Орбан залага на грантове и изгодни заеми, за да получи гласове от чужбина

Орбан залага на грантове и изгодни заеми, за да получи гласове от чужбина

© Bernadett Szabo, ReutersАнтал Крачун смятал да превърне плевнята до дома си в кочина, за да свързва двата края, когато грант от унгарското правителство помогнал на дребния му бизнес в Северна Сърбия. Помощта в размер на 800 000 динара или 7600 долара, отпускана като част от трансграничната програма на Орбан за стимули за бедните етнически унгарци в Централна Европа дала на Крачун възможност да си купи скъпи машини за спояване, които иначе не били по джоба му.


Над милион етнически унгарци живеят в съседна Сърбия, в Румъния и Украйна и в други държави. Те са потомци на унгарци, оказали се извън родината си, когато границите били преначертани в края на Първата световна война. Тъй като парламентарните избори през април догодина наближават, 54-годишният Орбан разширява политическия си арсенал, за да спечели етнически унгарци като Крачун чрез грантове и основани на значителни субсидии заеми за малкия бизнес.


Първата крачка на Орбан беше да даде на тези етнически унгарци гражданство след внушителната си победа през 2010 г. Последва предоставяне на избирателни права. Това помогна на Орбан да си издейства мнозинство от две трети на последните избори през 2014 г., тъй като тези гласоподаватели преобладаващо го подкрепиха.
Крачун казва, че има двойно повече работа благодарение на новата машина, която е закупил с гранта. "Досега не бяхме имали такава възможност в тази страна," казва Крачун и добавя, че смята да подкрепи управляващата партия "Фидес" през април заради мерките, които Орбан взима, за да подкрепя гласоподавателите извън Унгария. "Грижат се за нас. Чувството е хубаво. Винаги сме се чувствали унгарци, независимо от границата."


Това усещане е силно разпространено във Войводина в Северна Сърбия, където живее унгарска общност с размер 200 000 души. Повечето унгарци, с които "Ройтерс" разговаря за тази история и които са получили грантове, планират да гласуват за Орбан догодина.


Орбан залага на грантове и изгодни заеми, за да получи гласове от чужбина

© Bernadett Szabo, Reuters


"Чернова" за Румъния


Последните проучвания показват, че партията на Орбан е фаворитът да задържи властта през 2018 г. Политически анализатори казват, че етническите унгарци може да помогнат на премиера отново да получи мнозинството от две трети, които загуби оттогава насетне. "В интереса на правителството е да привлече възможно най-голям дял от тези симпатизиращи гласоподаватели на изборите," каза Атила Тибор Над, анализатор в Центъра за справедлив политически анализ.


С мнозинството си от две трети Орбан успя да пренапише Конституцията и да прокара ключови закони без подкрепа от останалите партии. Властите в Будапеща смятат, че етническите унгарци може да решат две от 199-те места в парламента. При електорат от 8.25 милиона души близо 290 000 унгарци са регистрирани гласоподаватели, а броят им се е увеличил от предишния вот насетне.


Планът му за стимули за Войводина с продължителност три години и на стойност 50 милиарда форинта (185 милиона долара) може да е и "чернова" за по-голяма програма в Румъния, където живее и най-голямата етническа унгарска общност. Когато кандидат за грант получи одобрение, парите се разпределят чрез местна фондация, свързана с унгарското външно министерство, която казва, че главните цели на схемата са да се поддържат местните семейства и малкият бизнес и да се помогне на етническите унгарци да останат по родните си места.


Орбан залага на грантове и изгодни заеми, за да получи гласове от чужбина

© Bernadett Szabo, Reuters


"Хората решават"


Стотици хиляди унгарци са се преместили в Западна Европа в търсене на добре платена работа. През последните години преброяванията сочат и спад на броя на етническите унгарци, които живеят в Сърбия.


"Програмата очевидно е част от по-широката стратегическа концепция, започната преди седем години и мисля, че това ще продължи," каза заместник-държавният секретар Петер Киш-Парчу. "Сигурен съм, че това ще мотивира хората да заемат по-активна роля по въпросите на унгарската общност," обяви той, попитан дали средствата може да помогнат на Орбан на изборите. "А по въпроса как ще гласуват хората - това те ще решат."


Войводина е сред по-развитите сръбски райони, но въпреки това стандартът на живот е доста под този в съседни бедни райони на Унгария, от другата страна на границата. Областта произвежда голяма част от зърното на Сърбия и е една четвърт от територията ѝ. Столицата Нови Сад беше бомбардирана през 1999 г., когато НАТО се намеси, за да спре убийствата на етнически албанци в Косово от сръбските сили.


Даниел Ференц, пчелар в градчето Бацко Петрово Село, заобиколено от гори и поля от слънчогледи, получил грант от 860 000 сръбски динара, които използвал, за да си купи пчели, кошери и машина за бутилиране на мед. Мъжът на 34 години казва, че финансовата подкепа го убедила да живее в родината си, вместо да отиде другаде. "Чувството е окуражаващо," казва той, застанал сред кошерите си. "Тук е хубаво да си унгарец, защото никой не е предлагал подобна помощ досега."


За други като 22-годишната Николета Футо и съпруга ѝ, които имат тригодишна дъщеря и тризнаци, които стават на две години през ноември, грантът в размер 1.2 милиона динара е довел до решение дали да останат, или да напуснат района, където швеят. С помощта на гранта и спестявания те успели да си купят голяма къща в покрайнините на Каниза в Сърбия, точно до унгарската граница. "Живеехме в по-малка къща с две стаи, но и шестимата трябваше да ползваме една от тях," кава Футо, а дъщеря ѝ Нора седи в скута ѝ.


Орбан залага на грантове и изгодни заеми, за да получи гласове от чужбина

© Bernadett Szabo, Reuters


Ниски лихви


В следващата фаза на програмата сръбският клон на унгарската OTP Bank ще отпуска заеми на малкия бизнес в Унгария за проекти на стойност над половин милион евро в земеделието и индустрията. Над 30 подобни проекта се оценяват в момента, като субсидиите на правителството ще намалят лихвите по тези заеми до 1 или 2% - доста под предлаганите обикновено от сръбски банки, тъй като основната лихва в страната е 4%.


Заместник-директорът на OTP Ласло Волф каза за "Ройтерс", че банката търси начин да увеличи малкия си пазарен дял в Сърбия и Румъния, като една от възможностите е това да стане чрез придобивания. ОТР отказаха да коментират по-нататък плановете си за експанзия в Сърбия.


Властите в Белград не коментират грантовете и заемите, но не са подлагали на критика плана на Орбан за стимули. Президентът Александър Вучич обяви през ноември - в качеството си на премиер - на съвместно правителствено заседание, че отношенията между Сърбия и Унгария никога не са били толкова добри.


Не всички обаче са доволни от схемата. Унгарските социалисти, които според проучванията изостават по подкрепа, казват, че Орбан използва унгарците зад граница като политически инструменти и критикуват програмата за стимули, на която гледат като на непрозрачно начинание


Миналия месец пък сръбският таблоид "Курир", който критикува Вучич, излезе със заглавие: "Орбан превзема Войводина."

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хитра политика на Орбан,дори се отказа от борбата си срещу Сорос фондацията.

 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  тоя е си купува гласове с европейски пари

  гошо
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Любопитно

  Любителите на Дьорд Шорош не знаят какво е това Грант, може би... Ама друг път! Евала на смелостта на унгарците и на Орбан в частност.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Орбан има достатъчно подкрепа в страната. Едва ли са му нужни допълнителни гласове от чужбина, защото той получава гласове и от чужбина.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Орбан един ден ще има паметник, за разлика от някои други европейски подлоги...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  А бе,
  лош, ама много лош тоз Орбан.
  Щото се грижи за унгарците, и най-паче е върл противника на грантаджийския Сориос, дето къса от залъка си да "подпомага" де що види закъсали умни, красиви и готини.
  Които пък са страшно обективни , толерантни и принципни и неподкупни демократи...

 7. 7 Профил на veselyak
  veselyak
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#4] от "voyko":

  надгробен, както и всеки един от нас

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Интересно. Когато в нас проект спечели финансиране от Агенцията за малки и средни предприятия е добро, хвалим се как помагаме на този бизнес да оцелява и да се развива. Ако се порови човек ще намери такива статии и в Дневник. Когато това го прави Орбан за етнически унгарци живеещи извън родината си е лошо. Логическо противоречие или просто поредната манипулация на Дневник?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Интересно. Когато в нас проект спечели финансиране от Агенцията за малки и средни предприятия е добро, хвалим се как помагаме на този бизнес да оцелява и да се развива. Ако се порови човек ще намери такива статии и в Дневник. Когато това го прави Орбан за етнически унгарци живеещи извън родината си е лошо. Логическо противоречие или просто поредната манипулация на Дневник?
  —цитат от коментар 8 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  И обърнете внимание, грантовете на Орбан както са описани са за нещо реално, което носи полза, с тях хората закупуват оборудване за бизнеса си и произвеждат. А грантовете на Сорос са все за медии и политици. Т.е. за манипулиране на обществото, веднъж не съм го чул да е инвестирал в някакъв конкретен дребен бизнес с който хората да си изкарват прехраната. Кое смятате е по-полезно?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#7] от "veselyak":

  Аз моя си го поръчах вече ..., черен мрамор. :):):)

  Russia delenda est
 11. 11 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Весело

  И обърнете внимание, грантовете на Орбан както са описани са за нещо реално, което носи полза, с тях хората закупуват оборудване за бизнеса си и произвеждат. А грантовете на Сорос са все за медии и политици. Т.е. за манипулиране на обществото, веднъж не съм го чул да е инвестирал в някакъв конкретен дребен бизнес
  —цитат от коментар 9 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Помощите на Орбан не са грантове,ама на някой така му е изгодно да е!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Бе и там матряла прост и харчи за селянии - пчели и прочие запоилки.

  Грантове треба да се дават само на интелегентни пичове за изработване на спам на килограм по теми от Ценностите : прокурорнаш -> геймойлюбимий -> таборът отива към небето -> ледената прегръдка на затоплизъма в епохата на злодея Тръмп

 13. 13 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Грантовете на една чужда фондация в България, с която се купуват тукашни медии, съвести и морал, и се спонсорират НПО-та са добри! А помощите на Орбан, които дава на собствените си граждани са лоши!

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ето това се нарича държавник-дал е унгарско гражданство на всички етнически унгарци в съседните държави.А не като някои български тикви,които са направили изключително трудна и свързана с корупционни практики процедура за получаване на българско гражданство.Ако е за някой от бразилците на Киро Гела няма проблем да се даде веднага българско гражданство,ама на етническите българи насрочват за след година подаването на документи за български произход.

 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  чета грантове в заглавието, после за някакви селяни с 5000 евро да си създадат бизнес или да си го подпомогнат... че това лошо ли е? така или така ще легнат на социалните ако фалират, дава им се шанс сами да се оправят. дневник съвсем изтрещяха...

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А ние знаем БХ за какво използва българите зад граница. За матриал, който да обслужва социално слабите му избиратели вместо държавата.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Добра политика на Орбан :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Орбан има достатъчно подкрепа в страната. Едва ли са му нужни допълнителни гласове от чужбина, защото той получава гласове и от чужбина.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  За Орбан никога не са гласували повече от 30% от избирателите. Той печелеше до сега изборите по простата причина, че и в Унгария 35-40% от избирателите не гласуват, а опозицията е непримиримо разделена. Освен това половината от депутатите се избират мажоритарно в един тур. Ако кандидата на Орбан получи 30%, а кандидатите на опозицията по 25%-25%, тогава този койтойто е получил 30% взима целият мандат без втори тур.

  Ако избирателната активност скокне или опозицията се обедини Орбан много лесно може да загуби властта.

 19. 19 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 491 Неутрално

  А ние знаем БХ за какво използва българите зад граница. За матриал, който да обслужва социално слабите му избиратели вместо държавата.
  —цитат от коментар 16 на One Hour


  Българските граждани живеещи зад границата вече 27 години вкарват в парламента една партия наречена ДПС. Не трябва да се подценяват гласовете от чужбина и Орбан прави точно това! Единственото лошо е, че избирателите в чужбина усщат само предимствата, но не и недостатъците на избора си, защото не живеят в държата за който парламент гласуват!

 20. 20 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Грантовете на една чужда фондация в България, с която се купуват тукашни медии, съвести и морал, и се спонсорират НПО-та са добри! А помощите на Орбан, които дава на собствените си граждани са лоши!
  —цитат от коментар 13 на _dan_


  Тези грантове са за хора живеещи в чужда държава! по същия начин ли би се радвал, ако Ердоган масово почне да финасира турците живещи в България за да ги направи зависими?

  Парите с които си купува Орбан гласовете са пари на унгарските данъкоплатци! Реално Орбан взима пари от унгарските данъкоплатци за да си купи гласове от чужбина и с това да затрудни унгарските данъкоплатци да го свалят от власт!

 21. 21 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Орбан един ден ще има паметник, за разлика от някои други европейски подлоги...
  —цитат от коментар 5 на venci4


  В Будпеща е имало паметник и на Хитлер и на Сталин.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Помощите на Орбан не са грантове,ама на някой така му е изгодно да е!
  —цитат от коментар 11 на Кърти Вонегът

  Съгласен. Когато прочетох заглавието на Дневник и ми стана смешно, с него те самите признават грантовете /включително които те получават/ за нещо лошо и негативно.

  Иначе реално погледаното това не са грантове в класическият смисъл а финансиране на стопански проекти. По същият начин по който при нас се финансират такива от Агенцията за малки и средни предприятия. Или подобно на това както банките финансират с заеми бизнес проекти, разликата е че там парите се връщат. Много близо и до финансирането по евро проектите където гордо слагаме лепенките "Финансирано от ЕС". Нищо негативно няма, напротив много полезно и ефективно.

  А че имало И пропаганден ефект. Ами дайте да правим само вредни и безполезни неща, от тях няма пропаганден ефект. Като начало например да спрем метрото, то също може да се приеме като пропаганда за управлението на ГЕРБ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK