"Булдозите се бият под килима" - клановите битки в Иран преминаха на президентско ниво

На тази снимка от 2015 г. Хосейн Ферейдун (в центъра) разговаря с американския държавен секретар Джон Кери (вляво) и иранския му колега Мохамад Джавад Зариф във Виена.

© Handout, Reuters

На тази снимка от 2015 г. Хосейн Ферейдун (в центъра) разговаря с американския държавен секретар Джон Кери (вляво) и иранския му колега Мохамад Джавад Зариф във Виена.В Иран бе арестуван братът на президента Хасан Рохани. Хосеин Ферейдун е обвинен във финансови престъпления и срещу него се водят няколко разследвания, заяви за сайта Iran Front Page говорителят на съдебните власти в страната Голамхосеин Мохсени Ежеи. В събота Ферейдун бе пуснат под гаранция, но необходимата сума не бе платена; в крайна сметка президентският брат бе поставен под стража, добави "Франс прес".


За Хосеин Ферейдун се знае твърде малко. По данни на портала Al Monitor той има осемгодишен стаж като посланик на Иран в Малайзия. През 2013 г., когато Рохани печели изборите, Ферейдун става негов личен съветник и специален представител на женевските преговори за иранската ядрена програма. В дискусиите самият Рохани често говори похвално за приноса на брат си и подчертава, че Ферейдун е неговите "очи и уши".


"Жестока битка на булдози под килима"


Същинската причина за ареста на Ферейдун едва ли ще излезе на бял свят. "Тече много сурова битка между различни групи от елита. По-специално битка за колосални активи, а в Иран те далеч не са свързани само с петрол или газ", изтъкна пред "Взгляд" Евгений Сатановски, президент на Института за Близкия изток. Той припомни, че става дума за две основни групи - умерените консерватори начело с Рохани и хора от Корпуса на гвардейците "с много сериозни бизнес интереси".
Старата шега, че се бият булдози под килима, описва точно ситуацията в Иран, добави нашият събеседник. Колкото до позицията на върховния аятолах Али Хаменей - дали ще се застъпи за президентския брат, Сатановски обясни: "Рахбарът (върховният водач) е най-високо точно затова, че винаги е над схватката. Трябва да насъсква всички един срещу друг, оттам идва и положението му. И всички да ходят при него, да му се кланят доземи и да молят за помощ. А той е главният арбитър", посочи експертът.


За остри борби между клановете наистина се писа неведнъж и в местни, и в западни медии. В средата на 2016 г. печатът спря да споменава Хосеин Ферейдун, той изчезна съвсем от политическия дневен ред. Вестник "Афтаб е язд" отбеляза, че т.нар. привърженици на твърдия курс явно са натиснали Рохани, за да отдалечи от себе си малкия си брат и да понижи статута му. "Повечето обвинения срещу Ферейдун идваха от медии и политици, подкрепящи т.нар. твърд курс, но често пъти оставаха непотвърдени. Но ако съдим по изчезването на Ферейдун, тези обвинения май са подействали", заключи изданието.


Тайната служба на Корпуса събирала доклади...


Порталът Raja News, рупор на "твърдата линия", обвини Ферейдун през май м. г., че през последните години от президентството на Махмуд Ахмадинеджад братът на Рохани предприел стъпки, допринесли за колебанията в обменните курсове. На фона на санкциите се стигнало до хаос в икономиката и на валутния пазар. По данни на портала Ферейдун назначавал на високи постове - за шефове на банки, "свои хора", а не кандидатите с най-подходяща квалификация. Друг привърженик на "твърдия курс", иранският парламентарист Алиреза Закани, заяви тогава, че "някои използват ядрената сделка и отмяната на санкциите за лично обогатяване", и призова Рохани да внимава какво прави брат му.


Мнозина не харесваха и друго - че вземайки важни решения, Рохани търсеше за препоръка съветниците си, включително своя брат, а не министрите, добавя Al Monitor. Имаше съобщения, че тайната служба на Корпуса на гвардейците събирала междувременно доклади за дейността на хора от кабинета на Рохани в сферата на сигурността и финансите; споменат бил и Ферейдун. Тези съобщения предизвикаха сериозни разногласия между Рохани и Хаменей, изтъква порталът.


Би Би Си пък отбелязва, че Ферейдун се е замесил в "скандал с прекомерно завишени заплати на шефове от държавната застрахователна компания". През май м.г. се разбра, че заплатите на някои топмениджъри са надхвърляли почти 50 пъти минималните в държавния сектор. Тази история бе много тежък удар за имиджа на Рохани. Съперниците му в предизборните дебати неведнъж го обвиниха, че е блокирал разследването на корупционни обвинения срещу свои роднини. Въпреки това Рохани бе преизбран.


Ще съдят според закона дори президентския брат


Арестът на Ферейдун естествено е свързан с острите вътрешнополитически борби. "Дори хора, работещи в контакт с иранските тайни служби, нарушават закона", коментира пред "Взгляд" шефът на Института за приложна ориенталистика и африканистика Саид Гафуров. Той посочи, че не иска прибързано да обвини Ферейдун в злоупотреба със заеманото положение, но санкционният режим е създал условия за такива подозрения. "Щом човек се е занимавал с едър бизнес, нещата са били на ръба на закона - въпросът е дали е минал оттатък или не", каза аналитикът.


Според него нищо чудно Корпусът на гвардейците да е замесен в случая с Ферейдун - като голяма организация със собствени спецслужби. "Явно е имало сигнал. И е съвсем вероятно да започнат разследване", смята Гафуров.
Но експертът е убеден, че обвиненията едва ли са голословни. "Дори някой да е недоволен от някого, Иран не е страната, в която ще арестуват невиновен човек. Може и да бъде задържан, но няма как да му повдигнат обвинение. Според мен там имат сериозни аргументи", каза нашият събеседник.


Аятолахът може да се намеси, ако аргументите се окажат много слаби, "авторитетът му ще стигне, за да пуснат Ферейдун, но само ако всичко е пълна измама, а не съм сигурен, че е така", добави експертът. "Ако пък има сериозни аргументи", аятолахът няма да се меси", подчерта той. И припомни, че Хаменей има огромен авторитет точно защото не злоупотребява с ранга си.


Нищо че става дума за президентски брат, той ще бъде съден според закона, посочи събеседникът ни. "В Иран вече се е случвало много богати хора да бъдат осъждани дори на смърт, макар да казваха, че са готови да върнат всичко натрупано по време на санкциите, че всичко това е собственост на Ислямската република", резюмира Гафуров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK