към "твърд Брекзит". Което може да доведе до напускане, без сделка с ЕС. А това ще отвори огромни проблеми.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 5. 5 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Брях! И к'во 'тана с:

  1./ Magna Carta Libertatum?
  2./ Bill of Rights?

  А?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Весело

  И тyк пpозиpa „дългaтa pъкa“ нa Пyтин.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Коректен ли е преводът? Много ми е странно това. Доколкото знам, мислят да напускат ЕС, а не Съвета на Европа, където членуват 48 държави, включително и Русия

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Руснаците завладяха Лондон, ще излязат от ЕС и ще влязат в ЕАС.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  "Дебатът по закона в парламента не се очаква преди есента, но ще трябва да бъде приет най-късно до времето, когато Великобритания напусне ЕС, вероятно в края на март 2019 г, отбелязва Би Би Си."

  Обърнете внимание за какво става дума - да е готов и приет до края на март 2019.
  Дотогава я камилата, я камиларя - дали ще има, какъв ще е Брекзит-а и какво ще стане въобще до тогава никой не може да каже.
  Така че, всички днешни трепети около този закон са просто новини, запълващи темата, а реалното полжение ще се разбере когато му дойде времето.
  Междувременно може Мей да не е премиер и дори и консерваторите да не са на власт.
  Какво ще стане с двете Ирландии, позицията на Щотландия тъепърва предстои да видим.

 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Лондон (и цялото УК) съвсем скоро ще го ду*ат яко. Като падне паунда още и като им избягат от прехваленото сити повечето ЕС корпорации, ще се сетят, че много отдавна не са империя.
  А и никога повече няма да бъдат.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  До коментар [#10] от "tolex":

  Но и няма да са капо. Те са изпечени търгаши.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Твърд Брексит, с последваща търговия по регламентите на СТО е реалистичният вариант. Всичко друго е в сферата на оптимистичните пожелания. Британците не искат да платят за "меко" излизане, не искат да приемат основните европейски свободи нито да се съобразяват с европейското законодателство, което не оставя много поле за маневриране пред дипломатите и преговарящите. И малко оффтопик, темите за Брексит почнаха да стават досадни. Преди беше Гърция, сега Брексит, идва момент в който ти писва.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Тцъ-тцъ-тцъ... от велика нация се превърнаха в кресльовци на пазара. Како, колко ша даваш за туй хубавото рокля?

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1081 Весело

  и конвенцията за човешките права.... Браво!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  и конвенцията за човешките права.... Браво!
  —цитат от коментар 15 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Кво толкова, те и САЩ не я признават тая конвенция. Нали затова си имат Гуантанамо

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#11] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Е тя двуглавата кокошка нали си е самодостатъчна? От кой да се освобождавате, от лошото време Ли?Само не освобождавайте съседи

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Който има още паундове да му мисли. Това изглежда като саморазрушение...

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Принципно британската юридическа система много отдавна има конфликт в рамките на Европейския Съд с процедурната страна на въпроса (обсъждането при затворени врати от съдиите) и особено с изискването за публикуване на единодушно решение без правото на някой от съдиите да се изкаже и напише писмено становище против ( the right of judicial dissent )

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Ми, така си е...! Вече стават досадни, такива новини...!
  Като ще излизат, да излизат гордите британци и да се оправят, както намерят за добре. Предполагам, че ЕС ще си приложи реципрочни мерки и толкова... Голяма драма, голяма работа! Ще се съмне и на другия ден, след като Великобритания напусне ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ами за какво са им нали вече в някои градове разрешиха шериатска полиция и закони!

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Който има още паундове да му мисли. Това изглежда като саморазрушение...
  —цитат от коментар 18 на ludiakolio


  И какво му е лошото да имаш паунди? То на острова с друга валута не можеш да си купиш нищо :) Това което струваше 10 паунда миналата година, пак струва толкова независимо от факта че обменният курс е надолу за паунда.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 23. 23 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Ало, ДНЕВНИК! Пак загубени в превода, май? Нищо общо няма тук "Конвенцията за правата на човека"! За целта трябва да напуснат Съвета на Европа, а не Европейския съюз. Оправете си заглавието, щото е тежка излагация и ше ви разнасят по ФБ. (надявам се този довод да е достатъчен) :)

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Дано знаят, какво правят.

 25. 25 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#23] от "tko42434569":

  Вероятно са имали предвид Хартата за основните права на ЕС, която от 2009 г. придоби задължителна сила. Великобритания от тогава се противопоставяше.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  И аз така казвам... Какво му е лошото на паунда? Само дето англичаните купуват по-малко с един паунд в ЕС и нещо им се оскъпявали почивките в Испания и Франция. Има-няма, към 20 процента... :)
  Също така, не е лошо, че европейците купуват повече с едно евро в Англия... :)
  След още някоя и друга година, току виж паунда се изравнил с еврото. Както и да го погледнеш, все хубави неща свързани с паунда...! :)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Тия са яко по пързалката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#23] от "tko42434569":Вероятно са имали предвид Хартата за основните права на ЕС, която от 2009 г. придоби задължителна сила. Великобритания от тогава се противопоставяше.
  —цитат от коментар 25 на ssg


  Нямаше толкова да обърна внимание, но в английските брекзитърски медии (Телеграф напр.) клетите британци масово коментират под статиите, че щели да излязат от юрисдикцията на Съда за правата на човека и явно и на тях никой не си направи труда да им обясни, че за целта трябва да излязат от Съвета на Европа, нещо, което дори Русия и Турция (все още) не са направили.

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Весело

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  Правилно, оскъпяват се почивките, но не чак с 20%. Колкото и да са по-скъпи 600 паунда на човек пак ти купуват седмица в Испания със закуска и вечеря като в тези 600 влиза и самолетният билет разбира се.
  Със средна заплата дори да приемем че е 1200 на месец, това се връзва полвин месечна заплата.....

  Ето пример за първата седмица на Август когато е най-скъпо:
  https://www.jet2holidays.com/beach/balearics/majorca?airport=99&date=04-08-2017&occupancy=r2c&duration=7&flexibility=0&boardbasis=2&sortorder=1

  Само да попитам колко заплати са нужни за същото удоволствие от България?

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 404 Неутрално

  ""Даунинг стрийт" отрече твърденията им."
  Добре, как може който и да е, да "отрече" нечие твърдение, особено в задаения контекст. Някой ми каже "не съм съгласен с това което написа", и аз му отвърна: "отричам твърдението ти."
  Ад.
  ...Уви не само в българската журналистика е такова положението--в преводите на чужда литература също. Всеки път като почна да чета преводен роман, на всяка втора страница има поне едно изречение, което няма никакъв смисъл.
  Докато в руските преводи, или съответно в англо-езичните преводи на чужда литература--може да е супер или дървен превода, може да е елегантен или банален--но изречения които нямат смисъл, НЯМА.

 31. 31 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 404 Неутрално

  ""Даунинг стрийт" отрече твърденията им."
  Добре, как може който и да е, да "отрече" нечие твърдение, особено в задаения контекст. Някой ми каже "не съм съгласен с това което написа", и аз му отвърна: "отричам твърдението ти."
  Ад.
  ...Уви не само в българската журналистика е такова положението--в преводите на чужда литература също. Всеки път като почна да чета преводен роман, на всяка втора страница има поне едно изречение, което няма никакъв смисъл.
  Докато в руските преводи, или съответно в англо-езичните преводи на чужда литература--може да е супер или дървен превода, може да е елегантен или банален--но изречения които нямат смисъл, НЯМА.

 32. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 404 Неутрално

  // Само да попитам колко заплати са нужни за същото удоволствие от България?
  —цитат от коментар 29 на padrino  До коментар [#26] от "tww09306483":Правилно, оскъпяват се почивките, но не чак с 20%. Колкото и да са по-скъпи 600 паунда на човек пак ти купуват седмица в Испания със закуска и вечеря като в тези 600 влиза и самолетният билет разбира се.Със средна заплата дори да приемем че е 1200 на месец, това се връзва полвин месечна заплата..... Ето пример за първата седмица на Август когато е най-скъпо:https://www.jet2holidays.com/beach/balearics/majorca?airport=99&date=04-08-2017&occupancy=r2c&duration=7&flexibility=0&boardbasis=2&sortorder=1 Само да попитам колко заплати са нужни за същото удоволствие от България?
  —цитат от коментар 29 на padrino


  Е, да сравняваме коректно. За англичанин ходене до Испания е като за българин ходене в Черна Гора, или за Виетнамец ходене в Камбоджа.
  Т.е. може ли българин работещ в България същата работа като един англичанин в Англия, да си позволи местния еквивалент на а) храна, б) облекло, в) медицински услуги, г) кола, д) жилище, е) образование и ж) почивка--така зададено, вече ще е по-коректно да се сравнява; плюс допълнителни корекции за "столичанин" или не и т.н.

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Рашистите също не признават Европейския съд. Добра компания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":

  България, какво я слагаш в сметките...? Мат`ряла се чувства много добре, когато беден и гладен. Българите не ги интересуват почивки в Испания. Българите искат да ги управляват милиционери и да слушат за светлото бъдеще...! :)

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#32] от "patilanskomeze":

  Въпросът беше риторичен. Исках да покажа че преди да започнем да ги жалим Британците как паунда им пада да помислим какво е в България.
  Много хора ги критикуват тук, но те си взимат държавата обратно.
  Всички плюят против тях, каква грешка правят като излизат от ЕС, но малко хора имат ясното разбиране че ЕС е политическа структора а не икономическа. Така че Британците са прави че търговията им няма да пострада, ще има отражение в началото но 3/4 години след излизането те ще са далеч по-добре и като бонус като ще си вземат държавата обратно.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 36. 36 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ЧЕСТНО КАЗАНО,АЗ МИСЛЯ ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДЪРПА ЕВРОПА НАЗАД,ПРЕДИ ДА ВЛЕЗНАТ В ЕУ,ИКОНОМИКАТА ИМ БЕШЕ ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ,СЕГА СЕ ПО ОПРАВИХА И ВДИГНАХА ,ГЛАВИ,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОГА ЗА ПОСЛЕДНО СТЕ КУПУВАЛИ НЕЩО БРИТАНСКО.ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ СА ФИНАНСОВИ КОРПОРАЦИИ И БОРСА.ПЛЮС ТОВА ТОВА НЕ СА НАДЕЖДНИ ПАРТНИОРИ ИСТОРИЯТА ГО Е ДОКАЗАЛА МНОГОКРАТНО.А ЗАРАДИ ТЕХНИТЕ ЗАДКУЛИСНИ РЕШЕНИЯ БЪЛГАРИЯ СТРАДАЛА МНОГО.ТАКА ЧЕ ПО ХУБАВО БЕЗ ТЯХ.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3947 Любопитно

  До коментар [#4] от "bajhuj_2010":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Да със сигурност този сценарий ще доведе до огромни проблеми,но със сигурност по-голямата част от тях ще бъде за "умните глави " в Лондон!Брюксел няма как да остави тези палячовци ,които са окупирали властта в британската столица да им се "качат на главата"

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3947 Любопитно

  До коментар [#10] от "tolex":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Натам отиват нещата.

 39. 39 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 280 Весело

  Руснаците завладяха Лондон, ще излязат от ЕС и ще влязат в ЕАС.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Напълно съм съгласен, но Великобритания трябва без да губи време да подаде документите си за членство в ЕАС ..., мисля че ще бъде приета на момента, без всякакви евробюрократски формалности. Притеснява ме самото съществуването на ЕАС след разпадането на РФ.

  Russia delenda est
 40. 40 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#36] от "anticomunist":

  По същият начин по-който Вие расъждавате, расъждават и Британците.
  Те не искат да участват в "съюзю" в който други взимат решенията вместо тях и тези решения им се отразяват негативно.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Какво да говорим за държава, която е кръстила най-известната си улица на един продажник...

 42. 42 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  И какво му е лошото да имаш паунди? То на острова с друга валута не можеш да си купиш нищо :) Това което струваше 10 паунда миналата година, пак струва толкова независимо от факта че обменният курс е надолу за паунда.
  —цитат от коментар 22 на padrino

  Звучи добре, но не е точно така. Определено има разлика в цените, макар да не е още драстична.

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Неутрално
  [quote#42:"nigel"][/quote]

  Не бих се съгласил с Вас. Литер бензин през 2016 (преди референдума) беше 1.17./ 1.20 в момента е 1.13/1.14. Газ и електричество дори спаднаха с малко над 1%, инфлацията е 2.5%. Заплатите се вдигнаха със средно 3% (около мен) така че в реално измерение сега съм по-добре (заплащане срещу цени) отколкото бях миналата година. Банките все още отпускат кредити за жилища на нищожните 2.1/2.5% което фактически е 0% ако се приспадне инфлацията.
  Хранителните продукти като цяло се пови-иха но под инфлацията, така че пак в реални измерения са поевтинели.
  Горните факти са базирани на личните ми сметки и разходи.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  британски минпред консерватор вкарва Кралството в ЕС, британска минпред консерваторка го изкарва, странна работа.
  —цитат от коментар 1 на zidane


  До коментар [#1] от "zidane":

  В Британия и "лявото", и "дясното", и Мей, и Камерън катастрофираха. Гледай Франция, там стана същото, но французите си намериха Макрон. Либералите, поне в лицето на Иван Кръстев, първо го обявиха за популист, пък след това се опитаха да го прикачат към либералите. В същото време "старата политическа класа" вкупом "духа супата". Това предстои и на други места.

 45. 45 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Засега поне, се оправадава това, което някои анализатори на конспирациите бяха казали, че ГБ вече не е в лагера на ХК.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Е, това искаха най-много - да няма върховенство на Европейското законодателство

 47. 47 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Поданиците на Нейно Величество кОпат дъното доста по-успешно от нас.

 48. 48 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Руснаците завладяха Лондон, ще излязат от ЕС и ще влязат в ЕАС.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  ... Я МИ ДЕФИНИРАЙ "РУСНАЦИ"... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#16:"Darcas"][/quote]

  ... ти пък ако си въобразяваш, че за путин, меркел, труп, нинова си човек... най-добре иди се обеси някъде на "скришно"... ))))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#32] от "patilanskomeze":Въпросът беше риторичен. Исках да покажа че преди да започнем да ги жалим Британците как паунда им пада да помислим какво е в България.Много хора ги критикуват тук, но те си взимат държавата обратно. Всички плюят против тях, каква грешка правят като излизат от ЕС, но малко хора имат ясното разбиране че ЕС е политическа структора а не икономическа. Така че Британците са прави че търговията им няма да пострада, ще има отражение в началото но 3/4 години след излизането те ще са далеч по-добре и като бонус като ще си вземат държавата обратно.
  —цитат от коментар 35 на padrino


  ... вдлъбнат... брекзит няма да има (простите алкохолни лекета от "острова" ги е срам да си признат, че се Осраха)... г-н Сорос е жив и здрав и ако се наложи, ще има "Черната Сряда" 2.0 за футболните запалянковци от островчето )))))))) ...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 51. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#50] от "o_sando":

  Господи колко простотия има по тази земя......а и културата Ви е на "завидно" ниво......сигурен съм, че сте много горд от себе си. Колкото до лексиката Ви, дори няма да коментирам...

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 52. 52 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#10] от "tolex":Но и няма да са капо. Те са изпечени търгаши.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град

  Именно тази заблуда (че винаги печелят или се търгуват добре) ги вкара в сегашното "капо". Аз лично мисля, че отиват към най-якият,"валат". Ще е зрелищно!

 53. 53 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#43] от "padrino":

  Добре е да погледнеш малко по далеч и да осъзнаеш, че подобни решение трайно ще намалят интересът към УК, а от това ще страда и народа. Много международни компании са внесли във врътрешнофирмените си процеси извадки от това, което хитреците на острова отричат, така че всичко предстои.Тук не става въпрос да сравняваш с БГ, а ако можеш да си спомниш, че преди близо година паунда беше 2,8 кинта спрямо нас с валъния ни борд към еврото.

 54. 54 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Брекзитът ще дестабилизира паунда в световен мащаб, но може да се изключи САЩ , като приятел и поддържник.

  mihala
 55. 55 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#4] от "bajhuj_2010":

  да бе ,ужас ,няма да има пари за нашите зърнари ,щото ЕС първо ще удари нас и ще намали субсидиите ,сега не могат да си купят нови колици хората ,ужас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK