Кървави отмъщения помрачават победата над "Ислямска държава" в Мосул

Иракски войници се снимат със знаме на "Ислямска държава" в Мосул.

© Alkis Konstantinidis, Reuters

Иракски войници се снимат със знаме на "Ислямска държава" в Мосул.След превземането на Мосул в града са били изтезавани и екзекутирани бойци на "Ислямска държава", но и членове на семействата им. Правителството в Багдад явно си затваря очите. Коалицията, водена от САЩ, също, пише Матиас фон Хайн за "Дойче веле".


Според последни данни на неправителствената организация Airwars само по време на бомбардировките срещу позиции на ИД в Мосул са били убити 2000 души. Според информации на блогъра Mosul Eye в Туитър иракската армия е подложила на изтезания и е екзекутирала не само заловени бойци на т.нар. "Ислямска държава", а и членове на техните семейства.


Още по време на господството на ИД в Мосул Mosul Eye публикува информации от града. В началото на тази седмица блогърът написа няколко драматични съобщения, в които обвини иракските сили за сигурност, че са третирали цивилните граждани, останали в стария център на града, като бойци на ИД. Имало и много екзекуции.


Трупове в реката
Според блогъра иракската армия не е разполагала с план как да се отнася към семействата на бойците на ИД. Разпространените в социалните мрежи видеозаписи на екзекуции и изтезания на военнопленници внушават във всеки случай извода, че в ожесточените боеве за центъра на Мосул не само са разрушени цели улици, но и са погазени принципите на международното и военното право. Британският всекидневник "Гардиън" още в събота съобщи за безброй трупове, които се носят надолу по течението на Тигър.


Актовете на отмъщение срещу предполагаеми бойци на ИД и техните семейства станаха предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност на ООН. Извънредният пратеник на ООН за Ирак Ян Кубис изрази в Ню Йорк загриженост от "растящото желание за колективно наказание на семейства, за които се предполага, че са били свързани с ИД".


Кървави отмъщения помрачават победата над "Ислямска държава" в Мосул

© Goran Tomasevic, Reuters


Извършителите дори не се крият


Експертката Белкис Уиле от "Хюмън Райтс Уоч" потвърждава тези думи. Тя посочва, че многобройни свидетели на фронта са описвали детайлно екзекуции и изтезания на хора, подозирани във връзка с ИД . Експертката е особено обезпокоена от това, че иракските военни дори нямат намерение да прикриват постъпките си. Уиле изтъква и това, че нито един представител на правителството в Багдад не е призовал към разследване на случаите.


На запитване на "Хюман Райтс Уоч", съветник на иракския министър-председател Хайдер ал Абади още на 14 юли отговорил, че правителството ще обяви мерки срещу въпросните офицери. Но това щяло да стане по-късно, "за да не се смущава ликуването от победата".


Белкис Уиле сочи, че не й е известен нито един пример някой извършител на изтезания, убийства и екзекуции да е бил привлечен към отговорност. Правозащитничката подчертава, че освобождаването на Мосул е било обща операция на иракската армия и водената от САЩ коалиция срещу ИД. Затова тази коалицията трябва да гарантира, че частите, които тя подкрепя с въздушни удари, се придържат към военното право. С въздушните си удари коалицията не бива да оказва подкрепа на военнопрестъпници.


Говорител на операция Inherent Resolve посочи пред ДВ, че коалицията не може да провери верността на информациите. С помощта на сателитни снимки "Хюман Райтс Уоч" е установила мястото, на което е била извършена една екзекуция, при която войниците първо пребиват пленника и после го хвърлят от една скала. Видеото показва как те стрелят и срещу друг човек, който вече е повален.


Ликуването от победата - празненства за пристигането на посланика на ЕС в Мосул.

© Ari Jalal, Reuters

Ликуването от победата - празненства за пристигането на посланика на ЕС в Мосул.


Политика на нулева толерантност?


Говорител на иракската армия поне е изтъкнал, че всяко нарушение на военното право е недопустимо и трябва да бъде обект на щателно и прозрачно разследване. Министър-председателят Абади обяви политика на "нулева толерантност" спрямо нарушения, извършвани от иракските сили за сигурност. За целта била свикана специална комисия за разследване на случаите.


Според Ренад Мансур от британския мозъчен тръст "Чатъм хаус", иракските сили за сигурност имат чувство за безнаказаност. А и съзнанието на цялото общество по отношение на правото е твърде изкривено, смята експертът. Пред "Дойче веле" той каза: "Говорим за едно крайно травматизирано общество без солидни правни институции, които да защитят истината и помирението. Войниците смятат, че единствено те могат да въздават справедливост, тъй като съдебната система е слаба", изтъква Мансур.


Прогнозата на Mosul Eye е мрачна: "Този хаос руши авторитета на иракската армия. Това е добре дошло за ИД и ще обремени бъдещето на Мосул, когато ИД вече няма да го има", посочва блогърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK