Британците приемат частично свободно движение срещу достъп до общия пазар на ЕС

Британците приемат частично свободно движение срещу достъп до общия пазар на ЕС

© Peter Nicholls, ReutersПо-голямата част от застъпниците на Брекзит биха се съгласили Великобритания да приеме свободното движение на хора или негови елементи срещу достъп до единния европейски пазар, показват две изследвания, посветени на бъдещите преговори за Брекзит и цитирани от в. "Гардиън".


Данните от проучвания на YouGov и на Кралския колеж в Лондон показват, че ако преговарящите с Брюксел направят отстъпки за свободното движение, това би довело до много по-малък отпор сред привържениците на напускането, отколкото се предполагаше досега. Противниците на "твърдия Брекзит" твърдят, че резултатите им дават основания за твърдението "Да няма Брекзит е по-добре от лош Брекзит".


Проучването на YouGov е сред 1600 възрастни, попитани дали смятат за важно да бъде ограничена миграцията от ЕС. Когато въпросът се разглежда като изолиран от останалите теми в преговорите, проучването потвърждава дълбокото разделение сред преговарящите. Близо 72% от избирателите, гласували за Брекзит, са оценили миграцията или като много важна, или като най-важната тема в преговорите. Обратно - 74 на сто от гласувалите против Брекзит посочили, че тя не бива да е на преден план или че изобщо няма значение.
Попитани обаче дали смятат, че Лондон трябва да направи отстъпка за свободното движение, за да получи достъп до единния пазар - два елемента, смятани от Брюксел за "неделими" един от друг - британците се оказват по-прагматични и единни. Подкрепящите Брекзит биха били равно разделени, ако кабинетът опита да запази пълен достъп на Обединеното кралство до общия пазар, като не ограничава свободното движение, но не отпуска социални помощи за новодошлите. Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума по времето, когато обикаляше европейските страни, за да издейства отстъпки за Великобритания.


Подкрепата за потенциални отстъпки на Мей нараства значително и сред привържениците Брекзит при хипотезата, че Лондон може да се съгласи на ограничения на свободното движение, използвани от други страни с достъп до единния пазар. Около 55 на сто от респондентите, гласували за напускане, отговарят с "да" на въпроса дали биха приели система за връщане на мигранти от ЕС, неуспели да си намерят работа. Едва 25 на сто отговарят, че не биха били доволни.


Групата за натиск Best for Britain, поръчала изследването, твърди, че данните от него отхвърлят тезата за желанието на британците да отхвърлят свободното движение на всяка цена и че картината на обществените нагласи е много по-нюансирана, отколкото правителството се опитва да я представи.


"Червените линии не са толкова важни"


Отделно проучване на Кралския колеж в Лондон, мозъчния тръст "Ранд" и университета в Кеймбридж използва специална техника на експерименти с изразяване на предпочитания, за да прецени обществените нагласи. Според данните на изследователите подкрепата за идеята на "Даунинг стрийт", че да няма сделка би било по-добре, отколкото да се сключи лоша сделка, е много малка.


"Британците не биха искали да се изправят пред протест и да напуснат ЕС при (търговските) условия на Световната търговска организация - те искат да има сделка", казва Джонатан Грант, професор в Кралския колеж. "Британците са достатъчно интелигентни, за да разбират защо не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, и че ще са нужни компромиси, за да се достигне до сделка."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Британците не са в положение да се пазарят.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  30% мито и ДДС за стоки от ингилизия я правят наистина конкурентна.

 3. 3 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума..."
  И за какво ручаха жабета???

 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Частично свободно движение,срещу частичен достъп, естествено.
  Иначе как ?

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  "Британците са достатъчно интелигентни, за да разбират защо не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, и че ще са нужни компромиси, за да се достигне до сделка."

  В историята на Британия решението за излизане от ЕС не се отличава с кой знае каква интелигентност. Изобщо да си играеш на референдуми с пролетариата, които са от ключово значение е доста тъпо. Вече не мога направя разлика между оксфордския възпитаник Камерън и и популиста Фараж, който твърдеше, че целия Балкански полуостров ще се изсели на Албиона...

 6. 6 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Какво, по дяволите, означава "частично свободно"? Или е свободно, или не.

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума по времето, когато обикаляше европейските страни, за да издейства отстъпки за Великобритания."

  Ами дано при сегашните преговори пак се достигне до някакво разумно решение. Ако успеят да го направят - това вече ще е "висш пилотаж" и от двете страни.

 8. 8 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Британците са достатъчно интелигентни ..."

  Засега индикациите сочат противното.

 9. 9 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 412 Весело

  Разбраха, че е по-добре да си оставят опцията за свободното движение, че не е ясно дали след Брекзит, миграционният поток няма да е в обратна посока :)

 10. 10 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 363 Весело

  Частичното свободно движение върви заедно с частичен достъп до общия пазар.
  За пълен достъп - да питат норвежците.
  Ама нали Брексит значи Брексит, какво се пеняват - да си нахлупват фуражките и марш в океана. Гарантирано ще им хареса (или поне според Борето и онуй безгръбначно - Фараж)!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  А достъпа до пазара, пълен. Мечтите засега са безплатни, но никопга не трябва да се забравя ,че има и друга страна.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Любопитно

  Британците приемат частично свободно движение срещу достъп до общия пазар на ЕС
  ==================
  Колкото е частично движението, толкова да е частичен достъпът.
  Така казва и коментатор четвърти.
  И все пак, ако достъпът и движението са пълни, британците ще изкярят вноската. Ъ?

  Еретик
 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Англетата си мислят,че още са империя и каквото си пожелаят трябва да стане. Мнооого дълбоко заблудени са. Но ден след ден им се избистря и червендалестите чукундури заедно с префърцунените старомодни моми започват да гледат без да мигат със широко отворени зеници.
  Ако знаят само какво тепърва ги очаква..... ще спрат и да дишат.
  Кой, каквото сам си направи, никой ме може да му го направи.

 14. 14 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 543 Весело

  Погледнато от друг ъгъл, мился, че повечето европейци биха приели ЧАСТИчЕН достъп на Великобритания до общия пазар в замяна на ПЪЛНО свободно движения.
  Ха, да видим дали има какво да предложат островитяните.
  Май освен молби, няма какво друго!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Всичко или нищо, за другото се сърдете на Найджъл Фараж, Борис Джонсън и Дейвид Камерън.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Любопитно

  "................................Подкрепящите Брекзит биха били равно разделени, ако кабинетът опита да запази пълен достъп на Обединеното кралство до общия пазар, като не ограничава свободното движение, но не отпуска социални помощи за новодошлите. Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума по времето, когато обикаляше европейските страни, за да издейства отстъпки за Великобритания.................................."

  Късогледите брекзитъри взеха да се осъзнават лека полека!И к'во става в крайна сметка се пита в задачата......................?!Излезе ,че Камерън е успял преди референдума да изкопчи от Брюксел много добра сделка,но нали тъпите ингилизи им се вижда малко сами се вкараха в капана ,който се нарича Брекзит!Сега е времето Брюксел да натика тази жалка островна пасмина в ъгъла и да покаже кой държи козовете в тази игра-:)

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И тепърва ще осъзнават това!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Весело

  До коментар [#3] от "gedk":

  Щото толкова име акълеца,т.е. да се "уловят на куката" на Фуража и компания!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Любопитно

  До коментар [#5] от "SSS":

  Фуражът няма аналог по тъпотия дори в нашата политичска джунгла!Пълна карикатура на политик с визия и претенции!

 20. 20 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 225 Весело

  Фуража гепа едни пари и каза: "Аз направих, каквото можах, вие продължавайте!" :D
  Хич не го мислете за тъп, тъпи са тези, които му се вързаха.

  Сега си седи в Брюксел, гушка европейска заплата и се залива от смях за онези 340 милиона паунда, които щяха уж да се наливат в Британската здравна каса...

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "Британците приемат частично свободно движение"

  Това ми звучи като един лаф на моя курсов в техникума. Веднъж изпитваше един съученик, който мънкаше и твърдеше, че бил учил "малко". Курсовият ми полудя /беше от старата генерация/ и и започна една тирада. Накрая каза: "Една жена или е бременна, или не е бременна. Средно положение няма".

  Същото положение важи и за "частично-свободното движение". Значи хем е свободно, ама хем има ограничения. А тези ограничения винаги могат да се променят когато им скимне на Даунинг стрийт. Едно нещо или е свободно, или не е свободно. Както и една жена или е бременна, или не е бременна. Средно положение няма.

  Чета какво искали англичаните. Ами то накрая ще излезе, че те искат точно това, което е в момента с малки изключения. Защо им беше да напускат, защо им беше да гласуват референдуми?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  ""Според данните на изследователите подкрепата за идеята на "Даунинг стрийт", че да няма сделка би било по-добре, отколкото да се сключи лоша сделка, е много малка.""

  Тепърва Мей и наследниците и ще омекват. Сделката ще бъде наречена - КашкавалБрекзит.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Не е до дуене.Просто преговарят два пазара,единия е 7-8 пъти по-голям от другия.Толкова за пазарлъците.

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Никава вноска не изкярват-и Норвегия има вноска.Достъпът да пазара на ЕС,върви с нея.

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#19] от "bat_plamen":

  Фараж беше готин-с произход от Близкия Изток,плашеше англичаните с бългменианс-българорумънци...

 26. 26 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нагли типове. Това тяхното е типичен пример на имперски манталитет. Всяка организация, в която те не свирят първа цигулка и която не играе по свирката им, е лоша и трябва да се напусне или разбие. Да не давам и други подобни примери с държави и по-на запад, и по-на изток от юкей. В крайна сметка прниципът, че парица е царица ще надделее. Никакви отстъпки пред тия. Втората Световна война продължава, само че с други средства и на друго място. И ще свърши тогава, когато се изпълни условието поради което тя (както и Първата) е започнала - Дойчо да получи, каквото е искал. Давай, Мути, разбий ги тези островни педали.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 27. 27 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 558 Весело

  някой уведомил ли е тереза? или е прекалено заета да се чуди още кого да назначи за главен преговарящ? ей... махмурлукът е най-лошата част от пиенето, великите британци не знаят ли...

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Какво, по дяволите, означава "частично свободно"? Или е свободно, или не.
  —цитат от коментар 6 на olga_kokoshkina


  Варианти много. Примери за "частично свободно" движение са комбинации от:
  (а) неограничено движение на граждани на ЕС за туризъм, образование, лечение и командировки
  (б) възможност за престой във Великобритания до 3 или 6 месеца с цел търсене на работа, но задължително завръщане обратно в ЕС след това поне за още толкова време, ако не се намери работа
  (в) ограничаване на броя на гражданите на ЕС, които могат да се заселят дълготрайно във Великобритания всяка година
  (г) задължително експулсиране от Великобритания и забрана за пътуване там за дълъг срок или завинаги при криминално престъпление, просене и т.н.
  (д) ограничаване или липса на социални помощи и данъчни облекчения за гражданите на ЕС (помощ за жилище, за медицинско обслужване, по бедност, възможност за приспадане от облагаемия доход на суми за съпрузи и деца, които не живеят във Великобритания и т.н.)

 29. 29 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#21] от "Lou":

  не са разбрали още, че империята им я няма. а докато се светнат...

 30. 30 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Частично свободно движение, ако е това, за което се споменава в статията - да се забранят социалните помощи за новодошлите - е нещо полезно. Това реално е клокочещ проблем и за самия ЕС и той трябва да се реши колкото се може по-скоро, защото създава у много от богатите нации усещане за несправедливост - тези, които са работили и са плащали някога през живота си големи данъци, получават наравно с новодошлите, които са без никакъв принос към социалната система на държавата.
  Вярно е, че Камерън беше успял да договори на практика същото нещо, но реши да бяга пред вятъра и тотално обърка нещата с тоя недомислен референдум.

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":Никава вноска не изкярват-и Норвегия има вноска.Достъпът да пазара на ЕС,върви с нея.
  —цитат от коментар 24 на yanne


  Освен това Норвегия предоставя права за свободно движение на хора. Това им е по-голямата болка във Великобритания - да трябва да третират всички граждани от ЕС като свои.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Весело

  Спокойно, трябва им още малко и ще узреят. Хем ще са извън ЕС хем ще плащат все едно че са в него. Че може и нещо за позагубят териториално, например Шотландия. Ще направят показно на останалите с тях да имат едно на ум като решат и те да правят референдуми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Едно нещо или е свободно, или не е свободно. Както и една жена или е бременна, или не е бременна. Средно положение няма.
  —цитат от коментар 21 на Lou


  Вижте коментари [#28] и [#30] за примери за "средно положение" по отношението на движението на хора. За тяхна чест, по-големите държави в ЕС (най-вече, Германия) настояват за напълно свободно движение на хора като цена на достъпа до пазара на ЕС, макар че те изнасят повече стоки и услуги за Великобритания отколкото внасят, а свободното движение на хора към Великобритания не е от толкова голямо значение за техните граждани.

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Виното ще има вода !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 983 Неутрално

  На самодоволните бритове от "фиш & чипс" скоро ще им остане само чипса.
  Изстинал и мнооого солен!!!

 36. 36 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума..."И за какво ручаха жабета???
  —цитат от коментар 3 на gedk


  анджък

 37. 37 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Какво, по дяволите, означава "частично свободно"? Или е свободно, или не.
  —цитат от коментар 6 на olga_kokoshkina


  частично значи да те таковат наполовина

 38. 38 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В определен смисъл разбирам англичаните. На тях чисто физически им е писнало да виждат мутрите на българските и румънските роми. Да не говорим, че немалко етнически българи физически изглеждат като цигани - мургава кожа, селско изглеждаща мутра и са адски тъпи парчета. Аз от доста време се опитвам да обяснавам в този форум, че 95% от етническите българи, останали в България, не са по-високо в цивилизационно и интелектуално отношение от циганите и по тази причина не би трябвало да се обиждат, че навън ги третират като цигани. Но това да го оставим за друг разговор. Това, което не разбирам е как британците се отвращават от мутрите на източноевропейците, а от мутрите на индийците и пакистанците - не? Къде точно виждат разликата?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 39. 39 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 237 Неутрално
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  В определен смисъл разбирам англичаните. На тях чисто физически им е писнало да виждат мутрите на българските и румънските роми.
  —цитат от коментар 38 на leon555

  И от мутрите на "полските водопроводчици" ли им е писнало? Да напомня, че поляците дълго време бяха основната цел на агитацията за напускането, нашите и румънските цигани бяха по-скоро за "аромат". И въобще като количество нашите не са чак толкова много в сравнение с мулти националната кочина в която са превърнали Англия самите англичани.

  Накратко грешно определяш целта. На англичаните им е необходим някой с който да оправдават все по-скапващото се положение на държавата си. Не искат да свалят вирнатият си имперски нос и да разберат, че от велика империя те вече са една средна държава. Необходим им е някой който да изкарат виновен за това.

  А на конкретно лично ниво панически ги е страх, че ще дойде някой източноевропеец квалифициран колкото средният англичанин но готов да работи много повече и за по-малко пари. Страх ги е, че ще им вземе работното място, това е фундамента. Иначе нямат нищо против индийци, пакистанци, негри и всякакви които са дошли да им слугуват и не представляват заплаха за работните им места, понеже работят нещо което те не искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  да се забранят социалните помощи за новодошлите - е нещо полезно. Това реално е клокочещ проблем и за самия ЕС и той трябва да се реши колкото се може по-скоро, защото създава у много от богатите нации усещане за несправедливост - тези, които са работили и са плащали някога през живота си големи данъци, получават наравно с новодошлите, които са без никакъв принос към социалната система на държавата.
  —цитат от коментар 30 на tko42434569


  Натиснах бутона за съгласие с коментара Ви. Туризмът за социални помощи трябва да престане! Същевременно проблемът не е толкова еднозначен. Данъците и социалните издръжки, които са плащали гражданите на богатите нации в ЕС до 2004 г. в по-голямата си част са отивали за разходите на правителствата в тези държави (ако предположим че повечето нямат големи пенсионни фондове в които държавата е заделяла пари за бъдещите пенсии и други социални разходи). Пенсиите на тези, които се пенсионират сега ще се плащат от работещите в тези държави през следващите 20-30 години (дай Боже хората да живеят и още по-дълго). Същото се отнася и за помощите за безработица и т.н. Не е справедливо по-богатите държави в ЕС да решават проблемите на своите пенсионери и безработни като приемат само работещите, можещите и знаещите от по-бедните европейски страни, а да оголват от приходи социалните системи на родините им. Това не значи да се ограничи свободното движение на хора; напротив, то прави общата икономика на европейския съюз по-ефективна (увеличава баницата / пицата, която може да делим). Но трябва да се предприемат мерки за намаляване на отрицателния ефект вурху по-бедните държави чрез по-голямо преразпределяне на социални средства на ниво ЕС (така както федералното правителство в САЩ преразпределя средства между по-богатите и по-бедните щати чрез пенсионната програма Social Security, програмте за медицинско обслужване на пенсонери Medicare и на бедни - Medicaid).

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  "Камерън е успял преди референдума да изкопчи от Брюксел много добра сделка,но нали тъпите ингилизи им се вижда малко сами се вкараха в капана ,който се нарича Брекзит!"
  =============================
  Ами да! На британците все им се пускаше гювеч, Брюксел търпеше изнудването, някои българи бяха в британска еуфория, която в този форум откровено личеше. Самозабравянето беше въпрос на време.

  Еретик
 43. 43 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  [quote#40:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]

  Това също е вярно и е още един, допълнителен аспект на проблема. И този аспект не анулира другия аспект, за който аз пиша. Има сигурно още 250 аспекта,но аз посочих този, за който мисля, че най-пряко засяга българските граждани.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 44. 44 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Накратко грешно определяш целта. На англичаните им е необходим някой с който да оправдават все по-скапващото се положение на държавата си. Не искат да свалят вирнатият си имперски нос и да разберат, че от велика империя те вече са една средна държава. Необходим им е някой който да изкарат виновен за това
  [quote#40:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]


  Това също е вярно и е още един, допълнителен аспект на проблема. И този аспект не анулира другия аспект, за който аз пиша. Има сигурно още 250 аспекта, но аз посочих този, за който мисля, че най-пряко засяга българските граждани.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 45. 45 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Има и друго нещо. По ред причини, за които в момента няма време да разяснявам, отношението на англичаните към всички български граждани е лошо повече или по-малко. Все пак аз съм убеден, че отношенито им към етническите българи е една идея по-малко лошо, отколкото към българските роми. Проблемът е, че на англетата им е трудно чисто физически да различат кой е българин и кой - българки ром, поради това, че първите все повече заприличват физически на вторите. Дори аз като си идвам от време на време в родната София и виждам какви индивиди са заели овакантените от нас места, ми отнема известно време докато преценя това българин ли е или ром. А какво остава за един чужденец. Последния път в участъка от Париж до София в самолета се качи една тьотка - българка на възраст между 60 и 70 г. с неподдържана сива коса, дълга до кръста и вързана с един ластик от Плод-зеленчука, облечена по мода от битака в Харманли и само с един-единствен почернял зъб в устата си най-отпред като гризач. Ако зависеше само от мен аз бих я депортирал от Франция дори само заради външния ѝ вид. Та предполагам, че и англичаните виждат нещата от подобен ъгъл.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1952 Любопитно

  аз нямам думи имам познат купи си къща в Лондон и сега ми разправя че до 2020 ще се връща, виж Ромел го разбирам роден във Виена избира къде да се премести в България или Словакия, но предполагам че ще избере Словакия

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  "Британците са достатъчно интелигентни, за да разбират защо не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, и че ще са нужни компромиси, за да се достигне до сделка."

  Засега по нищо не личи!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Великобритания показва наживо, че няма умен избирател и няма мъдрост в мнението на масите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#31] от "plamen_b":

  Срам за британците-отказват да третират наравно поляци,а с охота приемат пакистанци.Чиито деца след време им взривявят метрото,или избиват хора с ножове и камиони по улиците на Лондон.Там даже вече кмета е пакистанец.Смеех се на един сериал,в който пакистански емигрант казваше "Добре дошли в Британски Пакистан" .Вече не е смешно-факт е.Но,това е техния избор...

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Май първо ще загубят Гибралтар.

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#38] от "leon555":

  Айде бе! И с какво,за бога "мутрите" на българските роми са различни от мутрите или хигиената на пакистанци и индийци?!

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Да не говорим, че немалко етнически българи физически изглеждат като цигани - мургава кожа, селско изглеждаща мутра и са адски тъпи парчета. Аз от доста време се опитвам да обяснавам в този форум, че 95% от етническите българи, останали в България, не са по-високо в цивилизационно и интелектуално отношение от циганите и по тази причина не би трябвало да се обиждат, че навън ги третират като цигани...Това, което не разбирам е как британците се отвращават от мутрите на източноевропейците, а от мутрите на индийците и пакистанците - не? Къде точно виждат разликата?
  —цитат от коментар 38 на leon555


  Не мисля. че расизмът Ви е уместен. "Но това да го оставим за друг разговор".

  Вие сами виждате, че той не обяснява напълно поведението на британските избиратели. Гледната точка на един такъв изборател (гласувал за Брекзит, пътувал в продължение на десетки години по цял свят и прилично образован) , с когото случайно се заговорих на тази тема бе, че:
  - Великобритания има морално задължение да приема емигранти от Общността на нациите / Британската общност (бившите си колонии), и те имат по-добро разбиране за британското законодателство и култура от много граждани на ЕС
  - Смяташе за несправедливо, че съседът му (поляк) ползва данъчни облекчения във Великобритания за детето и съпругата си, които живеят в Полша
  - Не харесваше, че ЕС задължава Великобритания за последното, поради което не могат да приемат повече емигранти от Британската общност

  Разбира се, моята извадка не е представителна, но реших да споделя каквото съм чул. Използвайте го (или не) както намерите за добре.

 53. 53 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#38] от "leon555":Айде бе! И с какво,за бога "мутрите" на българските роми са различни от мутрите или хигиената на пакистанци и индийци?!
  —цитат от коментар 51 на yanne


  Аз задавам същия въпрос. Пакита може, българи - не. Защо? Това с моралното задължение към Британската общност не го приемам за отговор. Други предложения?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 54. 54 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#52] от "plamen_b":

  А, така значи. ЕС му е натресъл поляк, заради когото юкей не може да приеме по-красивия и по-приятно миришещ пакистанец. Знаеш ли какво да му кажеш на твоя англичанин?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 55. 55 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#3] от "gedk":

  Сега ще могат да правят търговски споразумения самостоятелно и да определят външната политика независимо - което е и целта на занятието!

 56. 56 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":


  С охота? Знаете ли, какви са квотите на година за мигранти извън ЕС? Дори за американци е доста трудно да се установят тук!

 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Както изглеждат представите на великобританците, трябва да се преореритират основно, понеже след Брексита ще им изсъхне дохода с финансовите оазиси, където имаше големи концерни, неплащаши данъци в Германия, Франция и др. държава в ЕС. Гугъл не е платил общо от 2005 г. до 2013 г. данъци на стойност 13 млр.€ заради създадените от великобританците финансови трикове. Без тях може фискуса(така се нарича в Германия финансова служба) да има повече приходи и от това повече за пенсионерите.

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1294 Весело

  След развода секса става само с пари! Много пари!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK