"Чаровното копеле" и "мосю Брекзит" започнаха преговори с кафе и бисквити

"Чаровното копеле" и "мосю Брекзит" започнаха преговори с кафе и бисквити

© ReutersДесетки британски служители и техни колеги от Европейския съюз започнаха в понеделник първия същински кръг от преговорите за Брекзит, предизвиквайки тихо оживление в централата на Европейската комисия в Брюксел.


Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис (наричан от европейските си колеги някога "чаровното копеле" на масата за преговори) и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се ръкуваха набързо и седнаха за снимка пред камерите, след което оставиха истинската работа за седмицата на екипи от държавни служители, разделени на тематични групи. Служители казаха, че Дейвис се е върнал в Лондон, но ще дойде отново в четвъртък с надеждата, че двамата с Барние ще могат да дадат политическото си одобрение за първи пакет от частични споразумения.


Екипът на Барние е известен като Работна група по член 50, по името на разпоредбата от договора за ЕС, съгласно която Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Той наброява около 40 души, повечето от които участват в преговорите в централата на изпълнителния орган на ЕС в Берлемон.
Служители казаха, че е настанало оживление, след като преговарящите и персоналът са започнали да се движат между заседателните зали, пръснати по застлани с килими коридори, и нагоре-надолу с асансьорите в почти половината от 13-етажната сграда с кръстовидна форма.


Барние, който е бивш френски министър и много повече предпочита да говори родния си език, поздрави Дейвис на английски - единствения език, на който могат да работят повечето британски държавни служители. Барние настояваше френският да бъде един от двата езика за преговорите, но английският е универсалният език на Брюксел и ще има доминираща роля.


Без бележки


На срещата между Дейвис и Барние присъстваха само по двама сътрудници от всяка страна; липсата на бележки пред британското трио в сравнение с купчината документи от страна на ЕС предизвика остри подигравки от критици във Великобритания, които смятат, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е разделено и доста неподготвено.


В другите срещи участваха до 10 служители от всяка страна, които се заловиха "за работа", както каза Дейвис, давайки си сметка, че спешният краен срок, изтичащ през март 2019 г., може да попречи на лятната им почивка. "Те имат кафе", каза един източник. "А също и бисквити."


"Чаровното копеле" и "мосю Брекзит" започнаха преговори с кафе и бисквити

© Reuters


Първата цел е да се покаже достатъчен напредък по пакета за развода, така че ЕС да се съгласи да започне преговори за бъдеща сделка за свободна търговия.


Трите приоритета обикновено се определят като правата на гражданите, финансовото споразумение и границите с Ирландия. Има и множество други нерешени въпроси, които и двете страни искат да уредят юридически, за да избегнат хаос, когато Брекзит настъпи през март 2019 г.


Лондон и Брюксел са съгласни, че близо 4.5-те милиона емигранти, които живеят от двете страни на евентуалната нова граница между ЕС и Обединеното кралство, две трети от които във Великобритания, не би трябвало да загубят правата, които имат като граждани на ЕС. Великобритания обаче възразява срещу исканията на ЕС тези права да се отнасят и за техните роднини и да бъдат гарантирани от Европейския съд.


Сметката


ЕС също така иска Лондон да приеме законопроект за покриване на дела на Великобритания в бюджетните ангажименти, поети по време на нейното членство. Комисията говори за 60 милиарда евро (70 милиарда долара), но Барние казва, че засега иска само споразумение за това как да бъде изчислена сумата. Мей казва, че Великобритания ще плати, ако дължи нещо, но допусна, че ЕС може да е този, който трябва да плати на Лондон.


С правата и финансите се занимават две работни групи. Трета се е заела с разнообразни въпроси като съдбата на значими съдебни дела в ЕС, засягащи Великобритания. Заместниците на Барние и Дейвис, Сабине Веянд и Оливър Робинс, лично ръководят усилията за ограничаване на подкопаването на мира в Северна Ирландия от създаването на нова граница с ЕС.


Графикът на ЕС, с който Великобритания до голяма степен се съгласи, след като опитът ѝ да започне незабавно успоредни търговски преговори се провали, предвижда до началото на следващата година да започнат обсъждания за всеобхватно споразумение за свободна търговия, по което да бъде постигнато съгласие в общи линии докъм октомври 2018 г., когато договорът за напускане може да бъде напълно готов.


Това би дало време за ратифициране на разводния пакет, преди Великобритания да напусне ЕС на 30 март 2019 г., и за уреждане на преход, за да не се стигне до сгромолясване на търговията от "ръба на скалата", преди например през 2021 г. да може да бъде сключен пълен договор за поддържане на пазарите взаимно отворени.


Засега обаче амбицията е просто да се мине през четири дни преговори при закрити врата, при които да бъде постигнат достатъчен напредък, който да бъде показан на обществеността в четвъртък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Франсетата гледам са намалили рекета към Великобритания - до онзи ден се търкаляше сумата, че искат 100 милиарда евро, сега тук пише друго.

  Франсетата са двулични и арогантни, както винаги. Управляват (заедно с Германия) ЕС сякаш им е бащиния - никой реално не се интересува от мнението на източните членки. Да сте чули Барние да пита България каква позиция да заеме при преговорите с Великобритания?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  "Чаровното копеле" може би ще разчита само на чара си, но едва ли ще му е достатъчен.

 3. 3 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "12345": То не че България ще знае какво да отговори при такова питане..Силно се съмнявам, че някое правителство знае дълбоките финансови детайли на този екзит, за да има достатъчно вярна позиция. Съмнявам се и че самите британски политици, в голямата си част, са имали тази информация в навечерието на референдума.
  Тези неща ще станат ясни, когато господата от снимката и техните експерти се оттеглят от постовете си и почнат да дават интервюта, и да пишат мемоари.

  Но...ако някой мечтае за тотална справедливост, може да настоява да се пита Чехия и Словакия трябва ли еврофондовете да отпуснат точно и само на България 50% повече финансиране тази година. И те ще кажат, естествено: "не, защото еди какво си".

 4. 4 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "12345": То не че България ще знае какво да отговори при такова питане..Силно се съмнявам, че някое правителство знае дълбоките финансови детайли на този екзит, за да има достатъчно вярна позиция. Съмнявам се и че самите британски политици, в голямата си част, са имали тази информация в навечерието на референдума.
  Тези неща ще станат ясни, когато господата от снимката и техните експерти се оттеглят от постовете си и почнат да дават интервюта, и да пишат мемоари.

  Но...ако някой мечтае за тотална справедливост, може да настоява да се пита Чехия и Словакия трябва ли еврофондовете да отпуснат точно и само на България 50% повече финансиране тази година. И те ще кажат, естествено: "не, защото еди какво си".

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Успех !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 304 Неутрално
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  "..........................На срещата между Дейвис и Барние присъстваха само по двама сътрудници от всяка страна; липсата на бележки пред британското трио в сравнение с купчината документи от страна на ЕС предизвика остри подигравки от критици във Великобритания, които смятат, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е разделено и доста неподготвено............................"

  Тотална аматьорщина цари при островните "умници"!Те са силни само в приказките ,но иначе яко издишат откъм реалността!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  -:)

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1360 Весело

  Charming [email protected] Тцтцтц, колко стилно, колко бритиш... :D

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Франсетата гледам са намалили рекета към Великобритания - до онзи ден се търкаляше сумата, че искат 100 милиарда евро, сега тук пише друго.Франсетата са двулични и арогантни, както винаги. Управляват (заедно с Германия) ЕС сякаш им е бащиния - никой реално не се интересува от мнението на източните членки. Да сте чули Барние да пита България каква позиция да заеме при преговорите с Великобритания?
  —цитат от коментар 1 на 12345


  А ти се запитай чия е вината България да не бъде бръсната и за слива. Ще ти подскажа. Не е на франсетата.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Твърде рано е за коментари ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  " Комисията говори за 60 милиарда евро (70 милиарда долара), но Барние казва, че засега иска само споразумение за това как да бъде изчислена сумата. Мей казва, че Великобритания ще плати, ако дължи нещо, но допусна, че ЕС може да е този, който трябва да плати на Лондон."

  Ясно е че Лондон няма да плати нищо. Дъртите империи играят театър. Който само за тях е интересен и само те си го гледат. На нас ни е все едно, но все пак трябва да си зададем въпроса, какво правим в тази компания?

 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 635 Весело

  " .... На нас ни е все едно, но все пак трябва да си зададем въпроса, какво правим в тази компания?
  —цитат от коментар 12 на Judjuk


  Просто като боб...
  Гарантираме си липсата на натрапчивата компания на Масква, каскет! 14. 14 Профил на Evtim Trenkov-Vardar Invest Co. MAdvIT
  Evtim Trenkov-Vardar Invest Co. MAdvIT
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":+++++++++++++++++++++++++++++++++-:)
  —цитат от коментар 8 на bat_plamen


  Пламен па беснее. Пич, ти ако не си програмист на евро субсидии па на.
  Марш у софиа!

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#9] от "pariah":
  Измислен е от португалският външен министър.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK