Едни американци в Париж

Едни американци в Париж


Много от жителите на Съединените щати за радост искрено обичат Европа и са истински привързани към Франция, където идват когато могат, с нескрито удоволствие, като вид завръщане към нещо дълбоко в тяхнат същност.


Именно такива са за Мери, Ерика, Том, Джулиън и Клеър тези дни в Париж. Като дълго подготвяно, дълбоко лично пътуване в спомен и търсене на най-съкровеното. Което се сблъска с набързо спретнатата визита на президента на САЩ.

Мери е от скандинавски произход, Джон – от ирландски. Те се запознават през 60-те години на ХХ век и след обща младост във Върмонт, през хипи епохата, идват във френската столица през 80-те. Там той става вицепрезидент на Американския университет в Париж, отговарящ за приема на студенти.

Тук се срещнаха съдбите ни - през 1990г. станах първия студент от Източна Европа в АУП. Въпреки 20-тина годишната Мери, Джон и дъщеря им Ерика излизаха в града, все по-често бях канен на обяд, вечеря, включително и толкова самобитната - тази в Деня на Благодарността. Равнозначно на приемане в едно така топло и човешко, изпълнено със ‚светло-американски‘ добродетели семейство, особено важно за мен, далеч от моето.


Едни американци в Париж


В техния дом в Нова Англия в североизточните Щати, за първи път усетих влиянието на NPR - екзотичните за много в САЩ, национални радио и телевизия. Когато в края на 90-те Джон започна лятната си академична програма за "потопяване" на млади американци всеки месец юли в ежедневието на Париж, някак естествено станах дясната му ръка. Отговорен за организиране на участието на младите в благотворителни асоциации, научих още повече за своеобразното благоговеене на американската интелигенция, и не само на нея, пред френския и европейски начин на живот. И така до към 2010г., когато заболяването на Джон наложи и прекратяването на уникалната френско-американска програма. Той почина през 2013-та.


Но елегантото му възхищение от европейските ценности остана в семейството. Марк също бе взел и ирландски паспорт, на който имаше право по кръвна линия чрез баща си, и прекара годината в чужбина от своя университет в САЩ и Института за политически науки в Париж. Ерика превърна страстта си по биологията от времето на гимназията във Франция, в блестяща кариера на научен работник и след период в Ботствана, в момента ръководи основаната от нея свръхмодерна лаборатория по изследвания в борбата със СПИН в Южна Африка. Със съпруга ѝ Том, сина Джулиън, на 9, и дъщерята Клеър, на 5, те прекарват тези дни в Париж заедно с Мери, върнала се по стъпките на Джон.
Едни американци в Париж


Първото им общо излизане, по една случайност, бе именно на Инвалидите, където бе официално посрещнат американския президент.


След общата снимка на моста Александър III, очаровал двете деца, посещение на изложбата по случай 100-годишнината на Огюст Роден в "Гран Пале", на самия Шанз-Елизе, само на две крачки от Елисейския дворец. Те разбира се не изискаха приватизирането на музея за посещението им, както опита америкаската Първа дама. А при замърсения въздух на провъзгласеното за ‚най-красиво авеню в света‘, Том въздъхна "Влади, толкова ме е срам" от провъзгласеното излизане от Парижкото споразумение за климата.


Ерика пък сподели, че живота им в Южна Африка разбира се е като част от кариерата й, но сега в оставането им там ще натежи и започващия 4-годишен президентски мандат. А синът й Джулиън бе още по-категоричен – "Хммм, този Тръмп успя да ни проследи чак до тук, така пък да не можем да се отървем от него." и настоя за качване на Айфеловата кула и разходка с колела под нея.


"Истината е в устата на децата", гласи една френска поговорка. Според малко по-голямия 12-годишен френски племеник Рафаел, заради позицията си по Парижкото споразумение и евентуалото увеличение в смъртността, Тръмп би следвало да бъде съден за престъпления стрещу човечеството. Та нали планетата именно тяхното поколение ще трябва да я оправя.


Едни американци в Париж

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това пък какво е?!? Някакво некопосано писание, с внушение, че Тръм трябва да бъде съден, защото 12 годишно дете било решило така?!? пфу.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4756 Весело

  "Според малко по-голямия 12-годишен френски племеник Рафаел, заради позицията си по Парижкото споразумение и евентуалото увеличение в смъртността, Тръмп би следвало да бъде съден за престъпления стрещу човечеството. Та нали планетата именно тяхното поколение ще трябва да я оправя."

  Умно момче. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Неутрално

  Интересна история :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Много интересен поглед на Владо Николов и американските му приятели!Браво!

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Малко пресилен и бая подсладен текст, но...това е визията на автора.
  Но съм съглсен с едно, че има какво да научат за живота жители на големи страни, в случая САЩ, но важи и за други.
  Поне за мен, Европа е едно от най-добрите в човешки план места за живеене и някак всичко си е по-мярка, за разлика от "дарените" с големи, безлични и безкрайни прави и дълги улуци, шосета и често пъти много еднообразни територии на САЩ, Русия, Китай и вероятно и други, страни от които нямам впечатление.

 6. 6 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Баси,
  какво ли още ще измислят за да плюят по Тръмп?
  Хиляда думи увод, ссамо и само , накрая да пришият една френска поговорка. Само и само да се очерни пак Тръмп.
  Все едно въпросното дете е последната инстанция на разума на Земята.
  Жалка работа.
  И разбира се , най-немногоумните писачи веднага подхванаха паса и почнаха с несвързаните си плюнчения.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Едно си баба знае, едно си баба бае.

  Има доста по-страшни неща от климатичните промени.

  1. Резистентността на бактериите към антибиотиците. Даже Дневник писа, че СЗО предупреждава че имало гонорея (май беше) дето не се поддава на лечение от нито един антибиотик. Скоро ще има и други.

  2. Масовата имиграция. На кой му пука за климата като след като ако миграцията продължи Европа ще заприлича на една голяма Но-Го Зона още преди средната температура да се покачи с 1 градус.

 8. 8 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  След общата снимка на моста Александър III
  ....>> Изглежда първата снимка е на споменатия мост.Между другото, дали сещат колегите на кого е посветен и наречен моста?

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Весело

  До коментар [#8] от "тулса":

  На Александър Македонски?

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Весело

  "Своеобразно благоговеене"? Чак пък толкоз.., или пък може би "своеобразното" е ключът. Сега остава да ни се каже как Джойс е "благоговеел" пред живота в Париж. Силно сиропиоран текст на един преразказ "как прекарах лятото :-)

  "Отговорен за организиране на участието на младите в благотворителни асоциации, научих още повече за своеобразното благоговеене на американската интелигенция, и не само на нея, пред френския и европейски начин на живот.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1615 Весело

  Въпреки 20-тина годишната Мери, Джон и дъщеря им Ерика излизаха в града, все по-често бях канен на обяд, вечеря, включително и толкова самобитната - тази в Деня на Благодарността.
  *********************

  Дневник, виждам, че напоследък статиите ви са със загадки, като например това изречение, чета го и се чудя какво е искал да каже автора? Много освежаващо занимание за мозъка, щото вариантите са доста.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Въпреки 20-тина годишната Мери, Джон и дъщеря им Ерика излизаха в града, все по-често бях канен на обяд, вечеря, включително и толкова самобитната - тази в Деня на Благодарността.*********************Дневник, виждам, че напоследък статиите ви са със загадки, като например това изречение, чета го и се чудя какво е искал да каже автора? Много освежаващо занимание за мозъка, щото вариантите са доста.
  —цитат от коментар 11 на Bicho Raro


  цялата статия е като превеждана с гугъл транслейт, но освен това има и супер много неточности.

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1": Аха ..Точно на Александър Македонски.:)Някак си се забравя, че преди да дойдат американските войници на европейския фронт в края на Първата световна война, била създадена една Антанта.Началото и е положено със сключването на Руско-Френския съюз (1896-1917).Мостът е построен по инциатива на последния Романов, Николай Втори ( и назован на баща му), за да се увековечи събитието.
  Като старо парче петербуржец сигурно знаеш и за Троицкия мост, който е нещо като ответен жест.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  Корените на американците, като изключим местното население е в Европа. Какво чудно има , че им харесва прародината им.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  "някак всичко си е по-мярка, за разлика от "дарените" с големи, безлични и безкрайни прави и дълги улуци, шосета и често пъти много еднообразни територии на САЩ, Русия, Китай и вероятно и други, страни от които нямам впечатление."

  Цветко, явно не само нямаш впечатление ни и нямаш идея за какво говори щом сравняваш Америка с Русия и Китай. И трите държави са абсолютно несравними. Всяка си има особености и нямат никаква прилика. А това да няма къде да си паркираш колата, да нямаш двор където да седнеш на един шезлонг и да изпиеш един коктейл, да се блъскаш в трамвая и да ти лъха някой простак на бира и развалени зъби ... това може да е по мярка само на човек който никога не е виждал нещо по-добро.

  California Über Alles
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  От статията са важни две неща:
  1.Че Мелания Тръмп иска да приватизира за себе си музея"Гран Пале".
  2.Че американците се срамуват от Тръмп,защото е излязъл от споразумението за климата.
  Останалото е просто фон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK