Защо САЩ наказаха бизнеса на Евгений Касперски и кои са "крадците-патриоти"

Евгений Касперски основава преди 20 години компанията, носеща неговата фамилия.

© Reuters

Евгений Касперски основава преди 20 години компанията, носеща неговата фамилия.Евгений Касперски, главният изпълнителен директор на руската компания за антивирусни програми, носеща неговото име, имаше една голяма американска мечта - да стане ключов доставчик на правителството на САЩ, което е един от най-големите купувачи на продукти за киберсигурност.


Но на 11 юли правителствената агенция (U.S. General Services Administration или GSA) за управление на федералната администрация отстрани Kaspersky от списъка с одобрени доставчици за информационни технологии и оборудване за цифрова фотография. Посоченият мотив - да се гарантира сигурността на американските правителствени системи. Правителствените агенции ще могат да купуват продукти на компанията извън процедурите на GSA.


Във вторник и британският Национален център за киберсигурност (NCSC) заяви, че никога не е сертифицирал продуктите на Kaspersky Lab (Лаборатория Касперского). "Сертифицираме чрез различни инициативи и търговците кандидатстват чрез някои от нашите акредитирани партньори. Но никога не сме включвали сред одобрените продукти такива от Kaspersky", се казва в съобщението на центъра, която е част от GCHQ - британският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на САЩ.
Компанията вече заяви, че е станала жертва на американско-руското глобално противопоставяне. Според служител на International Data Corp., цитиран от "Блумбърг", САЩ и Западна Европа са донесли през миналата година $374 млн. от общо $633 милиона продажби на Kaspersky. "Ройтерс" казва, че по данни на компанията продажбите ѝ в САЩ са намалели от $164 млн. през 2014г на около $156 млн. през 2016г.


Касперски искаше да превърне фирмата си - определяна като най-голямата в Европа в този сектор - в нещо повече от продавач на антивирусни програми на потребители и дребен бизнес. За целта регистрира дъщерна компания KGSS в Арлингтън, щата Вирджиния, близо до Вашингтон. Той финансира конференции с известни участници като ген. Майкъл Флин, който за кратко бе съветник по националната сигурност на президенат Доналд Тръмп, или Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност. Руснакът опита да се включи в американски бизнес сдружения и дори имаше програма по общественото National Public Radio.


Страните, в които компанията има дейност.

© Reuters

Страните, в които компанията има дейност.


Според хора, запознати със стратегията му и цитирани от "Ройтерс", това е правено, за да се изчисти имиджът на Касперски и да стане той приемлив в търговските и делови среди като доставчик за администрацията, независимо от руския си произход. Но това така и не преодолява подозрението в разузнавателните среди на САЩ.


Kaspersky "никога не е помагала и няма да помогне на което и да е правителство по света да върши кибершпионаж", заявява компанията.


Но ръководители на разузнавателни агенции в САЩ за пръв път заявиха публично през май пред комисии в Сената, че имат съмнения в продуктите на компанията. Не е тайна, че фирми за киберсигурност често работят с националните спецслужби, но въпросът дойде напълно неочаквано от сенатора Марко Рубио и това се тълкува като насочване на вниманието към нещо, което той е научил от секретните документи.


През юни агенти на ФБР разпитваха служители на Kaspersky за това дали се отчитат на шефовете си в Русия и колко данни на американски клиенти могат да достигнат до руските служители, разказват трима настоящи и бивши служители, цитирани от "Ройтерс".


В Конгреса е внесен проектозакон, който изрично забранява на Пентагона да използва каквито и да е продукти на Kaspersky - действия, които според Евгений Касперски са политически мотивирани. "Тези безотговорни действия негативно влияят на глобалната киберсигурност като ограничават конкуренцията, забавят технологичните иновации и съсипват индустрията и сътрудничеството между органите на реда, необходими за залавяне на лошите", казва той в изявление за "Ройтерс".


Централата на "Лаборатория Касперского" в Москва.

© Reuters

Централата на "Лаборатория Касперского" в Москва.


"Блумбърг" разказа преди седмица, че Kaspersky Lab има около 400 милиона клиенти по света, но половината от тях сигурно не го знаят. Успехът се дължи отчасти на лицензионни споразумения, според които клиентите могат тихомълком да инсталират програмите ѝ - от защитни firewall системи до специално телекомуникационно оборудване - които формално не носят името на компанията. Именно това е едно от основните неща, привлякло вниманието на американските служби, допълва агенцията.


Досега няма нито едно доказателство, предоставено от правителството, че компанията е вършила нещо нередно или че Москва използва продуктите ѝ за кибератаки. Сега Евгений Касперски предлага да свидетелства пред Конгреса и да се срещне с администрацията във Вашингтон, "за да отговори на каквито и въпроси да възникнат".


Офисът на KGSS в Арлингтън днес е пуст, а говорителка на Kaspersky казва, че там са били назначени десетина души и те често работели от домовете си. Двама бивши служители и източник, запознат от ФБР със случая, казва, че софтуерът на Kaspersky понякога "инспектира" и отстранява неправомерно файлове от компютрите на клиентите в борбата си с хакерите. Това ставало, въпреки че въпросните файлове не са били заразени.


Опустелите офиси на Kasperski в Арлингтън край Вашингтон.

© Reuters

Опустелите офиси на Kasperski в Арлингтън край Вашингтон.


Изключително рядко се случва компания да бъде извадена от федералния регистър на доставчици при отсъствие на безспорни доказателства за незаконна дейност. "Това създава опасен прецедент", в който други държави могат да отправят подобни необосновани обвинения срещу американски доставчици, казва Робърт Лий, бивш служител на спецслужбите за водене на кибервойна и настоящ ръководител на стартъп компанията Dragos.


Руското правителство осъди действията срещу Kaspersky и не изключи ответни мерки. Представители на американски компании със значителен бизнес в Русия казват, че се опасяват да не станат мишени.


"Определено става дума за политическо решение. Това е чисто търговска компания, предлагаща търговски услуги. Съжаляваме за взетото решение. Руската държава няма да пожали усилия, за да защити интересите на нашите компании в чужбина", заяви Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл.


Защо САЩ наказаха бизнеса на Евгений Касперски и кои са "крадците-патриоти"

© Reuters


Данни с федерални договори, цитирани от "Ройтерс", показват, че САЩ са купили от Kaspersky продукти за няколкостотин хиляди долара, а служител на компанията казва, че приходите им от държавата са минимални. Но Kaspersky продават и на трети страни - федерални агенции и софтуерни компании, които вграждат технологиите ѝ в свои продукти.


Основавана през 1997г., компанията бързо израства през новия век до един от водещите световни доставчици на антивирусна защита. Днес тя има 36 офиса в 30 държави, три от които са в САЩ - в Уобърн, щата Масачузетс, в Белвю, щата Вашингтон и федералната централа в Арлингтън.


Но от самото начало са и подозренията, че тя е свързана с Федералната служба за сигурност на Русия. Самият Евгений Касперски е учил в школата на КГБ и компанията е потвърждавала, че работи по поръчки на ФСБ. Но Касперски непрекъснато е опитвал да разсее съмненията. "Ние трябва да бъдем повече американци от самите американци", заяви той пред "Ройтерс" през 2013г. "Идваха при нас и ни казваха: "Искаме да променим имиджа си, знаем, че хората ни нямат доверие", казва представител от администрацията на президента Барак Обама, участвал на една от срещите, организирани от Kaspersky.


Нападките срещу мен за връзки с Кремъл са пълни глупости и напълно неоснователни конспиративни теории, казва Касперски.

© Reuters

Нападките срещу мен за връзки с Кремъл са пълни глупости и напълно неоснователни конспиративни теории, казва Касперски.


"Бизнесуик" обяснява, че дейността на антивирусните компании по принцип е особен бизнес - програмите им имат достъп до всеки файл в компютрите, които защитават, и редовно се свързват със създателите си, за да бъдат обновявани. Това е деликатната зона, когато става дума за инфосистеми на правителствени агенции, банки, инфраструктурни мрежи или интернет компании.


Изданието цитира електронна кореспонденция от октомври 2009г. между Касперски и високопоставен служител, в коята се споменава, че година по-рано е започнат проект "по голяма молба на Лубянка". Става дума за софтуер за защита на клиенти (включително руското правителство) от DDoS атаки, но не само. Kaspersky Lab с помощта на хостинг компаниите трябва да открива хакерите и да блокира атаките им, докато същевременно предприема "активни контрамерки".


Под последния термин сред специалистите наричали методи за "хакване на хакерите", блокиране на компютрите им чрез вируси и др. Когато клиентът е ФСБ, се оказва че Kaspersky може да предоставя на спецлужбите конкретните адреси в реално време и да участва със свои специалисти в екипите на ФСБ за издирване и залавяне.


Въпросният проект бил ръководен от главния юрисконсулт на компанията Игор Чекунов, бивш офицер от КГБ. В екипи на ФСБ се е включвал Руслан Стоянов от Kaspersky Lab, бивш служител на отдела за киберпрестъпления към МВР, арестуван през декември с високопоставен офицер от контраразузнаването, отговарящ за киберсигурността, по обвинения в държавна измяна.


През април 2017г. Стоянов, бивш ръководител на отдела за разследвания на Kaspersky Lab, разпространи от затвора чрез адвокатите си предупреждение срещу използването от руската държава на хакери: "Съществува огромно изкушение за "хората, взимащи решения" да се възползват от готови решения на руската кибепрестъпност, за да влияят на геополитиката. Най-ужасният сценарий е да се даде на киберпрестъпници имунитет срещу възмездие за кражбата на пари в други държави в замяна на разузнавателна информация. Ако това се случи, ще се появи цял пласт "крадци-патриоти". Полулегални "патриотични групи" могат много по-открито да влагат откраднатите средства в създаване на съвременни "троянски" програми, а Русия да получи най-авангардно кибероръжие".

Ключови думи към статията:

Коментари (228)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Но пък за сметка на това американското правителство се доверява на Брин (Гугъл). Този Кашпировски нещо не му е чиста работата май?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ми това е положението, обикновено се иска много акъл, за да обслужваш и двете страни в един конфликт, но не е много трудно да се уредиш да не обслужваш и двете.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  "..........Евгений Касперски, главният изпълнителен директор на руската компания за антифирусни програми, носеща неговото име, имаше една голяма ..........................."

  Не знаех ,че антивирусните програми вече се наричат вече антифирусни такива............?!"Дневник" вземете малко да се пооправите-:)

 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дори и да не му се е искало да работи за ФСБ (КГБ), след като "отвлякоха" временно сина му със сигурност е склонил.
  В Русия всички крупни бизнесмени са длъжни да изпълняват задачи на специалните служби, при това със собствени средства.

 5. 5 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Айде чао.
  Да се оплаче на арменския поп.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "Най-ужасният сценарий е да се даде на киберпрестъпници имунитет срещу възмездие за кражбата на пари в други държави в замяна на разузнавателна информация. Ако това се случи, ще се появи цял пласт "крадци-патриоти". "

  Краткото обобщение на статията.

 7. 7 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Но пък за сметка на това американското правителство се доверява на Брин (Гугъл). Този Кашпировски нещо не му е чиста работата май?
  —цитат от коментар 1 на oporna_to4ka


  Кой Брин? Този, който казва за Русия, че е Нигерия със сняг ли?
  Аз нямам проблем с него.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Разстроено

  "Досега няма нито едно доказателство, предоставено от правителството, че компанията е вършила нещо нередно или че Москва използва продуктите ѝ за кибератаки."

  Проклятието да се родиш руснак.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  ".......................Но от самото начало са и подозренията, че тя е свързана с Федералната служба за сигурност на Русия. Самият Евгений Касперски е учил в школата на КГБ и компанията е потвърждавала, че работи по поръчки на ФСБ. Но Касперски непрекъснато е опитвал да разсее съмненията.............................................."

  Когато фактите говорят и Боговете мълчат!Явно на този Касперски не му е "читав косъма" щом е имал вземане-даване с КГБ!

 10. 10 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  Получих ключ за безплатно инсталиране на тази система на домашният си компютър, когато го купих преди години. Получих ключ и когато закупувах компютъра си на работа. Не я инсталирах никъде, не само защото е руска, не само защото отвсякъде смърди на КГБ, но и поради факта, че на света има достатъчно американски и европейски антивирусни програми, които могат да се ползват и са по- добри от Касперски.

  Радвам се, че не се изкуших на "безплатните" оферти! Касперски, като Путин е бишв служител на секретните служби. В Русия, мамашата на рубладжиите, никой бизнес не е случаен.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 11. 11 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Касперски та Касперски, нека не се забравя как започнаха бизнеса си. Първо измислиха и разпространиха вируси, за които после предложиха лечение. Подло, а през това време се чудехме откъде идва заразата. Белите хора явно не забравят историята.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Американците са малки но знаят : Кадър на КГБ -заразена глава с "дяволски вирус" и няма оправия

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Разумният човек стои далеч от всичко руско.

  Между другото, преди месеци писах, че от американски частни фирми за киберсигурност по поръчка на NSA са направили сравнителен анализ на ной-добрите антивирусни защити.

  Касперски изобщо не се е класирал.

  Виж, че прави добри вируси, никой не се съмнява.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Компания за антивирусен софруер, основана от бивш член (ули ученик) на КГБ, няма как да звучи "всичко е ОК" за американските или други западноевропейски правителства. Наистина Гугъл, основан от Сергей Брин никога не е бил обект на подозрения в шпионаж за Русия, но и той не е имал подобни контакти.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#11] от "inlineonline":

  "Умен", а по-какъв по-добър маркетинг начин да започнат един бизнес и да се докажат като едни от най-добрите!? И, според голямата част ИТ-специалисти, коя е най-ефективната антивирусна програма в България (ако има такава)?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#7:"SCROTUS"][/quote]

  Не знам дали е удачно да сравняваме Нигерия и Русия , все пак нигерийците не са пияни през цялото време. :)

 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разумният човек стои далеч от всичко руско. Между другото, преди месеци писах, че от американски частни фирми за киберсигурност по поръчка на NSA са направили сравнителен анализ на ной-добрите антивирусни защити.Касперски изобщо не се е класирал.Виж, че прави добри вируси, никой не се съмнява.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Русия може единствено да руши, не и да създаде нещо.

 19. 19 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  В САЩ от 2008-ма предлагаха безплатна инсталация на Касперски към всеки компютър закупен в Уолмарт и Костко. Лично аз си мисля, че това може би е било активно мероприятие на руското правителство.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 20 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#17] от "foxa5":

  Така е. Аз цитирах Брин. Нигерийците са много сърдечни хора, не е редно да ги обиждаме. Има един нигерийски принц, праща ми най-редовно мейли, искал човекът да ми подари няколко милиона долара. Но аз покрай тази платена от Сорос работа тук нямам време да му се обадя.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Весело

  Евгений Касперски, главният изпълнителен директор на руската компания за антифирусни програми, носеща неговото име, имаше една голяма американска мечта - да стане ключов доставчик на правителството на САЩ, което е един от най-големите купувачи на продукти за киберсигурност.

  И щеше да стане ако компанията му правеше антивирусни програми. Понеже прави антифирусни - няма да стане.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Доста е вероятно Касперски да си сътрудничи с ФСБ, така че решението е правилно. Кадрите на КГБ не заслужават довери.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Весело

  Касперски е един от доминаторите в киберсигурността. И това е твърде неприятен факт за конкуренцията.
  Е, сега му намериха цаката. Не е съвсем по правилата на пазарната икономика, ама поне в САЩ местните могат да си отдъхнат!

  Мараба, С-ДС доносници!
 26. 26 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonF1":
  "Умен" винаги съм се смял на глупаци, които използват точно "Касперски", няма как някой който използва хитрост и подлост срещу теб, да ти мисли доброто. Ти би ли се съгласил, че комунист ще стане честен капиталист... Такова животно няма.
  Или си честен и точен от самото начало или рано или късно излизаш от играта... А за професионални съвети взимам пари с ДДС, защото в тая държава има детски градини, училища и болници, които тая държава трябва да храни.

 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доста е вероятно Касперски да си сътрудничи с ФСБ, така че решението е правилно. Кадрите на КГБ не заслужават довери.
  —цитат от коментар 24 на stein


  Така си е - няма бивш КГБец.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonF1":

  Wow... баш това е маркетинговия подход, нема къ да е иначе. И викаш, това е най-добрата програма, м?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  [quote#27:"foxa5"][/quote]

  Няма бивш КГБ-ец, бивша проститутка и бивш руснак.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Е много шамари и се събраха на Масква....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#26] от "inlineonline":

  "...няма как някой който използва хитрост и подлост срещу теб, да ти мисли доброто."

  Това изчерпва темата. +++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Весело

  Не знам даи сте чели специалното разследване за Касперски на Блумбърг. Преди малко се опитах да го намеря и се оказа, че е в платената им версия. Ето го преразказано от друго място:

  http://www.businessinsider.com/kaspersky-and-russian-spies-2015-3

  Ако някой има досъп до платената версия:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-19/cybersecurity-kaspersky-has-close-ties-to-russian-spies

  В общи линии, сауната на Касперски, в която се среща с приятели от секретните служби:

  Unless Kaspersky is traveling, he rarely misses a weekly banya (sauna) night with a group of about 5 to 10 that usually includes Russian intelligence officials," Bloomberg writes. "Kaspersky says in an interview that the group saunas are purely social: 'When I go to banya, they’re friends.'

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  във всеки случай ,американските чукундури са се усетили ,че по най тънкия начин им изнасят червена революция , ясно е ,че повече няма да купуват тази система на защита ,а и ще има и още последствия за много хора ,служби и разузнавачи и на изток и на запад

 34. 34 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  После се жалват, че руснаците им избирали президента, разбивали им всички киберзащити, перониквали в правителствените им програми и т.н.
  Във вътрешнополитическите си борби тези са готови да се покрият с всякакво унижение, само и само за да омаскарят опонента си /в случая Тръмп и хората зад него/

  .
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Бивш комунист, бивш негър, бивша к¥рва и бивш разузнавач (КГБ, ЦРУ и т.н.) НЯМА!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  По-добър маркетинг от това да покажеш колко струваш ти или продукта ти, надали има... А колкото до... "това е най-добрата програма" , не каква програма, а антивирусна такава, и сигурно е такава, щом ми я препоръчват супервайзори, свързани с банкова е-сигурност, от години...
  Тук, вече се убедих, че с онлайн банкиране, дори и в десетки хиляди, нагоре не говоря, форумни кадри не съществуватѝ!?
  А пък какво казват неспециалистите:
  https://www.pcmag.com/article2/0 ,2817,2372364,00.asp
  А пък, за едни "тунели" с трафик от няколкостотин МБ, дневно, според това какво си платил, преминаващи скрито, пак няма да говорим...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Днес Русия като държава предсъавлява държава-хакер . Днес всичко произлизащо от руската путинова държава , не народа , е токсично и заразно...............
  Касперски е класическо ченге-кагебеец и не е необходима голяма проницателност , за да стане ясно , че такива като Касперски , трябва да бъдат изритвани от всякакъв бизнес със западни държави или западни фирми....................

 40. 40 Профил на ruq16527426
  ruq16527426
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Че нали точно това е целта на санкциите, на новата студена война срещу Русия и пр. - да се ограничи руският бизнес за сметка на американския.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Че нали точно това е целта на санкциите, на новата студена война срещу Русия и пр. - да се ограничи руският бизнес за сметка на американския.
  —цитат от коментар 40 на ruq16527426


  Тръмп каза - Америка Фърст.

  Раша Ласт.

  Свиквайте.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Я, ама то Русия продавала и друго освен нафта.

 45. 45 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#25] от "Манчо":

  Не го обяснявай на хора, които като прочетат "Русия" в статия и друго не ги интересува. Както казваше ББ - чуя ли " конграчулейшънс" и друго не ме интересува.
  Касперски Лаб е в Топ-3 за антивирусен софтуеър и само след Битдефендъра.
  Това, че сега им улесниха конкуренцията е добре не за тях а за потребителите на Касперски. Очаквам сваляне на цени и безплатни опции за защита към продуктите им без да съм техен потребител.
  Битката ще е интересна.
  Иначе от мразещите продуктите на Каспески се очаква да оплюят и хаванските пури в някоя статия за Куба.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#26] от "inlineonline":

  Ако с ДДС-то и данъците които внасяш (ако въобще има такива) и си осигурил няколко заплати на кухненска работничка в детска градина, или санитар в болница, или няколко минимални месечни пенсии през последните години, пак ще е нещо!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Весело

  Я, ама то Русия продавала и друго освен нафта.
  —цитат от коментар 44 на Стоян


  Аз не съм плащал за това, и го получих. Явно с продажбите на нафтата спонсорира активните си мероприятия в чужбина.

  Както писах, нищо не е случайно в северноазиатски Мордор, и шефовете на проститутките, и шефовете на хакерите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonF1":

  Маркетинг, да покажеш на клиента си, че го изнудваш нема как да е добър. Особено за големите такива. Колкото до тия специалисти, не знам кои са, щото аз самият се водя за такъв баш в тая сфера, та ще се радвам да ми покажеш коя българска банка да речем разчита на техните продукти. Щото както и да се напъвам, основно на Симантек попадам?

  А, да, вземи се научи как се пускат линкове.
  До коментар [#45] от "One Hour":

  Ей богу, като ги почнете тия класации. Антивирусен софтуер за какво? Щото приложения - дал бог. За вкъщи, за СМБ, за корпорации, за институции? Или то нема значение...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#44] от "Стоян":

  "Я, ама то Русия продавала и друго освен нафта..."

  Няколко души ти обяснаха, че това в случая не го ПРОДАВА, а го НАВИРА БЕЗПЛАТНО на потребителите.

  И понеже на тях им излиза без пари, явно го плаща някой друг.

  Задаваш ли си въпроса защо Дмитрий Песков толкова яростно ги защитава? Да не би да има акции в компанията?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#48] от "Realist":

  "Явно с продажбите на нафтата спонсорира активните си мероприятия в чужбина."

  😆😆😆😆😆😆😆😈

  Охххх, майчице... 😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Накратко - Сибанк и Булбанк, а за линка, учудващи "проблеми" за "баш специалист", има времетране... Пробвай пак:
  http://bit.ly/2td4Gcx

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Весело

  До коментар [#44] от "Стоян":"Я, ама то Русия продавала и друго освен нафта..."Няколко души ти обяснаха, че това в случая не го ПРОДАВА, а го НАВИРА БЕЗПЛАТНО на потребителите.И понеже на тях им излиза без пари, явно го плаща някой друг.Задаваш ли си въпроса защо Дмитрий Песков толкова яростно ги защитава? Да не би да има акции в компанията?
  —цитат от коментар 50 на Norman Granz

  Продуктите на Касперски са от безплатните? Понеже "няколко души обяснили"?
  Ха, ха - какъв виц!

  Мараба, С-ДС доносници!
 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Колко хора са си инсталирали тази шпионираща глупост, по причина, че е безплатна?

 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Касперски е от патриотичните хакери.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "foxa5":Така е. Аз цитирах Брин. Нигерийците са много сърдечни хора, не е редно да ги обиждаме. Има един нигерийски принц, праща ми най-редовно мейли, искал човекът да ми подари няколко милиона долара. Но аз покрай тази платена от Сорос работа тук нямам време да му се обадя.
  —цитат от коментар 20 на SCROTUS


  Тоз принц и на мен ми пише. :)
  —цитат от коментар 23 на foxa5


  Eй, вие сте много дребни играчи, бе, срам ме е, че пишеме в един форум! На мен ми писа веднъж министърът на транспорта на Миянмар, предложи ми да участвам с 20 милиона долара в строежа на някаква магистрала, че имаха временни затруднения с финансирането. Щях да получавам 600% дивидент годишно, ако осигуря цялата сума и 100%, ако намеря част от парите.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonF1":

  Булбанк? БАХАХАХААХАХАХАХ

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#40] от "ruq16527426":

  Че нали точно това е целта на санкциите, на новата студена война срещу Русия и пр. - да се ограничи руският бизнес за сметка на американския.
  —цитат от коментар 40 на ruq16527426

  Да се ограничи руският ... какво?
  Русия единствено изнася фосилни горива, проститутки и тероризъм.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#58] от "it4":

  Аз смятам, че новия Москвич е по-качествен.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Русия единствено изнася фосилни горива, проститутки и тероризъм.
  —цитат от коментар 63 на Депутат 241


  Странно, от статията разбрах, че САЩ забранява ползването на продукти на руска компания, специализирана в киберсигурността, явно не зная, че тези неща са / вероятно/ фосилни горива, проститутки и тероризъм...
  Мараба, С-ДС доносници!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#64] от "г-н Саранди Говедаров":

  Американският пазар е поне три пъти по-голям от съветския. Ха познай кой ще претърпи повече загуби.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Любопитно

  До коментар [#61] от "qrw19507795":

  Чакай сега, забраната идва от правителството на Тръмп. И той ли стана либерал?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Eй, вие сте много дребни играчи, бе, срам ме е, че пишеме в един форум! На мен ми писа веднъж министърът на транспорта на Миянмар, предложи ми да участвам с 20 милиона долара в строежа на някаква магистрала, че имаха временни затруднения с финансирането. Щях да получавам 600% дивидент годишно, ако осигуря цялата сума и 100%, ако намеря част от парите.
  —цитат от коментар 57 на usero


  Това нищо не е. На мен ми писа президента на Русия, Владо някакъв си, Пичин май беше. Та ми писа да ме пита дали искам да си купя виолончело, много изгодно било. Само два милиарда долара. Ама аз с тея дебели пръсти толкова съм непохватен и къде тепърва да се уча да свиря на виолончело. Та му отказах. После ме хвана яд, понеже някой друг го купил.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 79. 79 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#27:"foxa5"]
  —цитат от коментар 29 на SCROTUS
  Няма бивш КГБ-ец, бивша проститутка и бивш руснак. [/quote]

  И бивш негър!!!

  Но има (срещал съм в реала) бивши КГБейци и проститутки. В Израел, извън "родина-мать", където не си зависим от "шефовете"!

  Подробностите...не са "за пред хората" (а и са дъъъъъълги истории).

  За протокола!
  До коментар [#29] от "SCROTUS":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 80. 80 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  [quote#70:"Манчо"][/quote]

  В случая на Касперски, може да се категоризира и като проститутки, и като тероризъм. Зависи от гледната точка.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  Странно, от статията разбрах, че САЩ забранява ползването на продукти на руска компания, специализирана в киберсигурността, явно не зная, че тези неща са / вероятно/ фосилни горива, проститутки и тероризъм...До коментар [#70] от "Манчо":Е, неудобно е някак, да споменаваме ядрени реактори, самолети, оръжие, пшеница......Щото живеем в страна, чието върхово постижение е чушкопека😊
  —цитат от коментар 77 на г-н Саранди Говедаров


  Млеконадоя пропуснахте, колега, млеконадоя. Ще ви отбият от надника!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Американският пазар е поне три пъти по-голям от съветския. Ха познай кой ще претърпи повече загуби.
  До коментар [#73] от "Alarmstufe: Rot":

  Какви загуби бе, мозък?
  Виртуални?
  Бъдещи?
  Въображаеми?

  Ми китайския е още по-голям.....

  Важно е къде и колко се продава в момента.
  Колко ще са загубите от едно ембарго СЕГА.
  Капиш, мозък?
  Като не струва руския пазар - що се навирате да продавате там бе, брейн?
  През Ексън-Мобил, Майкрософт, Кока-Кола, Макдоналдс и който още се сетиш?

  Казах ли, че си умен?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 86. 86 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Читава компания.Една от най-добрите в бранша.Ама е гадно да биеш американците на твхен терен, в тяхната игра, според техните правила. Боли😊Е, като не могат да ги елиминират с пазарни методи, ще ги елиминират с измислени политически такива.Нищо лично, просто бизнес.Разбра го Фолксваген, разбраха го няколко големи Европейски банки, ще го разбере и Касперски.Ако руснаците наистина искат да защитават интересите на собствения си бизнес - ще наложат ответни санкции.Много повече американски фирми за много повече пари продават софтуер в Русия, отколкото обратното.Американския софтуерен бизнес може да загуби много повече.Пък ако само в държавните учреждения и училища шитнат Уиндоус-а и минат на Линукс, ще го отнесе и Майкрософт.Да не гиворим, че Гугъл и Фейса, където и да ги подхванеш - ще им намериш цаката.....Ще се оправи Касперски. Не го мислете.Виж - Дифендърчето, по-умен няма да стане😊
  —цитат от коментар 64 на г-н Саранди Говедаров


  Касперски отдавна се търти на запад, при положение че има голямо поле за бизнес в Русия. Това са банките и правителствени компютри. Отдавна руснаците трябваше да минат на Линукс, ма Майкрософт не жали пари за рушвети в Русия, имат силно лоби .

 87. 87 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 227 Весело

  Отново безответни шамари по разкривения от злоба и безсилие азиатски сурат.

  Свалиха им самолет, убиха пилота - спряха вноса на турски домати.

  Изгониха ги от имотите им в САЩ и вече над три месеца ги унижават с разходки и приказки за наивници, а те все още над три месеца "обмислят" действията си.

  Сега официално им казват, че продукта им е шпионски а те пак се бутат най-нагло и обясняват и уверяват.

  По-горе един комбайнеро-интелигент тръгнал да заплашва монополното положение на Майкрософт, Фейсбук и Гугъл. Ами да си сложат линукс и чебурашка, може и червена звезда от северна корея да си внесат. Въпроса е защо не го правят? Дали и на тях не им се плаща? "Пазителите на световната правда и спасители на човечеството".

  Голям смях

 88. 88 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Самият Евгений Касперски е учил в школата на КГБ

  Е това го прочетох 2006 година и веднага си деинсталирах антивируса на Касперски.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 227 Любопитно

  До коментар [#85] от "г-н Саранди Говедаров":

  Ти си бил голям наивник.

  Едва ли не си въобразяваш, че масово руснаци и китайци биха си плащали за софтуер както в САЩ и ЕС? Механичното сравнение на числа ти се отдава, но мисленето не съвсем.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  Сега вече мога да "дишам спокойно",защото гледам ,че вече "Дневник" е направил корекция и вече няма "антиФирусни програми" в статията-:)

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Весело

  За антивирустни пакети, пазара е буквално препълнен. Касперски, нито е най- голямата фирма, нито продава най- много.

  На първо место, операционните системи станаха много сигурни, и човек, ако внимава, може да кара на Уиндоус с най- простият безплатен Дефендър. Отделно, софтуер предлага Симантек, Макафи е част от гиганта Интел. Аваст пък е продукт на компания от ЕС, Чешката Република.

  Няма смисъл да използвате Касперски при положение, че има решения от ЕС и САЩ. Отделно, компанията Касперски за руското правителство е нещо кати Уикилийкс. Те критикуват Израел, САЩ, Великобритания когато хакват ирански ядрени обекти. Но пък от друга страна подпомагат руското правителство в проследяването на дисиденти и обикновени граждани.

  Който не иска да участва и спонсорира руски шпиони просто да отсвири софтуера им.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Програмата му "Касперски" работеше доста добре. Пробвах я преди време. Миналата година май.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#40] от "ruq16527426":Русия единствено изнася фосилни горива, проститутки и тероризъм.Русия единствено изнася фосилни горива, проститутки и тероризъм.
  —цитат от коментар 63 на Депутат 241


  И ВОДКА!! Столичная (Столи) си е всеизвестно, и реномирано, питие. За любителите на..."по таквозинки (грубички, кисели)" водки.

  Лично аз предпочитам Абсолют (Кюрант)щото е по мека. Но "руснаците" в Израел предпочитат Финландия (по...твърда/грапава) щото е по близка до Столи.

  Въпрос на вкус, казало кучето, и се близнало....ей тамо:)
  До коментар [#63] от "Депутат 241":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#64] от "г-н Саранди Говедаров":

  И какви санкции ще наложат руснаците?
  Ще спрат да купуват компютрите на белият човек?

  Пак ги сипеш недомислени...меко казано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3365 Весело

  Иначе, руснаците освен нефт и петрол имат проститутки и хакери. Колите им не са коли, телефоните им не са телефонуи, бялата и черна им техника не струва, компютрите им не са компютри, питиетата им бояришник самог са само за местните .

  Напънала се цялата империя и от целият грамаден софтуерен бранш на света, създала мишка, компанията Касперски.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK