Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд

Въпреки призивите от съдии и правозащитни организации опозицията не успява да организира някакъв значим обществен протест срещу действията на управляващата партия.

© Agencja Gazeta, Reuters

Въпреки призивите от съдии и правозащитни организации опозицията не успява да организира някакъв значим обществен протест срещу действията на управляващата партия.Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) внесоха в парламента проект на закон, определящ да бъдат подменени всички членове на Върховния съд с изключение на онези, назначени от правосъдния министър. Това предизвика незабавни протести от опозицията и обвинения, че партията увеличава до недопустими предели влиянието си над процеса за назначаване на съдии в нарушение на конституционното разделение на властите.


"В деня, след като този закон влезе в сила, съдиите от Върховния съд, назначени според съществуващите сега процедури, ще бъдат пенсионирани с изключение на онези, които е избрал министърът на правосъдието", пише в проекта, цитиран от "Ройтерс". Съгласно Конституцията от 1997г. Върховният съд контролира решенията на гражданските и военните съдилища и определя дали парламентарните избори са валидни.


"Ето така започват диктатурите", коментира Борис Будка, депутат от най-голямата опозиционна сила - партията "Гражданска платформа". Това е "много опасно и много глупаво", каза пред частна телевизия бившият президент и лидер на "Солидарност" Лех Валенса.
От PiS отвръщат, че партията има демократичен мандат да направи правораздаването по-ефективно и по-отговорно пред обществото.


Въпреки призивите от съдии и правозащитни организации опозицията не успява да организира някакъв значим обществен протест срещу действията на управляващата партия. Това отразява и разочарованието на поляците от система, в която дори най-обикновени дела се точат с години, отбелязва "Ройтерс".


В сряда PiS прокара закон, с който на парламента се дават по-големи права при назначаването на районни и апелативни съдии. Това става чрез предоставяне на депутатите на правото да избират мнозинството от членовете на Националния съвет на магистратите (KRS). Говорител на KRS коментира през националната агенция ПАП, че действията на депутатите от PiS и на правителството представляват "пълзяща атака" срещу правосъдната система.


Депутати от "Право и справедливост" са отвръщали на такива критики с твърдения, че и в няколко други държави от ЕС изпълнителната и законодателната власти имали решаващ глас при назначаването на съдии. Те дават за пример Германия, където парламентът и представители на отделните провинции определят членовете на Конституционния съд.


Но PiS постави под прекия контрол на правителството прокуратурата и държавните медии. С новия закон допълнително се учеличават правомощията на правосъдния министър, който надзирава прокурорите.


След като през 2015г. дойде на власт, PiS проведе дълбоки промени в Конституционния съд, а Европейската комисия обвини Варшава, че подкопава демокатичния баланс и взаимния контрол между институциите.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 639 Неутрално  Истината е, че вече в Полша съдийте ще бъдат назначавани по същия начин, както в Русия.

  Какво падение !


 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Управляващата партия май малко се поувлече. В момента Министърът на правосъдието е и Главен прокурор. Като получи власт да назначава и Върховни съдии по собствено усмотрение нещата отиват на зле.

 3. 3 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Полша, Унгария, Севрна Корея и България - единен фронт срещу Демокрацията.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  "Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд"

  Прилагат закона за лустрация на комунистическите кадри. Левичарска Европа не може да понесе декомунизацията в Полша, а приема с охота бившата комунистическа номенклатура и бившите комунистически ченгета , преоблекли се в демократически дрехи за свои партньори в България. Вече години наред Съселът е партиен шеф на ПЕС. Какво да коментираме повече.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Тези започват да стават по–зле и от нас. Да не започнат да възхваляват Качински като сияйно слънце за света.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  "Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд"

  Така трябва да стане и в България. Пълна подмяна на висшите магистрати , съдии и прокурори и замяната им с млади непокварени юридически кадри при нова система на оценка на кадрите и носенето на отговорност за техните действия.
  Браво на поляците.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Не. Най-добре е магистратите да бъдат избирани пряко от народа. Както е в САЩ.

 8. 8 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В Полша е на власт най-демократичната и антикомунистическа партия ПИС!Това разбира се не се харесва на руските опорни точки и полските комунистически олигарси.Особено след свалянето на полският самолет с президента военният елит и иконата на Солидарност и антикомунизма Анна Валентинович.Сега като у нас крадецът вика дръжте крадеца.Стар комунистически трик за заспал материал.

 9. 9 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#8] от "otis5":

  Ти идиот ли си или само се правиш? Валентинович беше една дърта смахната вещица. Качински(тоя дет се гътна) си беше безгласна буква. Тоя дето остана си е чиста проба комуне(по душа) и псевдодиктатор. И русофобията му не е достатъчна за да компенсира всичките му недодтатъци.

 10. 10 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Като не разбираш не пиши. Положението в Полша няма нищо общо с нашето. Там отдавна няма остатъци от комунизма в съдебната система. Всъщност и в политиката като така, с изключение на (о иронио) ПИС, където има няколко егземпляра. Самият Качински е под съмнение впрочем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах