Лондон и Брюксел започнаха преговорите за Брекзит "по същество"

Главните преговарящи от името на Великобритания и Европейския съюз, Мишел Барние и Дейвид Дейвис, си стиснаха ръцете, за да дадат формалното начало на първия кръг разговори за това как Обединеното кралство ще напусне съюза.

© Yves Herman, Reuters

Главните преговарящи от името на Великобритания и Европейския съюз, Мишел Барние и Дейвид Дейвис, си стиснаха ръцете, за да дадат формалното начало на първия кръг разговори за това как Обединеното кралство ще напусне съюза.Преминаваме по същество" и "залавяме се за работа" - с тези сходни послания си стиснаха ръцете главните преговарящи от името на Европейския съюз и Великобритания в началото на първата същинска седмица на преговорите за Брекзит в Европейската комисия. След кратки протоколни изявления Мишел Барние и Дейвид Дейвис отказаха да коментират други въпроси пред журналисти и обявиха, че ще дадат повече информация на медиите в четвъртък, след няколко дни преговори.


Двамата се срещнаха за формалното начало на преговорите преди почти месец и размениха подаръци, свързани с общата им страст - планинарските преходи, и говориха за стръмното и сложно изкачване, които им предстои по пътя към Брекзит, отбелязва "Ройтерс".


Очаква се в следващите няколко дни французинът да поиска от Дейвис да приеме, че Великобритания трябва да плати значителна "сметка" за развода и да предложи и да изложи подробности за част от предложенията, направени от Лондон. Миналата седмица "Даунинг стрийт" публикува преговорни позиции, с които обяви, че ще седне на масата тази седмица, и внесе законопроект за преход от европейско към национално законодателство.
"Започнахме добре миналия месец, а тази седмица ще навлезем в (преговорите) по същество", каза Дейвис, който е и министър за Брекзит, в предварително подготвено изявление в деня преди срещата. "Да защитим правата на всички свои граждани е приоритет за мен в този кръг преговори и съм наясно, че трябва да осъществим истински напредък по това."


От кабинета му отново описаха предложението на Лондон за статута на европейските граждани като "справедливо и сериозно". Барние обаче смята, че то не отговаря на искането на Брюксел всички 3 милиона европейски граждани, живеещи на територията на Обединеното кралство, да запазят съществуващите си права завинаги и да могат да се уповават на Европейския съд за защита на тези права дори след като Великобритания напусне ЕС.


Паралелни преговорни линии


Преговарящите екипи ще се разделят на четири групи преди планираната пресконференция в четвъртък. Според запознати с преговорите източници, цитирани от "Ройтерс", Барние иска да всички договорени с Дейвис параметри тази седмица да бъдат оповестени и Лондон публично да поеме ангажимент към тях.


Работните групи ще се съсредоточат върху три области - правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания (които според Брюксел са около 60 милиарда евро) и въпроси, които може да създадат усложнения след Брекзит - например какво ще стане с британските стоки в европейските магазини.


Ще има и четвърта "линия" на преговорите, която ще се води от заместниците на Дейвис и Барние, Оливър Робинс и Сабине Вейанд. Тя ще се занимава с начините за справяне с проблемите, които ще се появят на границата между Ирландия и Северна Ирландия, когато тя стане външна за Европейския съюз. Част от тези въпроси обаче ще се решат в хода на разговорите за бъдещите търговски отношения, които Брюксел иска да остави за след като се изчистят основните параметри на сделката с Лондон.


Какво очаква Брюксел


До формалния Брекзит, който Мей "насрочи" за 30 март 2019 г. (предупреждавайки, че е възможно да се случи по-рано при завършени преговори), остават около 20 месеца. През тази малко повече от година и половина европейските лидери очакват от британския си колега да оформи ясен и подробен план, който ще сведе до минимум икономическите и социални сътресения за Европа от факта, че втората най-голяма икономика в съюза ще спре да бъде негов член.


Европейският съюз се надява, че тази седмица Великобритания ще се откаже да настоява, че не дължи пари на Брюксел. Не може обаче да се изчисли в действителност колко трябва да плати Лондон, преди напускането да е станало факт.


В следващите три седмици преговори, които ще се осъществят между края на август и началото на октомври (след координация с националните правителства), Барние се надява да изясни с Дейвис основните моменти в сделката, за да получи мандат от страните членки за търговски преговори.


Според "Ройтерс" британските министри започват да приемат идеята, че първо трябва да се изяснят ключовите моменти от развода и после да се говори за търговия - знак за това е, че членове на кабинета ѝ очакват преходен период през 2019 г., който да омекоти преминаването от пълноценно членство към търговско споразумение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Демек ще има бой по островитянски пъпеши.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Французите умеят да преговарят. Накрая англетата хем ще изядат една торба сол, хем десет тояги хем ще платят и жълтиците. Не очаквах англичаните да са толкова неумна нация, явно съм имал грешна представа за тях.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Снимката кърти като образец за пропаганда - внушава че Великобритания отказва подадена ръка.

  Но който следи преговорите отблизо знае, че истината е 180 градуса обратна - франсетата са хипер арогантни, а целта на брюкселските чиновници е само една - да накажат британците за смелостта им да изберат свободата.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Всяка страна ще се бори за интересите си, най-вече Великобритания. Преговорите ще са трудни, защото никоя от страните няма да иска да отстъпи.

 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Е как точно ги наказват за смелостта, като не им дават, това което британците искат ли?

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  Брекзит ще има .....
  Който иска да вдига пушилка ,а който желае и да се пени ....ще има !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  Брекзит ще има .....
  Който иска да вдига пушилка ,а който желае и да се пени ....ще има !

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Защо е този анадолски ентусиазъм? От каква позиция коментирате събития в едно семейство, към което изобщо не принадлежите?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Само си помислете нещо - Не е ли или не беше ли това за което се бори ОК , всъщност добре за целия ЕС ?!

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 708 Весело

  извинения към всички, които не харесват Монти Пайтън, просто не мога да се сдържа да не пусна това: https://www.youtube.com/watch?v=A8yjNbcKkNY

 11. 11 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  да накажат британците за смелостта им да изберат свободата.
  —цитат от коментар 3 на 12345


  Кой им пречи, да тръшнат вратата и да направят хард-брекзита?
  Защо изобщо чакат още 20м, а не си отиват сега?

  Мисля, че ингилизите ни направиха услуга, в дългосрочен план.
  Аз съм твърдо против търговско споразумнеие. ако ще да е сводоба, да е пълна.ю
  Ако ще да е гарга, да е рошава.

 12. 12 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Брекзит ще има .....Който иска да вдига пушилка ,а който желае и да се пени ....ще има !
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Турция е в такава задница в момента, че не разбирам, какво се занимавате с проблемите на ЕС.

  Турция няма друга алтернатива, освен НАТО и ЕС, ако иска да бъде такава къквато Ататюрк я вижда. Жалко, че втори такъв няма да дойде скоро.

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":
  Глей ся, за Европа Турция е същото, което е била Византия. Да спира нашествието на азиатски нашественици. Всеки опит да промени това си предназначение ще е зле за Турция.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Да бе...! Брекзит, ще има...! Но, голямата пушилка се вдигна на острова. Като се поразсея се видя, че няма да се случи точно така, както им се иска. Тоест, за Великобритания само ползи и приходи, пък разходите и проблемите, за някой друг...! Тоест, за Европа.

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Трудни ще са преговорите, защото Великобритания говори само и единствено за нейните интереси.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  Дейвид Дейвис днес сутринта в кадрите на ББС се беше ухили като пача ,докато Барние беше много по-сдържан.Пожелавам на Брюксел /ЕС/ да смачка жалкия фасон на островните тарикати

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много са късогледи и самовлюбени в себе си и това им изиграва много лоша шега!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#4] от "voyko":

  .....................И в крайна сметка Лондон ще "клекне",а ЕС ще излезе краен победител -:)!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#10] от "zidane":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много яко-:)

 20. 20 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  и кво ги интересува азиатците дали ще има или няма да има?

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Как може да ги накаже някой,че са свободни?! Те искат хем да са свободни,хем да ползват пазара на ЕС.няма как.

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами мислят си завалиите-което е зле за ЕС е добре за Турция.В грешка са.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK