"Далит срещу далит" - Индия се готви да избере президент от най-долната каста

Рам Нат Ковинд, кандидатът на управляващата партия.

© Amit Dave, Reuters

Рам Нат Ковинд, кандидатът на управляващата партия.Индия за първи път става свидетел на предизборна надпревара между кандидати от най-нисшата индуска каста за най-висшия пост в страната - президентския.


Изборите в понеделник, на които се борят адвокатът, станал политик - Рам Нат Ковинд, и бившата дипломатка Мейра Кумар, служила пет депутатски мандата, се разглежда като знак за това как Индия се придвижва към по-егалитарно общество, а медиите представят съревнованието като дуел на "далит срещу далит".


Не е необходимо обаче човек да пътува много далеч от столицата, за да добие представа колко еманципирани са всъщност най-потисканите прослойки в Индия.


"Изцяло далитска надпревара"
В село Шабирпур, разположено на около 170 километра северно от Делхи, в щата Утар Прадеш, наскоро имаше кастови сблъсъци, при които загинаха двама души, десетки бяха ранени и бяха разрушени почти 50 жилища. Насилието избухна през май, след като хора от далитската подкаста джатав се противопоставиха на събиране на представители на по-висшата каста тхакур в чест на средновековния цар Махарана Пратап. Джатавите бяха ядосани, че по-рано длъжностни лица не са им позволили да отдадат признание на един от техните почитани водачи, като поставят бюст на територията на местен храм.


След сблъсъците, обхванали далитската част на населеното предимно с тхакури село, останаха полуизгорени къщи, срутени покриви, изпотрошени телевизори и счупени мотоциклети. "Тази страна придоби независимост преди 70 години, но далитите още не са свободни", казва 61-годишният Шиврадж, чийто дом е бил засегнат.
"Дискриминацията, отхвърлянето, сплашването и нападенията са част от нашето ежедневие. Не ни смятат за индуси, нито за равни или дори за хора."


"Чуваме, че това е изцяло далитска надпревара, но за нас е все едно", казва Шиврадж за непреките избори, на които церемониалната президентска длъжност се определя от федералните и щатските депутати. "Партиите просто се опитват да успокоят далитите заради техните гласове", продължи той. "Нима новият президент ще има правомощия да спре зверствата срещу далитите?"


Кастовата система в Индия първоначално разделяла хората според занятие, а после според произход. Тя е смятана за най-старата система на обществена йерархия в света, датираща от над 3000 години. Свещеническата каста на брамините била на върха на стълбицата, а далитите били на дъното. Само малък процент от 200-те милиона далити в Индия заемат позиции, свързани с власт и богатство в страната с население от 1,3 милиарда. В огромното си мнозинство далитите продължават да бъдат работници без земя, чистачи и боклукчии, въпреки че от десетилетия има политики за положителна дискриминация и закони за тяхна защита. Те са подложени на насилие и дискриминация заради кастови предразсъдъци, особено в селските райони.


Според "Хюман райтс уоч" отношението към далитите прилича на "прикрит апартейд", а по-нисшите касти са подложени на сегрегация в областта на жилищата, училищата и достъпа до обществени услуги.


Политически уравнения


В Шабирпур далитите обвиняват партията Бхаратия джаната (Индийска народна партия - ИНП), която управлява както на щатско, така и на федерално ниво, че подкрепя по-висшата каста тхакур и не предприема действия срещу виновниците. "Въоръжените мъже влязоха в къщите ни посред бял ден, биха ни и подпалиха домовете ни", казва Дал Сингх насред останките от някогашното му жилище и се оплаква, че извършителите са оставени да "бродят свободно".


Стоящите в основата местни напрежения произтичат от сложни политически уравнения. Джатавите, които са доминираща далитска подкаста, се противопоставят на ИНП. По традиция ИНП е партия на по-висшите касти и корените й са в индуския национализъм, който много далити и мюсюлмани разглеждат като заплаха за своя начин на живот. През последните години обаче ИНП полага усилия да разшири обществената си основа. Тя спечели подкрепата на далитските общности, за да постигне категорични победи на националните избори през 2014 г. и неотдавнашното гласуване в най-многолюдния и решаващ в политическо отношение индийски щат Утар Прадеш.


За да затвърди своята подкрепа преди общите избори през 2019 г., ИНП вкара в надпреварата бившия губернатор Рам Нат Ковинд, който е член на общността на далитите и корите в Утар Прадеш. Корите са тъкачи по занятие. Ковинд беше издигнат за кандидат в момент, когато ИНП се стреми да спечели на изборите през 2019 г. повече гласове сред тези далити, които не принадлежат към джатавите. Според критиците това е стратегия на принципа "разделяй и владей".


"ИНП мислеше, че няма как да спечели джавитите, затова иска да раздели далитската общност. Г-н Ковинд ще влезе в историята като символ на разделението между далитите", казва далитският активист Чандра Бхан Прасад.
Политическият анализатор Судха Пай казва, че ИНП се опитва да изгради силна индуска коалиция за 2019 г. срещу представляващите малцинство мюсюлмани, които обикновено гласуват против партията. Ковинд, който е фаворит на изборите, може да стане вторият президент далит след К. Р. Нараянан, който заемаше поста от 1997 до 2002 г.


Опозиционната партия Индийски национален конгрес издигна като кандидат за президент джатавката Мейра Кумар, която е бивша дипломатка, а също първата жена председател на Лок сабха - долната камара на парламента.


Мейра Кумар, кандитатът на опозиционния Индийски национален конгрес.

© Associated Press

Мейра Кумар, кандитатът на опозиционния Индийски национален конгрес.


Битка за права


През десетилетията границите между кастите се размиват в метрополните райони, където далитите получават по-високо образование и работят в държавния и частния сектор. Освен изборите през последните месеци има и други признаци за отстояването на позициите и борбите на далитите. Протестите и активистките движения - заради биенето с камшик на далитски мъже и самоубийството на далитски изследовател, който твърдял, че бил преследван от университетските власти, издигат млади далитски водачи.


Групата "Армия на Бхим", състояща се от образовани млади далити, организира народни протести като отдушник на гнева от дискриминацията. Тя е ръководена от младия адвокат Чандрашекар, който в момента е зад решетките заради връзки с насилието в Шабирпур и около него. Икономическият възход на Индия също така води до появата на далитски магнати, които създават свои индустриални камари с девиза "Да преборим кастите с капитал".


В Шабирпур по-голямата битка за преодоляване на социалното потисничество предстои, въпреки че много далити се развиват икономически. "Като се издигаме, ние се изправяме очи в очи с по-висшите касти. Това е нещо, което те не могат да търпят - да загубят господството", казва младият далит Срикантх, който се занимава с дърводелски бизнес.


Кандидатите


Президентските избори в Индия са надпревара между двама политици от най-нисшата прослойка на индуската кастова система - тази на далитите, известни по-рано като недосегаеми. 71-годишният Рам Нат Ковинд е дългогодишен политик от ИНП. Той е роден в семейство на земеделец в сегашния северен щат Утар Прадеш.
След като завършил търговия и право, работил като държавен адвокат във Висшия съд на Делхи и Върховния съд.


Политическата кариера на Ковинд започнала през април 1994 г., когато той бил избран в Раджая сабха - горната камара на парламента, за два последователни мандата. Преди това Ковинд е оглавявал далитското крило на ИНП - управляващата индуска националистическа партия. Известен е с организационните си умения. Той е свързван с дясната организация "Раштрия сваямсевак сангх", от която произлиза ИНП. Ковинд не е особено известен политик. Той беше губернатор на Бихар от 2015 г. до юни, когато се оттегли, след като ИНП обяви кандидатурата му за президент.


72-годишната Мейра Кумар стана през 2009 г. първата жена председател на Лок сабха - долната камара на парламента. Тя е висш политик от партията Индийски национален конгрес (ИНК) и е била федерален министър.
Кумар, която е бивша дипломатка и е служила пет депутатски мандата, е дъщеря на покойния виден далитски водач и някогашен вицепремиер на Индия Бабу Джагдживан Рам. Кумар е родена в източния град Патна през 1945 г. Има бакалавърска степен по право и магистърска по английска литература.


През почти десетгодишната си дипломатическа кариера Кумар е заемала постове в посолствата в Испания, Великобритания и Мавриций. Влиза в политиката през1985 г. и е министър в правителството на оглавяваната от ИНК коалиция, дошло на власт през 2004 г., и отново за кратко през 2009 г., докато не се оттегля, за да заеме поста на председател на Лок сабха.


Президентът на Индия, който има предимно церемониални функции, се избира от федералните и щатските депутати. Ето кратко ръководство за процеса.


1. Кой се кандидатира? За да бъде валидна дадена кандидатура, съответният човек трябва да бъде индийски гражданин, да е на възраст над 35 години и да има подкрепата на 50 депутати.


2. Кой избира президента? Няма пряко избиране от народа. Вместо това гласува избирателна колегия, съставена от членовете на двете камари на парламента и членовете на щатските законодателни събрания. Общият брой на електорите е 4896.


3. Как работи системата на пропорционалното представителство? Избирателната колегия избира президента чрез система на пропорционално представителство. Стойността на гласа на член на щатско законодателно събрание или на националния парламент зависи от населението на щата, който той или тя представлява.
Например, гласът на всеки депутат от най-многолюдния щат Утар Прадеш има по-голяма тежест от гласа на някой от Гоа - един от щатите с най-малко население. Данните за населението се вземат от преброяването през 1971 г.


4. Кога ще бъдат известни резултатите? Преброяването ще бъде извършено на 20 юли, пет дни преди края на мандата на настоящия президент Пранаб Мукерджи.


5. Какъв е мандатът на президента? Президентът на Индия заема поста за срок от пет години от датата на встъпване в длъжност. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  Боже, боже, и Индия се циганизира.
  Накъде върви тоя свят?

  Лицемеркел акбар!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2157 Весело

  ......далитите продължават да бъдат работници без земя, чистачи и боклукчии, въпреки че от десетилетия има политики за положителна дискриминация и закони за тяхна защита."В България-далитите са ни познати с друго име.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Точно така.
  Думата "циганин" означава същото като "неприкасаем" (кастата на тези, които не трябва да бъдат докосвани).

  Лицемеркел акбар!
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Интересно статия.

  "Данните за населението се вземат от преброяването през 1971 г."

  Сигурно има важна причина да е от тази година

 6. 6 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 289 Неутрално

  При нас недосегаемите са доволни от кастовата система и не роптаят! Копанари, кардараши, мечкадари, рудари са в единение и готованско разбирателство!

 7. 7 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  политики за положителна дискриминация -с една дума-демокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Кастовата система е била доминираща и все още продължава да дискриминира хората като възможности за развитие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  Интересна статия, която дава представа колко трудно и бавно се променят нещата в Индия заради закостенялото местно общество. Това, че далит ще стане президент няма да подобри животът на тази маргинализирана част от индийците - далитите. Както е споменато в статията тази изостанала държава вече е имала президент далит преди години, но това не променя факта, че и днес те са смятани за второ качество хора. Впрочем същото е положението и с жените. Индия е имала министър председател жена (това е държавния пост с най-много власт в страната) и то доста години. Но и до днес на индийките се гледа като второ качество хора, често дискриминирани, бити и изнасилвани....

  Едно време Симеончо беше казал, че на българите трябвало да им бъде сменен чипа. Аз бих казал, че на индийците трябва да им бъде сменена цялата операционна система за да стане тази държава нормална... дано се случи някой ден и това. Но, явно трябва да минат още много години за да се случи това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  До коментар [#5] от "daam":

  Да, това е любопитен детайл. Спомням си, че преди няколко години индийското правителство проведе официално преброяване в Индия. Трябваше да продължи няколко месеца, което е нормално имайки предвид колко много хора живеят там. Не знам дали свършиха с обобщаването на резултатите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Неккъв ужас, неккъв ад! Толкова напъни заради едните церемониални функции. На тия нещастници и политиката им е точно като индийски сериал.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Абсолютно така е. И забележи, тази дискриминираща и бих казал расистка система беше забранена още през 1950 г. със създаването на индийската конституция (има текст в нея забраняваща кастовата система), но все още съществува на практика в много части на Индия, особено в селските райнони. А, Индия за разлика от Китай например все още е предимно селска държава (повечето хора живееят в селата, а не в градовете). Въпреки, че на политическо ниво има положителни промени, то на битово-селско нещата не са се променили много. Дано и там това стане някой ден....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":
  Хардът, Иво, хардът е за смяна в почти цяла Азия и в напълно цяла Африка. Със смяна на операционната система могат да се разминат евентуално в Латинска Америка, но пък и ние спешно се нуждаем от ъпдейт...

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Разстроено

  Неккъв ужас, неккъв ад!
  —цитат от коментар 11 на wiligri


  Вярно е ужас, ще цитирам нещо, което преди малко прочетох, истории от "невероятната" Индия:

  "Макар че кастовата дискриминация вече от 60 години е забранена от закона и понятието "недокосваем" сега е табу, всяка година има хиляди нападения срещу далити. Жертвите са стотици.
  Индийските вестници са пълни с такива истории: 14-годишно далитско момче било удушено, понеже собственото му име било същото като на момче от по-висша каста; 70-годишен мъж и сакатата му дъщеря изгорели живи, след като куче на далити се разлаело срещу съседи от по-висша каста; човек бил прегазен, защото отказал да отстъпи мястото си на опашка на бензиностанция на представител на по-висша каста."

  https://www.vesti.bg/sviat/razkazyt-na-edin-indijski-bedniak-milioner-4424451

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всъщност, дори и Ганди е казвал, че тия от ниските касти не са хора и не заслужават никъкво уважение...

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Доста глупав коментар! Особено като се вземе предвид, че циганите са дошли в Европа имено от Индия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Като не знаеш, не се обаждай.
  Първо, "циганин" не е етнос, а социална категория. Защо мислиш, че либерастите забраниха тая дума? Освен четирите касти (брамни, кшатрии, вайши и шудри) има и една неофициална каста, кастата на париите или "недокосваемите" (https://en.wikipedia.org/wiki/Untouchability ).
  И да, точно хора от тая каста са били изгонени от Индия и са се натресли в Европа. За това си прав.

  Лицемеркел акбар!
 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Това няма да е първият "недосегаем"президент. Когато бях в Индия през 2006, току-що беше свършил мандатът на предишния президент - също "недосегаем". Питах ги, дали издигането до президентство издига човек кастово, отговорът беше, че не. Президент е само функция и е достъпна за всеки, поради демократичната система, но кастата е по рождение и никой не може да я промени. Тъй като гостувах на заминдар (княз) и реинкарниран бог (и жена му беше реинкарнирана богиня), а видях в двореца снимки от посещението на "недосегаемия" президент, ги питах как са го приели. И принцът ми каза, че без проблем - просто не му е подал ръка, а после са преосветили помещенията, които президентът е осквернил с присъствието си.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Демек ще правят президент чистач на кенефи.
  Това са далитите - най-низшите.
  Еми... Добреее... :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#21] от "pariah":

  Бъркате каста (далити) и професия - днес това не е едно и също в Индия.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":Аз бих казал, че на индийците трябва да им бъде сменена цялата операционна система за да стане тази държава нормална
  ....>> Ти пък сега.Не знаеш ли, че Индия била най-голямата демокрация в света?:) Колко пъти я чета тази мантра в прогресивната преса.
  Врагът на цивилизацията е на север от Монголия.

 24. 24 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 480 Гневно

  Браво на далитите! Хайде сега като имат и президент - да поканят и приемат своите събратя циганите, които са все недоволни от "дискриминацията" в Европа. Така де, цигани с цигани да си живеят, да се управляват, обичат и размножоват в пълна и безметежна мангалска слободия... Дори бих дал вноска във фонда за еднопосочни билети на българските далити към великата им прародина-майка! Моля ви, Кришна, Буда, Ганди, Радж Капур, Приянка Чопра... вземете си ги, приласкайте ги...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Защо не им дадем един от нашите роми. Те също произлизат от най-долната каста, ама пък са хитри и оправни.

 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Напротив, циганията се индуизира. Но не и у нас...

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  До коментар [#23] от "тулса":

  Да, така се водят като най-голямата демокрация. Обаче, има редица проблеми... от корупция, през престъпност, въоръжени конфликти, замърсяване, дискриминация на жени и етнически и религиозни малцинства, лошо образование, лоша инфраструктура, робство (в slavery index са на първо място) и много други, но мисля да спра дотук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Поетът го беше казал:"Помоли се Богу горещо, па бъди какъвто си бил!". Като Пилат - измиваш си ръцете, кадиш малко тамян и се качваш на слона си... Каква демокрация! Като ги гледам тук, в Щатите, колко са напреднали, бих помолил Буда да ги възпита поне...

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  До коментар [#25] от "Роси":

  Реалистично погледнато няма как да стане това.... поради много причини най-вече защото нито една от двете страни (циганска и индийска) няма да се съгласи на подобна сделка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво": се водят като най-голямата демокрация
  ..>> Именно.Водят се, ама възниква и въпроса кой и защо ги води.Ореваха орталъка за(уж) преследването на гейовете в Русия и даже бойкотираха олимпиадата, ама не прочетох и дума за осъждане, когато в Индия наскоро възстановиха закон от времената на британското владичество, който предвижда затвор за практикуване на хомосексуализъм.

 31. 31 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#7] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Т.нар. положителна дискриминация е вдъхновена от идеите на Маркс за "равенство" и противопоставяне на работническата класа срещу капиталистите. През 70-те и особено след колапса на СССР на запад идеите за класово разделение се преопаковаха като групова борба - феминистките, хомосексуалистите, негрите, после мюсулманите и т.н. срещу "господстващите потиснически групи". Типичните десни или консервативни избиратели са срещу подобни политики, но се поддават, тъй като някои от тези групи са доста шумни и имат силно лоби в университетите и медиите.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Трябва да минат поколения, откъснати от минали предразсъдъци за да се преодолее разслояването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Трябва да минат поколения, откъснати от минали предразсъдъци за да се преодолее разслояването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10319 Любопитно

  От най долната каста ... а дали имат уменията на нашите "далити" да крадат, убиват и лъжат.

 35. 35 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#17] от "БМЗ":

  Първо, "циганин" не е етнос, а социална категория.
  —цитат от коментар 17 на БМЗ

  Индийската кастова система разделя обществото на социални групи, но те са били етнически обусловени. Предимно най-мургавите етноси остават извън арийската кастова система и се превръщат в най-низшата група на обществото - тези, които не трябва да бъдат докосвани. Естествено етническата и кастовата група не се припокриват изцяло, но определено има зависимост. Затова и недосегаемите, които бягат от определени райони на Северна Индия и след време стигат на Балканите, са от сродни етнически групи и наименованието цигани става етническо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах