ЕС е безсилен и Орбан знае това

ЕС е безсилен и Орбан знае това

© ReutersБрюксел сипе критики срещу правителството на Орбан, но унгарският премиер явно никак не се впечатлява от тях. И има защо. ЕС на практика е безсилен. И Орбан добре знае това, коментира Кристоф Хаселбах за "Дойче веле".


Виктор Орбан и Европейската комисия явно така и няма да се разберат. И нищо чудно. Унгарският правителствен ръководител не крие, че иска да наложи "нелиберална демокрация". Още от началото на втория си мандат като премиер той все повече се доближава до тази цел. Чрез медийния закон Орбан увеличи държавния контрол над медиите. Прокара съдебна реформа, с която ограничи правомощията на правосъдието и със закон увеличи влиянието на управляващите над Централната банка.


Всеки път Еврокомисията откриваше срещу Унгария процедури за нарушаване на европейските договори. Обикновено Орбан отстъпваше след известно време, но само колкото бе абсолютно необходимо, за да предотврати поредното наказание, а повечето процедури се точеха с години без последствия. Последните спорове се отнасяха до две основни неща. Еврокомисията откри нова наказателна процедура срещу Унгария заради въведените от страната нови изисквания към неправителствените организации, а в спора за унгарския закон за висшите учебни заведения дори въведе втората степен в наказателната процедура.


"Амнести интернешънъл" смята да игнорира закона
В първия случай Унгария задължи неправителствените организации (НПО), които получават над 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират. Никак не е случайно, че въпросната граница е необичайно ниска. Освен това въпросните НПО вече ще са задължени навсякъде, където се появяват, изрично да упоменават, че са "организации, които получават подкрепа от чужбина".


Унгарският парламент гласува този закон през юни. Според правителството, законът си поставя за цел да внесе повече прозрачност и да улесни борбата срещу прането на пари и финансирането на терора. ЕК вижда в закона нарушение на Европейската харта за основните човешки права и по-специално нарушение на правото на сдружаване. "В рамките на един месец очакваме реакция от страна на унгарските власти. Ако дотогава не последва отговор, или ако ЕК е недоволна от унгарското обяснение, тя ще открие процедура за нарушаване на европейските договори", заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.


Новият закон засяга и "Амнести интернешънъл". Правозащитната организация вече обяви, че ще игнорира унгарския закон и че се радва на подкрепата от страна на Брюксел. "Унгарският закон за неправителствените организации си поставя за цел да ги стигматизира и оклевети. Днешното решение на ЕК е силен сигнал за това, че подобни атаки срещу гражданското общество са недопустими", се казва в декларация на "Амнести интернешънъл".


Кампания срещу Сорос


Във втория случай наказателната процедура срещу Унгария тече още от месец април. Унгарското правителство промени закона за висшите учебни заведения. Критиците твърдят, че новият закон е насочен главно срещу Централноевропейския университет в Будапеща, който вероятно е пред закриване. Университетът беше основан през 1991 година от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който подкрепя и различни граждански и правозащитни движения в старата си родина.


Борбата между концепцията на Орбан за "нелиберална демокрация" и концепцията на Сорос за "отворено общество" се превърна в нещо като лична битка между двамата мъже. Виктор Орбан дори поде кампания срещу Сорос из цялата страна. В Унгария бяха разлепени плакати с лика на усмихнатия Сорос, под който беше написано: "Не бива Сорос да се смее последен!" Много от плакатите пък бяха надраскани с обиди от сорта на "смрадлив евреин".


Виктор Орбан обвинява Сорос, че с подкрепата си за правозащитни организации привлича бежанци към Унгария. Сорос отрича това. Той от своя страна се възмущава от "антисемитизма" и "дезинформацията" на унгарското правителство и обвинява Орбан, че е създал "мафиотска държава". Случайно или не, но в същия ден, в който ЕК изостри тона си срещу Орбан, унгарското правителство обяви, че в събота (15.7.) ще свали плакатите с антиеврейски драсканици. Три дни по-късно в Будапеща пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху.


Орбан няма от какво да се опасява


ЕК не са меси в споровете на Орбан със Сорос, но очаква отговора на унгарското правителство във връзка със законите, нарушаващи европейските договори.


При закона за неправителствените организации на първо време става дума само за изясняване на позициите, но при закона за висшите учебни заведения, срещу който вече тече наказателна процедура, ЕС настоява Будапеща да направи корекции. В противен случай ЕК може да сезира Европейския съд в Люксембург.


Но и това няма да е нещо необичайно. Срещу Унгария са открити над 80 наказателни процедури за нарушаване на европейските договори. Срещу Германия, между другото, процедурите са двойно повече. В унгарския случай обаче става дума за принципни неща, които поставят под въпрос демокрацията и върховенството на закона. Въпреки това Орбан няма защо да се страхува от сериозни последствия. Достатъчно ясно го показва полският пример. Срещу Полша също тече наказателна процедура за нарушаване на правовите принципи на общността, чиито последствия теоретично биха могли да доведат и до отнемането на правото на глас на страната. В действителност Варшава няма от какво да се опасява, защото, за да стане това наказание реалност, трябва да гласуват всички страни-членки на ЕС. Почти сигурно е обаче, че ще има поне една страна, която би гласувала "против" – и това ще е Унгария.


Освен това заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс засега не съзира системна заплаха за върховенството на закона в Унгария. А това, че Орбан няма от какво да се опасява, се вижда и от факта, че депутатите от неговата партия ФИДЕС все още членуват във фракцията на ЕНП. Всички опити на другите фракции да принудят ЕНП да изхвърли от редиците си ФИДЕС се провалиха. А председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер възприема авторитарните тенденции на Орбан с чувство за хумор. На една от срещите на върха през 2015 година, той приветства Орбан с думите: "Здравей, диктаторе!".

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  В първия случай Унгария задължи неправителствените организации (НПО), които получават над 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират. Никак не е случайно, че въпросната граница е необичайно ниска. Освен това въпросните НПО вече ще са задължени навсякъде, където се появяват, изрично да упоменават, че са "организации, които получават подкрепа от чужбина".

  Унгарският парламент гласува този закон през юни. Според правителството, законът си поставя за цел да внесе повече прозрачност и да улесни борбата срещу прането на пари и финансирането на терора. ЕК вижда в закона нарушение на Европейската харта за основните човешки права и по-специално нарушение на правото на сдружаване....

  Яаааа, че интересно!
  Значи ... според ЕК законът ограничавал свободата на сдружаване? Чрез какво?
  Чрез предвижданата в закона само регистрация като такива, демек "сдружени", и да се легитимират при всяко участие като "сдружени"?
  Тук бива да свалим шапки и да помълчим ...
  Щото ЕК ни рЕди, че ако се знае с КОЙ са се сдружили - явно ще е толкова нелицеприятно, че даже позорно, че ще им пречи да се сдружат с този няКОЙ ...

  И кой после ша ми разпра'я, че тия в ЕК не са идиоти, които сами си предват четата, защото си живеят в някакъв си свой измислен свят?

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  ЕС се състои от национални държави ! Всяка със своите интереси !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  А Орбан е всесилен, но ЕС не знае това...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  не виждам лошо в това да се знае от къде идва финансирането за разни НПО-та, било то американски или руски

  в крайна сметка, който ти плаща, той ти поръчва какво да говориш и коя е правилната линия за прокарване - примерно много грантаджии вече обявиха че не подкрепяли парижкото споразумение (примерно Илиян Василев), което е безумно

  за руските мекерета на издръжка като Болен пък въобще няма да говоря, там всичко е ясно

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  ЕС няма никакви лостове за въздействие срещу лидери като Орбан, Борисов, Качински. Това е така, защото обществото е незряло. ЕК беше ефективна срещу Хайдер, защото австрийското общество е зряло...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Голям страх го тресе Орбан от този Шорош Дьорд!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Орбан е перфектния лидер на една страна, демократ, но но е либерал-толераст!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 8. 8 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Комисията в Брюксел не е легитимен, избран в директни избори , орган за управление.

  В този смисъл Орбан е с цяла глава над назначените без никакви критерии брюкселски бюрократи, той печели в Унгария вече втори мандат за премиер!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  обобщено , въпреки десетките статийки за фондации и 2/3 от медиите бизнеса свършва . 24000 евро никак не са малко , предостатъчно са за 50 трола и някой да подбира "новини" с гугъл транслейт . е останалите 20000 евро не стигат за мерцедеси , ама за разходки до Сингапур примерно стигат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Като е толкова против, защо Унгария не напусне ЕС. И без това сега са дружки с Русия.

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Либералната демокрация е пагубна за Европа. Виктор Орбан добре знае това. Добре е да се сложат юзди на разюздания либерализъм в икономиката и политиката.

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Забавно е как самовеличаещите се като "либерални демократи" моментално започват да бълват призиви за репресии към всички, позволили си да не се съгласят на 101% с тях.
  Къде отива толерантността, зачитането на чуждото мнение, правата на инакомислещите и прочие, м?

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Може ли умнокрасивата част от форума да припомни дали подобни ограничителни закони нямаше и в САЩ. В Унгария явно унгарофилите са повече от еврофилите, русофилите и американофилите.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1277 Весело

  Може ли умнокрасивата част от форума да припомни дали подобни ограничителни закони нямаше и в САЩ.
  —цитат от коментар 13 на Georgi


  Има, разбира се, но "то там е друго"........

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Голям вой за това НПО-тата да могат да получавст безконтролно пари и да финансират съсловни организаци..Все ни давате САЩ за пример-там може ли?! Не,разбира се!И чакам Дневник да каже нещо за скандала с Кьовеши в Румъния.Когато Панов я беше хванал под ръчичка се сксвахте да я отразявате,а сега дми наред мълчите като бити. ......!

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Сорос е противник не просто на ЕС,но на Европа като цяло.

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Сорос е противник не просто на ЕС,но на Европа като цяло.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  А ни една статия няма за Кьовеши и това как поръчвала разследвания ....Явно грантове за това няма.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  Тези,които са са се самообявили за либерали в България прозлизат от червени родове и са отгледани от червената номенклатура-вижте Дайнов,Дичев,Левчев,Нристо Иванов.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  Тези,които са са се самообявили за либерали в България прозлизат от червени родове и са отгледани от червената номенклатура-вижте Дайнов,Дичев,Левчев,Нристо Иванов.

 21. 21 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#8] от "Кърти Вонегът":

  Pocен Плевнелиев тoже е пеpфектния лидеp и демoкpат.
  Лидеpите на CДC и ДCБ cъщo cа демoкpати, нo не cа пеpфектни.

  Орбан е перфектния лидер на една страна, демократ, но но е либерал-толераст!
  —цитат от коментар 7 на Кърти Вонегът


 22. 22 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Какъв е проблема НПО-тата които получават отвън над 24000 евро да се регистрират.?!!!!... и да обявят истината - че получават пари от чужбина???!!! Защо трябва да крият???!!!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":

  грантовете са да скриеш информация (което е комично в 21 век) , а не да тиражираш информация . логично и под 3% се вързват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Забавно е как самовеличаещите се като "либерални демократи" моментално започват да бълват призиви за репресии към всички, позволили си да не се съгласят на 101% с тях.Къде отива толерантността, зачитането на чуждото мнение, правата на инакомислещите и прочие, м?
  —цитат от коментар 12 на pag


  толерантността е в поздравите в лондонско метро , правата са в еднополови бракове , чуждото мнение е зачетено в прайдовете . договора не е нарушен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Орбан явно е доста начетен, смел, обигран и има изключително силен екип, с който работи.
  Шапка му свалям за това, че се опитва да защитава националните си интереси и не се поддава на манипулациите на ЕК!
  Сравнен с него, нашичкия е едно глухарче....

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#22] от "bombov_saruyar":

  Проблема е, че това е неравнопоставено третиране, което може да се разглежда като опит за влияние върху работата им.
  24 000 евро са 2 000 евро на месец, което без да зная точните цени в Унгария е една сума необходима за подръжката на един работещ офис например, наем помещение, режийни разходи и една заплата на административен сътрудник и тези пари са отишли.
  Неравнопоставено е третирането, защото явно няма подобно изискване за другите подобни организации, които например получават пари с произход Унгария.
  Отделно, нямаш подобно изискване за компаниите например, защо всички компании които получават 24 000 евро годишно от чужбина не се регистрират, като толокова защитаващ Унгария Орбан защо не го направи това?
  Защото ще има компании дето ще му бият дузпата!
  Отделно тази забрана е една леснозаобиколима, ако някой желае да я заобиколи, просто регистрира компания и си получава финансирането без ограничения, което и е още едно доказателство за излишна административна бариера пред НПО тата.
  И не на последно място, съвремените банкови системи и регулации, включително тези срещу прането на пари, тероризъм и трансгранична престъпност следят финансовите потоци, включително и транзакции като подобни финансирания.

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  ... А ни една статия няма за Кьовеши и това как поръчвала разследвания ....Явно грантове за това няма.
  —цитат от коментар 18 на yanne

  А, за това се ошумоляват като пръцнали зайци в люцерна.
  И да, наистина за това грантове няма. И няма как и да има.
  Грантовете са за пропаганда, а не за да се информира обективно мат'ряла!
  Вие въобще чувате ли се? Че те ако го информират мат'ряла обективно - тутакси тоя мат'рял ще ги подгони с вили и гьостерици!

 28. 28 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Просто да им спрът парите и ще клекнат и Полша и Унгария, и двете над 50% от икономиките им зависят от ЕУ пари. Също да забравят еврозоната и по нататъчна интеграция докато не се цивилизоват

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Хе,че то много било сложно да крадеш и да не искаш другите да знаят,че си шмугльо,който не може да си прави сметките. Затова икономиките са на стоп положение. Докога ли ще са???... Искаха да изравнят всички хора в умствено отношение на едно ниво, но не очакваха,че все някой ще има непослушник. Повече Белене му е майката.

  mihala
 30. 30 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "carmello":

  Съгласен съм с Вас. Трябва и при нас да приемем такъв закон и да се знае кой е руско мекере, кой е американско мекере и кой такова на Сопот или на някой друг. Естествено трябва регистрацията да се отнася и за такива чуждестранни НПО-та, които се явяват донори на нашите НПО-та, иначе и там ще настане офшорна треска като при корпорациите.

 31. 31 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Извинявам се, исках да напиша Сорос

 32. 32 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  И към какво точно е против Унгария, какви толкова фундаментални противоречия има, че да напуска ЕС

 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 921 Разстроено

  Честно казано, не ми звучи много демократично грантовите НПО-та да се регистрират в списък на "организации, които получават подкрепа от чужбина". Дори някак това ми звучи политкоректно лицемерно. Орбан ии Унгария нямаше да имат тези главоболия ако бяха копирали демократичния и евроатлантически Foreign Agents Registration Act.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":
  а нещо да кажеш за Методи Борисов?

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  по-точно за дядото на Бойко, извинявам се за грешката.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  по-точно за дядото на Бойко, извинявам се за грешката.

 37. 37 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivan_":

  Нямаме никакво противопоставяне. Едно търговско дружество се създава да носи печалба на своите създатели и собственици. Не му влиза в търговските дейности извършване на дейност в полза на обществото, освен това е длъжно да дава отчет пред различни контролни органи. НПО-тата се създават с нетърговска цел, а в полза на различни обществени каузи. Така като се види кой финансира проекти на всяко отделно НПО, може да се състави по-ясна картина в обществото за налагане на определени възгледи, независимо какви са тези възгледи. Всеки знае че който плаща, той поръчва музиката

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#37] от "totodd":

  Да, принципно е така, както го излагате!
  Но основната ви мисъл за :
  "може да се състави по-ясна картина в обществото за налагане на определени възгледи, независимо какви са тези възгледи. Всеки знае че който плаща, той поръчва музиката"
  може да се постигне и през търговско дружество!

  Ако искате "налагане на определени възгледи" ви е все едно през НПО ли ще го финансирате или чрез компания!

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "В първия случай Унгария задължи неправителствените организации (НПО), които получават над 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират. Никак не е случайно, че въпросната граница е необичайно ниска. Освен това въпросните НПО вече ще са задължени навсякъде, където се появяват, изрично да упоменават, че са "организации, които получават подкрепа от чужбина".
  Унгарският парламент гласува този закон през юни. Според правителството, законът си поставя за цел да внесе повече прозрачност и да улесни борбата срещу прането на пари и финансирането на терора. ЕК вижда в закона нарушение на Европейската харта за основните човешки права и по-специално нарушение на правото на сдружаване."-край на цитата

  Чрез НПО-тата хората не се сдружават, а са наемани от външни сили да извършват пропаганда и диверсия в собствената си държава срещу заплащане. Сдружаване е когато хората сами, по собствена воля и според собственото си съзнание се обединяват за някакви дейности, а не когато са наети да свършат една работа.

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Сорос финансира НПО-та в 42 държави, които да прокарват там неговата и на Ротшилд и сие политика. Това трябва да бъде забрането във всяка държава, включително България.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "Унгарското правителство промени закона за висшите учебни заведения. Критиците твърдят, че новият закон е насочен главно срещу Централноевропейския университет в Будапеща, който вероятно е пред закриване. Университетът беше основан през 1991 година от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който подкрепя и различни граждански и правозащитни движения в старата си родина."-край на цитата

  Университетът на Сорос е пропагандна машина за промиване на мозъците на младите унгарци. Ултралибералните и глобалистки идеологии, които се насаждат там, подриват устоите на държавата, служат за диверсия за унищожаване на нацията, етноса, расата, културата и Западната цивилизация. Всяко отговорно правителство трябва да вземе мерки срещу диверсията отвън и срещу развращаването на младите хора.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "Борбата между концепцията на Орбан за "нелиберална демокрация" и концепцията на Сорос за "отворено общество" се превърна в нещо като лична битка между двамата мъже"-край на цитата

  Правилно, не на либералната демокрация, да на консервативната демокрация! Либералната демокрация не е демокрация изобщо, защото тя не се съобразява с мнението на мнозинството. При либералната демокрация мнозинството е безгласна буква, малцинствата са всичко. Имаме диктат на малцинствата. Орбан просто възстановява демокрацията като власт на мнозинството. За отвореното общество на Сорос няма какво да говорим. Тази утопия, налагана по насилствен и корупционен път води до унищожаване на Западната цивилизация, нации, идентичност, култури, раса и пр. и предръщане на Европа в един голям Ливан с враждуващи и воюващи групировки.

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "Виктор Орбан обвинява Сорос, че с подкрепата си за правозащитни организации привлича бежанци към Унгария. Сорос отрича това. Той от своя страна се възмущава от "антисемитизма" и "дезинформацията" на унгарското правителство и обвинява Орбан, че е създал "мафиотска държава". "-край на цитата

  Значи щом си против Сорос и Ротшилд, ти си антисемит!
  Нека не забравяме, че Нетаняху напълно подкрепи Орбан срещу Сорос. Това, че някой надраскал плакатите с антисемитски лозунги, това най-вероятно са хора от самите НПО-та на Сорос, които по този начин предизвикват скандал.
  Извинявайте, но не е отишъл Орбан в чужда държава да проповядва, да пропагандира някаква негова идея и да изисква чуждото правителство и чуждия народ да изпълняват неговите желания. Сорос е пуснал пипала в Унгария и в 41 страни още, където налага своето виждане за промени в света. Сорос е агресорът, не Орбан.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "ЕК не са меси в споровете на Орбан със Сорос, но очаква отговора на унгарското правителство във връзка със законите, нарушаващи европейските договори."-край на цитата

  Това е вече гьонсуратлък. Как да не се меси, като ЕС направо тероризира Орбан и унгарците заради Сорос. Търси им под лупа всякакви нарушения и се чуди как да накаже Унгария. И Полша. И Чехия.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  " В унгарския случай обаче става дума за принципни неща, които поставят под въпрос демокрацията и върховенството на закона. Въпреки това Орбан няма защо да се страхува от сериозни последствия. Достатъчно ясно го показва полският пример. Срещу Полша също тече наказателна процедура за нарушаване на правовите принципи на общността, чиито последствия теоретично биха могли да доведат и до отнемането на правото на глас на страната. В действителност Варшава няма от какво да се опасява, защото, за да стане това наказание реалност, трябва да гласуват всички страни-членки на ЕС. Почти сигурно е обаче, че ще има поне една страна, която би гласувала "против" – и това ще е Унгария."-край на цитата

  Тръмп даде пълна подкрепа, огромен кураж и морално оправдание за Унгария, Полша и Чехия срещу Сорос, Меркел и централата на ЕС. Защо не му преведете речта? Америка е изцяло зад тях и точно тяхната антиглобалистка и антилиберална политика е спасението за Западната цивилизация. Спомняте си, че Унгария и Чехословакия вдигаха бунтове срещу Съветската система, а Полша разруши нечовешкия Съветски Блок. Това се очаква да направят и сега спрямо ултралибералните-глобалистки сили в ЕС с пълната подкрепа на САЩ.

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  " А председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер възприема авторитарните тенденции на Орбан с чувство за хумор. На една от срещите на върха през 2015 година, той приветства Орбан с думите: "Здравей, диктаторе!"."-край на цитата

  На тази среща Юнкер беше пият та залиташе, налиташе, биеше шамари и раздаваше пиянски целувки на всички.

 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  "Освен това въпросните НПО вече ще са задължени навсякъде, където се появяват, изрично да упоменават, че са "организации, които получават подкрепа от чужбина"."

  И какво нередно има в това?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Орбан знае, че нищо не могат да му направят и злоупотребява , но морално ли е?

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanchoLA":

  Този филм е гледан.А германците ще дават пари към Източна Европа,защото тя е основен неин пазар.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanchoLA":

  Този филм е гледан.А германците ще дават пари към Източна Европа,защото тя е основен неин пазар.

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanchoLA":

  Този филм е гледан.А германците ще дават пари към Източна Европа,защото тя е основен неин пазар.

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  В смисъл?! Дядото на Борисов е като бащата на Левчев,Таков,Дайнов?! А защо едните харсвате,а другите не?!

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#35] от "historama":

  И Вас да еи питам-като демократ,де!Защо Дневник мълчи упорито зс скандала с Кьовеши!?Нито Сашо Диков,Нито Береану са се появили?!Еле пък-поне Бойкикев да се обади или Кънев-това ли беше тяхната мечта-Модела "Кьовеши" - да се сдобият с прокурор,който да може ползват като маша.

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  В САЩ разбира се, че МОЖЕ :). Не се опитвайте да мамите...
  Обяснете Вашето виждане на скандала с Кьовеши и как той е свързан с темата, защото а не виждам НИКАКВА връзка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Амнести интернешънъл" смята да игнорира закона".
  Е нали е правозащитна организация, ка така ще игнорира закона, одобрен от законодателната власт на Унгария.
  Тия се оливат.
  Апропо, никъде в закона не се забраняват НП0-тата, иска се само малко прозрачност!

  Panta rhei....
 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Да не говорим, че всички тези НПО-то и фондации се борят уж за повече прозрачност, но те пък те не искат да са прозрачни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK