Великобритания ще се бори със сексистките стереотипи в рекламите

Не всички стереотипи ще бъдат забранени - рекламите ще могат да показват жени, които чистят или мият чинии, както и мъже, които поправят различни уреди или ремонтират без нужда от майстори.

© Reuters

Не всички стереотипи ще бъдат забранени - рекламите ще могат да показват жени, които чистят или мият чинии, както и мъже, които поправят различни уреди или ремонтират без нужда от майстори.Рекламите, които насърчават стереотипните роли на мъжете и жените, ще бъдат подложени на строга регулация, обяви Агенцията за стандарти в рекламите в Обединеното кралство, цитирана от Би Би Си. В новите стандарти, които изготвя регулаторът, се предвижда ограничаване на образите, които показват мъжете като непохватни в най-простите домакински задачи или жените като принудени да чистят след тях.


В анализ на рекламите и ролята им за насърчаване на стереотипите агенцията отбелязва, че рекламно съдържание, което се подиграва с хора, които не се вписват в социалните етикети за полова идентичност, причиняват "щети на индивидите, икономиката и обществото" и ще са необходими нови правила, които да ги регулират.


Решението последва реклама от 2015 г., на която до жена в бански костюм се вижда надпис: "Готово ли е плажното ви тяло?" След нея имаше много оплаквания към регулатора, а критиците обявиха подхода като "социално безотговорен" - моделът с бикини рекламираше продукт за отслабване.
Агенцията за рекламни стандарти вече е забранявала реклами, които превръщат жените в обект, такива с неподходящ сексуален подтекст или с послания, че младите жени трябва да са нездравословно слаби. Досега обаче послания, свързани с осмиване на мъже и жени, несъобразяващи се с традиционните стереотипни роли, бяха подминавани от регулатора, защото не отговаряха на правилника му. Подобен беше случаят с бебешко мляко, чиято реклама показваше момичета, които стават балерини, когато пораснат, и момчета, които стават инженери. Реклама на KFC пък показваше двама мъже, единият от които се заяждаше с другия, споделил, че се притеснява от "липса на мъжественост".


Не всички стереотипи ще се забранят


Новите стандарти трябва да вземат предвид въпроса дали стереотипите, които се показват, "препотвърждават твърдения, които опасно ограничават начина, по който хората се възприемат и по който ги възприемат другите." "Изображения, които препотвърждават остарели или стереотипни гледни точки за роли на социалния пол, могат да доведат до несправедливо отношение или последици за някои хора," казва изпълнителният директор на агенцията Гай Паркър.


Повишаването на стандартите от своя страна "може да изиграе важна роля в справянето с неравенствата" и създаването на по-добри възможности за отделните хора, икономиката и обществото, добави Паркър.


Същевременно някои стереотипи могат да останат - такива са изображенията на жени, които чистят или мъже, които ремонтират сами, без нужда от майстор. Границата в подобни рекламни послания ще е да не се създава усещането, че отговорността за чистенето на "голяма бъркотия" вкъщи трябва да е само на жените, а мъжете са лоши родители, които не могат да се справят нито с децата, нито с домакинството. Друга "червена линия" ще бъде етикетирането на дейности като подходящи само за момчета или момичета.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сравнявайки филмите от 50-те и от 2000-та година, се прави жената сексуална жертва, която трябва да се влюби в мъжа. Типичният стереотип. По време на Римската Империя е нямало такова чудо.
  Жената и мъжа през Средновековието са се токавали пред децата, нямало е лична сфера. И сигурно и дълбоки чувства, както холивудските филми показват

  Es muß Geld fließen!
 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тоест, отсега нататък на рекламите за мъжки парфюми вече няма да показват красиви и стройни мускулести мъже, които спортуват нещо, а дебел плешив чичка със шкембе, седнал на диван пред телевизор?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Изгъзици.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Последно гледаният филм от 2016 с Марк Валберг, който ми е любим актьор, ме надъха да напиша нещо за участието му филма "Денят на патриота".

  Той говори там, че атентатите от ислямистите не могат да бъдат избягнати, колкото и да е полицейска държава САЩ, което е вярно.
  Но любов и омраза да се смесва?! Не можеш да обичаш причнителя на премахване на крака ти, той е бил злобен в действията си, че действа в името на Аллах за наказание за убийствата им мюсюлманите им в родните им държави, дори сред жертвите има деца. Но самите мюсюлмани убиват техни си деца и ги представят като убийства на американците, да се насърчи омразата към тях.

  Със Исляма да се изследва на държавно ниво и да се предложи либерален Ислям, като за 21 век. Нещо като Реформацията при Католицизма, но при Исляма невъзможно, понеже ще следват убийства, да се махне всичко в корена си. Трябва да е на държавно ниво!

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2911 Весело

  До коментар [#3] от "Bicho Raro":

  Тоест, отсега нататък на рекламите за мъжки парфюми вече няма да показват красиви и стройни мускулести мъже, които спортуват нещо, а дебел плешив чичка със шкембе, седнал на диван пред телевизор?
  —цитат от коментар 3 на Bicho Raro

  Да не би да имаш нещо против възрастни хора с наднормено тегло и хормонални отклонения? Ако го беше казал на живо пред мен, а аз отговарям на описанието, щях да те осъдя за дискриминация!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Великобритания по-добре да се бори за правата на жените в Саудитска Арабия

 8. 8 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bicho Raro":
  Че какво пък толкова?! На мене от парфюма на един определен заплешивяващ чичка с шкембе ми се подкосяват краката. И без парфюма - пак тъй.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Повечето коментари са типични за ориенталска страна като България в която е нормално мъжът да язди кон, а съпругата му да подтичва до коня с наръч дърва на гърба.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  . Трябва да е на държавно ниво!
  =========
  Съгласен съм с коментара ти , но има една подробност .
  В Исляма , понятието държава не е еквивалент на същото такова в западния християнски свят.
  Дори понятието граница е много блудкава работа. ....
  До коментар [#5] от "slan777":

  Bukalemun
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 609 Неутрално

  . Трябва да е на държавно ниво!=========Съгласен съм с коментара ти , но има една подробност .В Исляма , понятието държава не е еквивалент на същото такова в западния християнски свят. Дори понятието граница е много блудкава работа. .... До коментар [#5] от "slan777":
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Това е така, граница е всъщност района, където живеят мюсюлманите. Може след 20 години да е район в Германия, и да се обяват за независима дъррава от Германия с Конституция Шериата. На Ангела Меркел много ще и хареса, тя много ги люби, как говори с този детски глас и замайва главите на всички.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  и що някой е решил че мъжете и жените не си харесват стереотипите ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 14. 14 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Най-добре е тия от Агенцията по стандартите в рекламата в ОК да се гръмнат групово.От какъв зор в държава с уж божем пазарна икономика трябва да има подобна агенция,която решава кое е приемливо и кое не.Който чувства ,че правата му са нарушени може да се обърне към съда.Светът залита към социализма мнаго лошо.Дневник днес явно са го ударили на феминистка вълна-друга статия пък ни уведоми ,че колоездачите от обиколката на Испания повече няма да бъдат целувани на почетната стълбичка от хубави момичета ,щото видите ли било сексистко.Боже,боже вересиите боже.

 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 609 Неутрално

  и що някой е решил че мъжете и жените не си харесват стереотипите ?
  —цитат от коментар 13 на stg


  Всяка жена може да бъде лезбийка или нормална. Аз харесвам външно примерно актьорката Ellen Page, но тя в реалният живот е лезбийка.

  При мъжете също, има хомосексуалисти, харесват се отзаде. Като бях на гости при Норман, има съседи трима педераси, предполага от Румъния или Италия, в 16 кв.м стая, той им е точно съсед по квартира. Много стенели, и често ходили в банята да се мият.Често имали диария, някой вкарва прекалено дълбоко.

  Елън Пейдж ми е идеала за жена, Биргит не беше лоша, но доста алчна.
  Предварително да е ясно, аз съм хетеросексуален. Да не стават грешки

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#10] от "kaiser":

  Повечето коментари са типични за ориенталска страна като България в която е нормално мъжът да язди кон, а съпругата му да подтичва до коня с наръч дърва на гърба.
  ==================================
  И съвсем малка част от коментарите са от типа "видяла жабата, че подковават вола". За ограничен кръг от хора е достатъчно едно нещо да е станало в Британия, за да го обявят за правилно.

  Еретик
 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Те това да им беха главните проблеми на Великобритания...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK