Еврокомисията заплаши Полша със замразяване на членството заради посегателство срещу съда

Лидерът на управляватаща в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински предупреди Брюксел да не се меси в делата на Варшава и заплаши, че ще заведе дело срещу комисията в Европейския съд.

© Reuters

Лидерът на управляватаща в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински предупреди Брюксел да не се меси в делата на Варшава и заплаши, че ще заведе дело срещу комисията в Европейския съд.Европейската комисия предупреди Полша, че е "много близо" до задействане на клауза, която би замразила членството ѝ в евросъюза и би я лишила от право на глас в институциите му. Брюксел ще открие и нова наказателна процедура заради спорната съдебна реформа и ще даде на Варшава нови препоръки как да подходи, за да избегне последващи санкции, каза в сряда заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс". Подобна заплаха вече е отправяна заради въведени миналата година ограничения върху медиите и промени в Конституционния съд.


"Тези закони значително повишават системната заплаха за върховенството на правото," каза Тимерманс. "Те биха премахнали всякакъв останал признак на независимост в съдебната система и биха я поставили под пълния контрол на правителството."


"Никой не трябва да е изненадан, че предвид последните развития сме много близо до това да задействаме цлен 7," предупреди Тимерманс, но даде и сигнал, че това е малко вероятно да се случи идната седмица. Според него, тъй като законите още не са в сила, Брюксел няма как и да приеме никакво формално решение по въпроса. "Ръката ни е протегната за диалог с полските власти, но диалогът трябва да цели да реши въпроса. Диалогът, независимо дали ще се случи или не, няма да попречи на комисията да вземе мерки, които смята за важни.
Тимерманс добави, че още на 13 юли е поканил полските министри на външните работи и правосъдието в Брюксел с молба да не приемат новите законодателни инициативи, но два дни по-късно парламентът ги подкрепил. "Това не е проблем само за поляците. Това, което се случва в Полша, засяга съюза като цяло. Всеки от нас, всяка страна членка, всеки гражданин на съюза." Притесненията на комисията "се споделят в еднаква степен и от Европейския парламент и (Европейския) съвет, както и от Съвета на Европа, Венецианската комисия и други независими наблюдатели".


"Несъмнено е, че правителството на ПиС се опитва да премахне върховенството на закона. (Този процес) трябва да бъде спрян," каза Манфред Вебер, който оглавява групата на Европейската народна партия в европарламента. Притеснения от съдебните закони изрази и френското външно министерство и подкрепи усилията на Брюксел да работи с Варшава. Опозицията в Полша също се обявява срещу съдебната реформа и подкрепя протестите, които започнаха отново миналата седмица.


Лидерът на опозиционната партия "Гражданска платформа" Гжегож Схетина говори пред медиите в парламента на Варшава.

© Reuters

Лидерът на опозиционната партия "Гражданска платформа" Гжегож Схетина говори пред медиите в парламента на Варшава.


Какво е член 7?


Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на съюза. Процедурата може да бъде задействана от една трета от държавите членки, парламента или комисията, но крайното решение в нея изисква единодушие. Тя може да завърши със санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в съвета - което на практика означава, че държавата остават без глас в Брюксел. (Повече за стъпките, предвидени в член 7, можете да прочетете тук.)


Брюксел от миналата година предупреждава, че правителството на партия "Право и справедливост" (ПиС) поставя под системна заплаха върховенството на закона в Полша. Ако член 7, чието задействане изисква подкрепа от част от страните членки, бъде използван от комисията, това ще означава, че тя иска от останалите държави в съюза да потвърдят позицията ѝ.


Срещу Варшава вече има безпрецедентна процедура за заплахи на върховенството на закона. До отнемане на права според член 7 обаче е по-малко вероятно да се стигне, тъй като Унгария вече обяви, че би блокирала подобен ход.


Протестиращи пред Върховния съд във Варшава.

© Reuters

Протестиращи пред Върховния съд във Варшава.


Промените, които притесняват Брюксел


Управляващата партия "Право и справедливост", която е на власт от края на 2015 г. казва, че всички промени, които прави, са необходими, за да се подобри работата на съдебната система и да се води борба срещу корупцията. Опозицията обаче обвинява управляващите в опит да поставят съдилищата под свой пълен контрол и заявява, че реформите им са посегателство срещу принципа за разделение на властите. Въпреки широката подкрепа, на която все още се радва партията според проучванията, дни наред хиляди поляци протестират срещу плановете на кабинета.


Спорна реформа в Конституционния съд, която доведе до назначаване на подкрепящи правителството съдии, миналата година разпали напрежението между Варшава и Брюксел. Миналата седмица депутатите одобриха закон, който прекрати мандатите в Националния съвет на съдебната власт - един от главните органи, регулиращи дейността ѝ - и си дадоха правомощия да изберат 15 от 25 нови членове. В момента членовете на съвета се избират от магистратите, а не от Сейма.


Полският парламент междувременно продължи с дебата по законопроекта, който ще засили контрола на кабинета върху назначенията на съдии във Върховния съд, на фона на критики от подкрепящия правителството президент Анджей Дуда, според когото в текста са необходими промени.


Франс Тимерманс.

© Reuters

Франс Тимерманс.


"Дали този съдия ще получи обаждане от министъра?"


В речта си в Брюксел Тимерманс припомни, че за комисията притесненията са свързани с изземането на власт от Конституционния съд, чиято легитимност е застрашена от начина, по който Варшава назначава и избира магистрати. Той каза и че Брюксел не може да приеме закона за Националния съвет на съдебната власт, както и този за организацията на съдилищата в страната и проекта за върховния съд.


Недопустимо за него е и преждевременното прекратяване на мандата на съдебния съвет, както и възможността министърът на правосъдието да назначава и уволнява председатели на съдилища, без задължение да се съобразява с критерии, да посочва причини и без да дава възможност на съдебната власт да блокира решението му.


Еврокомисията заплаши Полша със замразяване на членството заради посегателство срещу съда

© Reuters


"Тези реформи будят притеснение относно съвместимостта им с полската конституция. Независим анализ обаче вече не е възможен заради сегашната ситуация в Конституционния съд. Има притеснения и за съвместимостта им с европейското право, тъй като полските съдилища като всички съдилища да държави членки се призовават да се намесват в случаи на нарушения на европейското право, в които те действат като "съдиите на Европейския съюз"," каза още Тимерманс.


Според него съдебната реформа може да има преки последици и за всеки, който иска да прави бизнес или да посети страната. "Мисля, че всеки гражданин иска да може, ако му се наложи да прекара ден в съда, да не трябва да си мисли: "Хмм, дали този съдия ще получи обаждане от министъра, който да му каже какво да направи?" Не така работи независимата съдебна система.


Партията на Качински има мнозинство в Сейма.

© Reuters

Партията на Качински има мнозинство в Сейма.


Качински: ЕС да не се меси в делата на Полша


Предупреждението на Европейската комисия към Варшава да спре съдебните си реформи е политическо и ЕС не бива да се меси в този въпрос, заяви председателят на ПиС Ярослав Качински след изявлението на Тимерманс.


"Въпросите, с които се занимаваме в момента, са изключително от юрисдикцията на нашата страна, така че тук имаме злоупотреба (с власт)", заяви пред Полската телевизия Качински, цитиран от "Ройтерс" и БТА. "Това е просто действие с политически характер", добави той.


Варшава по-късно обяви и че е възможно да заведе дело в Европейския съд, ако се стигне до нова наказателна процедура или до задействане на член 7.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Полша наистина започна да прекалява и ако президента и не се намеси,Полша ще понесе сериозни санкции.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  ЕС дълго няма да прокопса с практиките някакви брюкселски чиновници да налагат на народите как си определят вътрешното законодателство и да се борят с корупцията която е висше верую на брокселските либерасти и корпоративни пионки !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Управляващата партия ПиС отначало направи много силен ход. Дават за всяко дете (без първото) по 500 злоти всеки месец. Това са около 250лв. При положение, че по селата е норма семейство да има 4 и повече деца - можете да си представите каква подкрепа получиха. Лошото е, че сега се стига до много остра конфронтация. Никой - нито опозиция нито управляващи нямат намерение да правят отстъпки.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Престарават се в Брюксел.
  Ма нали требва да се отчита некаква дейност...

 5. 5 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  брюкселските евролицемери искат да определят всичко, без да носят отговорност за нищо.
  Техният принцип е: "Решенията са наши, проблемите ваши"

  .
 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  ЕС дълго няма да прокопса с практиките някакви брюкселски чиновници да налагат на народите как си определят вътрешното законодателство и да се борят с корупцията която е висше верую на брокселските либерасти и корпоративни пионки !
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Знам, че е безполезно да се спори с комунета и освен кухи фрази за либерасти нищо друго няма в главите ви ще ти кажа, че няма друг коректив нито за Полша, нито за коя да е посткомунистическа държава освен това да ни набиват "канчето" отвън.
  При нас положението не е по-добро - нискочели политици се бъркат там ,където не им е работа и неслучайно отвън непрекъснато ни натякват, че нищо не е наред в правосъдието и съдебната система.
  "Налагане" имаше по времето на Съветския блок и като пръднеха в Москва в София се насираха, та ги разправяй тия на старата ми шапка...

 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Ако наистина министърът на правосъдието има право да уволнява безконтролно съдии това наистина е прекалено.На практика това означава че няма независима съдебна система.Прави са от ЕК да ги критикуват.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Симпатизирам на поляците още от съветско време, но днес те нарушават базови принципи на демокрацията. Това не бива да продължава.

  подпис
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5093 Любопитно

  "Европейската комисия предупреди Полша, че е "много близо" до задействане на клауза, която би замразила членството ѝ в евросъюза и би я лишила от право на глас в институциите му. Брюксел ще открие и нова наказателна процедура заради спорната съдебна реформа и ще даде на Варшава нови препоръки как да подходи, за да избегне последващи санкции, каза в сряда заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс". Подобна заплаха вече е отправяна заради въведени миналата година ограничения върху медиите и промени в Конституционния съд"

  Браво на ЕК! Подкрепям техните действия срещу крайно дясното полско правителство, което иска да заграби цялата власт в страната включително и съдебната власт, която би трябвало да бъде независима във всяка демократична държава!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Управляващата партия ПиС отначало направи много силен ход. Дават за всяко дете (без първото) по 500 злоти всеки месец. Това са около 250лв. При положение, че по селата е норма семейство да има 4 и повече деца - можете да си представите каква подкрепа получиха. Лошото е, че сега се стига до много остра конфронтация. Никой - нито опозиция нито управляващи нямат намерение да правят отстъпки.
  —цитат от коментар 3 на koko65bg  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Лошото е, че пАри нЕма. Малко под радара остана внесеното наскоро (и скоропостижно изтеглено) предложение на ПиС да увеличат акцизите върху горивата.

 11. 11 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  яма друг коректив нито за Полша, нито за коя да е посткомунистическа държава освен това да ни набиват "канчето" отвън.
  —цитат от коментар 6 на SSS


  Това не е точно така, що се отнася за Полша. Поляците имат много будно гражданско съзнание и знаят как да отстояват демокрацията си. Дори и когатозаплахите идват отвътре.

 12. 12 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":

  Не поляците нарушават, а управлявашщата им партия. Трябва да се отбележи, че хората, подкрепящи ПиС, нямат добра представа за това какво точно предлага Малката Патица. За тях въпросът е малко в стил "Левски-ЦСКА", нашите срещу вашите, ПиС стещу ПО.

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Бавно действат от еврокомисията. Още нема отговор на запитването на депутата Дойч:

  I have learned from the Commission’s website that on 1 June 2017 Vice-President Timmermans and George Soros held consultations with each other.

  Regrettably, the Commission informed the public in very few words as to the exact subject of the meeting and how successful it was. Every citizen of the Union has the right to transparency and public access to documents, for which reason I wish to receive answers to the following questions concerning the meeting:
  1. Which party initiated the meeting?
  2. On the basis of what information did the Vice-President decide that the meeting should take place?
  3. What items were on the agenda for the meeting, and where can the public access a written record or the minutes of the meeting?

  http://bit.ly/2tsNb98

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Разковничето на напрежението между ЕС и Полша е, че левичарска Европа не може да понася атикомунистическа негативно настроена срещу Русия Полша.
  В Полша приеха закони за лустрация на бившите ченгета и кадри на висшата комунистическа номенклатура. Това се приема в ЕС като нарушаване на човешките права.
  В Полша приеха закони , които забраняват пропагандирането на комунизма, премахването на комунистическите символи и съветски паметници. Това в ЕС го тълкуват като ограничаване свободата на словото.
  В Полша тече процес на активна декомунизация , от която се нуждаят всички бивши социалистически страни и особено България, но левичарският ЕС предпочитат да работят и да имат за партньори точно бившите комунистически кадри на висшите партийни номенклатури и с бившите комунистически ченгета. Не случайно партиен шеф на ПЕС е Станишев.
  Затова , докато антикомунистическите реформи на Полша се посрещат на нож , то корумпирани правителства на бивши комунисти и ченгета като това в България се търпят и към тях се отнасят благосклонно.
  Не е ли парадокс ЕС да проявява търпимост към дълбоко корумпираната и политически зависима съдебна система в България , а да вдига врява до небесата за съдебната система на Полша, която щяла да стане според левичарска Европа зависима?
  Класически пример за прилагане на двойни стандарти.

 15. 15 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#12] от "Бай Благой":

  Качински окончателно се побърка. Или поне сега показа колко е зле емоционално му състояние. Готов е да унищожи демокрацията защото вярва, че някой е виновен за смъртта на брат му. За да оцелее той ще търси виновни до края на живота си, инак трябва да признае, че основната вина носи сам. Болен човек. А го подкрепят същите като него болни мозъци, които навсякъде търсят заговори и които са дълбоко убедени че неуспехите им се дължат на чужда намеса а не на собствената им глупост и некадърност.

 16. 16 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#6] от "SSS":
  „...че няма друг коректив нито за Полша, нито за коя да е посткомунистическа държава освен това да ни набиват "канчето" отвън.“
  Така е, смо че въпросът е защо го набиват на Полша, а на България не? И с какво нашият съдебен бърдак минава само с „доклади и препоръки“ от страна на ЕК.

 17. 17 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Такива глупости дето ги пишеш мога да очаквам от гозамбовци, венчета или каишкови. Излагаш се.

 18. 18 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#16] от "joro4900":

  При нас няма "ръчно управление" на съдилищата и прокуратурата поне официално. На хартия съдораздаването е независимо. Те и независими медии и опозиция си имаме. Че всичко е бошлаф работа знае всеки, ама това е спецификата на матриала.

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1998 Разстроено

  До коментар [#9] от "Иво":

  да знаеш че Путин ги подкокоросва с цел да рушат единството в ЕС

  гошо
 20. 20 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 957 Неутрално

  И в Полша и в Унгария са на власт демократично избрани десни правителства. И двете държави се борят и са най-напреднали в битката срещу комунистическите остатъци. Икономиките и на двете държави бележат сериозен просперитет. Те творят собствена политика. И не слушкат Берлин. Оказва се, че от тези две държави европейските бюрократи изпадат в тих ужас. Друго си е бат Бойко - поръчково момче за всичко.

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  ""Въпросите, с които се занимаваме в момента, са изключително от юрисдикцията на нашата страна, така че тук имаме злоупотреба (с власт)", заяви пред Полската телевизия Качински, цитиран от "Ройтерс" и БТА. "Това е просто действие с политически характер", добави той.
  Варшава по-късно обяви и че е възможно да заведе дело в Европейския съд, ако се стигне до нова наказателна процедура или до задействане на член 7.”

  Kaкво пречи на поляците да заемат така популярната у нас стойка партер и да внедрят румънския модел? Ако им липсват подлоги, тук има в излишък, особено от онези, които не могат да съберат и 2% обществена подкрепа!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Да заплашат и нас за ненаправената съдебна реформа.

 23. 23 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lazarus":

  Говориш на изуст. В ПиС има повече бивши членове на ПОРП откоято и в която и да ебило друга партия, изключая СЛД, които на са парламентарно представени. Шефът на парламенрата правна комисия е от ПиС и е бивш прокуратор съдил през 1982 хората от солидарност. Казва се Пиотрович и е много близък с Качински. Та кой викаш се борел и с кого?

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Тия от ЕС надминаха като диктатори Съветския съюз. Работата върви на разпадане.

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Прекалено !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Разковничето на напрежението между ЕС и Полша е, че левичарска Европа не може да понася атикомунистическа негативно настроена срещу Русия Полша.В Полша приеха закони за лустрация на бившите ченгета и кадри на висшата комунистическа номенклатура. Това се приема в ЕС като нарушаване на човешките права.В Полша приеха закони , които забраняват пропагандирането на комунизма, премахването на комунистическите символи и съветски паметници. Това в ЕС го тълкуват като ограничаване свободата на словото.В Полша тече процес на активна декомунизация , от която се нуждаят всички бивши социалистически страни и особено България, но левичарският ЕС предпочитат да работят и да имат за партньори точно бившите комунистически кадри на висшите партийни номенклатури и с бившите комунистически ченгета. Не случайно партиен шеф на ПЕС е Станишев.Затова , докато антикомунистическите реформи на Полша се посрещат на нож , то корумпирани правителства на бивши комунисти и ченгета като това в България се търпят и към тях се отнасят благосклонно.Не е ли парадокс ЕС да проявява търпимост към дълбоко корумпираната и политически зависима съдебна система в България , а да вдига врява до небесата за съдебната система на Полша, която щяла да стане според левичарска Европа зависима?Класически пример за прилагане на двойни стандарти.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Както винаги право в целта за ужас на левичари, комунисти, анархисти, социалисти и всякакви "исти" във форума.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 27. 27 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#26] от "GreenEyes":

  Нали? Ми виж днешния брифинг на държавния департамент на САЩ и послушай какво мислят по въпроса. Или и те са гадни левичари и комунисти?

 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#24] от "gozambo":

  Точно така гозамбо, клати си ЕС и а-ха да падне. И Льо Пен имаше подкрепа на 45% от гражданите според твоите видения. Вече дори не се криеш с путинистката си пропаганда.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK