Турският посланик призова българите да са "изключително бдителни" заради Гюлен

Турският посланик Сюлейман Гьокче.

© Надежда Чипева

Турският посланик Сюлейман Гьокче.Заради случилото се в Турция всички трябва да бъдат "изключително бдителни", защото организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен действа и в Българя, каза посланикът на Анкара в София Сюлейман Гьокче. Дипломатът даде пресконференция по повод годишнината от неуспешния опит за преврат в страната му, която се отбелязва с различни събития тази събота.


Властите в Анкара обвиняват организацията на живеещия в Съединените щати Гюлен, че стои зад събитията от 15 юли, и наричат нея и последователите му "Фетхуллахистка терористична организация" (ФЕТО). Попитан след изявлението си дали думите му означават, че "в България има терористична организация" и дали може да даде подробности, той само спомена, че "тези хора имат тайна идеология, базирана на определен светоглед с религиозен оттенък," която обаче не задължава последователите си да са от едно и също вероизповедание, "затова и се опитват като организация на междуверския диалог."


"Знаем, че в някои страни, не непременно България, са много силни... Лица, свързани с тези организации, може да са в политиката, дори премиери."
"Случилото се в Турция преди година е едно напомняне за това какво би могла да направи тази организация и че може да се случи и в България и ви съветвам да бъдете изключително бдителни за тези действия... ФЕТО има организация в 150 държави, включително в България. Знаем как работят, привличат поддръжници, искат безусловна лоялност към лидера."


Организацията по думите му не е "благовидна гражданска фондация за образование... (а) глобална, с глобални амбиции за власт и господство. Тя има училища, неправителствени организации, лобисти, медии и фирми и работи включително и в България."


"Търсим баланса между свободата и нуждата от сигурност"


"Търсим баланса между свободата и нуждата от сигурност, но разбирате, че при такъв мащаб тази задача изисква специални усилия," обясни Гьокче, говорейки за критиките срещу Турция за случаи на неспазване на човешките права и демократичните норми. "Създадохме анкетна комисия, която приема жалби за задържани и ще го прави до средата на септември. Законът ще изисква всяка жалба за се разглежда до 2 седмици. Междувременно 300 институции, затворени (заради опита за преврат), вече са отворени."


Към Турция се отправят много критики по въпроса, но страната е в извънредна ситуация, напомни той. "Искам да разберете колко ужасяващи са мащабите на това деяние. Нашата държава беше атакувана - и това се случва на фона на нашата борба с ПКК и ДАЕШ," каза посланикът, използвайки съкращението на забранената в Турция Кюрдска работническа партия и арабскоезично название, с което се има предвид "Ислямска държава."


"Венецианската комисия към Съвета на Европа потвърди, че Турция има право да вземе мерки след опита за преврат... Това не беше преврат срещу (президента) Ердоган и правителството - те не бяха единствената мишена," поясни Гьокче. "Това беше преврат срещу демокрацията. ФЕТО брази най-много 3 неща: върховенството на закона, демокрацията и моралността. Ние сме решени да укрепим демокатичните си устои, защото това е единственият начин да се борим с тероризма във всичките му проявления. Ще се борим с враговете на демокрацията с още повече демокрация."


Какво ще стане с извънредното положение


"По определение това положение е извънредно, и семантично е очевидно, (че) извънредността не е безкрайна. Не мога да спекулирам, тъй като това решение се взима от турските власти, а положението наскоро беше удължено, но ще бъде вдигнато в не много далечно бъдеще. Определено не и години, но обстоятелствата трябва да го позволяват."


Гьокче нарече извънредното положение "рефлекс на държавата за самосъхранение" и цитира турския министър-председател Бинали Йълдъръм, който в реч преди година каза, че "държавата е обявила извънредното положение не срещу народа, а срещу себе си."


"Всички са единни в отношението си към пуча"


Попитан от "Дневник" дали смята, че има поляризация в турското общество като резултат от отговора, който властите дават на опита за преврат, Гьокче отговори отрицателно. Той настоя, че в страната има опит да се създаде такова впечатление и част от този процес са социалните мрежи.


По думите му всички в Турция са единни в осъждането на опита за преврат и на митинга си в неделя опозицията също е обявила, че осъжда Гюлен и организаторите от миналата година. "По отношение на преврата няма различни мнения," каза той.


"Повечето задържани бяха освободени"


Разследвани заради опита за преврат бяха общо 169 000 души, а от тях задържаните бяха 50 000, те бяха и изправени пред съда, с подвигнати обвинения (като до момента са започнати общо 1000 съдебни дела), каза Гьокче.


Останалите бяха освободени, а над 30 000 държавни служители са върнати на работа.


От петдесетте хиляди броят на въвлечените военни е около 7600, а полицаите са малко над 50 000.


Някои банки и вестници, свързани с организацията, са поставени под разследването на държавата.


Равносметката на властите


"С поглед назад знаем повече за (опита за преврат). Беше пуч, организиран от хунта... но не се свеждаше до деянията на терористи в униформи", но кадри, с които властите са се сдобили, показват лица в цивилно облекло, даващи заповеди на униформени, изтъкна дипломатът.


"Събрахме кадри и записи в последната година, които доказват - целта беше да се отхвърли институционалният ред на страната," каза той и изреди всички засегнати от опита за преврат структури - не само парламента и правителството, но и полицейските управления, сателитните центрове за комуникация и дори фондовата борса. В резултат загинаха 250 души, от които най-младият на 15 години, а най-старият - на 64. Над 200 от жертвите бяха цивилни, излезли, за да спрат преврата, а ощо 363 деца станаха сираци, 2200 души бяха тежко ранени или осакатени.


Гьокче беше донесъл и камъче от сградата на парламента, която тежко пострада вследствие на преврата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK