Лондон и Брюксел признаха "фундаменталните си различия" за Брекзит

Дейвид Дейвис и Мишел Барние.

© Francois Lenoir, Reuters

Дейвид Дейвис и Мишел Барние.Няма сближаване на позициите на Европейския съюз и Великобритания за правата на гражданите им, живеещи в съответната друга страна, след като Обединеното кралство напусне блока. Това обявиха преговарящите от името на Брюксел и Лондон, Мишел Барние и Дейвид Дейвис в края на първия пълен кръг разговори, цитирани от "Гардиън" и "Ройтерс". Правата на гражданите и свободното движение се оказват най-сложните теми за трите и половина дни, в които екипите на преговарящите обсъждаха напускането, отбелязват британски издания.


Барние посочи, че има "фундаментално разминаване" в начина, по който се разбира защитата на правата на британците в ЕС и на европейските граждани във Великобритания, след като страната се оттегли от съюза през март 2019 г. По някои въпроси обаче е достигнато сходство в позициите, каза преговарящият.


Лондон и Брюксел спорят и за това дали Европейският съд да има юрисдикция във Великобритания, за да може да защитава правата на европейските граждани - идея, която правителството на Тереза Мей категорично отхвърля. Преговарящите са потвърдили, че то остава една от разделителните линии преди срещата на върха на Европейския съюз пред октомври, на която ще се обсъдят резултатите от разговорите. В Лондон смятат, че ЕС "иска твърде много", като настоява европейските граждани да имат право да изправят британски съд пред европейска инстанция.
В последния ден на разговорите в Европейската комисия - след първия пълен кръг тази седмица, месец след като процесът започна официално - двамата обявиха, че не е постигнато разбирателство и за границата между Ирландия и Северна Ирландия, която след Брекзит ще стане външна за Евросъюза. От думите им се разбра и че няма напредък за задълженията на Лондон към европейския бюджет, които тепърва ще се изчисляват.


Патова ситуация за свободното движение


"Гардиън" отбелязва, че при сегашната неотстъпчивост от двете страни е възможно европейски граждани, живеещи във Великобритания, да загубят правото си да се върнат, ако напуснат Обединеното кралство, преместят се в страна членка (включително в родината си) и опитат отново да се заселят на британска територия. Според изданието Дейвис е повдигнал темата за статута на британците с Европейския съюз в разговорите с европейските си колеги.


От страна на Брюксел обаче екипът е дал да се разбере, че ако британците не приемат ангажимент да гарантират, че живеещите в кралството европейци биха могли да се върнат след известно време, прекарано в държава членка, няма да има и възможност британци, които пребивават в дадена страна от Евросъюза, свободно да се преместят в друга.


Различия и за "сметката"


Великобритания призна, че има такива задължения и че те трябва да се уредят. "Признаването е достатъчно да започнем работата по изясняването на размера на задълженията. Необходимо е доизясняване на британската позиция," заяви Барние, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


По този въпрос изказванията на двамата се разминаха - Дейвис, който е и министър за Брекзит в кабинета на Тереза Мей, не потвърди изрично, че Великобритания приема идеята за нетни задължения към съюза. "Ние сме страна, която признава международните си отговорности и права и която ще се старае да упражнява и двете в бъдеще," каза той цитиран от "Гардиън".


"Въпросът с правата на гражданите е споделен приоритет. Не виждаме друга възможност, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането на ЕС)," посочи Барние. Европейският съд е правен, а не политически въпрос - само тази инстанция може да тълкува общностното законодателство. Това е от основна важност, посочи главният преговарящ на ЕС.


Други различия


Великобритания иска европейските граждани да бъдат проверявани за извършени престъпления, когато кандидатстват за право на пребиваване в Обединеното кралство. Тези проверки са различни от разрешените според европейското законодателство.


Лондон иска и британците, които останат в Европейския съюз след Брекзит, да могат да получат документи, с които да докажат статута си. Брюксел вече обяви, че няма да разглежда темата като приоритет.


Обединеното кралство иска гражданите му да могат да ползват Европейска здравна карта, която дава възможност на британските туристи да получават евтини или почти безплатни здравни услуги в Европа. Не е ясно обаче дали евросъюзът ще приеме такова искане.


Какво следва


Според Барние по време на този кръг разговори е трябвало да се изяснят позициите по редица въпроси, но не е било необходимо още да се стига до компромиси от която и да било страна. "Не е време за отстъпки, а за яснота", каза още той.


Предстоят още три пълни седмици на разговори - през август, през септември и в началото на октомври. Малко след последния кръг ще има среща на върха на европейските лидери, на която Барние ще оцени дали е постигнат "Напредък" и отправи препоръка за по-нататъшния ход на диалога пред лидерите на държавите членки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Лондон нарочно ли се пъне да си уреди най-гадния възможен Брекзит или английските преговарящи толкова си могат?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  С две думи тотален застой още в самото начало на преговорите!Сега Брюксел трябва търпеливо да изчака центробежните сили в Лондон да си кажат думата и бизнеса на Острова да натисне Мей и компания!По този начин тъпите брекзитъри сами ще попаднат в капана -:)

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Бурията отминава и неоминуемо в края на пътя ще има сделка !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  "....................."Въпросът с правата на гражданите е споделен приоритет. Не виждаме друга възможност, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането на ЕС)," посочи Барние. Европейският съд е правен, а не политически въпрос - само тази инстанция може да тълкува общностното законодателство. Това е от основна важност, посочи главният преговарящ на ЕС.......................
  Абсолютно прав в мосю Барние.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#1] от "Amot":

  По-скоро толкова си могат британските преговарящи!Не стига,че искат да излязат от ЕС ,ами и искат най-нагло да бъде " на тяхната"!Само,че съм твърдо убеден,че ЕС няма да позволи това на Лондон!А часовникът "тик-така "......................и големия бизнес на Острова все повече ще планира как да си изнесе част дейността в ЕС!

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#1] от "Amot":

  По-скоро толкова си могат британските преговарящи!Не стига,че искат да излязат от ЕС ,ами и искат най-нагло да бъде " на тяхната"!Само,че съм твърдо убеден,че ЕС няма да позволи това на Лондон!А часовникът "тик-така "......................и големия бизнес на Острова все повече ще планира как да си изнесе част дейността в ЕС!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Сделка ще има ,но най-вече за сметка на Лондон.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3687 Любопитно

  Великобритания иска европейските граждани да бъдат проверявани за извършени престъпления, когато кандидатстват за право на пребиваване в Обединеното кралство. 
  ========
  Браво Тереза , Браво Лондон .....само така !
  Днес , по много европейски столици , има десетки хиляди хора които в някои други страни са провинени в тероризъм , най вече . Само в Германия броя им е над 14 000.
  Всъщност една от причините за брекзита е тая .....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3687 Весело

  . Не виждаме друга възможност, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането на ЕС)," посочи Барние. Европейският съд е правен, а не политически въпрос -
  ==========
  Ами докажете го , бе Мосю Барние ...докажи , че в европейския съд , политика няма !
  Предайте на турските съдебни власти , терористите които укривате !!!
  Не можеш едновременно да признаваш Пкк за терористична организация , а същевременно да даваш подслон на нейни хора .....НЕ Е ВЪЗМОЖНО И ДВЕТЕ ДА СЕ СЛУЧВАТ в една съдебна система , считаща себе си за аполитична !

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 652 Разстроено

  Тъжно е да наблюдаваме как Великобритания се подреди до азиатските изостаналости с имперски комплекси Турция и Русия.

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  И на двете страни май не им е ясно, какво ще се случи и как.

 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Любопитно

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  да тиктака часовника сигурно е същия дето тиктака и на Русия

  гошо
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Весело

  До коментар [#10] от "Schopenberg":

  направо си стана страна от третия свят

  гошо
 14. 14 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ети, ти май се обърка нещо - и дума не става за любимата ти татковина Турция в статията - стига с тая помия дето плюеш навсякъде.

  На какво основание Германия трябва да ви праща който и да било в Турция - защото е влизал с скайп? Само защото безкрайно независимият турски съд е издал заповед за разпит?

  Когато изпратите Ердоган в България да даде показания защо в свои речи споменава Къджали, защо си признава, че се меси във вътрешната ни политика чрез някои партии едва тогава ще имаш право да искаш от свободни държави да ви изпращат който и да било.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Предполагам, че ще се стигне до някакъв вид сделка, защото твърд Брекзит би бил пагубен и за двете страни! Дано разумът надделее!

  Великобритания никога няма да се съгласи Европейският съд да има приоритет над Британския! Нали Брекзит бе за повече суверенитет! А ЕС няма да приеме свободно движение на стоки и капитали без свободно движение на хора! Сложно е!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#12] от "гошо":

  Според моето скромно мнение часовникът "тик-така" в полза на Брюксел!А от Москва колкото и да си мечтаят за тотален разпад на ЕС няма как да го доживеят-:)

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  И това е само върхът на айсберга...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  май не си разбрал за какво ти говоря ама айде

  гошо
 19. 19 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А сега да видим кой ще им бере ягодите, овошките и гъбите за 4-5 паунда на час.

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#1] от "Amot":

  Прав си. Тя английската дипломация си е пословично некадърна.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK